Co się stanie gdy rozbijecie jajko na dnie oceanu? Nurek to sprawdził, gdy słyszał że dzieje się coś wyjątkowego.
Adobe Stock
Newsy

Co się stanie gdy rozbijecie jajko na dnie oceanu? Pewien nurek postanowił to sprawdzić. Efekt zaskakuje

Na drugim końcu świata ktoś wykonał niecodzienny eksperyment z... jajkiem w oceanie. Dzięki temu wiemy jak rozbite jajko zachowuje się na dnie morza i komu w takiej postaci może smakować.

Mówi się, że nawet wirtualne podróże uczą i wzbogacają. Tak też się stało w tym przypadku. Bo przecież gdyby ten nurek z Hawajów nie rozbił jajka na dnie oceanu, nigdy byście nie dowiedzieli się, co się wówczas dzieje. A dzieją się rzeczy doprawdy spektakularne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zwykłe jajko pod wodą zmienia się w... meduzę

Shane Brown, nurek z Hawajów postanowił przeprowadzić eksperyment z jajkiem. W tym celu zaopatrzył się w zwykłe, surowe, kurze jajko i kamerę podwodną, którą chciał utrwalić efekt testu. Na początku krótkiego filmiku, który następnie udostępnił na Tik-Toku zdradził, skąd wziął się pomysł rozbijania jajka na dnie oceanu:

- Słyszałem, że jeśli rozbijesz jajko na dnie oceanu, stanie się coś naprawdę szalonego - opowiadał o swoich niecodziennych próbach Brown.

 

@shangerdanger

My egge friend ❤️🥚

♬ original sound - CEO of the Ocean

Shane Brown zanurkował na głębokość ponad 13 m, a gdy już był na dnie, rozbił skorupkę jajka i wydobył zawartość tak, że zaczęła się unosić w wodzie. To, jak jajko zachowuje się w wodzie to wprost fantastyczny widok.

Jajko dryfowało w nienaruszonym stanie: w środku widoczne było okrągłe żółtko, zamknięte w falującej otoczce z białka. Białko unosiło się i wachlowało jak ciało meduzy dryfujące w wodzie. Mogłoby pewnie tak płynąć dalej, jednak gdy nurek na chwile spuścił je z oczu i wypłynął na powierzchnię, żeby zaczerpnąć powietrza...

Do jajka podpłynęła wówczas ryba i je pożarła. Łupem ryby nie padła parząca meduza, tylko zwykłe kurze jajko pełne wartości odżywczych. Pewnie rzadkie rybie pożywienie w tych stronach...

Zobacz także
Rozbiła na patelni jajko i zaniemówiła. Zjedzenie grozi bólem głowy a nawet zapaleniem płuc

Rozbiła na patelni jajko i zaniemówiła. Zjedzenie takiego jaja grozi bólem głowy, a nawet zapaleniem płuc

obieranie jajek

Jak szybko obrać jajko na twardo? Zastosujcie ten banalny trik, a nie będą poharatane i wyszczerbione

Jak prawidłowo rozbijać jajko, gdy następnie planujecie je zjeść?

Jeśli zwykle rozbijacie skorupkę jajka o krawędź naczynia czy patelni oznacza to, że zawsze robiliście to źle. To najlepszy sposób, żeby skorupka rozkruszyła się i razem z jajkiem wpadła do potrawy. W takiej sytuacji pozostaje pracowicie wyciągać skorupkę z dania. A jest to zadanie niełatwe, zawsze jakaś drobina może zostać niezauważona.

Jeśli chcecie mieć pewność, że jajko zostanie rozbite prawidłowo i żaden fragment skorupki nie trafi do jedzenia, trzymajcie się tych dwóch zasad:

  • Rozbijajcie je uderzając o płaską powierzchnię np. blat kuchenny. W ten sposób jako nie rozbije się łatwo, ponieważ siły rozkładają się na powierzchni jajka równomiernie. Skorupka, zamiast rozkruszyć się miejscowo, pęknie raczej na pół. Z takiego jajka łatwo już będzie wydobyć zawartość i przenieść do miski
  • Nie rozbijajcie jajka bezpośrednio nad patelnią czy miska z mąką. Zawsze rozbijcie jajko do osobnego naczynia. Dzięki temu dodatkowo unikniecie wypadku ze skorupkami

Źródło: podroze.onet.pl

Jak gotować jajka żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Adobe Stock
Newsy
Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Ten trik to nic nowego. Wykorzystywały go już nasze babcie. Sprawdza się także dziś.

