Co się stanie, gdy zjemy za dużo pomidorów? Skutki mogą być katastrofalne
Pixabay
Newsy

Co się stanie, gdy zjecie za dużo pomidorów? Wiemy, ile sztuk może przynieść katastrofalne skutki

Czy można zjeść „zbyt dużo” pomidorów? Okazuje się, że tak. Skutki takiego działania mogą wręcz być opłakane.

Pomidory są bardzo smaczne i zdrowe – to niezaprzeczalny fakt. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść je bez opamiętania. Okazuje się, że pomidory mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, jeśli będziemy spożywać je w nadmiarze. Mogą się przyczynić nie tylko do problemów trawiennych i biegunki, ale też mogą powodować problemy z nerkami, a nawet bóle i przebarwienia ciała.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie można jeść zbyt dużej ilości pomidorów?

Oto kilka skutków ubocznych jedzenia zbyt dużej ilości pomidorów:

Ból stawów

Lubicie jeść pomidory? To świetnie, ale lepiej z nimi nie przesadzajcie, ponieważ nadmierne spożycie pomidorów może powodować obrzęki i bóle stawów. Winny jest temu obecny w pomidorach alkaloid zwany solaniną. Związek ten jest odpowiedzialny za gromadzenie wapnia w tkankach, co może powodować stan zapalny.

Likoponodermia

Nadmierne spożycie pomidorów może też powodować przebarwienia skóry. Stan ten nosi nazwę likoponodermia. Likopen jest bardzo dobry dla naszego organizmu, ale spożywany w ilościach większych niż 75 mg dziennie, może prowadzić do likopenodermii, która może powodować pomarańczowe przebarwienia na skórze.

Zobacz także
Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Kto powinien unikać szczawiu?

Kto powinien unikać szczawiu? U tych osób  może powodować problemy zdrowotne

Biegunka

Czy wiecie, że pomidory mogą przenosić bakterię salmonelli, która jest odpowiedzialna za biegunkę?

Refluks żołądkowy

Pomidory zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, co powoduje nadmierne zakwaszenie żołądka. Spożywanie zbyt dużej ilości pomidorów może powodować zgagę lub refluks żołądkowy z powodu wytwarzania nadmiaru kwasu żołądkowego w żołądku. To dlatego z jedzenia pomidorów powinni zrezygnować zwłaszcza ci, którzy uskarżają się na problemy trawienne lub mają objawy choroby refluksowej przełyku.

Alergie

Pomidory zawierają związek zwany histaminą, który może powodować wysypki skórne lub alergie. Jeżeli jesteście uczuleni na pomidory, nadmierne spożycie tych warzyw może u was doprowadzić do poważnych objawów, takich jak problemy z oddychaniem, obrzęk ust, języka i twarzy oraz do podrażnienia gardła.

Kamienie nerkowe

Jedzenie zbyt dużej ilości pomidorów może prowadzić do odkładania się kamieni nerkowych w organizmie. Dzieje się tak dlatego, że pomidory są bogate w wapń i szczawiany, które w nadmiarze nie są łatwo metabolizowane ani usuwane z organizmu. Pierwiastki te zaczynają odkładać się w organizmie, prowadząc do powstawania kamieni nerkowych.

Ile pomidorów można zjeść dziennie?

Stwierdzono, że świeże pomidory mogą zawierać nawet 20 mg likopenu w 100 gramach, a jak wspominaliśmy, spożycie 75 mg likopenu dziennie może prowadzić do likopenodermii, która może powodować przebarwienia skóry. Łatwo więc wyliczyć, że nawet niecałe pół kilograma tych czerwonych warzyw to już zbyt duża dawka dla jednej dorosłej osoby choćby ze względu na samą zawartość tej substancji.

