Co się stanie po dodaniu odrobiny octu do ogórków kiszonych? Efekty będą zdumiewające
Własne
Newsy

Co się stanie po dodaniu odrobiny octu do ogórków kiszonych? Efekty będą zdumiewające

W czym tkwi sekret idealnie jędrnych i chrupkich ogórków kiszonych? Dodajcie do nich łyżkę tego nietypowego składnika.

Przepis na ogórki kiszone zna chyba każdy. Po pierwsze – należy wybrać dobrej jakości ogórki. Do kiszenia najlepiej nadają się oczywiście ogórki gruntowe, które nie były nawożone chemicznie. Powinny one być młode i średniej wielkości z widocznymi na skórce wypustkami. Dlatego najlepiej jest kupić je w warzywniaku lub na targu, a nie w supermarkecie.

Ogórki najlepiej jest zacząć kisić od razu po kupieniu a najlepiej po zerwaniu z krzaczka, ponieważ wraz z zerwaniem ogórka, zaczynają się w nim swojego rodzaju procesy degradacyjne - ogórki tracą wodę i stają się mniej jędrne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co należy dodać do ogórków kiszonych?

Kolejną ważną rzeczą jest oczywiście dobór przypraw i dodatków. Najważniejszym z nich jest sól. Najlepiej sprawdzi się tu sól kamienna. Do słoja z ogórkami powinniśmy też włożyć baldachimy kopru, pokrojone korzenie oraz całe liście chrzanu, liście porzeczki lub maliny oraz oczywiście kilka ząbków czosnku. Całość zalewamy zimną wodą, w której wcześniej rozpuszczamy sól i odstawiamy na kilka dni w celu ukiszenia.

Mimo iż przepis na idealne ogórki kiszone wydaje się być prosty, ogórki nie zawsze wychodzą tak, jak byśmy tego chcieli. Niejednokrotnie zdarza się, że ogórki są po ukiszeniu miękkie, puste lub nie smakują jak należy. Jednym z sekretów idealnie chrupkich ogórków kiszonych jest pewien tajemniczy składnik. Chodzi o ocet jabłkowy.

Co stanie się, jeśli doda się do ogórków kiszonych octu?

Dzięki dodaniu do ogórków odrobiny octu, stają się one twarde i delikatniejsze w smaku. Niektórzy uważają, że tak przygotowane ogórki smakują jak coś pomiędzy popularnymi korniszonami, a standardowymi kiszonymi. Ile w tym prawdy?

Ocet spowalnia proces fermentacji, dzięki czemu ogórki nie są zbyt kwaśne. po dłuższym pobycie w słoiku. Uspokajamy - smak octu  jest w nich jednak prawie wyczuwalny. Ogórki z dodatkiem octu są twarde, a w smaku delikatne.

Jeśli przymierzacie się do zrobienia własnych, domowych ogórków kiszonych, najlepszymi odmianami ogórków do kiszenia są Andrus, Borus, Julian oraz Śremskie.

Zobacz także
Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?

Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?

Z pomidorów zrobicie nie tyko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Z pomidorów zrobicie nie tylko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Przepis na ogórki kiszone z dodatkiem octu

Składniki:

  • 10 małych ogórków
  • duży baldachim kopru
  • duża główka czosnku
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Ogórki myjemy i namaczamy w lekko osolonej wodzie (na 1 l wody 1 łyżeczka soli kamiennej) i odstawiamy na 4-5 godzin.
  2. Bierzemy czysty i wyparzony słój i wkładamy do niego 3 ząbki czosnku i baldachim kopru.
  3. Ogórki należy układać w słoiku pionowo i bardzo ciasno. Ciemniejszy koniec ogórka powinien znajdować się u dołu.
  4. Na wierzchu ponownie kładziemy czosnek oraz koper.
  5. Wlewamy do słoika ocet i zalewamy gorącą zalewą w proporcjach 1 l wody + 1 łyżka soli.
  6. Słoik zamykamy na 24 godziny i stawiamy w kuchni.
  7. Po upływie doby przenosimy go do zimnej piwnicy.

Źródło: piecsmakow.com

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
AdobeStock
Newsy
Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
Skorzystajcie z tego sposobu, a wasze ogórki będą cudowne w smaku!