Znacie koszmar pękających skorupek oraz białka, które wypływa przez szparę zniekształcając jajko i powodując, że nie wyłożycie go już na półmisek z majonezem? Poznajcie trik, który uchroni skorupkę przed pękaniem. Jak poprawnie gotować jajka na twardo? Przed przystąpieniem do gotowania jajek warto zrobić wszystko, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zachowania skorupki w całości. Niezależnie więc od tego, jakich trików używacie do gotowania jaj na twardo, najpierw zróbcie te dwie rzeczy: Wyjmijcie jajka z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Wkładanie schłodzonego jajka do wody jest prostą drogą do pęknięcia skorupki i wypłynięcia białka. To dlatego, że jajko lodowane w środku, długo utrzymuje niską temperaturę. Jeśli znajdzie się w gorącej wodzie, wytwarza się ciśnienie, spowodowane różnicą temperatur wewnątrz i na zewnątrz, które rozsadza delikatną skorupkę. Do wody, w której będą gotowane jajka wyciśnijcie połówkę cytryny lub dodajcie łyżkę octu. Sok z cytryny czy ocet to kwasy, a w środowisku kwaśnym skorupka jajka wzmacnia się i staje się dużo bardziej wytrzymała. W takich warunkach nawet duże ciśnienie wewnątrz jajka nie rozsadzi trwalszej skorupki. Trik na niepękające skorupki jajek podczas gotowania Gdy już macie przygotowane do gotowania ciepłe jajko i kwaśne środowisko, zróbcie jeszcze jedną rzecz, także mającą wpływ na zmniejszenie ciśnienie wewnątrz jajka, które jest powodem wszystkich pęknięć. Cienką wykałaczką nakłujcie jajko od góry. Podnoszące się ciśnienie będzie dzięki dziurce stopniowo się wyrównywało i także pomoże przetrwać skorupce utrzymującą zawartość w odpowiedniej formie. Nakłuwanie jajek to bardzo stary zwyczaj, pochodzący z czasów, gdy popękanych jaj nie dało się jak...

Jak szybko poszatkować wiele jajek naraz? Na ten sposób nie wpadlibyście, a tak robią w restauracjach
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko poszatkować jajka? Na ten sposób nie wpadlibyście. Tak robią w restauracjach
Chcecie ułatwić sobie pracę w kuchni? Bądźcie sprytni i szatkujcie jajka tak jak szefowie kuchni.

Jeśli potrzebujecie składników na sałatkę czy pastę jajeczną, obieranie i szatkowanie zajmie bardzo dużo czasu. Dlaczego nie skorzystać ze sprytnych sposobów, które już ktoś odkrył i z powodzeniem wykorzystuje? Jak szybko pokroić dużo jajek naraz?  Ten sposób został zaprezentowany przez blogerkę występująca pod nazwą Budget Bytes. Gromadzi ona przepisy na pomysłowe i oszczędne gotowanie. Tak opowiada o sobie i swojej pracy w mediach społecznościowych: - Uwielbiam tworzyć, rozwiązywać problemy i uczyć się nowych rzeczy. Robienie dobrego jedzenia to moja pasja, mój cel i ulubiona rzecz, którą mogę dzielić się z innymi. Chcesz się ze mną uczyć? Autorka bloga zaprezentowała film, na którym pokazała, że jajek wcale nie trzeba siekać nożem. Można je rozdrobnić dużo szybciej i łatwiej: - Właśnie tak robiliśmy w restauracji, gdy przygotowywaliśmy duże ilości sałatki z jajkiem – wyjaśniła. Sposób wykonania: Do pokrojenia jajek będziecie potrzebowali jajek ugotowanych na twardo oraz metalowej kratki z piekarnika przeznaczonej do studzenia ciast. Czystą kratkę należy położyć na dużej misce, a następnie przeciskać przez nią jajko po jajku, rozgniatając je dłonią.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Budget Bytes (@budgetbytes) Inne restauracyjne triki przyspieszające pracę Szefowie kuchni gotują dużo i powtarzają kuchenne czynności tak często, że sprytne sposoby na upraszczanie i przyspieszanie pracy nasuwają się same. Oto niektóre sztuczki,...

Jak obrać jajko bez mozolnego skubania? Ten trik z taśmą was zachwyci
własne
Newsy
Jak obrać jajko bez mozolnego skubania? Ten trik z taśmą was zachwyci
Obieranie jajek na twardo bywa mozolne i trudne, szczególnie gdy macie do czynienia ze świeżymi egzemplarzami. Warto zatem poznać niezawodny patent na szybkie i bezproblemowe pozbywanie się wierzchniej części jajka. 

