
Winogrona mogą się kojarzyć bardziej z krajami leżącymi nad Morzem Śródziemnym. Ale przecież te owoce można uprawiać również w Polsce. Sprzyja im zwłaszcza klimat panujący na południowym zachodzie naszego kraju, gdzie średnie temperatury są nieco wyższe, a okres wegetacji dłuższy w porównaniu z resztą Polski. W końcu to w Zielonej Górze znajdują się słynne polskie winnice.
Winogrona można więc śmiało uprawiać we własnym ogrodzie czy na działce, a następnie zrobić z nich przetwory. Na myśl od razu nasuwa się wino, ale nie tylko. Z białych winogron możecie zrobić pyszny dżem o wyjątkowym smaku, jakiego próżno szukać w tym, co można kupić w sklepie. Kupcie lub zerwijcie winogrona, weźcie poniższy przepis i bierzcie się za przygotowania.
Przepis na dżem z białych winogron
Składniki:
-
2 kg białych winogron
-
500 g cukru żelującego
-
2 cytryny
Przygotowanie:
-
Przejrzyjcie dokładnie wszystkie winogrona. Przejrzałe i lekko już zepsute sztuki należy odrzucić, ponieważ mogą sprawić, że później dżem w słoikach będzie się psuć.
-
Umyjcie winogrona i osuszcie je za pomocą papierowych ręczników. Wsypcie owoce do dużego garnka.
-
Wyszorujcie też dokładnie cytryny pod bieżącą wodą. Zetrzyjcie z nich skórkę oraz wyciśnijcie sok.
-
Do garnka z winogronami wlejcie sok z cytryny, wsypcie skórkę oraz 500 g cukru żelującego. Wymieszajcie.
-
Zacznijcie podgrzewać zawartość garnka na średnim ogniu. Cały czas mieszajcie, by cukier się rozpuścił i jednocześnie nie przypalił.
-
Następnie zmniejszcie moc palnika i na małym ogniu gotujcie winogrona od 40 minut do godziny. Należy je gotować tak długo, aż zgęstnieją i będą miękkie.
-
Gdy dżem będzie się gotował w garnku, przygotujcie słoiki. Trzeba je oczywiście wyparzyć - można to zrobić tradycyjnie, za pomocą wrzątku. Innym sposobem jest wyparzanie słoików w piekarniku lub zmywarce. Nie zapomnijcie również o nakrętkach.
-
Tak przygotowane słoiki należy jeszcze wysuszyć i gotowe.
-
Po godzinie, gdy dżem będzie już gotowy, wyłączcie gaz pod palnikiem. Wciąż gorący, wrzący dżem wlejcie ostrożnie do słoików. Mocno je zakręćcie i odwróćcie do góry dnem. Bezpiecznie będzie pozostawić tak słoiki na dobę, by mieć pewność, że szczelnie się zamkną.
-
Po tym czasie można już przenieść je w chłodne, ciemne miejsce.