Co się stanie, jeśli zjecie przypadkiem spleśniałe jedzenie?
AdobeStock
Newsy

Co się stanie, jeśli zjecie przypadkiem spleśniałe jedzenie?

Jeśli zastanawiacie się czym grozi zjedzenie spleśniałego jedzenia, to koniecznie zapoznajcie się z tym artykułem.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 13, 2021

Zjedzenie spleśniałego jedzenia nigdy nie powinno wam się zdarzyć, ponieważ może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Jednak czasami pleśni na żywności albo nie widać, albo z nieuwagi po prostu zjecie spleśniały kawałek jedzenia nie zauważając nawet, że pokrył się już warstwą pleśni. Czym grozi zjedzenie pleśni? Sprawdźcie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czym grozi zjedzenie pleśni?

Pleśń w żywności to grzyby, które pojawiają się w psującym się jedzeniu. Potrzebują do tego odpowiednich warunków, czyli wilgoci. Grzyby te wytwarzają toksyny, które są trujące dla człowieka. Mitotoksyny po spożyciu lub długim wdychaniu ich dostają się do organizmu powodując zatrucie – mitotoksykozę. Zjedzenie pokrytego pleśnią jedzenia może w najlepszym wypadku spowodować wymioty i zatrucie pokarmowe, a w najgorszym nawet śmierć.

Zobacz także

Objawy zatrucia pleśnią

Do objawów zatrucia pleśnią zalicza się:

  • Bóle brzucha
  • Wymioty
  • Biegunkę
  • Zawroty głowy
  • Apatię
  • Bóle stawów
  • Zaburzenia krzepliwości krwi
  • Trudności z koncentracją
  • Problemy z pamięcią
  • Omdlenia
  • Zmęczenie

W jakich produktach najczęściej znajduje się pleśń?

Pleśń może się pojawić na większości produktów spożywczych, jednak najczęściej znajdziecie ją na:

  • Jabłkach
  • Malinach
  • Pomarańczach
  • Truskawkach
  • Marchewce
  • Pomidorach
  • Kapuście
  • Pieczywie
  • Serze

Pleśń pojawi się na żywności, która ma dobry dostęp do tlenu. To właśnie dlatego zwykle w spiżarni znajdziecie pleśniejące warzywa i owoce albo pokryty warstwą pleśni chleb w chlebaku. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja z żywnością przechowywaną w szczelnych, plastikowych pojemnikach – im mniej tlenu, tym mniejsza szansa, że na jedzeniu pojawi się pleśń.

Czy pokryte pleśnią jedzenie można uratować?

Część osób na widok pleśni na jedzeni decyduje się po prostu odkroić psujący się fragment. Nie wolno tak robić! Gdy pleśń znalazła się na jedzeniu oznacza to, że już całość zaczęła się psuć. Wyjątek stanowią jedynie twarde owoce i warzywa, takie jak marchewki i jabłka, salami i twarde sery (np. parmezan).

Czytaj także:

Komentarze