Co się stanie gdy rozbijecie jajko na dnie oceanu? Nurek to sprawdził, gdy słyszał że dzieje się coś wyjątkowego.
Adobe Stock
Newsy

Co się stanie gdy rozbijecie jajko na dnie oceanu? Pewien nurek postanowił to sprawdzić. Efekt zaskakuje

Na drugim końcu świata ktoś wykonał niecodzienny eksperyment z... jajkiem w oceanie. Dzięki temu wiemy jak rozbite jajko zachowuje się na dnie morza i komu w takiej postaci może smakować.

Mówi się, że nawet wirtualne podróże uczą i wzbogacają. Tak też się stało w tym przypadku. Bo przecież gdyby ten nurek z Hawajów nie rozbił jajka na dnie oceanu, nigdy byście nie dowiedzieli się, co się wówczas dzieje. A dzieją się rzeczy doprawdy spektakularne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zwykłe jajko pod wodą zmienia się w... meduzę

Shane Brown, nurek z Hawajów postanowił przeprowadzić eksperyment z jajkiem. W tym celu zaopatrzył się w zwykłe, surowe, kurze jajko i kamerę podwodną, którą chciał utrwalić efekt testu. Na początku krótkiego filmiku, który następnie udostępnił na Tik-Toku zdradził, skąd wziął się pomysł rozbijania jajka na dnie oceanu:

- Słyszałem, że jeśli rozbijesz jajko na dnie oceanu, stanie się coś naprawdę szalonego - opowiadał o swoich niecodziennych próbach Brown.

 

@shangerdanger

My egge friend ❤️🥚

♬ original sound - CEO of the Ocean

Shane Brown zanurkował na głębokość ponad 13 m, a gdy już był na dnie, rozbił skorupkę jajka i wydobył zawartość tak, że zaczęła się unosić w wodzie. To, jak jajko zachowuje się w wodzie to wprost fantastyczny widok.

Jajko dryfowało w nienaruszonym stanie: w środku widoczne było okrągłe żółtko, zamknięte w falującej otoczce z białka. Białko unosiło się i wachlowało jak ciało meduzy dryfujące w wodzie. Mogłoby pewnie tak płynąć dalej, jednak gdy nurek na chwile spuścił je z oczu i wypłynął na powierzchnię, żeby zaczerpnąć powietrza...

Do jajka podpłynęła wówczas ryba i je pożarła. Łupem ryby nie padła parząca meduza, tylko zwykłe kurze jajko pełne wartości odżywczych. Pewnie rzadkie rybie pożywienie w tych stronach...

Zobacz także
Rozbiła na patelni jajko i zaniemówiła. Zjedzenie grozi bólem głowy a nawet zapaleniem płuc

Rozbiła na patelni jajko i zaniemówiła. Zjedzenie takiego jaja grozi bólem głowy, a nawet zapaleniem płuc

obieranie jajek

Jak szybko obrać jajko na twardo? Zastosujcie ten banalny trik, a nie będą poharatane i wyszczerbione

Jak prawidłowo rozbijać jajko, gdy następnie planujecie je zjeść?

Jeśli zwykle rozbijacie skorupkę jajka o krawędź naczynia czy patelni oznacza to, że zawsze robiliście to źle. To najlepszy sposób, żeby skorupka rozkruszyła się i razem z jajkiem wpadła do potrawy. W takiej sytuacji pozostaje pracowicie wyciągać skorupkę z dania. A jest to zadanie niełatwe, zawsze jakaś drobina może zostać niezauważona.

Jeśli chcecie mieć pewność, że jajko zostanie rozbite prawidłowo i żaden fragment skorupki nie trafi do jedzenia, trzymajcie się tych dwóch zasad:

  • Rozbijajcie je uderzając o płaską powierzchnię np. blat kuchenny. W ten sposób jako nie rozbije się łatwo, ponieważ siły rozkładają się na powierzchni jajka równomiernie. Skorupka, zamiast rozkruszyć się miejscowo, pęknie raczej na pół. Z takiego jajka łatwo już będzie wydobyć zawartość i przenieść do miski
  • Nie rozbijajcie jajka bezpośrednio nad patelnią czy miska z mąką. Zawsze rozbijcie jajko do osobnego naczynia. Dzięki temu dodatkowo unikniecie wypadku ze skorupkami

Źródło: podroze.onet.pl

Rozbijanie jajek
Adobe Stock
Newsy
Rozbijacie jajka o krawędź miski? Ten sposób jest o wiele lepszy. Koniec ze skorupkami w jedzeniu
O krawędź miski, o blat, a może o jeszcze coś innego? W jaki sposób rozbijacie jajka? Jeśli macie problemy z kawałkami skorupek, służymy radą.

