Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść buraki. Najlepsze są w tej 1 postaci
Adobe Stock
Newsy

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść buraki? Najlepsze są w tej 1 postaci

W jakiej postaci najchętniej jadacie buraki? Najpopularniejsze to zupa i jarzynka do drugiego dania. Podpowiadamy, po co je jeść i jak można je przyrządzać.

Buraki są jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Są tanie, dostępne przez cały rok. Zimą, gdy brakuje innych warzyw, mogą nie tylko urozmaicać dania, ale są też źródłem cennych witamin. Można je podawać na surowo w postaci kiszonej oraz jako sok, a także gotować i piec. Oto dlaczego warto na stałe włączyć je do jadłospisu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak jedzenie buraków wpływa na zdrowie?

Korzeń buraka czerwonego to warzywo zawierające duże ilości witaminy C, A, B, a także kwas foliowy i beta-karotenu. Znajduje się w nim także dużo składników mineralnych takich jak wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód.

Działanie buraków na organizm:

  • Działają pobudzająco
  • Zwiększają odporność i pomagają zwalczać przeziębienia, dzięki obecnej w nich betainie
  • Pomagają obniżać poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy
  • Ułatwiają trawienie, dzięki zawartości pektyn
  • Usprawniają prace jelit dzięki bakteriom kwasu mlekowego
  • Hamują procesy gnilne w jelitach
  • Są odpowiedzialne za odkwaszanie organizmu dzięki takim minerałom jak: potas, wapń, sód i magnez
  • Wspomagają rozwój czerwonych krwinek dzięki witaminie B i obecności żelaza
  • Wspomagają leczenie nowotworów
Zobacz także
Jakub Kuroń podał przepis na buraki tarte do słoików. 1 składnik genialnie podkręca ich smak

Jakub Kuroń podał przepis na buraki tarte do słoików. 1 składnik genialnie podkręca ich smak

Barszcz ukriański

Przepis na najlepszy barszcz ukraiński. Nie może w nim zabraknąć ważnego składnika

Jak najlepiej przyrządzać buraki?

Buraki podawane na surowo mają bardzo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że mogą je regularnie jeść nawet cukrzycy. Najczęściej jednak spożywamy je po ugotowaniu. Jako barszcz, jarzynka, w postaci buraczków zasmażanych czy jarzynka na zimno z chrzanem, znana jako ćwikła.

Buraki po ugotowaniu czy upieczeniu można podawać na wiele więcej sposobów. Kilka pomysłów na dania z buraków:

  • Sałatka z pokrojonych w kostkę gotowanych lub pieczonych buraków
  • Carpaccio z bardzo cienko pokrojonych plasterków buraka
  • Pierzynka" do śledzia

Jednak najlepszym sposobem podania buraków jest ich ukiszenie. Kiszone buraki są doskonałym źródłem kwasu mlekowego i innych cennych witamin, minerałów i bakterii. Po ukiszeniu buraków można poza zjedzeniem warzywa, pić sok z kiszonych buraków. Sok także zawiera wymienione substancje odżywcze.

Źródło: Onet.pl, abczdrowie.pl

To warzywo zapobiega rakowi jelit i wątroby. Rośnie w Polsce, można je hodować nawet na balkonie
Adobe Stock
Newsy
To warzywo zapobiega chorobom serca i wątroby. Rośnie w Polsce, można je hodować nawet na balkonie
Krzak pełen soczystych owoców tej rośliny można hodować w ogródku, a także w doniczkach na balkonie czy nawet kuchennym oknie. Uprawa jest łatwa, a owoce obfite. Oto, po co je jeść.

Najzdrowsze warzywa rosną w… Polsce. A jedno z nich nie tylko jest korzystne dla zdrowia, ale też może je jeść zarówno na surowo, jak i w wielu gotowanych, smażonych i pieczonych potrawach. Jest dostępne w sklepach przez okrągły rok, choć w postaci gruntowej, dojrzewającej na słońcu, jest oczywiście najsmaczniejsze. Oto skarbnica zdrowia, którą możecie pokroić na kanapkę. Dlaczego pomidory są tak zdrowe? Nie tylko my, ale także nasi przodkowie nie pamiętaliby czasów, gdy nie było pomidorów. Choć to warzywo, które pochodzi z Ameryki Południowej, w Europie było znane już od XVI w. Początkowo krzaki pomidorów hodowane były jako roślina ozdobna. Nie jedzono tych warzyw, sądząc że mogą być trujące jak wilcze jagody. Dziś wiadomo, że pomidory są pełne wartości odżywczych, a do tego mają bardzo mało kalorii, tylko 18 w 100 g produktu. Są źródłem kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego, kwasu szczawiowego, białka, tłuszczy roślinnych, błonnika, węglowodanów, witamin A, C, E i K, a także witamin z grupy B. Mają też dużo mikroelementów: Cynk Fosfor Fluor Jod Magnez Kobalt Miedź Mangan Żelazo Potas Sód Wapń Jak pomidory działają na organizm? Najcenniejszą substancją zawartą w pomidorach jest likopen. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki któremu niszczone są wolne rodniki przyczyniające się do wielu chorób. Likopen może znacząco obniżyć ryzyko zawału serca, miażdżycy oraz nowotworu szyjki macicy i prostaty. Działanie pomidorów na organizm człowieka: Chronią przed chorobami serca. Jest to możliwe, dzięki zawartości potasu, błonnika, choliny i witaminy C. Wspomagają proces odchudzania. Zawierają one dużo wody i mało kalorii. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego,...

