Biały dżem zawsze robię z receptury dziadka. Dostałam ten przepis w czasie zbiorów
Getty Images
Newsy

Biały dżem zawsze robię z receptury dziadka. Dostałam ten przepis w czasie zbiorów

Owoce te raczej jadamy na deser, a w kontekście przetworów kojarzą się raczej z winem i sokami. Raczej mało kto wpadłby na to, by zrobić z nich dżem. A wychodzi bardzo smaczny i jest łatwy do zrobienia.

Winogrona mogą się kojarzyć bardziej z krajami leżącymi nad Morzem Śródziemnym. Ale przecież te owoce można uprawiać również w Polsce. Sprzyja im zwłaszcza klimat panujący na południowym zachodzie naszego kraju, gdzie średnie temperatury są nieco wyższe, a okres wegetacji dłuższy w porównaniu z resztą Polski. W końcu to w Zielonej Górze znajdują się słynne polskie winnice. 

Winogrona można więc śmiało uprawiać we własnym ogrodzie czy na działce, a następnie zrobić z nich przetwory. Na myśl od razu nasuwa się wino, ale nie tylko. Z białych winogron możecie zrobić pyszny dżem o wyjątkowym smaku, jakiego próżno szukać w tym, co można kupić w sklepie. Kupcie lub zerwijcie winogrona, weźcie poniższy przepis i bierzcie się za przygotowania. 

Przepis na dżem z białych winogron

Składniki:

  • 2 kg białych winogron

  • 500 g cukru żelującego

  • 2 cytryny

Zobacz także
Tak robię najlepszy mus do szarlotki. Ścieram jabłka do słoików, doprawiam i są perfekcyjne

Tak robię najlepszy mus do szarlotki. Ścieram jabłka do słoików, doprawiam i są perfekcyjne

Chałwę domową robię bez sezamu. Biorę inne ziarenka, miód i jest jeszcze lepsza niż zwykła

Chałwę domową robię bez sezamu. Biorę inne ziarenka, miód i wychodzi jeszcze lepsza niż zwykła

Przygotowanie:

  1. Przejrzyjcie dokładnie wszystkie winogrona. Przejrzałe i lekko już zepsute sztuki należy odrzucić, ponieważ mogą sprawić, że później dżem w słoikach będzie się psuć. 

  2. Umyjcie winogrona i osuszcie je za pomocą papierowych ręczników. Wsypcie owoce do dużego garnka.

  3. Wyszorujcie też dokładnie cytryny pod bieżącą wodą. Zetrzyjcie z nich skórkę oraz wyciśnijcie sok. 

  4. Do garnka z winogronami wlejcie sok z cytryny, wsypcie skórkę oraz 500 g cukru żelującego. Wymieszajcie.

  5. Zacznijcie podgrzewać zawartość garnka na średnim ogniu. Cały czas mieszajcie, by cukier się rozpuścił i jednocześnie nie przypalił. 

  6. Następnie zmniejszcie moc palnika i na małym ogniu gotujcie winogrona od 40 minut do godziny. Należy je gotować tak długo, aż zgęstnieją i będą miękkie. 

  7. Gdy dżem będzie się gotował w garnku, przygotujcie słoiki. Trzeba je oczywiście wyparzyć - można to zrobić tradycyjnie, za pomocą wrzątku. Innym sposobem jest wyparzanie słoików w piekarniku lub zmywarce. Nie zapomnijcie również o nakrętkach. 

  8. Tak przygotowane słoiki należy jeszcze wysuszyć i gotowe.

  9. Po godzinie, gdy dżem będzie już gotowy, wyłączcie gaz pod palnikiem. Wciąż gorący, wrzący dżem wlejcie ostrożnie do słoików. Mocno je zakręćcie i odwróćcie do góry dnem. Bezpiecznie będzie pozostawić tak słoiki na dobę, by mieć pewność, że szczelnie się zamkną.

  10. Po tym czasie można już przenieść je w chłodne, ciemne miejsce.