Jajecznica i jajko na miękko na śniadanie. Pasta jajeczna do kanapek na drugie śniadanie, a jajko na twardo na kolację, to już 3 jajka dziennie. Pewnie wiecie, że to zdecydowanie za dużo. Co, jednak gdy ograniczycie spożycie jajka do 1 jajka dziennie lub maksymalnie 2? Zastanawiacie się, czy 1 jajko dziennie na śniadanie to nic złego? Sprawdźmy.

Jaka jest dozwolone dzienne spożycie jajek?

Ostrzeżenia lekarzy w zakresie jedzenia jajek, jakie możecie słyszeć, dotyczą zawartego w jajkach cholesterolu. Jedno jajko, a właściwie żółtko, bo białko nie ma go w ogóle, zawiera 200 mg cholesterolu. To niemal cała, dopuszczalna dzienna dawka (ta wynosi 300 mg).

Jedno jajko byłoby więc odpowiednią ilością zjadaną dziennie gdybyście oprócz niego nie jedli już żadnych innych produktów zawierających cholesterol. A są nimi przecież m.in.:

  • Masło i margaryna
  • Sery: białe, topione, podpuszczkowe, żółte Mleko i śmietana z dużą zawartością tłuszczu
  • Tłuste mięso i ryby
  • Potrawy smażone
  • Fast foody: frytki, hot dogi, hamburgery, chipsy
  • Zupy i inne dania gotowe instant
  • Ciasta i ciastka

Jeśli natomiast poza jednym jajkiem dziennie w waszym jadłospisie znajdują się także wymienione produkty zawierające duże ilości złego cholesterolu, to dodanie do nich jednego jajka dziennie, znacznie przekracza zalecane dawki. A nadmiar cholesterolu wywołuje poważne choroby jak miażdżycę, choroby serca czy udary.

Zobacz także:

Wartości odżywcze jajka i korzyści dla zdrowia

To jednak tylko jedna strona medalu. Spożywanie jajek ma jednak wiele korzyści zdrowotnych. Jajka zawierają mnóstwo niezbędnych aminokwasów i białek, które wpływają na budowę mięśni. Zawierają też inne składniki odżywcze jak witaminy: D, E, B2 i B12, minerały: żelazo, cholina, kwas foliowy, siarkę i cynk.

Jak działają jajka na organizm?

  • Poprawiają funkcje poznawcze
  • Pomagają utrzymywać właściwe ciśnienie krwi
  • Poprawiają pamięć
  • Wpływają na naturalny porost włosów i paznokci
  • Wspomagają walkę z chorobami oczu u osób starszych

Jak zatem jeść jajka? Pomogą zróżnicować dietę i włączyć do menu żywność zawierającą składniki odżywcze, jednak należy ograniczyć ich ilość pamiętając, że nawet jedno jajko dziennie przy spożywaniu wielu innych produktów bogatych w cholesterol, to za dużo. Ważny jest zatem balans i znalezienie złotego środka jeśli chodzi o swoje codziennie menu.

Źródło: poradyiwskazowki.pl, dimedic.eu