Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy

Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 

Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe

W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami.

Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.

Kiszonki są małokaloryczne

Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią.

Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty.

Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika

Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie!

Czy wiecie, że średniej wielkości ogórek to tylko 12 kalorii? To przekąska, na którą można sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. Kiszonki w czasie fermentacji zwiększają ilość wody, do tego wytwarza się kwas mlekowy, który jest świetnym i w pełni naturalnym konserwantem. 

Produkty polecane do kiszenia

Najlepiej kisić produkty z dużą zawartością cukru i wody. Właśnie od nich zależy tempo pierwszej fazy fermentacji. Kapustę i ogórki zalicza się do najbardziej znanych warzyw, które poddaje się kiszeniu. Poza solanką, używaną do kiszenia, możecie dodać koper, ziele angielskie, czosnek czy jagody jałowca.

Nietypowe produkty, które nadają się do kiszenia:

  • buraki,

  • kalafiory,

  • marchew,

  • biała rzodkiew,

  • cebula,

  • czosnek.

Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Anna Lewandowska jest niekwestionowanym autorytetem w kwestii żywienia. Tym razem zachęca Polaków, aby włączyli do swojej codziennej diety te wartościowe warzywa. Mają zbawienny wpływ na organizm.

Regularna aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i właściwy wybór produktów spożywczych mają wpływ nie tylko na zgrabną sylwetkę, ale również na dobre samopoczucie oraz zdrowie. Zdaniem Ani Lewandowskiej niezbędnym dodatkiem w każdej diecie są kiszonki. Dlaczego? Anna Lewandowska poleca kiszonki Popularna trenerka, Anna Lewandowska, zaleca włączenie do codziennej diety kiszonych warzyw. Zawierają wiele wartościowych składników, które wzmacniają organizm oraz dostarczają cennych witamin. Świetnie wpływają też na pracę jelit. Są też idealnym rozwiązaniem przed sezonem na wasze ulubione warzywa. Zalety spożywania kiszonek  Kiszone warzywa mają korzystny wpływ na zdrowie: regulują metabolizm zwiększają przyswajalność żelaza wzmacniają włosy i paznokcie poprawiają stan skóry zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii poprawiają działanie układu trawiennego zwiększają odporność. Proces kiszenia Kiszenie warzyw to jeden z popularniejszych sposobów konserwacji żywności wśród gospodyń domowych. Jest znany od wielu lat, ale jego właściwości nie zawsze są doceniane. Cały proces opiera się na fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. W jego wyniku cukry proste, jak sacharoza, fruktoza czy glukoza, rozkładają się na kwas mlekowy, etanol, dwutlenek węgla oraz mannitol. Jakie warzywa można kisić? Kiszone produkty można zakupić w niemal każdym sklepie spożywczym, aczkolwiek najlepsze są te przygotowane samodzielnie w domu. Dzięki temu macie pewność, że nie zawierają zbędnych dodatków. Jak się okazuje, do procesu fermentacji można wykorzystać wiele warzyw, nie tylko kapustę, czy ogórki. Spróbujcie ukisić buraki, pomidory, czosnek, cukinię, a nawet cytrynę! Odpowiednio przygotowane są prawdziwą...

Ogórki z białym nalotem
Adobe Stock
Newsy
Na ogórkach kiszonych pojawił się biały nalot? Sprawdźcie, czy nadają się jeszcze do zjedzenia
Zima w pełni. Ze spiżarek powoli znikają kolejne słoiczki z zapasami. Co zrobić gdy na ogórkach kiszonych odkryjecie biały nalot?

Stawiacie słoik na stole, odkręcacie, a spod nakrętki wydobywa się charakterystyczne syknięcie. Czas na wypróbowanie ogórka. Czasem zdarzy się, że na powierzchni ogórków kiszonych pojawia się biały nalot. W takich wypadkach niektórzy nawet odmawiają sobie degustacji i od razu wyrzucają słoiczek. Nic bardziej mylnego. Jasny osad na powierzchni ogórków to oznaka, że proces kiszenia przebiegł we właściwy sposób! Biały nalot na ogórkach kiszonych Biała warstewka to nic innego jak po prostu bakterie kwasu mlekowego, które podczas kiszenia zamieniają cukier właśnie w kwas mlekowy. Groźnie brzmiące pałeczki lactobacillusa i bifidobacterium paradoksalnie mają doskonały wpływ na ludzki organizm. Zjadane przez was w postaci ogórków bakterie aktywnie wspierają florę bakteryjną jelit. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie jelita w dużej mierze odpowiadają za odporność człowieka. Naturalny probiotyk zawarty w ogórkach kiszonych ułatwia także trawienie, zapobiega zaparciom, a nawet wspiera organizm w walce z nadwagą i cukrzycą. Czy można jeść ogórki z białym nalotem? Mało apetyczny biały nalot w waszych słoiczkach nie jest więc niczym niepożądanym. Wręcz przeciwnie, jest znakiem, że z waszymi ogórkami wszystko w porządku. Gorzej, gdy podczas otwierania słoika nie ma żadnego oporu, a ze środka wydostaje się na zewnątrz niezbyt przyjemny zapach. Kiedy okaże się, że ogórki są dodatkowo całkiem miękkie, wtedy wiadomo już jedno. Macie do czynienia z ogórkami, które nie ukisiły się w prawidłowy sposób. Kiszeniu przeszkodziło dostające się do wewnątrz powietrze. I to właśnie takich ogórków powinniście się wystrzegać!

