
Imbir nie jest jedynie aromatyczną przyprawą wykorzystywaną w orientalnej kuchni. To azjatycka roślina, uprawiana od ponad 3 tys. lat i wykorzystywana także w medycynie niekonwencjonalnej. Uważany jest też za skuteczny afrodyzjak oraz wykorzystywany jako składnik kosmetyków. Korzeń imbiru warto włączyć do codziennej diety. Podpowiadamy jak dużo jego jeść i w jakiej postaci dodawać go do dań.
Jak korzeń imbiru wpływa na organizm?
Imbir ma ogromną moc. To za sprawą dużej ilości substancji odżywczych, które zawiera. Znajdziecie w nim witaminy z grupy B, A, K, E i C, kwas foliowy, olejki eteryczne (zingiberol) i żywice. W jego składzie jest też wiele minerałów: potas, żelazo, fosfor, wapń. Oto, dlaczego warto go jeść systematycznie:
- Rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
- Działa pobudzająco na układ pokarmowy, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa wydzielanie żółci i działa rozkurczowo
- Działa pozytywnie na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia ukrwienie mózgu, co sprzyja koncentracji i wydajności w procesie uczenia się
- Koi ból
- Łagodzi mdłości
- Odkaża
- Ułatwia odchudzanie, redukuje cellulit i zmniejsza obrzęki
- Wpływa na ciśnienie tętnicze krwi
Korzeń imbiru – jak go dodawać do codziennych potraw?
Włączenie imbiru do codziennej diety nie jest trudne, trzeba jednak pamiętać, żeby nie zjadać go więcej niż 4-5 g dziennie. Większa ilość może wejść w reakcję z lekami, które rozrzedzają krew, stabilizują ciśnienie krwi i obniżają poziom cukru.
Korzeń imbiru to egzotyczna przyprawa. Czy na pewno wiecie jak go wykorzystywać w naszej kuchni? Oto kilka porad jak zacząć go jeść codziennie:
- Herbata z plastrem imbiru, cytryną i miodem. Taki ciepły napar rozgrzewa i wzmacnia odporność organizmu
- Zimowa kawa. Zaparzcie kawę ze szczyptą sproszkowanego kardamonu i imbiru. Taki napar także działa rozgrzewająco i wzmacniająco
- Lemoniada z plasterkami imbiru ze skórką, sokiem z cytryny i kostkami lodu. W tej wersji imbir działa orzeźwiająco
- Sałatki. Przyprawa dobrze komponuje się w sałatkach warzywnych, a także z dodatkiem mięs. Inne współgrające przyprawy to czosnek i chilli
- Orientalne dania. Azja to region pochodzenia imbiru. Dodawajcie go do właściwie każdej egzotycznej potrawy pochodzącej z tego obszaru
- Zupy krem. Krem z dyni czy z marchwi – do obu nie zapomnijcie dodać imbiru. Przyprawa nada kremom ostrości
- Zwykły polski rosół. Wrzućcie do gotowania rosołu dwa plasterki świeżego imbiru. Przyprawa wzbogaci smak dania.
Źródło: welbi.pl, rmf24.pl, inspirowanesmakiem.pl