Zdaniem dietetyków, codziennie powinniśmy zjadać ok. jednego średniej wielkości pomidora dziennie. Zdrowy rozsądek nie zaleca z kolei pomidorowym łakomczuchom spożywania więcej niż 3-4 średnich pomidorów dziennie (ok. 40 dag). Trzymanie się tej ilości z pewnością wyjdzie wam na zdrowie.

Źródło: food.ndtv.com

kobieta po 50-tce dieta
Adobe Stock
Newsy
5 produktów, które są szczególnie niebezpieczne dla kobiet po 50-tce. Unikajcie ich, jak ognia
Każdy kolejny etap waszego życia, niesie za sobą nie tylko inne zainteresowania i formy spędzania wolnego czasu, ale również zmianę diety. Jeśli skończyłyście 50 lat i chcecie zachować zdrowie, koniecznie wyeliminujcie ze swojego jadłospisu tych 5 produktów.

Każdy wiek rządzi się swoimi prawami. Mówi się, że dzieci powinny jeść przede wszystkim dużo białka i wapnia, żeby szybciej rosły, a ich kości były mocne. Nie inaczej jest w latach późniejszych. W wieku 20-40 lat, powinno się dbać o prawidłowy poziom żelaza, kwasu foliowego, wapnia oraz magnezu. Z kolei po 40-tce, najlepiej zamienić tłuste mięso na chude, a przekąski i słodycze na warzywa.  Na polskich portalach nie brakuje również zasad dotyczących żywienia po 50. roku życia. W końcu nie od dziś wiadomo, że większość kobiet przechodzi w tym wieku menopauzę, która często wiąże się z nadprogramowymi kilogramami. Aby nie przybrać na wadze i zachować zdrowie, wystarczy jednak wyeliminować ze swojej diety kilka produktów. Alkohol Nawet lampka wina lub puszka piwa dziennie, są szkodliwe dla waszego organizmu. Bowiem nie od dziś wiadomo, że alkohol jest bardzo kaloryczny. Dodatkowo, po jego spożyciu zazwyczaj czujecie się głodni. To sprawia, że bardzo szybko tyjecie. Ponadto, po 50. roku życia, powrót do wcześniejszej wagi staje się niesamowicie trudny. Cukier Inaczej nazywany białą śmiercią cukier, jest tak naprawdę groźny w każdym wieku. Po 50-tce, spożywany w nadmiarze, może skutkować cukrzycą, otyłością lub nadwagą. Unikajcie więc jedzenia ciasteczek, lodów czy czekolady, a także słodzenia herbaty. W końcu równie dobrze smakuje z dodatkiem zdrowego miodu. Wapno Z racji, że menopauza ma bezpośredni wpływ na gęstość kości, po 50-tce wiele pań decyduje się na suplementacje wapnia. Okazuje się jednak, że spożywanie go w nadmiarze, może być bardzo groźne dla zdrowia i wiązać się z powstaniem kamieni nerkowych lub bolesnych zatwardzeń. Mięso Nadmierne spożywanie mięsa, szczególnie czerwonego i przetworzonego, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór....

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy
Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie. Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie? Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść? Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku. Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych. Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Może pomóc w ochronie przed osteoporozą. Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich? Skutki uboczne spożywania czosnku Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc...

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy będziecie pić za dużo mleka? Lepiej z nim nie przesadzajcie
O tym, że mleko jest zdrowe, nie trzeba nikomu przypominać. Należy jednak pamiętać, że mleko pite w nadmiarze, może być niebezpieczne dla zdrowia.

