Buraki są jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Są tanie, dostępne przez cały rok. Zimą, gdy brakuje innych warzyw, mogą nie tylko urozmaicać dania, ale są też źródłem cennych witamin. Można je podawać na surowo w postaci kiszonej oraz jako sok, a także gotować i piec. Oto dlaczego warto na stałe włączyć je do jadłospisu.

Jak jedzenie buraków wpływa na zdrowie?

Korzeń buraka czerwonego to warzywo zawierające duże ilości witaminy C, A, B, a także kwas foliowy i beta-karotenu. Znajduje się w nim także dużo składników mineralnych takich jak wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód.

Działanie buraków na organizm:

  • Działają pobudzająco
  • Zwiększają odporność i pomagają zwalczać przeziębienia, dzięki obecnej w nich betainie
  • Pomagają obniżać poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy
  • Ułatwiają trawienie, dzięki zawartości pektyn
  • Usprawniają prace jelit dzięki bakteriom kwasu mlekowego
  • Hamują procesy gnilne w jelitach
  • Są odpowiedzialne za odkwaszanie organizmu dzięki takim minerałom jak: potas, wapń, sód i magnez
  • Wspomagają rozwój czerwonych krwinek dzięki witaminie B i obecności żelaza
  • Wspomagają leczenie nowotworów

Jak najlepiej przyrządzać buraki?

Buraki podawane na surowo mają bardzo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że mogą je regularnie jeść nawet cukrzycy. Najczęściej jednak spożywamy je po ugotowaniu. Jako barszcz, jarzynka, w postaci buraczków zasmażanych czy jarzynka na zimno z chrzanem, znana jako ćwikła.

Zobacz także:

Buraki po ugotowaniu czy upieczeniu można podawać na wiele więcej sposobów. Kilka pomysłów na dania z buraków:

  • Sałatka z pokrojonych w kostkę gotowanych lub pieczonych buraków
  • Carpaccio z bardzo cienko pokrojonych plasterków buraka
  • Pierzynka" do śledzia

Jednak najlepszym sposobem podania buraków jest ich ukiszenie. Kiszone buraki są doskonałym źródłem kwasu mlekowego i innych cennych witamin, minerałów i bakterii. Po ukiszeniu buraków można poza zjedzeniem warzywa, pić sok z kiszonych buraków. Sok także zawiera wymienione substancje odżywcze.

Źródło: Onet.pl, abczdrowie.pl