Imbir nie jest jedynie aromatyczną przyprawą wykorzystywaną w orientalnej kuchni. To azjatycka roślina, uprawiana od ponad 3 tys. lat i wykorzystywana także w medycynie niekonwencjonalnej. Uważany jest też za skuteczny afrodyzjak oraz wykorzystywany jako składnik kosmetyków. Korzeń imbiru warto włączyć do codziennej diety. Podpowiadamy jak dużo jego jeść i w jakiej postaci dodawać go do dań.

Jak korzeń imbiru wpływa na organizm?

Imbir ma ogromną moc. To za sprawą dużej ilości substancji odżywczych, które zawiera. Znajdziecie w nim witaminy z grupy B, A, K, E i C, kwas foliowy, olejki eteryczne (zingiberol) i żywice. W jego składzie jest też wiele minerałów: potas, żelazo, fosfor, wapń. Oto, dlaczego warto go jeść systematycznie:

  • Rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
  • Działa pobudzająco na układ pokarmowy, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa wydzielanie żółci i działa rozkurczowo
  • Działa pozytywnie na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia ukrwienie mózgu, co sprzyja koncentracji i wydajności w procesie uczenia się
  • Koi ból
  • Łagodzi mdłości
  • Odkaża
  • Ułatwia odchudzanie, redukuje cellulit i zmniejsza obrzęki
  • Wpływa na ciśnienie tętnicze krwi

Korzeń imbiru – jak go dodawać do codziennych potraw?

Włączenie imbiru do codziennej diety nie jest trudne, trzeba jednak pamiętać, żeby nie zjadać go więcej niż 4-5 g dziennie. Większa ilość może wejść w reakcję z lekami, które rozrzedzają krew, stabilizują ciśnienie krwi i obniżają poziom cukru.

Korzeń imbiru to egzotyczna przyprawa. Czy na pewno wiecie jak go wykorzystywać w naszej kuchni? Oto kilka porad jak zacząć go jeść codziennie:

Zobacz także:

  • Herbata z plastrem imbiru, cytryną i miodem. Taki ciepły napar rozgrzewa i wzmacnia odporność organizmu
  • Zimowa kawa. Zaparzcie kawę ze szczyptą sproszkowanego kardamonu i imbiru. Taki napar także działa rozgrzewająco i wzmacniająco
  • Lemoniada z plasterkami imbiru ze skórką, sokiem z cytryny i kostkami lodu. W tej wersji imbir działa orzeźwiająco
  • Sałatki. Przyprawa dobrze komponuje się w sałatkach warzywnych, a także z dodatkiem mięs. Inne współgrające przyprawy to czosnek i chilli
  • Orientalne dania. Azja to region pochodzenia imbiru. Dodawajcie go do właściwie każdej egzotycznej potrawy pochodzącej z tego obszaru
  • Zupy krem. Krem z dyni czy z marchwi – do obu nie zapomnijcie dodać imbiru. Przyprawa nada kremom ostrości
  • Zwykły polski rosół. Wrzućcie do gotowania rosołu dwa plasterki świeżego imbiru. Przyprawa wzbogaci smak dania. 

Źródło: welbi.pl, rmf24.pl, inspirowanesmakiem.pl