Co się stanie, jeśli codziennie będziecie jeść czosnek? Skutki mogą być opłakane
Flickr
Newsy

Co się stanie, jeśli codziennie będziecie jeść czosnek? Skutki mogą być opłakane

Lepiej nie przesadzać z czosnkiem - jedzenie tego warzywa w dużych ilościach może się odbić negatywnie na waszym zdrowiu.

Choć czosnek ma charakterystyczny i niezbyt przyjemny zapach, cieszy się dużą popularnością. W końcu zapewnia on wielu potrawom doskonały smak i aromat. Jeżeli czujecie, że w waszym daniu czegoś brakuje, zwykle wystarczy dodać do niego nieco czosnku. Świetnie pasuje do mięs, zup, warzyw i dipów.

Do tego słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości - w końcu kto choć raz w życiu nie pił czosnkowej mikstury na przeziębienie? Okazuje się jednak, że stare powiedzenie „co za dużo, to niezdrowo” jest wyjątkowo trafne w przypadku czosnku.  

Czy czosnek jest zdrowy?

Odpowiedź na to pytanie wydaje się oczywista. Czosnek zawiera w sobie wszystkie witaminy z grupy B oraz witaminę A, C i D. Nie brakuje w nim też innych składników odżywczych, takich jak fosfor, wapń, cynk, mangan, potas i selen.

Pamiętajmy też o allicynie - to związek siarki o silnym zapachu, który odpowiada za charakterystyczny aromat czosnku i to, że po jego zjedzeniu mamy niezbyt świeży oddech. Ma ona działanie bakteriobójcze, antywirusowe i antygrzybicze. Spożywanie czosnku ma pozytywny wpływ na cały wasz organizm:

  • wzmacnia odporność,

  • zmniejsza poziom złego cholesterolu,

  • wspomaga odchudzanie,

  • obniża ciśnienie krwi,

  • pomaga na trawienie,

  • przeciwdziała zaparciom,

  • zapewnia uczucie sytości,

  • opóźnia procesy starzenia się,

  • działa łagodząco w przypadku bólów reumatycznych.

Zobacz także
Jak uniknąć brzydkiego zapachu czosnku na dłoniach? Obierzcie go w ten sposób

Jak uniknąć brzydkiego zapachu czosnku na dłoniach? Obierzcie go w ten sposób

Wrzućcie to do pojemnika z czosnkiem, a nie spleśnieje i będzie świeży przez wiele miesięcy

Wrzućcie to do pojemnika z czosnkiem, a nie spleśnieje i będzie świeży przez wiele miesięcy

Ile czosnku dziennie można zjeść?

Mówi się, że wszystko w nadmiarze może być trucizną - i jest w tym sporo racji. Nawet z bardzo zdrowym czosnkiem nie wolno przesadzić. Optymalna, dzienna ilość to około 5 gramów, co odpowiada 2-3 sporym ząbkom czosnku. Spożywanie go w nadmiarze może wywołać takie objawy, jak:

  • wzdęcia

  • zgaga

  • ból brzucha

  • mdłości

  • rumień

Jedzenie dużych ilości czosnku może nawet spowodować podrażnienie żołądka i wątroby. Z tego powodu osoby cierpiące na choroby i dolegliwości ze strony tych organów powinny ograniczać czosnek w swojej diecie. Skonsultujcie się ze swoim lekarzem, jeżeli macie problemy z wątrobą lub żołądkiem i czujecie, że powodem tych kłopotów może być właśnie jedzenie czosnku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak uniknąć brzydkiego zapachu czosnku na dłoniach? Obierzcie go w ten sposób
AdobeStock
Newsy
Jak uniknąć brzydkiego zapachu czosnku na dłoniach? Obierzcie go w ten sposób
Da się obrać czosnek szybko i praktycznie bez brzydkiego zapachu na dłoniach? Owszem - zobaczcie, jak to zrobić.

