Co się dzieje z organizmem, gdy za dużo słodzicie? Od tego może zależeć sukces lub porażka w życiu
Adobe Stock
Newsy

Co się dzieje z organizmem, gdy za dużo słodzicie? Od tego może zależeć sukces lub porażka w życiu

Jeśli myśleliście, że wystarczy zastąpić cukier słodzikiem, to jesteście w błędzie. I jeden i drugi wpływają na spadek waszej motywacji do działania. Oto co ustalili naukowcy.

W medycznym czasopiśmie „Cerebral Cortex” naukowcy z Francji, Stanów Zjednoczonych oraz Polski zaprezentowali wyniki badań potwierdzających, że długotrwałe spożywanie cukru i innych substancji słodzących, może trwale upośledzać część mózgu znaną jako tzw. układ nagrody, który odpowiada za motywację.

Jakie skutki może mieć jedzenie słodyczy? Wyjaśniamy, dlaczego słodka kawa może mieć zły wpływ na całe wasze życie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest i po co nam w mózgu układ nagrody?

Współautor publikacji, dr Miron Kursa z Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego, bardzo obrazowo opisał, po co nam w mózgu układ nagrody:

- Bez niego zapewne odbijalibyśmy się w nieskończoność po zamkniętym pokoju niczym zombie, nie będąc w stanie ani zniechęcić się naszą sytuacją, ani zainteresować się klamką u drzwi.

Dr Kursa wyjaśnia dalej, że układ nagrody w mózgu ssaków zmusza je do działania. Powoduje zwiększenie motywacji do poszukiwania, aktywności, akcji, ruchu i....pracy. Ale jest motywatorem czynu, tylko do czasu, aż jakaś substancja pokaże, że znaleźliśmy cel (np. pożywienie) i powstrzyma dalszą jego pracę:

- Jednym z bodźców silnie oddziałujących na ten układ jest słodki smak, co może mieć związek z tym że dla większości ssaków znalezienie czegoś słodkiego to sygnał, że znalazły się u nadzwyczaj obfitego źródła energii, które warto w pierwszej kolejności wyeksploatować.

Zobacz także
To staropolskie zboże obniża cholesterol i cukier, wspomaga odchudzanie i wraca do łask. Jeszcze o nim usłyszycie!

To staropolskie zboże obniża cholesterol i cukier, wspomaga odchudzanie. Teraz wraca do łask

Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu

Jak przechowywać cukier? Nigdy nie stawiajcie go obok tego produktu

Cukier i słodziki obniżają motywację do działania

Pod wpływem substancji słodzących mózg dostaje sygnał, że jest zaspokojony i przestaje motywować do dalszej pracy. Znacie to uczucie, gdy po zjedzeniu słodkiego posiłku, kiedy stajecie się ospali? Nie macie ochoty na wysiłek, najchętniej poszlibyście spać?

Znanym powodem jest zwiększenie ilości cukru we krwi. Teraz naukowcy udowodnili, że ten mechanizm sięga aż do mózgu i blokuje podsystem mózgu odpowiadający za motywację.

Dodatkowo jeśli wydawało wam się, że skoro cukier jest szkodliwy, to wystarczy zastąpić go zdrowszymi substancjami słodzącymi, to w tym przypadku taka zamiana nie da.  Do dlatego, że jednocześnie wykazano, że słodziki mają w tym zakresie jeszcze mocniejsze, negatywne działanie: 

- Zaobserwowaliśmy upośledzenie funkcjonowania układu nagrody, takie jak usztywnienie zachowania czy rezygnacja z eksploracji. Co ciekawe, słodziki podnosiły sztywność wyboru i szybkość jego podejmowania znacznie mocniej niż cukier spożywczy.

Tak więc nie ma znaczenia czy kawę posłodzicie cukrem, czy słodzikiem. Pewne jest jednak to, że zbyt dużo jednych czy drugich osłabi waszą wolę walki, ochotę do pracy, a to już może poważnie wpłynąć na to, czy wasze życie będzie pełne sukcesów, czy raczej porażek.

Źródło: Wprost. Zdrowie.pl

Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu (sztuczne słodziki)
Newsy
Używacie tego zamiast cukru? Lepiej przestańcie. Spożywanie tego składnika zwiększa ryzyko nowotworu mózgu
Kiedy trzeba odstawić cukier, naturalnym ruchem będzie próba poszukania jakiegoś zamiennika. Tymczasem okazuje się, że sztuczne słodziki mogą być jeszcze gorsze niż biały kryształ.

Cukrzyca, inne schorzenia, a także walka z nadliczbowymi kilogramami, skłaniają wielu do poszukiwania alternatywy dla cukru. Na rynku dostępna jest cała masa zamienników białego cukru. Począwszy od cukru trzcinowego, brązowego, przez naturalne słodziki, aż po nieszczęsne słodziki sztuczne. Często ich zachęcająca cena i brak kalorii zachęca do zakupu i zamiany nimi zwykłego cukru. Wydaje się, że to droga donikąd. Kiedy przeczytacie za chwilę listę negatywnych właściwości sztucznych słodzików, z wrażenia pewnie złapiecie się za głowę. Jak sztuczne słodziki szkodzą organizmowi? Oprócz możliwego wpływu na wystąpienie nowotworu mózgu, słodziki mogą wpłynąć niekorzystnie na zdrowie na inne, różnorakie sposoby. Oto długa lista innych, fatalnych właściwości sztucznych słodzików: Zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca Nawet dwukrotnie zwiększają ryzyko wystąpienia udaru Według ustaleń naukowców regularne spożywanie słodzików zwiększa szansę na przedwczesną śmierć Mogą mieć negatywny wpływ na stan flory bakteryjnej człowieka Wpływają na problemy z otyłością Przyspieszają pojawienie się uczucia głodu Powodują zapotrzebowanie organizmu na prawdziwy cukier Negatywnie wpływają na stan nastroju i humor Regularnie spożywane przyczyniają się do powstawania migrenowych bóli głowy Jakie słodziki zaliczają się do tych sztucznych? Są to między innymi: Aspartam Cyklaminian sodu Acesulfam K Sacharyna Sukraloza Czego używać do słodzenia zamiast cukru i sztucznych słodzików? Jeżeli w imię dbania o linię albo z powodów zdrowotnych, jesteście skazani na unikanie cukru, możecie osłodzić sobie życie w inny sposób. Zamiast słodzików sztucznych, wybierzcie te naturalne....