Chyba wszyscy widzieliście w programach telewizyjnych jak Karol Okrasa czy inny szef kuchni rozbija jajko jedną ręką. Na telewizyjnym ekranie dla wielu na pewno jawi się to niczym czarna magia. Sztuczki sztuczkami, ale mamy na to lepsze i bezpieczniejsze sposoby. Takie, dzięki którym białko nie zostanie wam w rękach, a skorupka nie wpadnie na patelnię czy do miski lub garnka. Jak łatwo rozbić jajko? Większość z was przyzwyczajana jest do rozbijania jajek o krawędź, rant miski lub naczynia, do którego zamieracie wlać jajka. Nie do końca wiadomo skąd wzięło się to przyzwyczajenie milionów Polaków. Bezpieczniejszą płaszczyzną do stuknięcia o nią jajkiem będzie zdecydowanie płaski blat. Nada się także każda inna płaska powierzchnia. Dlaczego? Takie rozbicie jajka nie powinno skutkować roztrzaskaniem skorupki w drobny mak. Czasem zdarza się, że po uderzeniu jajkiem w krawędź garnka, w środku po chwili lądują cząsteczki skorupki. Uderzenie w płaską powierzchnie powinno ograniczyć ryzyko wpadki. To tylko jeden ze sposobów na zminimalizowanie strat. Są jeszcze inne, wydaje się, że nawet skuteczniejsze. Sekretem rozbijania jajka w jednym ręku nie jest jego uderzenie, a raczej łamanie. Jak rozbić jajko nożem? Po takim przełamaniu, jajko należy po prostu delikatnie rozdzielić na dwie części i wylać zawartość. Nie ma mowy o żadnym kruszeniu! Jeżeli taki scenariusz brzmi dla was zbyt odważnie, można ograniczyć się do użycia noża kuchennego lub innego narzędzia. Lekkie uderzenie w bok jajka i po krzyku. Wystarczy zagłębić się wewnątrz jajka o jakieś pół cm, by potem bez trudu dobrać się żółtka i białka. To bezpieczniejsza droga do rozbicia jajka, niż uderzanie jednym o drugie. Dość już chrupania podczas jedzenia jajecznicy!

Jak wyczyścić spalony garnek? Prosta domowa mikstura z pasty do zębów i sody oczyszczonej
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić przypalony garnek? Prosta domowa mikstura z pasty do zębów i sody oczyszczonej
Chwila nieuwagi, zbyt duża temperatura, a na garnku już pojawia się okropna spalenizna. To zmora większości gospodyń domowych, które nierzadko zmagają się z takim problemem. Warto wówczas zastosować prosty patent, by uratować naczynie i przywrócić mu idealny stan.

Chyba nie ma osoby, która w całej swojej karierze kulinarnej nie zaliczyła wpadki ze spalonym garnkiem. Można przyznać, że jest to pewnego rodzaju chrzest bojowy. Oczyszczenie takiego naczynia jest sporym wyzwaniem. Niestety wielu wówczas polega, a wystarczy zastosować prosty trik. Przypalony garnek  Garnek przypala się podczas procesu gotowania. Dzieje się tak poprzez wykorzystanie skłonnych do tego produktów spożywczych, jak na przykład mleko. Ten składnik za każdym razem pozostawia w garnku lekko zarumienioną powłokę. Do takiego stanu rzeczy przyczynia się równie często nieuwaga gotującego, zbyt duży ogień na kuchence czy niemieszanie produktu. Niestety takie przypadki skutkują spalonym garnkiem. Jak wyczyścić przypalony garnek?  Aby pozbyć się spalonej warstwy garnka, wystarczy zastosować jeden patent. Mianowicie należy przygotować prostą pastę ze składników, które z pewnością każdy ma w domu, czyli skorupkę jajka, sok z cytryny, pastę do zębów oraz sodę oczyszczoną. Taka mieszanka pozwala nie tylko pozbyć się spalonej części ale również je wypoleruje! Garnek będzie lśniący jak nigdy wcześniej. Mikstura na przypalone garnki Składniki: 1 łyżka pasty do zębów 1 łyżka sody oczyszczonej 1 skorupka rozbitego jajka ¾ cytryny metalowa gąbka lub druciak Przygotowanie: Do miseczki dodajcie pastę do zębów oraz sodę oczyszczoną. Skorupkę po rozbitym jajku dokładnie rozgniećcie na mniejsze kawałki, a następnie przełóżcie ją do miseczki. Z ¾ cytryny wyciśnijcie sok i przelejcie do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszajcie, do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną pastą obficie wyłóżcie przypalony garnek i zostawcie go na dobre pół godziny. Po...

jajko
Pexels
Newsy
Trzymacie jajka obok tego warzywa? To fatalny błąd. Takie połączenie bardzo psuje ich smak
Jajka to jeden z podstawowych produktów w kuchni. Odpowiednio przechowywane, na dłużej zachowają świeżość oraz właściwy smak. Sprawdźcie czy dobrze to robicie!

Właściwe przechowywanie produktów, przede wszystkim przedłuża ich trwałość, pozwala zachować pożądaną konsystencję oraz smak. Między innymi z tych powodów warto zadbać o jak najlepsze warunki dla poszczególnych składników. Jajka nie potrzebują szczególnych warunków, gdyż zazwyczaj są przetrzymywane w lodówce. Mimo to, warto zwrócić uwagę na ich środowisko. Odpowiednie przechowywanie jajek Jajka lubią chłodne, suche miejsca, bez dostępu większej ilości światła. Toteż najlepszym dla nich środowiskiem do przechowywania jest lodówka. To urządzenie pozwala na zachowanie świeżości danego produktu przez dłuższy okres czasu. Zimne powietrze spowalnia cały proces starzenia całego składnika. Mimo to, nie powinno się robić zbyt dużych zapasów, aby nie marnować jedzenia.  Sprawdzian świeżości jaj Często zdarza się zakupić więcej danego produktu niż jest to nam potrzebne. Wówczas zalega on przez dłuższy okres czasu w lodówce. Gdy chce się go ponownie wykorzystać podczas przyrządzania różnych potraw, warto wcześniej sprawdzić jego jakość. Można to zrobić bardzo prostym, szybkim sposobem. Do przeprowadzenia testu, potrzeba jedynie wody oraz większego naczynia. Jajka umieszcza się w wodzie i od ich pozycji będzie uzależniona świeżość danego produktu. Świeże jajka pozostaną na dnie naczynia, zaś starsze, wypłyną na powierzchnię wody. To szybki sprawdzian, który pozwoli ocenić stan jaj. Nieodpowiednie przechowywanie jajek O tym, że jajka lubią chłód oraz zacienione miejsca, wiadomo już od dłuższego czasu. Jednak niewiele osób wie o tym, że jajka nie przepadają za towarzystwem innych produktów. Nie powinno się ich trzymać w bliskim sąsiedztwie z cebulą oraz czosnkiem, gdyż te warzywa charakteryzują się dość intensywnym zapachem,...

Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
AdobeStock
Newsy
Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
Zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu wklęsły czubek? Sprawdźcie, co to oznacza i czy na pewno można je jeszcze bez przeszkód jeść.

Jajka towarzyszą nam niemal każdego dnia. Przygotowujemy z nich jajecznicę, omlety, ciasta, desery oraz wiele innych smacznych dań. Jak sprawdzić czy jajko na pewno jest świeże? Istnieje co najmniej kilka sposobów na sprawdzenie świeżości jaj. Jednym z często pomijanych symptomów świadczących o nieświeżości jajek jest wklęsły czubek po ugotowaniu jajka. Zwróciliście kiedyś na to uwagę? Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Jeśli zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu spłaszczony czubek, oznacza to, że nie były już one pierwszej świeżości. Dlaczego? W środku jajka w wyniku stopniowego rozpadu białek, pojawia się pęcherzyk gazu. Czym starsze jest jajko tym więcej gazu będzie produkowało się pod jego skorupką. Wystarczy, że obierzecie jajko po ugotowaniu i dokładnie przyjrzycie się jego kształtowi. Jeśli jajka będą miały spłaszczony, a nawet wklęsły czubek, oznacza to, że najprawdopodobniej były nieświeże. Jak jeszcze możemy sprawdzić świeżość jaj? Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy jajka są nadal dobre do spożycia, jest sprawdzenie daty na opakowaniu, w którym zostały one zakupione. Jeśli jednak macie już jajka w domu i nie macie pewności co do ich przydatności, najlepszym sposobem na przetestowanie tego, będzie umieszczenie jajka w misce lub szklance wypełnionej zimną wodą. Jak przetestować świeżość jaj? Włóżcie jajko do miski z wodą. Jeśli jajko leży na boku na dnie naczynia, jest nadal świeże. Jeśli jajko stoi pionowo na dnie, nadal można je jeść, ale powinno zostać zjedzone bardzo szybko lub ugotowane na twardo. Jeśli jajko unosi się na powierzchni wody, nie nadaje się już do jedzenia. Skorupki jajek są bardzo porowate. Z biegiem czasu powietrze przechodzi przez skorupkę do jaja, a jego okres przydatności do...