Świeży czosnek doskonale podkreśla każde danie i sprawia, że jego smak jest o wiele bardziej wyrazisty. Czosnek ma niestety jedną, dość poważną wadę. Jest nią oczywiście jego charakterystyczny, silny zapach. Po obraniu czosnku nawet kilkukrotne umycie dłoni nie gwarantuje, że brzydki smrodek zniknie. Da się jednak temu zapobiec - znaleźliśmy skuteczny sposób.  Jak obrać czosnek bez pobrudzenia rąk? Wiecie, że czosnek da się obrać w sposób, który jest jednocześnie szybki i gwarantuje brak brzydkiego zapachu na dłoniach? Potrzebna wam będzie do tego jedynie woda. Ząbki czosnku włóżcie do miseczki z wodą, odczekajcie chwilę, a następnie je obierzcie. Łupiny będą z łatwością odchodzić, a do tego zapach świeżego czosnku nie będzie tak intensywny na dłoniach.  Skąd bierze się zapach czosnku? Zauważyliście, że czosnek w łupinach nie ma zbyt intensywnego zapachu, a ten obrany i przekrojony - wręcz przeciwnie? Wszystko za sprawą enzymu - allinazy. Znajdziecie go także w cebuli. To on odpowiada za niezbyt przyjemny zapach tych warzyw. Gdy je przekroicie, allinaza wchodzi w reakcję z powietrzem i powstaje siarczek, który odpowiada za charakterystyczną woń. To przez niego po zjedzeniu czosnku mamy nieprzyjemny oddech, a przy spożyciu dużych ilości można wręcz… zacząć zwyczajnie śmierdzieć, ponieważ allinaza jest wydalana także z potem. Jeżeli więc najedliście się dużo czosnku, wasze otoczenie może to odczuwać nawet na następny dzień.  Jak zneutralizować zapach czosnku? Zapachu czosnku z ust nie da się tak łatwo pozbyć. Umycie zębów czy żucie miętowej gumy niewiele pomoże. Do problemu trzeba podejść z innej strony i zneutralizować enzym, który odpowiada za smrodek. Pomoże w tym zjedzenie na przykład jabłka albo wypicie soku z cytryny - owoce te zawierają enzymy, które zadziałają jak...

Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości
Flickr
Newsy
Pokrójcie w ten sposób czosnek. Tylko tak wykorzystacie w pełni jego zdrowotne właściwości
Intensywny w smaku, aromatyczny i wyjątkowo zdrowy czosnek dodawany jest do wielu potraw. Często jednak nie wykorzystuje się jego cennych walorów w pełni. Wszystko przez niewłaściwe przygotowanie.

Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni. Świeży, pieczony, suszony, marynowany. Bez jego mocnego zapachu i smaku, wiele potraw straciłoby swój charakter. Nie każdy jednak wie, jak powinno się go właściwie kroić, a także gotować i smażyć. Dzisiaj zmierzymy się z tym tematem.  Jaki czosnek wybrać w sklepie?  Dobry czosnek to czosnek bez zapachu. Silny aromat, gdy jeszcze nie jest obrany i rozgnieciony, nie świadczy dobrze o jego jakości. Jeśli więc w sklepie czujecie charakterystyczny zapach czosnku to sygnał, że został on uszkodzony, a tym samym może zepsuć się wam po przyniesieniu do domu.  Kupujcie polski czosnek. Nie chodzi tu jedynie o wspieranie lokalnych przedsiębiorców. Czosnek z Chin poddaje się bowiem promieniowaniu i zabezpiecza środkami chemicznymi na czas transportu. Jak rozpoznać krajowy produkt? Czosnek chiński jest przede wszystkim większy od polskiego, a główki i ząbki mają zazwyczaj śnieżnobiałą osnówkę. Czosnek polski poznacie po osnówce w kolorze lekko fioletowym lub różowym.   Jak kroić czosnek, aby wykorzystać jego wartość w pełni?  Bardzo istotną sprawą jest siekanie czosnku. Zazwyczaj jest tak, że im większe kawałki warzyw lub owoców, tym lepiej zachowują one wartości odżywcze. Z czosnkiem jest inaczej.   Powinno się go jak najbardziej rozdrobnić. W trakcie tej czynności aktywowany jest bowiem obecny w czosnku enzym o nazwie allinaza, który przekształca się w allicynę - substancję o antybiotycznych cechach. Dzięki temu czosnek nabiera właściwości przeciwzapalnych i wzmacniających.  Warto również świeżo posiekany czosnek pozostawić na kilkanaście minut. Nie bójcie się, nie straci on przez to wartości, wręcz przeciwnie – zyska. Jego walory zdrowotne zostaną wzmocnione.  Jak długo gotować czosnek,...

jak pozbyć się zapachu czosnku
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć zapach czosnku z dłoni? To proste. Wystarczy odrobina...
Lubicie czosnek, ale nie możecie znieść zapachu, który zostawia na rękach? Jeżeli zapomnieliście użyć rękawiczek, to jednym prostym sposobem możecie szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni.