Często zapominacie o zjedzeniu obiadu? Szybko odczujecie negatywne skutki
AdobeStock
Newsy
Często zapominacie o zjedzeniu obiadu? Szybko odczujecie negatywne skutki
Nieregularne jedzenie i omijanie posiłków to plaga naszych czasów. Jeżeli wam też zdarza się nie zjeść obiadu, to ostrzegamy – niesie to za sobą poważne konsekwencje.

Żyjemy coraz szybciej. Niektórzy z braku czasu na ciepły posiłek w ciągu dnia albo nie jedzą nic, albo zjadają tylko jabłko lub słodkiego batonika zamiast obiadu. Jednak takie postępowanie grozi złymi konsekwencjami dla organizmu! Sprawdźcie, jak omijanie posiłków wpływa na wasze zdrowie. Dlaczego nie można pomijać obiadu? Specjaliści ostrzegają, że nieregularne posiłki lub omijanie niektórych z nich (zwłaszcza obiadu) niesie za sobą negatywne skutki. Dr Brooke Scheller opowiedziała o tym, dlaczego regularne odżywianie się jest tak ważne: Obiad (lunch) to kluczowy składnik naszej diety, który stanowi jedną trzecią dziennego spożycia pokarmów. To posiłek, który ma zapewnić nam energię na cały dzień w pracy(…)Omijanie przerwy na obiad w pracy sprawi, że po południu będziemy mniej produktywni, a wieczorem zjemy za dużo lub będziemy zajadać stres. Objadanie się w ciągu dnia Jedną z konsekwencji omijania obiadu i jedzenia w biegu jest objadanie się później w ciągu dnia. Organizm prędzej czy później upomni się o kalorie, których mu nie dostarczono! Dr Scheller przypomina: Jeżeli jemy za mało w ciągu dnia, to zwykle nadrabiamy to wieczorem objadając się niezdrowymi przekąskami. Spadek energii po południu Ludzie rezygnujący ze zjedzenia obiadu zwykle robią to bez trudu, ponieważ ich organizm czerpie energię ze śniadania. Jednak po południu, gdy zapasy się wyczerpią, ciało zacznie odmawiać współpracy! Burczy wam wtedy w brzuchu, boli was głowa, jesteście rozdrażnieni i nie macie energii do działania. Ważne jest nie tylko to czy w ogóle jecie obiad, ale też co wtedy jecie. Według Dr Schiller niewłaściwie skomponowany posiłek może dodatkowo wzmocnić nieprzyjemnie objawy i zmęczenie po południu: Czy zdarza się wam mieć złe samopoczucie...

Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy
Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...

Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Pixabay
Newsy
Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka
Na świecie nie ma nic cenniejszego od zdrowia waszych pociech. To właśnie spożywane jedzenie ma na nie największy wpływ. Koniecznie zwróćcie więc uwagę na to, czym karmicie swoje dzieci.

Mleko prosto od krówki, świeże jaja z kurnika, robione własnoręcznie masło czy ser, to już przeszłość. W dzisiejszych czasach wartościowe, pozbawione chemii, konserwantów i sztucznych barwników produkty, to rzadkość. Szkoda, bo to właśnie ich większość rodziców pragnie dla swoich dzieci. Niestety, sprawa dotyczy również owoców i warzyw, które milusińscy tak chętnie pałaszują. Rakotwórcze produkty spożywcze Naukowcy postanowili wymienić najbardziej rakotwórcze produkty dostępne na rynku. Nie uwierzycie, wśród nich znalazły się nie tylko produkty GMO, ale również warzywa i owoce, które od lat uchodzą za najzdrowsze pożywienie w diecie dzieci i dorosłych. Brudne warzywa i owoce zwiększają ryzyko białaczki Jeśli wasze dzieci uwielbiają jeść owoce i warzywa prosto z krzaczka, koniecznie wyeliminujcie te nawyki. Eksperci udowodnili, że niemyte warzywa i owoce są zanieczyszczone pestycydami, a te z kolei wywołują wiele nowotworów – raka prostaty, jąder, trzustki, płuc oraz skóry, chłoniaka czy przewlekłą białaczkę limfatyczną. Na te dwa ostatnie najbardziej narażone są właśnie dzieci. Produkty GMO powodują raka GMO to grupa produktów spożywczych modyfikowanych genetycznie. Co to oznacza w praktyce? Do pomidorów, ogórków, a nawet mięsa, wstrzykiwane są obce łańcuchy DNA. W ten sposób farmerzy chcą z nich wydobyć „wszystko co najlepsze” – przepiękny kolor, trwałość i odporność na szkodniki czy wirusy. Niestety, badania dowodzą, że spożywanie tego typu produktów, zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a także negatywnie wpływa na wątrobę oraz nerki. Spożywanie białego cukru szkodzi organizmowi Cukier to tak zwana „biała śmierć”. Jego nadmierne spożywanie przez dzieci oraz...