Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka?
Adobe Stock
Newsy

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść jajka? Taka dieta nie jest dla każdego

Ile jajek dziennie jeść i czy w ogóle je jeść? Wyjaśniamy jakie plusy i jakie minusy niesie jedzenie jajek.

Jajecznica i jajko na miękko na śniadanie. Pasta jajeczna do kanapek na drugie śniadanie, a jajko na twardo na kolację, to już 3 jajka dziennie. Pewnie wiecie, że to zdecydowanie za dużo. Co, jednak gdy ograniczycie spożycie jajka do 1 jajka dziennie? Zastanawiacie się, czy 1 jajko dziennie na śniadanie to nic złego? Sprawdźmy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka jest dozwolone dzienne spożycie jajek?

Ostrzeżenia lekarzy w zakresie jedzenia jajek, jakie możecie słyszeć, dotyczą zawartego w jajkach cholesterolu. Jedno jajko, a właściwie żółtko, bo białko nie ma go w ogóle, zawiera 200 ml cholesterolu. To niemal cała, dopuszczalna dzienna dawka. 1 jajko byłoby więc odpowiednią ilością zjadaną dziennie gdybyście oprócz niego nie jedli już żadnych innych produktów zawierających cholesterol. A są nimi przecież m.in.:

  • Masło i margaryna
  • Sery: białe, topione, podpuszczkowe, żółte Mleko i śmietana z dużą zawartością tłuszczu
  • Tłuste mięso i ryby
  • Potrawy smażone
  • Fast foody: frytki, hot dogi, hamburgery, chipsy
  • Zupy i inne dania gotowe instant
  • Ciasta i ciastka

Jeśli natomiast poza jednym jajkiem dziennie w waszym jadłospisie znajdują się także wymienione produkty zawierające duże ilości złego cholesterolu, to dodanie do nich jednego jajka dziennie, znacznie przekracza zalecane dawki. A nadmiar cholesterolu wywołuje poważne choroby jak miażdżycę, choroby serca czy udary.

Zobacz także
Jajecznica na parze? Będziecie w szoku gdy spróbujecie

Jajecznica na parze? Zdrowa, delikatna i tak smaczna, że nie zechcecie jeść już innej

Jecie takie jajka? Lepiej tego nie róbcie, bo mogą wam zaszkodzić

Jecie takie jajka? Lepiej tego nie róbcie, bo mogą wam zaszkodzić

Wartości odżywcze jajka i korzyści dla zdrowia

Spożywanie jajek ma jednak wiele korzyści zdrowotnych. Jajka zawierają mnóstwo niezbędnych aminokwasów i białek, które wpływają na budowę mięśni. Zawierają też inne składniki odżywcze jak witaminy: D, E, B2 i B12, minerały: żelazo, cholina, kwas foliowy, siarkę i cynk.

Jak działają jajka na organizm?

  • Poprawiają funkcje poznawcze
  • Pomagają utrzymywać właściwe ciśnienie krwi
  • Poprawiają pamięć
  • Wpływają na naturalny porost włosów i paznokci
  • Wspomagają walkę z chorobami oczu u osób starszych

Jak zatem jeść jajka? Pomogą zróżnicować dietę i włączyć do menu żywność zawierającą składniki odżywcze, jednak należy ograniczyć ich ilość pamiętając, że nawet 1 jajko dziennie przy spożywaniu innych produktów bogatych w cholesterol, to za dużo.

Źródło: poradyiwskazowki.pl, dimedic.eu

jak schudnac z brzucha
AdobeStock
Newsy
Jedźcie ten produkt codziennie rano. Ekspresowo redukuje tłuszcz z brzucha! Każdy ma go w lodówce
Chcecie zgubić kilka kilogramów? Sprawdźcie, jaki produkt wam w tym pomoże.

Nie możecie dopiąć spodni po zimie? To znak, że należy wdrożyć zmiany w swojej diecie! Podstawą jest zmiana sposobu odżywiania i trybu życia tak, by jeść jak najzdrowiej i dużo się ruszać. Zapomnijcie o drakońskich dietach i głodówkach – w schudnięciu pomoże wam regularne jedzenie produktu, który każdy z was ma w kuchni. Jajka na odchudzanie Badania wykazały, że jednym z najlepszych produktów wspomagających odchudzanie są… jajka ! Jeszcze kilka lat temu lekarze straszyli, że nadmierne spożycie jajek kończy się podwyższonym poziomem cholesterolu i przykrymi dolegliwościami z tym związanymi. Dziś już wiadomo, że choć jajka zawierają cholesterol, to w żaden sposób nie wpływa on na poziom tego znajdującego się w ludzkim organizmie. Za to codziennie jedzenie kurzych jaj może mieć bardzo pozytywny wpływ na waszą sylwetkę ! Dzięki dużej zawartości białka i tłuszczu jajka nie tylko dostarczają wielu witamin, ale i zapewniają uczucie sytości na długi czas. A przy tym nie są wcale bardzo kaloryczne – jedno jajko zawiera około 100 kalorii . Poleca się je zwłaszcza osobom cierpiącym na cukrzycę i skoki poziomu cukru we krwi, ponieważ jajka mają niski indeks glikemiczny. Zalety jedzenia jajek Wspomaganie odchudzania to nie jedyna zaleta jajek! Jeżeli będziecie je regularnie jeść, to szybko zaobserwujecie ich pozytywny wpływ na wasz organizm: Wzmocnienie odporności Obniżenie poziomu cholesterolu Mocniejsze włosy i paznokcie Gładka cera Poprawa koncentracji Ochrona oczu i lepszy wzrok Wzmocnione kości Jajka na śniadanie By osiągnąć jak najlepszy efekt, warto zjadać jajka na śniadanie . Taki posiłek sprawi, że będziecie bardzo długo najedzeni i późno sięgniecie po kolejny posiłek. A do tego zmniejszy się wam ochota na podjadanie! Na śniadanie najlepiej...

Jajko
Pixabay/Aline Ponce
Newsy
Wypróbujcie ten trik, a skorupka jajek już nigdy nie popęka podczas gotowania
Gotowanie jajek, choć należy do całkiem zwyczajnych i popularnych działań kuchennych, może przysparzać problemów.

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez jajek. Szczególnie że stale towarzyszą w przyrządzaniu wielu potraw. Jajka to element nie tylko codziennych śniadań, ale i świątecznych biesiad wielkanocnych. Ile jajek można zjeść codziennie? Wokół jajek urosło do tej pory wiele legend. Jedni twierdzą, że jajka wcale nie są takie zdrowe, inni wręcz przeciwnie. Namawiają do regularnego spożywania jajek. Ich ilość ma jednak znacznie. Jakkolwiek świeże by nie były, wystarczy wam 6 sztuk na dobę. Przekroczenie tej liczby może się przyczynić do zwiększenia chorób serca, a nawet wczesnej śmierci. Cholesterol zawarty w jajkach jest bowiem dla organizmu konieczny, ale w nadmiarze, może szkodzić. Warto mieć to na uwadze głównie przez fakt, że z jajek do gotowania korzysta się prawie codziennie. Zawartość cholesterolu w jajkach U osób z problemami z kontrolą stężenia cholesterolu, cukrzycą lub cukrzycą i chorobą serca, rozsądne wydaje się wybieranie białek jajka niż bogatych w cholesterol żółtek czy ograniczenie spożycia żółtek, np. do 3 dobrej jakości jajek w ciągu tygodnia. Pamiętajcie, że pomiary cukru i cholesterolu można kontrolować na wizycie lekarskiej lub przy użyciu dostępnych na rynku urządzeń.  Z czym łączyć jajka  Jajka z dużą ilością pieczywa i bekonu mogą być prawdziwie zabójczym połączeniem. Mimo że wydaje się ono smaczne, zawiera dużo tłuszczu i może obciążyć wasz system trawienny. Najważniejsze, by wiedzieć, w jakim towarzystwie je podawać. Zamiast bekonu sięgnijcie po warzywa i siekane zioła. Pycha! Wartości odżywcze jajek Jajka są bogatym źródłem witaminy A, B2, B5, B12 oraz kwasu foliowego, fosforu, miedzi, selenu i manganu. Zawarte w nich luteina działała korzystnie w prewencji zaćmy i zwyrodnienia dotyczących...

cholesterol dieta
AdobeStock
Newsy
3 najgorsze produkty, które zapchają tętnice i podwyższą poziom cholesterolu. Wyrzućcie je do kosza
Jeżeli wasi bliscy mają podwyższony poziom cholesterolu, to absolutnie nie powinni jeść tych produktów! Przekażcie im te informacje jak najprędzej.

