Co się stanie, gdy codziennie będziecie jedli cynamon? Wystarczy 1 gram dziennie, by poczuć działanie
Adobe Stock
Newsy

Co się stanie, gdy codziennie będziecie jedli cynamon? Wystarczy 1 gram dziennie, by poczuć działanie

Szczypta cynamonu do jogurtu owocowego i druga szczypta do pieczonej cielęciny. Do czego codziennie dodawać cynamon i dlaczego warto to robić?

Cynamon jest zdrowy i warto go systematycznie jeść nie tylko zimą, gdy dodajecie go do rozgrzewających napojów czy wtedy, gdy pojawia się w piernikowej mieszance. Podpowiadamy ile cynamonu wystarczy, żeby zaczął działać na wasz organizm i jak sprytnie włączyć go do codziennej diety.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odrobina cynamonu na co dzień – ile i jak jeść?

Żeby odczuć pozytywne działanie cynamonu, należy jeść go regularnie, nawet codziennie. Skuteczna dzienna dawka to 1 do 6 g przyprawy, co odpowiada ilości już od połowy łyżeczki do 2 łyżeczek od herbaty cynamonowego proszku.

Można go dodawać do bardzo wielu potraw. Jest doskonałą przyprawą do zup, warzyw, ryb, sosów, czy duszonego lub pieczonego mięsa. Dobrze równoważy słony smak, a ponieważ jednocześnie jest lekko słodki, to używając cynamonu do deserów, można pokusić się o zmniejszenie ilości cukru. Poza wspomnianą już herbata zimową i mieszanka piernikową używajcie cynamonu do następujących potraw:

  • Naleśników
  • Koktajli owocowo-warzywnych
  • Kawy
  • Muffinek
  • Owsianki
  • Jogurtu
  • Koktajli mlecznych
  • Kakao
Zobacz także
Włóżcie cynamon do słoika i zalejcie oliwą. Rezultat jest niewiarygodny

Włóżcie cynamon do słoika i zalejcie oliwą. Rezultat jest niewiarygodny

Cynamonki przepis

Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe

Właściwości zdrowotne cynamonu

Magazyn Pharmacognosy Research regularnie publikuje wynika badań, nie tylko dotyczących środków farmaceutycznych. W 2015 roku pojawił się w nim artykuł, w którym autorzy potwierdzili szerokie zdrowotne działanie cynamonu, przyprawy otrzymywanej z wysuszonej kory cynamonowca.

Czytelnicy mogli się dowiedzieć z artykułu, że ta popularna przyprawa ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe i antycholesterolowe.

Patrząc na konkretne korzyści dla zdrowia, trzeba wymienić następujące:

  • Zmniejsza stany zapalne w organizmie. To możliwe dlatego, że zawiera przeciwutleniacze, a konkretnie polifenole, które pomagają neutralizować wolne rodniki powodujące uszkodzenia komórek w organizmie
  • Pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, a regularne jedzenie cynamonu może wpływać na zmniejszenie masy ciała i tkanki tłuszczowej na brzuchu. Zapobiega też niektórym chorobom związanym z nadwagą
  • Obniża ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób cywilizacyjnych ponieważ obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, łagodzi objawy cukrzycy typu II oraz chorób serca

Źródło: radiozet.pl

Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Flickr
Newsy
Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki
Czy wpadlibyście na to, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego? Paradoksalnie ta metoda to prawdziwy hit w odchudzaniu.

Wiele osób nie może sobie odmówić porannej filiżanki kawy . Jedni piją ją na słodko, z dodatkiem mleka , drudzy z samym mlekiem lub samym cukrem, jeszcze inni preferują klasyczną małą czarną bez żadnych dodatków. Ale czy wpadlibyście na pomysł, żeby dodać do kawy odrobinę oleju kokosowego ? Kawa z dodatkiem oleju kokosowego to nie tylko sposób na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów , ale też na usprawnienie pracy jelit, poprawę trawienia , obniżenie poziomu cholesterolu a nawet złagodzenie bólu stawów. Jak przygotować kawę z dodatkiem oleju kokosowego? Do przygotowania takiej kawy będziecie potrzebować trzech prostych składników: 3/4 oleju kokosowego 1/2 szklanki miodu łyżeczkę  cynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszajcie i odstawcie do lodówki. Dodawajcie codziennie łyżeczkę do swojej ulubionej kawy. Napój nie może być zbyt gorący, ponieważ w takiej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości. Pijcie taką kawę codziennie a wasze trawienie będzie lepsze i szybciej zaczniecie spalać tkankę tłuszczową. Dlaczego warto dodać do kawy olej kokosowy? Olej kokosowy zyskał ogromną popularność wśród osób stosujących wysokotłuszczową dietę ketogeniczną o bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Dodanie go do kawy może pomóc w osiągnięciu lub utrzymaniu ketozy, stanu metabolicznego, w którym organizm wykorzystuje ketony – cząsteczki powstałe w wyniku rozpadu tłuszczu – jako paliwo zamiast glukozy. Utrzymanie ketozy na diecie ketogenicznej wiąże się z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak utrata masy ciała, lepsza kontrola poziomu cukru we krwi i zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca. Ponadto, olej kokosowy: może przyspieszyć...

Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować kawę szarlotkową? Dodajcie do niej szczyptę tej przyprawy – ma działanie antyrakowe
Jesień to idealny czas na przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy szarlotkowej. Zaskoczcie nią swoich bliskich!

Lubicie smak szarlotki i jesteście miłośnikami kawy? Połączcie to w jedno i przygotujcie pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą kawę szarlotkową. Przepis na kawę szarlotkową Jesień to idealna pora na zaszycie się pod ulubionym kocem z filiżanką gorącej kawy. Przygotowanie kawy szarlotkowej jest bardzo proste i zajmie wam dosłownie chwilę czasu. Potrzebujecie tylko kilku składników – świeżo zaparzonej kawy, musu jabłkowego z dodatkiem cynamonu oraz miodu. Efekt smakowy tej kawy jest wprost zniewalający. Składniki: małe jabłko ćwierć łyżeczki cynamonu + do posypania łyżeczka miodu świeżo zaparzona, gorąca kawa 120 ml mleka Przygotowanie: Jabłko umyjcie, obierzcie i usuńcie z niego gniazdo nasienne a następnie je posiekajcie. Włóżcie do garnka razem z cynamonem i uduście do miękkości, co jakiś czas mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy jabłka będą już miękkie, zestawcie garnek z ognia. Dodajcie miód i zmiksujcie na gładką masę. Zaparzcie kawę. Spieńcie mleko. Na dno wysokiej szklanki wyłóżcie mus jabłkowy, delikatnie przełóżcie mleczną piankę i cienką strużką wlejcie kawę, tak by utworzyły się widoczne warstwy. Z wierzchu obsypcie cynamonem. Podawajcie kawę od razu. Właściwości zdrowotne cynamonu Jednym ze składników kawy szarlotkowej jest cynamon. Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnym działaniu tej przyprawy? Cynamon: Ma działanie rozgrzewające Stosuje się go do inhalacji Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne Pobudza krążenie Odświeża oddech Cynamon może poprawić niektóre kluczowe czynniki ryzyka chorób serca, w tym cholesterol, trójglicerydy i ciśnienie krwi. Wykazano, że cynamon obniża...

Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
AdobeStock
Newsy
Ta popularna przyprawa jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
Wszystko w nadmiarze szkodzi! Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku tej popularnej przyprawy.

Polacy wielką miłością darzą różnego rodzaju przyprawy, które stosują obficie przyrządzając wiele potraw. Tradycja używania aromatycznych przypraw, jest w Polsce bardzo długa i już kilkaset lat temu zagraniczni podróżnicy opisywali z fascynacją polską kuchnię, która niesamowicie pachnie przyprawami. Czasami do tego stopnia, że niektórych potraw nie dało się przez ich nadmiar zjeść! Umiar jest niezwykle ważny, szczególnie w przypadku przypraw stosowanych do wielu przekąsek i wypieków. Sprawdźcie! Właściwości cynamonu Cynamon stosuje się w kuchni od wieków. Jego aromatyczny zapach i korzenny smak, nadaje charakteru wypiekom, a nawet kawie! Jest chętnie stosowany ze względu na swoje prozdrowotne właściwości: Ma działanie rozgrzewające Stosuje się go do inhalacji Wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne Odstrasza insekty Pobudza krążenie Odświeża oddech Jednak spożywany w nadmiernych ilościach cynamon, może być niebezpieczny dla waszego zdrowia! Odpowiada za to zawarta w nim kumaryna, o której piszemy poniżej. Co to jest kumaryna? Kumaryna jest naturalnym związkiem, który występuje przede wszystkim w roślinach. Można ją znaleźć w malinach, cytrusach, brokułach, pomidorach i roślinach strączkowych, jednak najwięcej kumaryny zawiera cynamon i olejek cynamonowy. Wykazuje ona właściwości prozdrowotne i nawet używa się jej w produkcji leków. Kumaryna działa przeciwzakrzepowo, dlatego można ją znaleźć w lekach przepisywanych po zawale serca, przy zatorowości płucnej czy w leczeniu zakrzepicy. Jednak jak każdy lek, kumaryna w nadmiarze jest szkodliwa! Najgorzej wpływa ona na wątrobę i nerki, a regularne spożywanie dużych ilości kumaryny, może doprowadzić nawet do marskości wątroby i nowotworów. Jaka dawka cynamonu jest...

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...