Co się dzieje z organizmem gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie
Adobe Stock
Newsy

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie

Podpowiadamy, jakie możecie mieć korzyści, jeśli włączycie kefir do swojego jadłospisu. Pijcie go do posiłków lub pomiędzy nimi. Szklanka kefiru może być doskonała na „mały głód”, ponieważ dzięki niej nie sięgniecie po przekąski.

Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym, produkowanym od tysięcy lat. Znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też medycynie ludowej. To produkt spożywczy, który pochodzi ze wschodu, prawdopodobnie z Kaukazu, a w Moskwie pojawił się za sprawą pewnego podstępu. Pracownica moskiewskiej mleczarni, Irina Sakharowa wykradła go kaukaskiemu księciu. Dziś produkowany jest przede wszystkim w Rosji i Polsce. Dlaczego kefir jest tak ceniony?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak kefir wpływa na organizm?

Kefir ma podobną kaloryczność jak mleko, z którego został zrobiony. Szklanka kefiru o zawartości tłuszczu 1,5% ma 113 kalorii. Napój zawiera wiele witamin i minerałów, ale najważniejsze dla są obecne w nim bakterie i drożdże.

Oto jak kefir działa na organizm:

  • Jest probiotykiem, czyli źródłem mikroorganizmów, które wspierają rozwój dobrej mikroflory organizmu i zapobiegają rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Równowaga bakteryjna, którą zapewnia, pozwala zachować właściwe trawienie, regularne wypróżnienia, a nawet dobre samopoczucie psychiczne. Jako probiotyk pomaga na zespół jelita drażliwego, nieszczelne jelito.
  • Zmniejsza ryzyko osteoporozy. To dlatego, że kefir jest dobrym źródłem wapnia i magnezu, czyli minerałów kluczowych dla zdrowych i mocnych kości. Zawiera też witaminę K, która odpowiada za metabolizm wapnia i zmniejsza ryzyko złamań kości. Zwiększa absorpcję wapnia przez komórki kośćca, co wpływa na większą gęstość kości i także mniejsze ryzyko złamań. Dzięki bakteriom probiotycznym wapń z kefiru jest lepiej przyswajany przez organizm.
  • Dobrze wpływa na system immunologiczny. Badania potwierdziły, że zarówno bakterie probiotyczne jak i bioaktywne peptydy wytwarzane podczas fermentacji symulują działanie układu odpornościowego i wzmacniają odpowiedź organizmu na atak antygenów. Zwiększa się ilość przeciwciał, zmniejsza się stan zapalny u osób pijących kefir.
  • Pozytywnie wpływa na poziom tzw. złego cholesterolu. Badania kliniczne przeprowadzone w 2002 roku pokazały, że u osób regularnie spożywających kefir obniżał się poziom „złego” i podnosił poziom „dobrego” cholesterolu. Naukowcy przypuszczają, że powodem jest wytwarzanie enzymu rozkładającego cholesterol.
  • Może hamować rozwój nowotworów. Naukowcy mają teorie, które wymagają jednak potwierdzenia w dalszych badaniach, że picie kefiru może wpływać na zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych i zapobiegania przerzutom raka piersi, płuc i czerniaka.
Zobacz także
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca

Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie

Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie

Kefir dobry na odchudzanie. Można go zrobić w domu

Dobroczynne działanie systematycznego picia kefiru na sylwetkę związane jest z kwasem mlekowym, zawartym w tym fermentowanym napoju. Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny, który przyspiesza metabolizm, wpływa na przemianę materii, szybkość trawienia pokarmów, a do tego oczyszcza organizm z toksyn.

Powstało kilka diet kefirowych, które jak każda dieta, działają czasowo, mogą wywoływać efekt jo-jo po powrocie do normalnych zwyczajów żywieniowych. Do tego jeśli polegają na eliminowaniu z jadłospisu zwykłych posiłków, mogą przyczyniać się do powstawania niedoborów. Dlatego, zamiast szukać kefirowych diet cud, lepiej włączyć kefir do codziennej diety i pić szklankę dziennie, do posiłków lub pomiędzy posiłkami.

Kefir można przygotować samodzielnie w domu. Korzyść z tego jest taka, że można przygotować go na swoim ulubionym mleku: krowim, kozim czy roślinnym.

Jak zrobić samodzielnie kefir? 

Przygotowanie domowego kefiru jest bardzo łatwe. Zobaczcie sami!

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 250 naturalnego sera lub kefiru

Przygotowanie: 

  1. Litr mleka wlejcie do garnka.
  2. Przez 45 minut gotujcie na małym ogniu.
  3. Po 45 minutach odstawcie, żeby mleko trochę odparowało.
  4. Jeśli powstał kożuch to go zdejmijcie.
  5. Dolejcie powoli kefir cały czas mieszając do dokładnej konsystencji.
  6. Przykryjcie garnek talerzem i zostawcie do następnego dnia.
  7. Rano już możecie go spożyć.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, gotujmy.pl

Pijcie ten napój regularnie, a zapomnicie o problemach z trawieniem
AdobeStock
Newsy
Pijcie ten napój regularnie, a zapomnicie o problemach z trawieniem
Niektórzy nazywają go „białym złotem”. Ten mleczny napój jest nie tylko pyszny, ale i bardzo pomocny przy wielu dolegliwościach.

Pyszny i lekko gazowany kefir to napój, który świetnie się sprawdza w największe upały. Orzeźwia, jest smaczny i pasuje do posiłków idealnych w gorącą pogodę. W końcu kto nie lubi ziemniaków z jajkiem sadzonym, mizerią i kefirem? Jednak kefir to nie tylko świetny smak, ale i szereg dobroczynnych właściwości. Dowiedzcie się, dlaczego warto włączyć kefir do swojej codziennej diety. Właściwości kefiru Kefir to mleczny napój, który został poddany procesowi fermentacji. Używa się do tego ziaren kefirowych. Co ciekawe, Polska jest drugim co do wielkości producentem kefiru na świecie! Jest on bardzo popularny w krajach Europy Wschodniej. Zawiera też dawkę alkoholu – o czym być może nie wszyscy wiedzieli. Zawartość alkoholu w kefirze wynosi od 0,08% do nawet 2%. Kefir jest dość bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ zawiera stosunkowo mało tego składnika w porównaniu do innych produktów mlecznych – w trakcie fermentacji zawartość laktozy zmniejsza się. Kefir na trawienie Picie kefiru przyniesie dużą ulgę tym osobom, które cierpią na różne problemy z trawieniem . Napój ten zawiera naturalne probiotyki, które wspomagają procesy trawiennie i przynoszą dużą ulgę w problemach z żołądkiem czy zaparciami. Warto wypić kefir po wystąpieniu wymiotów albo biegunki – oczywiście nie od razu po, tylko za jakiś czas! Sprawdzi się także po zjedzeniu tłustego posiłku, ponieważ zawarte w kefirze bakterie pomogą w strawieniu ciężkostrawnych potraw. Kefir – na co pomaga? Kefir jest bardzo pomocny nie tylko w problemach z trawieniem! Pijcie go regularnie, ponieważ wspomoże wasz organizm na wiele sposobów: Wzmacnia odporność – naturalne probiotyki i witaminy zawarte w kefirze wzmacniają organizm i układ...

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca
Przygotowanie domowego kefiru nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Zobaczcie, jakie to proste.

Kefir to jeden z najstarszych mlecznych napojów na świecie. Wytwarza się go poprzez fermentację mleka pod wpływem bakterii. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od tureckich słów „keyif”, czyli radość, przyjemność i „kopur”, co oznacza lekką, mleczną piankę. Niektórzy mówią, że kombinacja tureckich czy kaukazkich określeń znaczy tyle, co „czuj się dobrze”. Bo tak się właśnie czujemy pijąc kefir. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir trafił do Europy na początku XX w. dzięki Ilji Miecznikowi, ukraińskiemu mikrobiologowi, laureatowi Nagrody Nobla, który badał przyczyny długowieczności ludzi żyjących na Bałkanach. Stwierdził, że zdrowie i długowieczność zawdzięczają diecie bogatej w fermentowaną żywność mleczną – kefir i jogurt. Warto wiedzieć, że skład kefiru, jako produktu powstającego naturalnie, może być zmienny. Zależy od jakości mleka oraz warunków, w których przebiega fermentacja. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B12 D, biotyny i białka. Enzymy oraz bakterie probiotyczne, które zawiera, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych, w przeliczeniu na porcję produktu jest dużo wyższa w kefirze niż w jogurcie. Dostarcza także znacznych ilości wapnia i magnezu. Zawiera też laktozę z mleka, często wywołującą uczulenia. Jednak nawet osoby, które nie trawią laktozy i mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po wypiciu mleka, nie mają problemów żołądkowych po spożyciu kefiru. Dzieje się tak dlatego, że proces fermentacji w obecności bakterii, częściowo wpływa na rozkład laktozy i lepsze jej trawienie. Kefir doskonały na zdrową dietę odchudzającą Kefir to napój niskokaloryczny. W 100 ml produktu znajduje się jedynie 50-70 kcal. Do tego jest napojem sycącym,...

odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
To tanie śniadanie sprawia, że kilogramy lecą w dół. Zróbcie je z tych 5 składników, a zrzucicie nawet 6 kg w miesiąc
Nie macie czasu na przygotowanie śniadania, a chcielibyście zadbać o swoją sylwetkę? Nic prostszego! Przygotujcie to ekspresowe danie, a kilogramy będą lecieć w dół jak szalone!

Często spiesząc się rano do pracy, wiele osób zapomina o śniadaniu. W drodze łapie drożdżówkę lub inną kaloryczną przekąskę. Taki rytuał na dłuższą metę może skutkować przybraniem na wadze. Dla takiej grupy najlepszą opcją są szybkie w przygotowaniu posiłki, które można również zabrać ze sobą do pracy. Idealnie w tej kwestii sprawdzi się to danie. Jest pyszne, ekspresowe, a przede wszystkim niskokaloryczne. Spożywanie takiego śniadania sprawi, że wasza waga zacznie spadać. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir jest jednym z cenniejszych produktów z kategorii nabiału, które warto włączyć do codziennej diety. Zawiera wiele wartości odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń czy magnez. Jego regularne spożywanie, przyczynia się do lepszego funkcjonowania organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić: idealny i naturalny probiotyk, wspiera rozwój właściwej flory bakteryjnej, uniemożliwia rozwój bakterii chorobotwórczych, wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy, pozytywnie wpływa na układ immunologiczny czy obniża poziom cholesterolu. Kefir jest idealnym dodatkiem do wielu dań, ale może stanowić także podstawę do różnego rodzaju koktajli zdrowotnych. Odchudzający koktajl z kefirem Najlepszą opcją dla osób wiecznie zabieganych jest koktajl w postaci śniadania. Można go przyrządzić już dzień wcześniej, przechowywać przez noc w lodówce, a rano wystarczy chwycić go w rękę. To ekspresowy posiłek, a jednocześnie bardzo sycący i zdrowy. Dzięki zawartości siemienia lnianego, płatków owsianych, suszonych śliwek, kakao i kefiru, stanowi w pełni zbilansowane danie. Poza tym jest tanie. Regularne picie tego koktajlu dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników, a także pozytywnie...

Ewa Kasprzyk
Adobe Stock
Newsy
64-letnia Ewa Kasprzyk schudła dzięki tej diecie. Można w 3 dni pozbyć się nawet 6 kg
Ewa Kasprzyk już wiele razy przechodziła na rozmaite diety. Ostatnia, którą przyszło jej testować, przyniosła oszałamiające efekty. W zaledwie trzy dni gwiazda schudła kilka kilogramów.

Ewa Kasprzyk zawsze prowadziła intensywny tryb życia. Jednak samo bieganie z planu na plan nigdy nie zapewniło jej idealnie szczupłej sylwetki. Kobieta już nieraz przechodziła na rozmaite diety. Zdarzało się, że po ich zastosowaniu pojawiał się efekt jo-jo. Raz chudła 5 kilogramów, za chwilę tyła kolejne 6 i tak bez końca.  Tym razem gwiazda postanowiła przejść na trzydniową dietę kefirową. Na pomysł nie wpadła jednak samodzielnie. Sposób zarekomendował jej trener personalny, który dzięki nabiałowi sam zgubił aż 6 kilogramów w ciągu 72 godzin. Dieta kefirowa Dieta kefirowa nie należy do skomplikowanych. Wystarczy na okres od 3 do 5 dni odstawić wszystkie pokarmy i spożywać tylko i wyłącznie kefiry. Sposób ten, mimo że oczyszcza ciało i umysł, jest również bardzo wyczerpujący dla organizmu. Tej diety nie można stosować dlużej i mogą się jej poddać jedynie osoby, które są zdrowe. Jeśli jednak boisz się aż tak restrykcyjnych metod odchudzania, istnieje również drugi, choć mniej skuteczny, sposób na dietę kefirową. Zakłada on włączenie kefiru do każdego spożywanego w ciągu dnia posiłku. Oczywiście zakładając, że serwowane dania będą stosunkowo niskokaloryczne i właściwie zbilansowane. Kefir wspomaga odchudzanie Okazuje się, że zawarte w kefirze wartości odżywcze mają niesamowite właściwości odchudzające. Regularne spożywanie tego nabiału między innymi poprawia metabolizm, wspomaga pracę jelit oraz hamuje rozwój ich niekorzystnej flory bakteryjnej. Nie bez znaczenia jest również niska zawartość tłuszczu w produkcie oraz brak dodanego cukru . Niewielu również wie, że kefiry można serwować również osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy . Nawet jeśli twoim celem nie jest schudnięcie, włączenie do codziennej diety kefiru z...