Mleko – ten popularny krowi napój znają wszyscy. Mleko jest bogate w wapń, który pomaga zwiększyć gęstość kości, a także to doskonałe źródło białka, Niestety, mleko pite w nadmiarze nie jest już takie zdrowe, jak mogłoby się wam wydawać. Przekonajcie się sami, dlaczego. Już od dziecka wpajano nam, że mleko jest dobrym źródłem wapnia i przyczynia się do utrzymania zdrowych kości. Ale czy wiecie, że picie zbyt dużej ilości mleka może spowodować więcej szkód niż pożytku? Ile mleka można pić dziennie? Zbyt duża ilość mleka może powodować trądzik, problemy z trawieniem, a nawet zwiększać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Co jeszcze może się stać, gdy będziecie pić za dużo mleka? Na początku jednak ustalmy, ile mleka dziennie mogą pić dorośli oraz dzieci. Instytut Żywności i Żywienia zaleca picie co najmniej dwóch szklanek mleka lub przetworów mlecznych dziennie osobom dorosłym oraz 3-4 porcje dzieciom i młodzieży. Jak stwierdzić, czy pijemy za dużo mleka? Zwróćcie uwagę na te objawy Jak rozpoznać, że przesadzamy z ilością wypijanego mleka? Jeśli pijecie za dużo mleka, mogą u was wystąpić następujące symptomy: Problemy z trawieniem. Czy wiecie, że picie za dużej ilości mleka może powodować problemy trawienne, takie jak nieszczelne jelito? To stan, w którym bakterie i toksyny są w stanie „przeciekać” przez ściana jelita. Dlaczego tak się dzieje? Ma to związek z inhibitorami proteazy, które znajdują się w mleku krowim, które powodują zaburzenia równowagi enzymów trawiennych i nadprodukcję trypsyny - enzymu, który niszczy połączenia między komórkami jelitowymi. Uporczywe zmęczenie. Czujecie się ciągle zmęczeni i ospali? Być może pijecie za dużo mleka....

Szczawiowa z jajkiem
Newsy
Po co dodaje się do szczawiowej jajko? Sekretne zastosowanie, które znają tylko nieliczni
Myśleliście, że to tylko dodatek smakowy? Zdecydowanie nie! Jajko w szczawiowej spełnia ważną rolę…

Lubicie zupę szczawiową? Pewnie dodajecie do niej ugotowane jajko. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak się robi? Okazuje się, że nie tylko dla poprawy smaku zupy. Jajko dodane do zupy szczawiowej ma jeszcze inną rolę. Zupa szczawiowa Ta lekko kwaśna zupa, której podstawą jest szczaw, jest letnią potrawą sezonową. W Polsce szczaw rośnie w wielu miejscach na dziko, dlatego latem łatwo o zyskanie składników do przygotowania szczawiowej. Zwyczajowo zupę szczawiową podaje się najczęściej z gotowanymi młodymi ziemniakami, dodatkiem zabielającym, takim jak np. śmietana czy jogurt oraz z gotowanym jajkiem. Szczaw Szczaw do zupy szczawiowej można zakupić latem na targu lub dostać w słoiku, a osoby mieszające na wsiach mogą nawet samodzielnie zbierać szczaw na łąkach. Do zupy szczawiowej wybiera się najczęściej młode liście i ogonki bez twardego łyka. Jeśli kupujecie liście w pęczkach, wykorzystajcie szczaw najlepiej w tym samym dniu, bo szybko traci on smak i właściwości. Szczawiany – związki zawarte w szczawiu Szczawiany to sole kwasu szczawiowego, który w zbyt dużych ilościach niekorzystnie wpływa na organizm. Spożywany w umiarkowanych ilościach, kwas szczawiowy nie jest niezdrowy ani niekorzystny, ale nie można przesadzić z jego spożyciem. Kwas szczawiowy w nadmiarze może wykazywać działanie: Ograniczające wchłanianie wapnia i magnezu i potencjalnie powodować niedobory tych pierwiastków Może powodować powstawanie kamieni nerkowych: kamieni szczawianowych Może wzmagać stany zapalne w stawach u osób chorujących na dnę moczanową i reumatyzm Podrażniać żołądek W skrajnych przypadkach prowadzić do rozwoju osteoporozy lub ograniczania wzrostu u dzieci Czy oznacza to, że szczaw jest niezdrowy i nie powinniście go jeść? Nie! Są sposoby na ograniczenie niekorzystnej działalności kwasu...