Co się dzieje z organizmem gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie
Adobe Stock
Newsy

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie pić kefir? Wystarczy 1 szklanka dziennie

Podpowiadamy, jakie możecie mieć korzyści, jeśli włączycie kefir do swojego jadłospisu. Pijcie go do posiłków lub pomiędzy nimi. Szklanka kefiru może być doskonała na „mały głód”, ponieważ dzięki niej nie sięgniecie po przekąski.

Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym, produkowanym od tysięcy lat. Znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też medycynie ludowej. To produkt spożywczy, który pochodzi ze wschodu, prawdopodobnie z Kaukazu, a w Moskwie pojawił się za sprawą pewnego podstępu. Pracownica moskiewskiej mleczarni, Irina Sakharowa wykradła go kaukaskiemu księciu. Dziś produkowany jest przede wszystkim w Rosji i Polsce. Dlaczego kefir jest tak ceniony?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak kefir wpływa na organizm?

Kefir ma podobną kaloryczność jak mleko, z którego został zrobiony. Szklanka kefiru o zawartości tłuszczu 1,5% ma 113 kalorii. Napój zawiera wiele witamin i minerałów, ale najważniejsze dla są obecne w nim bakterie i drożdże.

Oto jak kefir działa na organizm:

  • Jest probiotykiem, czyli źródłem mikroorganizmów, które wspierają rozwój dobrej mikroflory organizmu i zapobiegają rozwojowi bakterii chorobotwórczych. Równowaga bakteryjna, którą zapewnia, pozwala zachować właściwe trawienie, regularne wypróżnienia, a nawet dobre samopoczucie psychiczne. Jako probiotyk pomaga na zespół jelita drażliwego, nieszczelne jelito.
  • Zmniejsza ryzyko osteoporozy. To dlatego, że kefir jest dobrym źródłem wapnia i magnezu, czyli minerałów kluczowych dla zdrowych i mocnych kości. Zawiera też witaminę K, która odpowiada za metabolizm wapnia i zmniejsza ryzyko złamań kości. Zwiększa absorpcję wapnia przez komórki kośćca, co wpływa na większą gęstość kości i także mniejsze ryzyko złamań. Dzięki bakteriom probiotycznym wapń z kefiru jest lepiej przyswajany przez organizm.
  • Dobrze wpływa na system immunologiczny. Badania potwierdziły, że zarówno bakterie probiotyczne jak i bioaktywne peptydy wytwarzane podczas fermentacji symulują działanie układu odpornościowego i wzmacniają odpowiedź organizmu na atak antygenów. Zwiększa się ilość przeciwciał, zmniejsza się stan zapalny u osób pijących kefir.
  • Pozytywnie wpływa na poziom tzw. złego cholesterolu. Badania kliniczne przeprowadzone w 2002 roku pokazały, że u osób regularnie spożywających kefir obniżał się poziom „złego” i podnosił poziom „dobrego” cholesterolu. Naukowcy przypuszczają, że powodem jest wytwarzanie enzymu rozkładającego cholesterol.
  • Może hamować rozwój nowotworów. Naukowcy mają teorie, które wymagają jednak potwierdzenia w dalszych badaniach, że picie kefiru może wpływać na zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych i zapobiegania przerzutom raka piersi, płuc i czerniaka.
Zobacz także
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca

Obniża cholesterol, przyspiesza odchudzanie. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie

Usuwa złogi w żyłach, przyspiesza zbijanie kilogramów. Dodajcie 1 łyżeczkę do jogurtu i jedzcie codziennie

Kefir dobry na odchudzanie. Można go zrobić w domu

Dobroczynne działanie systematycznego picia kefiru na sylwetkę związane jest z kwasem mlekowym, zawartym w tym fermentowanym napoju. Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny, który przyspiesza metabolizm, wpływa na przemianę materii, szybkość trawienia pokarmów, a do tego oczyszcza organizm z toksyn.

Powstało kilka diet kefirowych, które jak każda dieta, działają czasowo, mogą wywoływać efekt jo-jo po powrocie do normalnych zwyczajów żywieniowych. Do tego jeśli polegają na eliminowaniu z jadłospisu zwykłych posiłków, mogą przyczyniać się do powstawania niedoborów. Dlatego, zamiast szukać kefirowych diet cud, lepiej włączyć kefir do codziennej diety i pić szklankę dziennie, do posiłków lub pomiędzy posiłkami.

Kefir można przygotować samodzielnie w domu. Korzyść z tego jest taka, że można przygotować go na swoim ulubionym mleku: krowim, kozim czy roślinnym.

Jak zrobić samodzielnie kefir? 

Przygotowanie domowego kefiru jest bardzo łatwe. Zobaczcie sami!

