Co się bardziej opłaca: czajnik elektryczny czy gazowy? Odpowiedź wcale nie jest oczywista
AdobeStock
Newsy

Co się bardziej opłaca: czajnik elektryczny czy gazowy? Takiej odpowiedzi byście się nie spodziewali

W obliczu rosnących cen energii nic dziwnego, że coraz więcej osób zastanawia się nad tym, jaki rodzaj czajnika wybrać - gazowy czy elektryczny? Sprawdźcie, który będzie najlepszy dla was.

Czajnik to jedno z urządzeń, których używamy codziennie - i to po kilka razy. W końcu poranek nie może się obyć bez filiżanki kawy, a w ciągu dnia niejednokrotnie przychodzi ochota na aromatyczną herbatę. W związku z tym, że czajnik jest eksploatowany tak często, a także ze względu na rosnące nieustannie ceny energii, rodzi się pytanie, co się bardziej opłaca - czajnik elektryczny, czy może gazowy? 

Czajnik elektryczny czy gazowy?

Oba warianty mają swoje zalety, ale i ograniczenia. Sprawdźmy, jakie są cechy czajników elektrycznych i gazowych.

Czajnik elektryczny

Gotowanie wody w czajniku elektrycznym będzie z pewnością o wiele szybsze. Jeśli zależy wam na czasie, to właśnie taki rodzaj urządzenia powinniście wybrać. Do tego nowoczesne czajniki mają wiele przydatnych funkcji, takich jak kontrola temperatury, a niektóre można nawet włączyć zdalnie, za pomocą smartfona.

Nie są też przesadnie drogie, ponieważ ceny najtańszych czajników elektrycznych zaczynają się już od kilkudziesięciu złotych. Urządzenia te są też bardzo praktyczne, ponieważ można z nich korzystać wszędzie tam, gdzie znajdziecie gniazdko z prądem. Z tego powodu świetnie się sprawdzają na wycieczkach.

Czajnik gazowy

A jak jest w przypadku czajników gazowych? Na ich korzyść zdecydowanie działa pojemność - mieszczą więcej wody niż przeciętne czajniki elektryczne, co jest dużą zaletą jeśli macie dużą rodzinę. Są też często nieco tańsze od czajników elektrycznych.

Miłośnicy stylu retro we wnętrzach także doceniają czajniki gazowe ze względu na ich wygląd - w sklepach nie brakuje nowoczesnych czajników, które do złudzenia przypominają urządzenia, jakie znamy z lat dzieciństwa.

Jednak pewna cecha czajników gazowych może grać na ich niekorzyść - chodzi o przeszywający uszy dźwięk, jaki się z nich wydobywa po zagotowaniu wody. Niestety, w przeciwieństwie do czajników elektrycznych, gazowe nie wyłączają się w momencie, gdy woda zacznie wrzeć i trzeba to zrobić samodzielnie. 

Zobacz także
Ten prosty patent uratuje nawet najbrudniejszy czajnik. Koniec z tłustymi zaciekami

Ten prosty patent uratuje nawet najbrudniejszy czajnik. Koniec z tłustymi zaciekami

ile razy można gotować wodę w czajniku

Ile razy można gotować tę samą wodę w czajniku? Sprawdźcie, czy to bezpieczne dla zdrowia

Jaki czajnik bardziej się opłaca? 

Przyjęło się, że czajniki elektryczne są o wiele droższe od gazowych i z tego powodu nie mają tak wielu zwolenników. Z czasem to się jednak zmienia - zwłaszcza biorąc pod uwagę rosnące ceny zarówno prądu, jak i gazu. Gdybyśmy dziś zrobili dokładne obliczenia może się okazać, że zagotowanie wody w czajniku elektrycznym i gazowym kosztuje prawie tyle samo, co zostało udowodnione w toku wielu eksperymentów i pomiarów.

Nie zapominajmy też o kolejnej kwestii, jaką jest rosnąca popularność kuchenek indukcyjnych. Są to urządzenia zasilane prądem, więc jeśli postawicie na nich czajnik „gazowy”, to przecież do podgrzania wody nadal używacie wówczas energii elektrycznej. Co więc wybrać? W tej kwestii najlepiej kierować się względami praktycznymi i zdecydować się na takie urządzenie, które po prostu bardziej wam odpowiada. 

Źródło: maxkuchnie.pl

Kotlety mielone

Jak oszczędzać prąd w kuchni? Dzięki tym kilku trikom będziecie płacić mniej
Adobe Stock
Newsy
Jak oszczędzać prąd w kuchni? Dzięki tym kilku trikom będziecie płacić mniej
Czy wiecie, że kuchnia zazwyczaj zużywa najwięcej energii w porównaniu do innych pomieszczeń w waszym domu? Dowiedzcie się, jak oszczędzać prąd podczas korzystania z kuchni.