Najlepsze ogórki kiszone to oczywiście te, które po wyjęciu ze słoika są twarde i cudownie chrupiące. Wiecie, jak je zrobić? Poznajcie genialny sposób na przygotowanie chrupiących ogórków kiszonych! Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone? Sekret idealnie chrupiących i twardych ogórków kiszonych tkwi nie w sposobie przygotowania, a odpowiednich składnikach! Do ogórków można dodać liście porzeczki albo dębu , ale tylko liście wiśni sprawią, że ogórki kiszone wyjdą chrupiące i nie będą miękkie po wyjęciu ze słoika. Pamiętajcie oczywiście o tym, by użyć własnych liści i nie obrywać drzew sąsiadów. Jakie ogórki są najlepsze do kiszenia? Czy wybór ogórków do kiszenia ma znaczenie? Oczywiście! Poleca się kilka odmian ogórków . Najpopularniejsza odmiana to Borus – ogórki są ciemnozielone, z widocznymi smugami, a po ukiszeniu będą twarde i nie utworzą się w nich puste przestrzenie. To najlepsza odmiana do kiszenia, choć świetnie nadadzą się także do zrobienia ogórków małosolnych. Ogórki Andrus polecane są natomiast przede wszystkim do kiszenia, a także do konserwowania. Przepis na ogórki kiszone Do przygotowania idealnych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 1 gałązka kopru Korzeń chrzanu 3 liście wiśni Sól Woda Podane powyżej składniki wystarczą do zrobienia jednego słoika ogórków. Przygotowanie: Opłuczcie koper i wyłóżcie nim dno słoika. Dodajcie pół ząbku czosnku i 2 liście wiśni. Włóżcie ogórki do środka, układając je ciasno jeden obok drugiego. Ważne, by wszystkie były podobnej wielkości,...

Ogórki kiszone z igłami sosnowymi
Adobe Stock
Newsy
Jak ukisić ogórki z igłami sosnowymi? Dzięki nim będą jędrne i aromatyczne
Ogórki kiszone z igłami sosnowymi to hit internetu, który najstarsze panie domu znają jeszcze z dzieciństwa! Co takiego sosna może wprowadzić do smaku ogórków?

Ogórki kiszone wcale nie muszą być nudne! W sieci aż roi się od kreatywnych przepisów na te klasyczne polskie przetwory. Proponowaliśmy już m.in. ogórki kiszone z curry . Ale ogórki to nie jedyne warzywa, które z powodzeniem można kisić: wypróbujcie też przepisy na kiszone szparagi lub kiszone rzodkiewki . Okazuje się jednak, że ogórki można ukisić także… z igłami sosnowymi! Dzięki temu zyskają nie tylko wspaniały aromat, ale także jędrność i jeszcze większe właściwości zdrowotne. Jak zrobić ogórki kiszone z igłami sosnowymi? Olejek z sosny ma doskonałe działanie antybakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Wspomaga często leczenie infekcji dróg oddechowych, a także odświeża i relaksuje. Niewiele osób wie, że sosna może być także wykorzystywana w kulinariach. Aby przygotować „sosnowe ogórki kiszone”, będziecie potrzebować: Świeżych ogórków gruntowych Korzenia i liści chrzanu Czosnku Kopru Octu Soli kamiennej Igieł sosnowych Igły należy umieścić w słoiku przed włożeniem ogórków. W każdym naczyniu powinno znaleźć się ich kilka. Igły sosnowe sprawią, że ogórki na dłużej zachowają świeżość, nabiorą bogatego smaku, aromatu i będą niezmiennie chrupkie przez długie miesiące. Nietypowe dodatki do ogórków Wiele pań domu słyszało już o zwyczaju dodawania liści czarnej porzeczki do ogórków kiszonych . Niektóre jednak idą jeszcze o krok dalej i wzbogacają przetwory liśćmi dębu. Zawierają one garbniki, które wspomagają proces kiszenia i zwalczają bakterie. Będą pomocne, jeśli ogórki mają spędzić w słoikach długie miesiące bez utraty wartości odżywczych i jędrności. Powszechnie wiadome jest, że ogórki...

Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Tylko jedna się do tego nadaje
Adobe Stock
Newsy
Jaką sól dodać do ogórków kiszonych? Tylko jedna się do tego nadaje
Do kiszenia ogórków najlepiej wybierać tylko jeden gatunek soli. Pozostałe mogą być nie do końca bezpieczne dla zdrowia albo negatywnie wpływać na smak waszych przetworów.