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 250 naturalnego sera lub kefiru

Przygotowanie: 

  1. Litr mleka wlejcie do garnka.
  2. Przez 45 minut gotujcie na małym ogniu.
  3. Po 45 minutach odstawcie, żeby mleko trochę odparowało.
  4. Jeśli powstał kożuch to go zdejmijcie.
  5. Dolejcie powoli kefir cały czas mieszając do dokładnej konsystencji.
  6. Przykryjcie garnek talerzem i zostawcie do następnego dnia.
  7. Rano już możecie go spożyć.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, gotujmy.pl

Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
AdobeStock
Newsy
Ta sałata poprawia stan serca, zmniejsza ciśnienie i działa uspokajająco. Jedzcie ją regularnie
Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach tej sałaty? Włączcie ją do diety, bo ma niebywały wpływ na zdrowie.

Radicchio to włoskie słowo odnoszące się do uprawianych roślin liściastych cykorii. Charakterystyczny, gorzki smak tej sałaty sprawia, że nie smakuje ona każdemu, ale w połączeniu z sosem i innymi gatunkami sałat, jest ona doskonałym składnikiem świeżych sałatek. Czy wiecie, że filiżanka tej sałaty ma zaledwie dziewięć kalorii? Dzięki temu jest ona szczególnie wskazana osobom, które chcą schudnąć lub utrzymać wagę. Radicchio jest bogatym źródłem witamin, błonnika pokarmowego i minerałów. Dostarcza również naszemu organizmowi cenne fitoskładniki i przeciwutleniacze. Sałata ta nie zawiera tłuszczu i cholesterolu. Jest za to doskonałym źródłem potasu, selenu, wapnia, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, kwasu foliowego i witaminy B. Czy wiecie, że radicchio pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu i ciśnienia krwi oraz poprawia koncentrację? Dlaczego warto jeść sałatę radicchio? Sałata radicchio ma ciekawy smak i wiele walorów zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Cukry roślinne występujące w radicchio, znane jako fruktany, mogą służyć do zmniejszania ryzyka zachorowania na raka okrężnicy. Przeciwutleniacze zawarte w tym warzywie zwalczają konkretną, bardzo powszechną komórkę raka wątroby znaną jako Hep-G2. Radicchio zawiera dużą ilość witaminy K w jednej porcji. Jak wiadomo, witamina K zmniejsza ryzyko raka prostaty, okrężnicy, żołądka i jamy ustnej. Ten typ sałaty zawiera również dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które są znane jako przeciwutleniacze odpowiedzialne za utrzymanie zdrowych oczu. Radicchio wspiera zdrowe serce, zmniejszając ryzyko chorób serca nawet o 30 procent i ryzyko nagłej śmierci sercowej o 45 procent. W badaniu na szczurach naukowcy odkryli, że ten typ sałaty...

Pijcie ten napój regularnie, a zapomnicie o problemach z trawieniem
AdobeStock
Newsy
Pijcie ten napój regularnie, a zapomnicie o problemach z trawieniem
Niektórzy nazywają go „białym złotem”. Ten mleczny napój jest nie tylko pyszny, ale i bardzo pomocny przy wielu dolegliwościach.

Pyszny i lekko gazowany kefir to napój, który świetnie się sprawdza w największe upały. Orzeźwia, jest smaczny i pasuje do posiłków idealnych w gorącą pogodę. W końcu kto nie lubi ziemniaków z jajkiem sadzonym, mizerią i kefirem? Jednak kefir to nie tylko świetny smak, ale i szereg dobroczynnych właściwości. Dowiedzcie się, dlaczego warto włączyć kefir do swojej codziennej diety. Właściwości kefiru Kefir to mleczny napój, który został poddany procesowi fermentacji. Używa się do tego ziaren kefirowych. Co ciekawe, Polska jest drugim co do wielkości producentem kefiru na świecie! Jest on bardzo popularny w krajach Europy Wschodniej. Zawiera też dawkę alkoholu – o czym być może nie wszyscy wiedzieli. Zawartość alkoholu w kefirze wynosi od 0,08% do nawet 2%. Kefir jest dość bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ zawiera stosunkowo mało tego składnika w porównaniu do innych produktów mlecznych – w trakcie fermentacji zawartość laktozy zmniejsza się. Kefir na trawienie Picie kefiru przyniesie dużą ulgę tym osobom, które cierpią na różne problemy z trawieniem . Napój ten zawiera naturalne probiotyki, które wspomagają procesy trawiennie i przynoszą dużą ulgę w problemach z żołądkiem czy zaparciami. Warto wypić kefir po wystąpieniu wymiotów albo biegunki – oczywiście nie od razu po, tylko za jakiś czas! Sprawdzi się także po zjedzeniu tłustego posiłku, ponieważ zawarte w kefirze bakterie pomogą w strawieniu ciężkostrawnych potraw. Kefir – na co pomaga? Kefir jest bardzo pomocny nie tylko w problemach z trawieniem! Pijcie go regularnie, ponieważ wspomoże wasz organizm na wiele sposobów: Wzmacnia odporność – naturalne probiotyki i witaminy zawarte w kefirze wzmacniają organizm i układ...

Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujesz tych 2 składników i zwykły koc
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić kefir w domu? Potrzebujecie tych 2 składników i ciepłego koca
Przygotowanie domowego kefiru nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalistycznego sprzętu. Zobaczcie, jakie to proste.

Kefir to jeden z najstarszych mlecznych napojów na świecie. Wytwarza się go poprzez fermentację mleka pod wpływem bakterii. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od tureckich słów „keyif”, czyli radość, przyjemność i „kopur”, co oznacza lekką, mleczną piankę. Niektórzy mówią, że kombinacja tureckich czy kaukazkich określeń znaczy tyle, co „czuj się dobrze”. Bo tak się właśnie czujemy pijąc kefir. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir trafił do Europy na początku XX w. dzięki Ilji Miecznikowi, ukraińskiemu mikrobiologowi, laureatowi Nagrody Nobla, który badał przyczyny długowieczności ludzi żyjących na Bałkanach. Stwierdził, że zdrowie i długowieczność zawdzięczają diecie bogatej w fermentowaną żywność mleczną – kefir i jogurt. Warto wiedzieć, że skład kefiru, jako produktu powstającego naturalnie, może być zmienny. Zależy od jakości mleka oraz warunków, w których przebiega fermentacja. Kefir jest bogaty w witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B12 D, biotyny i białka. Enzymy oraz bakterie probiotyczne, które zawiera, wspomagają procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych, w przeliczeniu na porcję produktu jest dużo wyższa w kefirze niż w jogurcie. Dostarcza także znacznych ilości wapnia i magnezu. Zawiera też laktozę z mleka, często wywołującą uczulenia. Jednak nawet osoby, które nie trawią laktozy i mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po wypiciu mleka, nie mają problemów żołądkowych po spożyciu kefiru. Dzieje się tak dlatego, że proces fermentacji w obecności bakterii, częściowo wpływa na rozkład laktozy i lepsze jej trawienie. Kefir doskonały na zdrową dietę odchudzającą Kefir to napój niskokaloryczny. W 100 ml produktu znajduje się jedynie 50-70 kcal. Do tego jest napojem sycącym,...

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy będziecie pić za dużo mleka? Lepiej z nim nie przesadzajcie
O tym, że mleko jest zdrowe, nie trzeba nikomu przypominać. Należy jednak pamiętać, że mleko pite w nadmiarze, może być niebezpieczne dla zdrowia.

Mleko – ten popularny krowi napój znają wszyscy. Mleko jest bogate w wapń, który pomaga zwiększyć gęstość kości, a także to doskonałe źródło białka, Niestety, mleko pite w nadmiarze nie jest już takie zdrowe, jak mogłoby się wam wydawać. Przekonajcie się sami, dlaczego. Już od dziecka wpajano nam, że mleko jest dobrym źródłem wapnia i przyczynia się do utrzymania zdrowych kości. Ale czy wiecie, że picie zbyt dużej ilości mleka może spowodować więcej szkód niż pożytku? Ile mleka można pić dziennie? Zbyt duża ilość mleka może powodować trądzik, problemy z trawieniem, a nawet zwiększać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Co jeszcze może się stać, gdy będziecie pić za dużo mleka? Na początku jednak ustalmy, ile mleka dziennie mogą pić dorośli oraz dzieci. Instytut Żywności i Żywienia zaleca picie co najmniej dwóch szklanek mleka lub przetworów mlecznych dziennie osobom dorosłym oraz 3-4 porcje dzieciom i młodzieży. Jak stwierdzić, czy pijemy za dużo mleka? Zwróćcie uwagę na te objawy Jak rozpoznać, że przesadzamy z ilością wypijanego mleka? Jeśli pijecie za dużo mleka, mogą u was wystąpić następujące symptomy: Problemy z trawieniem. Czy wiecie, że picie za dużej ilości mleka może powodować problemy trawienne, takie jak nieszczelne jelito? To stan, w którym bakterie i toksyny są w stanie „przeciekać” przez ściana jelita. Dlaczego tak się dzieje? Ma to związek z inhibitorami proteazy, które znajdują się w mleku krowim, które powodują zaburzenia równowagi enzymów trawiennych i nadprodukcję trypsyny - enzymu, który niszczy połączenia między komórkami jelitowymi. Uporczywe zmęczenie. Czujecie się ciągle zmęczeni i ospali? Być może pijecie za dużo mleka....