Jajka na twardo doskonale nadają się do kanapek, past i sałatek. Są lekkostrawne, wartościowe i bardzo smaczne. Wydaje się, że nie ma nic prostszego, jak ugotowanie i obranie takich jajek. Jednak nie zawsze. Nawet jeżeli trafią się wam starsze, teoretycznie łatwiejsze okazy, to skorupka nie zawsze chce z nich schodzić, kruszy się i pozostaje na powierzchni białka.   Dlaczego świeże jajka trudniej się obiera?  Bardzo świeże, ugotowane jajka to prawdziwa zmora obierających. Błona, która znajduje się po wewnętrznej stronie skorupki takiej świeżynki, ściśle przylega do białka i dlatego gdy próbujecie oderwać wapienną otoczkę odrywacie również smakowite fragmenty wnętrza. Im starsze jajko, tym słabsza i łatwiej oddzielająca się błona. Warto zatem poczekać kilka dni po zakupie jajek i dopiero wówczas zabrać się za ich gotowanie. Nie martwcie się - wciąż będą świeże, a wy zaoszczędzicie sobie zbytecznego trudu i nerwów.  Jak obrać jajko za pomocą taśmy?  Ten patent na obieranie jajek rzeczywiście działa. Jest to bodajże najskuteczniejsza i najczystsza metoda, jaką do tej pory wymyślono. Wystarczy dobra taśma i ugotowane jajko. Jak to zrobić?  Owińcie szeroką taśmą skorupkę ugotowanego jajka.  Delikatnie postukajcie w stół jajkiem ze wszystkich stron.  Odlejcie taśmę wraz z przyklejonymi do niej skorupkami.   Gotowe i banalnie proste, a do tego żadnego sprzątania. Warto do tego celu użyć taśmy pakowej, która jest szeroka i dość mocna. Dzięki tym właściwościom łatwiej oderwie pokruszone skorupki.  Jak obrać jajko przy pomocy słoika i wody?  Inną znaną i popularną metodą na obieranie jajek jest robienie tego w słoiku z wodą. W tym celu musicie napełnić niewielki słój do połowy wodą, wrzucić...

Rozbijanie jajek
Adobe Stock
Newsy
Rozbijacie jajka o krawędź miski? Ten sposób jest o wiele lepszy. Koniec ze skorupkami w jedzeniu
O krawędź miski, o blat, a może o jeszcze coś innego? W jaki sposób rozbijacie jajka? Jeśli macie problemy z kawałkami skorupek, służymy radą.

Chyba wszyscy widzieliście w programach telewizyjnych jak Karol Okrasa czy inny szef kuchni rozbija jajko jedną ręką. Na telewizyjnym ekranie dla wielu na pewno jawi się to niczym czarna magia. Sztuczki sztuczkami, ale mamy na to lepsze i bezpieczniejsze sposoby. Takie, dzięki którym białko nie zostanie wam w rękach, a skorupka nie wpadnie na patelnię czy do miski lub garnka. Jak łatwo rozbić jajko? Większość z was przyzwyczajana jest do rozbijania jajek o krawędź, rant miski lub naczynia, do którego zamieracie wlać jajka. Nie do końca wiadomo skąd wzięło się to przyzwyczajenie milionów Polaków. Bezpieczniejszą płaszczyzną do stuknięcia o nią jajkiem będzie zdecydowanie płaski blat. Nada się także każda inna płaska powierzchnia. Dlaczego? Takie rozbicie jajka nie powinno skutkować roztrzaskaniem skorupki w drobny mak. Czasem zdarza się, że po uderzeniu jajkiem w krawędź garnka, w środku po chwili lądują cząsteczki skorupki. Uderzenie w płaską powierzchnie powinno ograniczyć ryzyko wpadki. To tylko jeden ze sposobów na zminimalizowanie strat. Są jeszcze inne, wydaje się, że nawet skuteczniejsze. Sekretem rozbijania jajka w jednym ręku nie jest jego uderzenie, a raczej łamanie. Jak rozbić jajko nożem? Po takim przełamaniu, jajko należy po prostu delikatnie rozdzielić na dwie części i wylać zawartość. Nie ma mowy o żadnym kruszeniu! Jeżeli taki scenariusz brzmi dla was zbyt odważnie, można ograniczyć się do użycia noża kuchennego lub innego narzędzia. Lekkie uderzenie w bok jajka i po krzyku. Wystarczy zagłębić się wewnątrz jajka o jakieś pół cm, by potem bez trudu dobrać się żółtka i białka. To bezpieczniejsza droga do rozbicia jajka, niż uderzanie jednym o drugie. Dość już chrupania podczas jedzenia jajecznicy!