Pomidory są bardzo smaczne i zdrowe – to niezaprzeczalny fakt. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść je bez opamiętania. Okazuje się, że pomidory mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, jeśli będziemy spożywać je w nadmiarze. Mogą się przyczynić nie tylko do problemów trawiennych i biegunki, ale też mogą powodować problemy z nerkami, a nawet bóle i przebarwienia ciała.

Dlaczego nie można jeść zbyt dużej ilości pomidorów?

Oto kilka skutków ubocznych jedzenia zbyt dużej ilości pomidorów:

Ból stawów

Lubicie jeść pomidory? To świetnie, ale lepiej z nimi nie przesadzajcie, ponieważ nadmierne spożycie pomidorów może powodować obrzęki i bóle stawów. Winny jest temu obecny w pomidorach alkaloid zwany solaniną. Związek ten jest odpowiedzialny za gromadzenie wapnia w tkankach, co może powodować stan zapalny.

Likoponodermia

Nadmierne spożycie pomidorów może też powodować przebarwienia skóry. Stan ten nosi nazwę likoponodermia. Likopen jest bardzo dobry dla naszego organizmu, ale spożywany w ilościach większych niż 75 mg dziennie, może prowadzić do likopenodermii, która może powodować pomarańczowe przebarwienia na skórze.

Zobacz także:

Biegunka

Czy wiecie, że pomidory mogą przenosić bakterię salmonelli, która jest odpowiedzialna za biegunkę?

Refluks żołądkowy

Pomidory zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, co powoduje nadmierne zakwaszenie żołądka. Spożywanie zbyt dużej ilości pomidorów może powodować zgagę lub refluks żołądkowy z powodu wytwarzania nadmiaru kwasu żołądkowego w żołądku. To dlatego z jedzenia pomidorów powinni zrezygnować zwłaszcza ci, którzy uskarżają się na problemy trawienne lub mają objawy choroby refluksowej przełyku.

Alergie

Pomidory zawierają związek zwany histaminą, który może powodować wysypki skórne lub alergie. Jeżeli jesteście uczuleni na pomidory, nadmierne spożycie tych warzyw może u was doprowadzić do poważnych objawów, takich jak problemy z oddychaniem, obrzęk ust, języka i twarzy oraz do podrażnienia gardła.

Kamienie nerkowe

Jedzenie zbyt dużej ilości pomidorów może prowadzić do odkładania się kamieni nerkowych w organizmie. Dzieje się tak dlatego, że pomidory są bogate w wapń i szczawiany, które w nadmiarze nie są łatwo metabolizowane ani usuwane z organizmu. Pierwiastki te zaczynają odkładać się w organizmie, prowadząc do powstawania kamieni nerkowych.

Ile pomidorów można zjeść dziennie?

Stwierdzono, że świeże pomidory mogą zawierać nawet 20 mg likopenu w 100 gramach, a jak wspominaliśmy, spożycie 75 mg likopenu dziennie może prowadzić do likopenodermii, która może powodować przebarwienia skóry. Łatwo więc wyliczyć, że nawet niecałe pół kilograma tych czerwonych warzyw to już zbyt duża dawka dla jednej dorosłej osoby choćby ze względu na samą zawartość tej substancji.

Zdaniem dietetyków, codziennie powinniśmy zjadać ok. jednego średniej wielkości pomidora dziennie. Zdrowy rozsądek nie zaleca z kolei pomidorowym łakomczuchom spożywania więcej niż 3-4 średnich pomidorów dziennie (ok. 40 dag). Trzymanie się tej ilości z pewnością wyjdzie wam na zdrowie.

Źródło: food.ndtv.com