W styczniu 2022 roku rachunki za prąd w polskich gospodarstwach domowych wzrosły średnio aż o 20-30 procent. Jak zmniejszyć zużycie prądu w swoim domu? Wystarczy, że wdrożycie kilka prostych zasad. Jak oszczędzać prąd w kuchni? Na pewno macie w swojej kuchni co najmniej kilka urządzeń zasilanych prądem, takich jak czajnik elektryczny, piekarnik, oświetlenie LED, mikser, toster, płyta indukcyjna, zmywarka czy lodówka. Urządzenia te sprawiają, że gotowanie jest szybsze i przyjemniejsze. Niestety, zużywają one przy okazji dużą ilość prądu. Jak ograniczyć wykorzystanie prądu w swojej kuchni? Skorzystajcie z naszych porad. Jak oszczędzić energię w piekarniku elektrycznym? Piekarnik elektryczny to bardzo przydatny wynalazek, ale niestety pochłania on dużo prądu. Jak zmniejszyć rachunki za energię elektryczną generowane m.in. przez to urządzenie? Zawsze wybierajcie odpowiednią temperaturę dla danego dania. Im wyższą ustawicie temperaturę, tym więcej zużyjecie prądu. Nie włączajcie zbyt szybko piekarnika. Piekarnik elektryczny nagrzewa się o wiele szybciej niż zwykły, gazowy piekarnik. Pieczcie kilka potraw naraz i starajcie się maksymalnie wykorzystać miejsce w swoim piekarniku. Ustawiajcie funkcję termoobiegu, która sprawia, że dania przygotowują się szybciej. Wyłączajcie piekarnik kilka minut przed czasem. W dobrze rozgrzanym piekarniku potrawa „dojdzie” nawet, gdy urządzenie przestanie już pobierać prąd. Nie otwierajcie wielokrotnie drzwi piekarnika – wypuszczacie w ten sposób gorące powietrze i marnujecie energię. Zamiast tego zajrzyjcie przez szklane drzwiczki. Jak oszczędzić energię w płycie indukcyjnej? Dopasowujcie w odpowiedni sposób wielkość garnka do wielkości palnika. Zbyt mały palnik znacznie wydłuża czas gotowania. Zbyt duży palnik...

Wsypcie to do czajnika i zostawcie na noc. Rano będzie jak nowy
Adobe Stock
Newsy
Wsypcie to do czajnika i zostawcie na noc. Rano będzie jak nowy
Paskudny kamień w czajniku to zmora wielu Polaków. Mamy na to kilka sprawdzonych, domowych sposobów.

Nie dość, że wygląda paskudnie, to na pewno nie działa dobrze na zdrowie pijących ugotowaną w nich wodę. Jak by tego było mało, czajniki z dużą ilością nagromadzonego kamienia przestają działać w sposób optymalny. Niedbanie o stan techniczny czajników zarówno elektrycznych, jak i tych gazowych, sprawia, że znacznie skraca się ich żywotność. Jak odkamienić czajnik domowymi sposobami? By tego uniknąć, konieczne jest odpowiednie dbanie o swój sprzęt. Chemiczne sposoby na odkamienianie czajników są zbędne. Wystarczy, że użyjecie octu, kwasku cytrynowego lub innych domowych produktów, które na pewno macie pod ręką. Oto nasze sposoby na zakamieniony czajnik: Ocet - 0,5 l octu bez rozcieńczania przy dużych zabrudzeniach, ocet i woda w proporcjach 1:1 w przypadku mniejszego kamienia. Zagotujcie czajnik i odstawcie później na pół godziny. Kwasek cytrynowy - 5 łyżeczek kwasku na napełniony wodą czajnik. Odstawcie czajnik na noc, a nazajutrz zagotujcie, nie wylewając wody. Za pomocą obierków z ziemniaków - wrzućcie obierki na dno czajnika, zalejcie wodą i zagotujcie. Za pomocą coca-coli  - ugotujcie szklankę coli z dodatkiem wody. Odstawcie na pół godziny. Za pomocą sody oczyszczonej – wsypcie 3 łyżki sody do czajnika i zalejcie wodą. Po 20 minutach bez gotowania wylejcie zawartość. Za pomocą soku z cytryny. Wyciśnijcie sok z 1-2 cytryn do środka czajnika i odstawcie na ok. 1 godzinę. Czy można od razu pić wodę z czajnika po odkamienianiu octem? Po zastosowaniu każdego z tych sposobów niezbędne jest jeszcze odpowiednio dokładne wypłukanie czajnika. Najprościej zrobić to oczywiście poprzez kilkukrotne przegotowanie wody w czajniku. Pamiętajcie, by wymieniać wodę w czajniku za każdym razem.

Ten prosty patent uratuje nawet najbrudniejszy czajnik. Koniec z tłustymi zaciekami
AdobeStock
Newsy
Ten prosty patent uratuje nawet najbrudniejszy czajnik. Koniec z tłustymi zaciekami
Jeżeli nie możecie już patrzeć na brudny i pełen zacieków czajnik, najwyższa pora w końcu go porządnie wyszorować. Pomoże wam w tym ciekawy sposób z wykorzystaniem produktu, którego często używacie w kuchni.

Choć czajniki elektryczne są coraz popularniejsze, to te tradycyjne, które stawia się na kuchence, wcale nie odchodzą do lamusa. Wciąż mają swoich zwolenników, którzy wolą wodę na herbatę właśnie z takiego klasycznego czajnika z dziubkiem, który głośno gwiżdże, gdy woda się zagotuje.  Na pewno dobrze wiecie, że niestety taki czajnik bardzo szybko się brudzi, jeśli nie ściąga się go z palnika podczas smażenia potraw. Mowa tutaj oczywiście o tłustych, czarnych zaciekach. Ale z tym problemem można sobie łatwo poradzić - sprawdźcie, w jaki sposób.  Jak wyczyścić czajnik z zewnątrz? Możecie zapomnieć o mozolnym szorowaniu czajnika drucianą gąbką. Nie dość, że jest to bardzo męczące, to jeszcze rysuje powierzchnię czajnika i sprawia, że po prostu wygląda on brzydko i zdecydowanie nie jest ozdobą w kuchni. A przecież czajnik stoi zwykle na kuchence praktycznie cały czas! Dlatego warto wyczyścić go innym sposobem. Będziecie do tego potrzebowali zwykłej folii aluminiowej i środka do czyszczenia kuchni. Jak to zrobić? Po prostu zwińcie folię w kulkę i spryskajcie ją płynem do mycia kuchenki. Co ważne - powinien on być pozbawiony drobinek (mogą zarysować czajnik). Następnie po prostu umyjcie czajnik z zewnątrz za pomocą kulki. W ten sposób łatwo wyczyścicie urządzenie, nie tworząc przy tym nieestetycznych zarysowań.  Jak wyczyścić czajnik w środku? Gdy już umyliście czajnik z zacieków, czas na wyczyszczenie go w środku. Zalegający w nim kamień nie wygląda ani ładnie, ani zachęcająco. Można się go pozbyć z pomocą chemicznych środków, ale zapewniamy was - istnieją tańsze i znacznie lepsze dla zdrowia rozwiązania. Przyda się wam w tym celu ocet oraz woda. Do połowy czajnika wlejcie zimną wodę, a resztę dopełnijcie octem (jabłkowym lub spirytusowym). Odstawcie urządzenie na około kwadrans. Po tym czasie...

Co najczęściej przygotowywano w prodiżu? Dzięki niemu nawet dania w PRL-u miały fantastyczny smak
Wikipedia Commons
Newsy
Macie w domu PRL-owski prodiż? To 1 danie wciąż wychodzi w nim wprost obłędnie
Prodiż to jeden z najbardziej kultowych gadżetów kuchennych z czasów PRL. Pojawił się w naszych domach jeszcze przed „boomem" na elektryczne piekarniki. Co w nim zwykle przygotowywano?

W czasach PRL prodiż był niemal w każdym domu. Urządzenie to zyskało ogromną popularność, zanim w polskich domach pojawiły się elektryczne piekarniki. Czym był prodiż i co najczęściej w nim przygotowywano? Prodiż – klasyk czasów PRL Elektryczne piekarniki zrewolucjonizowały nasze podejście do gotowania. Zanim się jednak pojawiły, ogromną popularnością cieszył się prodiż. Prodiż był jednym z ważniejszych urządzeń kuchennych czasów PRL. Składał się z metalowego naczynia oraz z pokrywy wyposażonej w wizjer, był zasilany i ogrzewany prądem lub rzadziej gazem. Najczęściej przygotowywano w nim wszelkiego rodzaju ciasta oraz  mięsa. Mimo iż nie był on tak zaawansowany, jak współczesne urządzenia kuchenne, jak na tamte lata był świetną alternatywą dla piekarnika, a przygotowywane w nim dania były naprawdę smaczne. Co najczęściej w nim przyrządzano? Jakie danie przyrządza się w prodiżu? Przygotowanie potraw w prodiżu jest bardzo łatwe. Zanim rozpoczniemy gotowanie, należy odpowiednio przygotować ścianki wewnętrzne, które przed pieczeniem należy wyłożyć folią aluminiową lub wysmarować tłuszczem. W prodiżu tak naprawdę możemy przygotować wszystko – od kurczaka, przez pizzę, ciasto, babkę ziemniaczana, sernik aż po chleb. Jeżeli macie w domu prodiż i szukacie ciekawych przepisów z jego wykorzystaniem, podpowiemy wam, co możecie w nim przygotować. Pomysłów jest naprawdę mnóstwo. W prodiżu możecie upiec między innymi: różnego rodzaju mięsne pieczenie mięso z kurczaka chleb na zakwasie z żurawiną pizzę bigos ciasta Jednak wiele gospodyń zgodnie przyzna, że właśnie w prodiżu najlepiej wypieka się gołąbki z kapustą i mięsno-ryżowym farszem. Zamiast ślęczeć nad kuchenką gazową, wiele pań domu już od lat pakuje ściśle gołąbki na liściach kapusty,...