Czosnek zdecydowanie nadaje wielu potrawom charakteru. Są znacznie głębsze w smaku i bardziej aromatyczne. Można wykorzystać czosnek granulowany, jednak najlepszy jest oczywiście świeży, wyciskany przez praskę. Niestety, przyrządzanie potraw z wykorzystaniem świeżego czosnku ma dużą wadę – bardzo ciężko jest później umyć ręce! Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni? Podpowiadamy! Aromatyczny czosnek Bardzo zdrowy czosnek jest dość ciekawym warzywem. Podobnie jak cebula sprawia, że potrawy są znacznie smaczniejsze – lekko ostry posmak i mocny aromat polepszają smak różnych dań. Ale paradoksalnie zapach samego czosnku jest dość nieprzyjemny, nie mówiąc już o oddechu osoby, która go zje! Wszystko przez fakt, że zjedzenie czosnku powoduje iż organizm człowieka zaczyna wydzielać allicynę, związek siarki. Ta bardzo szybko rozkłada się w organizmie i przekształca się w inne substancje, które powodują mieszanie się bakterii z potem, w wyniku czego ciało zaczyna wydzielać niezbyt przyjemny zapach. Mimo to warto regularnie jeść czosnek, zwłaszcza w okresie zimowym. Warzywo to zawiera bowiem bardzo wiele witamin odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji – w końcu nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu! Czosnek może między innymi: Zmniejszyć ciśnienie krwi Obniżyć poziom cholesterolu Wzmocnić odporność Zapobiec zawałom serca Jak pozbyć się zapachu czosnku? Jakkolwiek czosnek nie byłby smaczny i zdrowy, to nie można powiedzieć, żeby jego zapach był szczególnie przyjemny dla nosa. Jeżeli gołymi rękami obieraliście czosnek, to pewnie wiecie, jak trudno jest usunąć charakterystyczny aromat z dłoni. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób! Wystarczy wziąć plasterek świeżej cytryny i potrzeć nim dłonie – kwas skutecznie wyczyści...

kobieta po 50-tce dieta
Adobe Stock
Newsy
5 produktów, które są szczególnie niebezpieczne dla kobiet po 50-tce. Unikajcie ich, jak ognia
Każdy kolejny etap waszego życia, niesie za sobą nie tylko inne zainteresowania i formy spędzania wolnego czasu, ale również zmianę diety. Jeśli skończyłyście 50 lat i chcecie zachować zdrowie, koniecznie wyeliminujcie ze swojego jadłospisu tych 5 produktów.

Każdy wiek rządzi się swoimi prawami. Mówi się, że dzieci powinny jeść przede wszystkim dużo białka i wapnia, żeby szybciej rosły, a ich kości były mocne. Nie inaczej jest w latach późniejszych. W wieku 20-40 lat, powinno się dbać o prawidłowy poziom żelaza, kwasu foliowego, wapnia oraz magnezu. Z kolei po 40-tce, najlepiej zamienić tłuste mięso na chude, a przekąski i słodycze na warzywa.  Na polskich portalach nie brakuje również zasad dotyczących żywienia po 50. roku życia. W końcu nie od dziś wiadomo, że większość kobiet przechodzi w tym wieku menopauzę, która często wiąże się z nadprogramowymi kilogramami. Aby nie przybrać na wadze i zachować zdrowie, wystarczy jednak wyeliminować ze swojej diety kilka produktów. Alkohol Nawet lampka wina lub puszka piwa dziennie, są szkodliwe dla waszego organizmu. Bowiem nie od dziś wiadomo, że alkohol jest bardzo kaloryczny. Dodatkowo, po jego spożyciu zazwyczaj czujecie się głodni. To sprawia, że bardzo szybko tyjecie. Ponadto, po 50. roku życia, powrót do wcześniejszej wagi staje się niesamowicie trudny. Cukier Inaczej nazywany białą śmiercią cukier, jest tak naprawdę groźny w każdym wieku. Po 50-tce, spożywany w nadmiarze, może skutkować cukrzycą, otyłością lub nadwagą. Unikajcie więc jedzenia ciasteczek, lodów czy czekolady, a także słodzenia herbaty. W końcu równie dobrze smakuje z dodatkiem zdrowego miodu. Wapno Z racji, że menopauza ma bezpośredni wpływ na gęstość kości, po 50-tce wiele pań decyduje się na suplementacje wapnia. Okazuje się jednak, że spożywanie go w nadmiarze, może być bardzo groźne dla zdrowia i wiązać się z powstaniem kamieni nerkowych lub bolesnych zatwardzeń. Mięso Nadmierne spożywanie mięsa, szczególnie czerwonego i przetworzonego, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór....