
Jajecznica i jajko na miękko na śniadanie. Pasta jajeczna do kanapek na drugie śniadanie, a jajko na twardo na kolację, to już 3 jajka dziennie. Pewnie wiecie, że to zdecydowanie za dużo. Co, jednak gdy ograniczycie spożycie jajka do 1 jajka dziennie? Zastanawiacie się, czy 1 jajko dziennie na śniadanie to nic złego? Sprawdźmy.
Jaka jest dozwolone dzienne spożycie jajek?
Ostrzeżenia lekarzy w zakresie jedzenia jajek, jakie możecie słyszeć, dotyczą zawartego w jajkach cholesterolu. Jedno jajko, a właściwie żółtko, bo białko nie ma go w ogóle, zawiera 200 ml cholesterolu. To niemal cała, dopuszczalna dzienna dawka. 1 jajko byłoby więc odpowiednią ilością zjadaną dziennie gdybyście oprócz niego nie jedli już żadnych innych produktów zawierających cholesterol. A są nimi przecież m.in.:
- Masło i margaryna
- Sery: białe, topione, podpuszczkowe, żółte Mleko i śmietana z dużą zawartością tłuszczu
- Tłuste mięso i ryby
- Potrawy smażone
- Fast foody: frytki, hot dogi, hamburgery, chipsy
- Zupy i inne dania gotowe instant
- Ciasta i ciastka
Jeśli natomiast poza jednym jajkiem dziennie w waszym jadłospisie znajdują się także wymienione produkty zawierające duże ilości złego cholesterolu, to dodanie do nich jednego jajka dziennie, znacznie przekracza zalecane dawki. A nadmiar cholesterolu wywołuje poważne choroby jak miażdżycę, choroby serca czy udary.
Wartości odżywcze jajka i korzyści dla zdrowia
Spożywanie jajek ma jednak wiele korzyści zdrowotnych. Jajka zawierają mnóstwo niezbędnych aminokwasów i białek, które wpływają na budowę mięśni. Zawierają też inne składniki odżywcze jak witaminy: D, E, B2 i B12, minerały: żelazo, cholina, kwas foliowy, siarkę i cynk.
Jak działają jajka na organizm?
- Poprawiają funkcje poznawcze
- Pomagają utrzymywać właściwe ciśnienie krwi
- Poprawiają pamięć
- Wpływają na naturalny porost włosów i paznokci
- Wspomagają walkę z chorobami oczu u osób starszych
Jak zatem jeść jajka? Pomogą zróżnicować dietę i włączyć do menu żywność zawierającą składniki odżywcze, jednak należy ograniczyć ich ilość pamiętając, że nawet 1 jajko dziennie przy spożywaniu innych produktów bogatych w cholesterol, to za dużo.
Źródło: poradyiwskazowki.pl, dimedic.eu