Regulują poziom cukru i poprawiają nastrój. Te zielone warzywa warto często jeść
Adobe Stock
Newsy
Regulują poziom cukru i poprawiają nastrój. Te zielone warzywa warto jeść i na surowo, i ugotowane
Te warzywa można przyrządzać na wiele sposobów. Dobrze smakują zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. A gotują się bardzo krótko.

Brokuły to warzywa krzyżowe, spokrewnione z kapustą, brukselką, jarmużem i kalafiorem. Należą do grupy tzw. zielonych warzyw, bogatych między innymi w luteinę i chlorofil. Są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść i jak to robić?  Wartości, które znajdziecie w kubku ugotowanych brokułów Brokuły można jeść zarówno na surowo, jak i ugotowane. W obu formach są zdrowe, jednak mają różny profil składników odżywczych. Oto jakie wartości ma porcja (91 g) ugotowanych warzyw: To 2,3 g błonnika i 3 g białka Zapewnia 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, wspomagającą krzepnięcie krwi i zapewniającą zdrowie kości 130% dziennego zapotrzebowana na witaminę C wspierająca odporność 50% dziennego zapotrzebowania na chrom, wspomagający metabolizm energetyczny i regulujący poziom cukru we krwi 40% kwasu foliowego poprawiającego pamięć i nastrój 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, B6, B2, E i minerały fosfor, cholinę, mangan miedź i potas 5% zapotrzebowania na magnez, cynk, żelazo, wapń i selen Jak przygotowywać i podawać brokuły? Jak już ustaliliśmy, można je jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jednak tak jak w innych podobnych przypadkach, warzywa więcej wartości odżywczych mają w postaci surowej, niepoddanej obróbce cieplnej. Jak je jeść? Brokuły w postaci soków wielowarzywnych. Dobrze, jeśli mogą być przygotowane w blenderze wolnoobrotowym lub zmiksowane w postaci koktajlu. Wykorzystacie wtedy wszystkie części rośliny  Spróbujcie przyrządzić brokuły blanszowane. Dzięki tej technice obróbki cieplnej otrzymacie warzywo w formie pośredniej, pomiędzy surową a ugotowaną. Będzie zawierało wiele składników odżywczych, nadal pozostanie jędrne i...

sok z buraka
unsplash.com/@rirri01
Newsy
Szklanka soku z tego warzywa genialnie oczyszcza wątrobę. Pijcie go codziennie
Chronią przed infekcjami, wzmacniają układ nerwowy i oczyszczają organizm z toksyn. Działanie soków warzywnych nie ma sobie równych. Jak często po nie sięgacie?

Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze. Soki i koktajle warzywne Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu.  Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami. Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw. Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych. Burak to bogate źródło składników mineralnych Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie...

Ten syrop na kaszel przygotujecie  w domu w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników.
Adobe Stock
Newsy
Ten syrop na kaszel z buraka przygotujecie w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników
Zmienna pogoda, chłodne wieczory i poranki, marzniemy, mokniemy, zarażamy się w sklepie i wracamy do domu kaszląc. Czym jest kaszel i jak go łagodzić?

Kaszel to objaw choroby, najczęściej infekcji wirusowej, która atakują górne drogi oddechowe. Zakażenie wywołuje podrażnienia błony śluzowej gardła, a one prowadzą do reakcji skurczowej, która powoduje kaszlnięcie. Kaszlemy i zupełnie nie potrafimy tego kaszlu opanować. Podpowiadamy jak łagodzić podrażnienia doprowadzające do kaszlu, za pomocą dwóch składników, które macie w domu. Jednym z nich jest zwykły burak, drugim cukier lub miód. Dlaczego syrop z buraka pomaga na kaszel? Tajemnica działania syropu z buraka związana jest z właściwościami buraka, którego sok kiedyś był zalecany niemal wyłącznie na anemię, a dziś wiemy, że jego lecznicze właściwości pomagają na wiele dolegliwości. Buraki oczywiście: Wzmacniają układ krwionośny Zapobiegają anemii ale też: Wspomagają organizm wyniszczony chorobami Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą Wspierąją odporność Spowalnia rozwój infekcji wirusowej i bakteryjnej  i przede wszystkim: Przynoszą szybką ulgę przy męczącym, suchym kaszlu  Zmniejszają uczucie drapania w gardle Łagodzą chrypkę Powlekają przesuszone i podrażnione błony śluzowe gardła To właśnie działanie ochronne na błony śluzowe gardła powoduje, że warto syrop z buraka pić zawsze wtedy, gdy skarżymy się na infekcje gardła. Czy można zastąpić leki domowymi sposobami w czasie choroby? Podczas żadnej choroby nie należy zastępować domowymi sposobami, w tym syropami czy naparami, leczenia zaleconego przez lekarza.  Wprawdzie syrop z buraka zawiera sporo substancji prozdrowotnych, na przykład: Witaminy - w tym wit. C, wit. A, wit E Składniki mineralne - żelazo , wapń, magnez, potas, cynk, fosfor Substancje o działaniu...