Każdy o tym wie, teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek
AdobeStock
Newsy
Teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek
Nie może ich zabraknąć w żadnym polskim domu. Teraz ich wpływ na zdrowie znalazł potwierdzenie w badaniach.

Czy wasze babcie zachęcały was do jedzenia kiszonej kapusty i ogórków argumentując, że dzięki temu będziecie odporni na choroby? I miały rację! Choć dawniej kwestia wpływu kiszonek na zdrowie opierała się głównie na praktycznym doświadczeniu, teraz ich skuteczność w walce z chorobami została potwierdzona naukowo. Zdziwieni? Odkrycie naukowców Uczeni z Uniwersytetu Stanford, jednej z najbardziej prestiżowych uczelni w Stanach Zjednoczonych, przeprowadzili badanie dotyczące wpływu kiszonek na zdrowie. Potwierdziło się to, co wielu ludzi już wiedziało od dawna: Dieta ukierunkowana na mikrobiotę (drobnoustroje żyjące w organizmie człowieka – przyp. red.) może zmienić poziom odporności, zapewniając obiecującą drogę do zmniejszenia stanu zapalnego u zdrowych osób dorosłych - powiedział dr Christopher Gardner, profesor Rehnborg Farquhar i dyrektor badań nad żywnością w Stanford Prevention Research Center. Badanie wykazało, że wystarczy 10 tygodni jedzenia kiszonek, by zauważalnie zmienić mikrobiom swojego organizmu. Dochodzi do wzmocnienia odporności i zmniejszenia stanów zapalnych, które odpowiadają m.in. za reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzycę typu 2. Jakie kiszonki należy jeść? Warto podkreślić, że wpływ na zdrowie mają wszystkie produkty, które zostały poddane fermentacji. Mogą to być więc zarówno kiszone warzywa, jak i sfermentowane produkty mleczne, np.: Ogórki kiszone Kapusta kiszona Kimchi (koreańska kapusta kiszona) Kefir Jogurty Kombucha Wpływ kiszonek na zdrowie Jak dokładnie działają kiszonki na organizm? Zawierają one bardzo dużo kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie fermentacji. Pozwala on oczyścić organizm, wspomaga procesy trawienne oraz wzmacnia odporność. Ponadto jedzenie kiszonek...

Domowe ogórki kiszone
Gotujmy.pl
Newsy
Kobieta przez 10 dni jadła kiszonki. Nie uwierzycie co się stało po tej kuracji
Dalibyście radę jeść kiszone warzywa codziennie przez 10 dni? Taka „dieta” ma swoje plusy – sprawdźcie, jakie!

Coraz popularniejsze stają się różne dziwne diety. Niektórzy jedzą przez jakiś czas tylko mięso albo banany wierząc, że pozwoli im to oczyścić organizm i szybciej schudnąć. Jedną z takich „diet” jest kuracja kiszonkowa, która polega na jedzeniu kiszonych warzyw przez 10 dni. Sprawdźcie, jakie są potencjalne efekty takiego sposobu odżywiania. Witaminy w kiszonkach Jedząc w ten sposób na pewno dostarczycie organizmowi wiele witamin. W kiszonkach znajdziecie między innymi: Witaminę A Witaminy z grupy B Witaminę C Witaminę E Witaminę K Najwięcej w kiszonkach znajduje się oczywiście kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Wzmacnia naczynia krwionośne i podnosi odporność, dlatego warto włączyć kiszonki do swojej diety zwłaszcza wtedy, gdy nadchodzi sezon na grypę, przeziębienie i różne inne infekcje. Regularne jedzenie kiszonek polepszy także wchłanianie żelaza do waszego organizmu, a do tego wzmocni włosy i paznokcie. Kiszonki na lepsze trawienie Kobieta stosująca kurację kiszonkową szybko zauważyła, że zdecydowanie poprawiło się jej trawienie. Sfermentowane produkty świetne wpływają na zwiększenie ilości enzymów trawiennych oraz kwasu żołądkowego, dzięki czemu spożywane jedzenie jest trawione o wiele sprawniej. Jeśli często dokucza wam uczucie pełności po posiłku, warto chwilę wcześniej zjeść nieco kiszonych warzyw albo wypić z nich sok – np. z kiszonej kapusty albo wodę z kiszonych ogórków. Kiszonki na odchudzanie Kiszone warzywa są doskonałą przekąską na diecie odchudzającej! Dzięki temu, że są bogate w błonnik, na długo zapewniają uczucie sytości – nie będziecie więc podjadać między posiłkami! Pomagają też na zaparcia i poprawiają przemianę materii. A do tego mają śmiesznie mało kalorii! Jedząc kiszonki możecie łatwo...