Jaka sól jest najlepsza do kiszenia ogórków? A może do ogórków kiszonych nadaje się tylko jeden rodzaj soli? Postaramy się podpowiedzieć wam, jaki rodzaj soli wybrać do ogórków kiszonych. Sól kamienna spożywcza jodowana, niejodowana, warzona jodowana – takie trzy rodzaje soli najczęściej są do wyboru, gdy przychodzi do jej zakupu w sklepie. Zanim jednak przejdziemy do rozstrzygniecia, którą powinno się kupić, przypomnijmy, co jest niezbędne do ukiszenia ogórków. Klasyczny zestaw do kiszenia ogórków składa się z takich elementów jak: Liść wiśni Gniazda nasienne kopru Ząbek czosnku Ok. 1-centymetrowy kawałek korzenia chrzanu A także oczywiście z soli Jakie główne gatunki soli są dostępne w sprzedaży? Sól kamienna spożywcza jodowana – jej skład jest prosty – ponad 97% chlorku sodu, różnego rodzaju śladowe mikroelementy i domieszka w postaci jodku potasu. Jodek potasu to nic innego jak substancja wzbogacająca, która sprawia, że dany produkt może nosić nazwę „jodowana”. Taka sól nie jest poddawana procesowi oczyszczania, przez co zachowuje w swoim składzie wapń, magnez, cynk itp. Tego typu praktyki są wymagane przez odgórne państwowe zarządzenia. W Polsce prowadzony jest program profilaktyki jodowej, a sól kamienna bez dodatku jodu nie jest zalecana przez producentów do bezpośredniego spożycia – taką informację znajdziecie właśnie na specjalnych solach niejodowanych do przetworów. Trzecim gatunkiem soli dostępnym w sprzedaży jest tak zwana sól warzona, jodowana . Zawiera zwykle jeszcze wyższy odsetek chlorku sodu i niewielką domieszkę jodku potasu oraz także substancję przeciwzbrylającą E536. Sól warzona otrzymywana jest poprzez...

Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, AdobeStock
Newsy
Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu
Ogórki małosolne od Jakuba Kuronia to pyszna i bardzo zdrowa przekąska. Z dodatkiem czosnku mają ciekawy smak, wypróbujcie przepis.

Chrupiące ogórki małosolne z przepisu Jakuba Kuronia to jedna z lepszych polskich przekąsek. Wspaniale smakują na kanapce ze smalcem, jako dodatek do obiadu lub po prostu jedzone prosto ze słoika. Ogórki z tego przepisu znikną w mgnieniu oka! Przepis na ogórki małosolne Jakuba Kuronia Do przygotowania ogórków małosolnych będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 kilograma ogórków gruntowych 2 gałązki kopru 2 kawałki chrzanu 4 liście chrzanu 1 pęczek koperku 1 główka czosnku 2,5 łyżki soli kamiennej 2 litry wody Przygotowanie: Zagotujcie w garnku wodę, wsypcie do niej 2,5 łyżki kamiennej soli, rozpuśćcie i ostudźcie. Umyjcie ogórki. Główkę czosnku przekrójcie na pół, ale nie obierajcie jej – nie ma takiej potrzeby. Na dnie dużego słoja ułóżcie połowę podanych składników, czyli kopru, czosnku, koperku, korzenia chrzanu i liści chrzanu. Na tym ułóżcie ciasno ogórki i na wierzchu połóżcie resztę składników. Do słoika wlejcie wodę z solą. Powinno być jej tyle, by przykryła całą zawartość. Przykryjcie słoik gazą lub czystą ściereczką i zawiążcie na słoiku sznurkiem, lub gumką recepturką. I gotowe! Ogórki będą dobre po około 2-3 dniach od zakiszenia. Poznacie, że są już dobre po konsystencji wody – powinna być lekko mętna. Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przygotowanie ogórków małosolnych nie jest trudne. Warto przy ich przyrządzaniu stosować się do kilku rad, dzięki czemu ogórki wyjdą jeszcze lepsze! Po pierwsze – odpowiednie ogórki. Do zrobienia małosolnych najlepiej nadają się świeże ogórki gruntowe średniej wielkości. Ważne, by wszystkie...