Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy

Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 

Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe

W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami.

Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.

Kiszonki są małokaloryczne

Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią.

Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty.

Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika

Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie!

Czy wiecie, że średniej wielkości ogórek to tylko 12 kalorii? To przekąska, na którą można sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. Kiszonki w czasie fermentacji zwiększają ilość wody, do tego wytwarza się kwas mlekowy, który jest świetnym i w pełni naturalnym konserwantem. 

Produkty polecane do kiszenia

Najlepiej kisić produkty z dużą zawartością cukru i wody. Właśnie od nich zależy tempo pierwszej fazy fermentacji. Kapustę i ogórki zalicza się do najbardziej znanych warzyw, które poddaje się kiszeniu. Poza solanką, używaną do kiszenia, możecie dodać koper, ziele angielskie, czosnek czy jagody jałowca.

Nietypowe produkty, które nadają się do kiszenia:

  • buraki,

  • kalafiory,

  • marchew,

  • biała rzodkiew,

  • cebula,

  • czosnek.

Co się stanie zorganizmem gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie , a sok wypijcie
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie, a sok wypijcie
Kiszone przetwory kupowane w sklepach, mają jedną bardzo dużą zaletę — są wygodne i już gotowe. Ale to jednak domowe kiszonki są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Nie unikajcie ich, choć wymagają trochę pracy.

Fermentowana żywność, w tym kiszonki, mają pozytywny wpływ na organizm. Najlepiej przygotowywać przetwory samodzielnie w domu. Dzięki temu będziecie mieli pod kontrolą stężenie solanki, której użyjecie do kiszenia produktów i unikniecie zbyt dużej ilości soli w pożywieniu. Wyjaśniamy, dlaczego kiszone przetwory są tak ważne w diecie. Wartości odżywcze ogórków kiszonych Ogórki kiszone to warzywa, które zostały poddane fermentacji. Świeże ogórki zawierają na powierzchni kultury kwasu mlekowego, które zamieniają cukry zawarte w warzywach w kwas mlekowy, kwas octowy i inne korzystne substancje. To właśnie kwas mlekowy jest odpowiedzialny za konserwację ogórków, a także ich  niepowtarzalny smak i aromat. Ogórki kiszone są niskokaloryczne. W 100 g produktu znajduje się jedynie 11 kalorii. Ponadto, zawierają niewielkie ilości białka, węglowodany i błonnik. Nie zawierają natomiast nawet niewielkich ilości cholesterolu. Sok z kiszonych ogórków to źródło wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziecie w nich witaminy z grupy B, a także witaminę C, E, K. Bakterie kwasu mlekowego mają działanie probiotyczne, a woda z ogórków jest dodatkowo bogatym źródłem elektrolitów. Co daje regularne jedzenie produktów fermentowanych i kiszonek? Zdrowotne działanie ogórków kiszonych i wody spod ogórków, zwanej też sokiem z ogórków kiszonych: Wspomagają układ odpornościowy, pomagają odpierać infekcje i zwalczać je Oczyszczają organizm Dzięki obecności kwasu mlekowego, wpływają pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego i jelit (wspomaganie trawienia i wchłaniania), wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową Poprawiają trawienie laktozy Dzięki...

Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Anna Lewandowska jest niekwestionowanym autorytetem w kwestii żywienia. Tym razem zachęca Polaków, aby włączyli do swojej codziennej diety te wartościowe warzywa. Mają zbawienny wpływ na organizm.

Regularna aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i właściwy wybór produktów spożywczych mają wpływ nie tylko na zgrabną sylwetkę, ale również na dobre samopoczucie oraz zdrowie. Zdaniem Ani Lewandowskiej niezbędnym dodatkiem w każdej diecie są kiszonki. Dlaczego? Anna Lewandowska poleca kiszonki Popularna trenerka, Anna Lewandowska, zaleca włączenie do codziennej diety kiszonych warzyw. Zawierają wiele wartościowych składników, które wzmacniają organizm oraz dostarczają cennych witamin. Świetnie wpływają też na pracę jelit. Są też idealnym rozwiązaniem przed sezonem na wasze ulubione warzywa. Zalety spożywania kiszonek  Kiszone warzywa mają korzystny wpływ na zdrowie: regulują metabolizm zwiększają przyswajalność żelaza wzmacniają włosy i paznokcie poprawiają stan skóry zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii poprawiają działanie układu trawiennego zwiększają odporność. Proces kiszenia Kiszenie warzyw to jeden z popularniejszych sposobów konserwacji żywności wśród gospodyń domowych. Jest znany od wielu lat, ale jego właściwości nie zawsze są doceniane. Cały proces opiera się na fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. W jego wyniku cukry proste, jak sacharoza, fruktoza czy glukoza, rozkładają się na kwas mlekowy, etanol, dwutlenek węgla oraz mannitol. Jakie warzywa można kisić? Kiszone produkty można zakupić w niemal każdym sklepie spożywczym, aczkolwiek najlepsze są te przygotowane samodzielnie w domu. Dzięki temu macie pewność, że nie zawierają zbędnych dodatków. Jak się okazuje, do procesu fermentacji można wykorzystać wiele warzyw, nie tylko kapustę, czy ogórki. Spróbujcie ukisić buraki, pomidory, czosnek, cukinię, a nawet cytrynę! Odpowiednio przygotowane są prawdziwą...

Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na rdzawy? Zobaczcie, czy można je jeść
Adobe Stock
Newsy
Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na brązowy? Zobaczcie, czy można je jeść
Podziwiając swoje przetwory i słoiki z ogórkami kiszonymi, możecie się nieco zdziwić... kolorem ich zalewy. Co oznacza rudy czy brązowy kolor zalewy ogórkowej?

Lato to czas zbiorów ogórków i wzmożonego ich kiszenia. Ogórki tak przygotowane to smaczna i zdrowa przekąska. Układa się je ściśle obok siebie w słojach wraz z odpowiednimi dodatkami i zalewa solanką. Podczas procesu kiszenia zalewa ogórkowa powinna stać się nieco mętna, ale czasem zdarza się również, że zmienia kolor na rudawo-brunatny. Czy powinniście się tym niepokoić?   Jak powinna wyglądać zalewa w ogórkach kiszonych?  Zalewa w ogórkach kiszonych z czasem traci klarowność. Dzieje się tak w wyniku procesu fermentacji. To zupełnie naturalne i nie powinno nikogo odwodzić od zjedzenia pysznej kiszonki.  Biały osad na dnie słoika i nalot pojawiający się na kiszonych ogórkach to bardzo dobry znak! Białawe ślady to nic innego jak bakterie kwasu mlekowego powstające podczas kiszenia. Mają one doskonały wpływ na zdrowie.  Dlaczego zalewa ogórkowa zmieniła kolor?  Wiele osób zapewne zadawało sobie to pytanie. Co zawiniło w całym procesie kiszenia? Czy jest to problem ogórków, niewłaściwego zawekowania, a może przypraw użytych do kiszenia? Winowajcą jest tu zbyt dojrzały koper, którego ziarenka zabarwiają wodę na rudawy i brązowy kolor przypominający wodę z rdzą.  Na szczęście nie wpływa on zupełnie na proces kiszenia i smak ogórków. Oprócz innych niż zazwyczaj wrażeń estetycznych takie kiszonki pozostają nadal smaczne. Można je też bez obaw jeść, pod warunkiem, że upewnicie się, że ogórki nie są zepsute. Nie będzie to jednak zepsucie spowodowane dojrzałością kopru.  Jak rozpoznać zepsute ogórki kiszone?  Jeżeli ogórki są twarde, mają odpowiedni zapach (który wszyscy na pewno znacie) i białawy nalot, a słoik po otwarciu lekko musuje – to oznacza, że nadają się do jedzenia. Jak zatem...

Każdy o tym wie, teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek
AdobeStock
Newsy
Teraz potwierdzili to naukowcy. Te produkty to bomba witaminowa i działają jak naturalny lek
Nie może ich zabraknąć w żadnym polskim domu. Teraz ich wpływ na zdrowie znalazł potwierdzenie w badaniach.

Czy wasze babcie zachęcały was do jedzenia kiszonej kapusty i ogórków argumentując, że dzięki temu będziecie odporni na choroby? I miały rację! Choć dawniej kwestia wpływu kiszonek na zdrowie opierała się głównie na praktycznym doświadczeniu, teraz ich skuteczność w walce z chorobami została potwierdzona naukowo. Zdziwieni? Odkrycie naukowców Uczeni z Uniwersytetu Stanford, jednej z najbardziej prestiżowych uczelni w Stanach Zjednoczonych, przeprowadzili badanie dotyczące wpływu kiszonek na zdrowie. Potwierdziło się to, co wielu ludzi już wiedziało od dawna: Dieta ukierunkowana na mikrobiotę (drobnoustroje żyjące w organizmie człowieka – przyp. red.) może zmienić poziom odporności, zapewniając obiecującą drogę do zmniejszenia stanu zapalnego u zdrowych osób dorosłych - powiedział dr Christopher Gardner, profesor Rehnborg Farquhar i dyrektor badań nad żywnością w Stanford Prevention Research Center. Badanie wykazało, że wystarczy 10 tygodni jedzenia kiszonek, by zauważalnie zmienić mikrobiom swojego organizmu. Dochodzi do wzmocnienia odporności i zmniejszenia stanów zapalnych, które odpowiadają m.in. za reumatoidalne zapalenie stawów czy cukrzycę typu 2. Jakie kiszonki należy jeść? Warto podkreślić, że wpływ na zdrowie mają wszystkie produkty, które zostały poddane fermentacji. Mogą to być więc zarówno kiszone warzywa, jak i sfermentowane produkty mleczne, np.: Ogórki kiszone Kapusta kiszona Kimchi (koreańska kapusta kiszona) Kefir Jogurty Kombucha Wpływ kiszonek na zdrowie Jak dokładnie działają kiszonki na organizm? Zawierają one bardzo dużo kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie fermentacji. Pozwala on oczyścić organizm, wspomaga procesy trawienne oraz wzmacnia odporność. Ponadto jedzenie kiszonek...