Kto dba o swoje zdrowie, ten koniecznie powinien przyjrzeć się własnej diecie. Wiele pozornie nieszkodliwych i zwyczajnych produktów może wyrządzić wiele złego – zwłaszcza jeśli cierpicie na podwyższony poziom cholesterolu. Sprawdźcie, czego powinniście unikać! Dlaczego podwyższony cholesterol jest tak groźny? Od lat dużo się mówi o problemie podwyższonego cholesterolu. Nie bez powodu! Jeżeli poziom cholesterolu we krwi jest zbyt wysoki, może to prowadzić do bardzo poważnych chorób. Zaczyna się on odkładać w ścianach tętnic. Zmniejszona drożność żył prowadzi do miażdżycy i choroby wieńcowej . Szczególnie narażone są osoby cierpiące na nadwagę, otyłość, a także cukrzycę. W grupie ryzyka są ludzie, którzy skończyli 50. rok życia. Dieta na cholesterol Chcąc uniknąć problemów związanych z podwyższonym poziomem złego cholesterolu LDL, należy przestrzegać diety, która im zapobiegnie. Koniecznie unikajcie poniższych produktów, które z takich, a nie innych powodów znalazły się na tej krótkiej, czarnej liście: Margaryna. Zawarte w margarynie tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Są to utwardzone tłuszcze roślinne, które mają najmniej wartości odżywczych ze wszystkich kwasów tłuszczowych. Mogą powodować choroby krążenia oraz cukrzycę typu 2. Parówki z marketów. Jeśli nie potraficie odmówić sobie parówek, to przynajmniej kupujcie je ze sprawdzonych źródeł, np. w dobrym sklepie mięsnym. Te sprzedawane w supermarketach są produkowane z MOM, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie – w skrócie odpadków. Można znaleźć tam chrząstki, błony czy ścięgna. Częste jedzenie takich parówek spowoduje wzrost stężenia cholesterolu i zapychanie tętnic. Tłusty nabiał. Jeżeli znajdujecie...

jajka na twardo i na miękko
Adobe Stock
Newsy
Tylko jedno z tych jajek jest naprawdę zdrowe. Zgadniecie które?
Jedni zalecają jedzenie jajek, inni przed nimi ostrzegają. My dzisiaj rozstrzygniemy zaś, jakie jajka są zdrowsze. Te ugotowane na twardo, czy te na miękko.

O zdrowotności jajek lub wręcz ich szkodliwości napisano już setki stron w naukowych książkach. Cholesterol czy cenne wartości odżywcze i tak dalej… To dziś pozostawimy na boku. Dzisiaj odpowiemy osobom jedzącym regularnie jaja, w jaki sposób spożywać je z troską o własny organizm. Zastanowimy się, czy lepsze będą jajka na twardo, na miękko. Na twardo, na miękko, a może jajecznica? A co z jajecznicą? To przecież jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej jajka w naszym kraju. Kryterium zdrowotności naszego jajka to jego stan skupienia po ugotowaniu. Czyli dokładnie rzecz ujmując to, czy jajko jest ugotowane na twardo, czy na miękko. Jajecznica pod względem procesu ścinania się żółtka i białka nie różni się od innych rodzajów gotowanego jajka. Samo mieszanie jajka na patelni nie zmienia jego właściwości. Salmonella w jajkach Dlatego też zaczniemy od jajka gotowanego na twardo. Ten rodzaj gotowania ma jedną niewątpliwie sporą zaletę. O co chodzi? Tak ugotowane jajko to gwarancja bezpieczeństwa. Przed czym? Oczywiście, że przed salmonellą. Gotowane przez 10 min w wodzie jajo będzie wolne od wszelkiego rodzaju bakterii, które zagrażają zwłaszcza dzieciom i osobom o niskiej odporności. Pozostaje tylko pytanie, co ze smakiem i co z wartościami odżywczymi? O pierwszym nie będziemy tutaj rozprawiać – każdy z nas ma przecież swoje własne preferencje. Miękkie lądowanie dla żołądka A co z wartościami odżywczymi? Tutaj też różnica nie będzie wcale widoczna ani odczuwalna. Gotowane na twardo jajko zachowa podobne właściwości jak to gotowane na miękko. Dlaczego? Temperatura gotowania nie jest na tyle wysoka, by zmienić strukturę tłuszczów, białek i aminokwasów naszego jajka. Jedynie długi czas gotowania może powodować reakcje siarki z...