Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy

Co zrobić, żeby w Sylwestra się szybko nie upić? Znamy skuteczne triki

Mimo najszczerszych chęci zdarzyło się wam skończyć Sylwestra przed północą? Gdy alkohol zbyt szybko uderza do głowy, trzeba wykorzystać stare sposoby!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Zbliżający się koniec roku to dla wielu osób okazja do naprawdę hucznego świętowania. Wprawieni imprezowicze bez problemu wytrwają do rana w dość dobrej formie, jednak jeżeli na co dzień nie pijecie alkoholu, to sylwestrowa noc może się dla was skończyć jeszcze przed północą! Umiar to podstawa, a w Nowy Rok ta zasada naprawdę się sprawdza. Jeśli chcecie dobrze wspominać nadchodzącego Sylwestra i czuć się dobrze w trakcie zabawy, to zastosujcie znane triki, dzięki którym alkohol nie uderzy wam za mocno do głowy!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przedsylwestrowy trening

Jakkolwiek by to nie brzmiało, dobrze przed sylwestrową zabawą zrobić sobie… trening w piciu! Powinniście kilka dni przed imprezą zacząć pić alkohol w niewielkich ilościach, żeby organizm mógł się do niego nieco przyzwyczaić. To dobra metoda jeśli na co dzień jesteście raczej abstynentami, a chcecie hucznie powitać Nowy Rok.

Dużo wody w trakcie

Ponieważ alkohol wypłukuje wodę i zawarte w niej minerały z organizmu, należy w trakcie spożywania alkoholu pić dużo wody. Dzięki temu będziecie mniej odwodnieni oraz dużo wolniej będziecie się upijać dzięki dużej zawartości wody w waszych żołądkach. Przyjmuje się, że powinno się pić niecałą szklankę wody na jeden kieliszek wódki. Pamiętajcie o tym, że ta rada sprawdza się tylko wtedy, gdy pijecie czystą wodę bez dodatków! Jeśli popijacie alkohol słodkimi napojami lub sokami, to efekty będą mizerne. Za to na drugi dzień kac będzie dużo bardziej intensywny przez sporą ilość cukrów zawartych w napojach.

Odpowiedni podkład

Imprezowi weterani doskonale wiedzą, że grunt to dobry podkład przed piciem. To oznacza oczywiście solidny posiłek, składający się głównie z tłuszczu i białka. Nie ma nic gorszego niż alkohol na pusty żołądek – takie zachowanie gwarantuje, że bardzo szybko się upijecie i prędko rozboli was głowa, a kac będzie nie do przeżycia.

Umiar i rozsądek

Ostatnia i chyba najważniejsza zasada to umiar i jeszcze raz umiar! Nie pijcie na raz dużych ilości alkoholu, ponieważ to recepta na bardzo szybkie upicie się. Lepiej rozłożyć picie w czasie i sączyć drinki powoli.

Komentarze
Szynka w galarecie
gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy Wyborne roladki z szynki w galarecie. Zrobią furorę na sylwestrowym stole
Jeśli przygotowujecie Sylwestra lub zostaliście zaproszeni na noworoczną zabawę, koniecznie przygotujcie pyszną szynkę w galarecie - posmakuje wszystkim!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Po świętach zostaje bardzo krótki czas na odpoczynek. Ledwo stół zostanie sprzątnięty i już trzeba go ponownie nakrywać dla gości, którzy przyjdą na sylwestrową imprezę! Powitanie Nowego Roku w gronie przyjaciół to jedne z najmilszych sposobów na spędzenie tego wieczoru. Aby wszystkim przyjemnie minął czas, trzeba koniecznie zadbać o to, co znajdzie się na stole – w końcu nikt nie będzie się bawił z pustym żołądkiem! A jeżeli planujecie spożywać wysokoalkoholowe trunki, to tym bardziej musicie zapewnić sobie i swoim gościom dużo sycących przekąsek, dzięki którym będziecie mieli siły na zabawę do rana! Przepis na szynkę w galarecie Podczas zakrapianych przyjęć świetnie sprawdzają się tłuste i mięsne dania. Bardzo sycą i stanowią dobry „podkład” pod drinki! Przygotowując tegorocznego Sylwestra wypróbujcie przepis na smaczną szynkę w galarecie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 opakowanie żelatyny 1 porcja bulionu Ponad 20 plasterków szynki konserwowej 2 jaja 1 por 200 g pieczarek 4 łyżki groszku z puszki 2 łyżki masła 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sól Pieprz Przygotowanie Zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu przygotujcie żelatynę z bulionem i odstawcie do stężenia. Jasną część pora pokrójcie w cienkie paski i duście na patelni z dodatkiem jednej łyżki masła. Do rondelka wrzućcie starte na tarce pieczarki i duście na roztopionej łyżce masła. Ugotowane na twardo jajka pokrójcie w kostkę. Wymieszajcie pieczarki, groszek, jajka i por z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżeczką musztardy. Dodajcie sól i pieprz do smaku. Tak powstały farsz nakładajcie na plastry szynki i zawińcie je w roladki. Ułóżcie w półmisku....

Przeczytaj
sposoby na kaca
AdobeStock
Newsy Najlepsza zupa na kaca. Niejeden poranny koszmar zmieniła w miły poranek
Uczcicie Nowy Rok sporą ilością alkoholu? Lepiej już teraz nauczyć się przepisu na świetną zupę na kaca!
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Już za kilka dni Sylwester! Choć można się doskonale bawić bez alkoholu, to jednak wiele osób nie wyobraża sobie dobrej imprezy bez piwa, wina lub mocniejszych trunków. Niestety powiedzenie, że szczęście towarzyszące upojeniu alkoholowemu jest pożyczone z następnego dnia jest bardzo prawdziwe. Każdą zakrapianą imprezę trzeba później odchorować! Na szczęście istnieją sposoby na złagodzenie nieprzyjemnych objawów. Syndrom dnia poprzedniego Kac jest nieodłącznym towarzyszem po każdym spotkaniu z dodatkiem alkoholu. Nic dziwnego – alkohol jest silnym miękkim narkotykiem, który ma bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Ból głowy, mdłości, silne uczucie pragnienia i obniżony nastrój to wynik niedoboru pierwiastków, które zostały wypłukane przez alkohol oraz wzmożonej pracy wątroby, która intensywnie przez całą imprezę oczyszczała organizm z toksyn. A taką toksyną jest przecież alkohol! Jedynym sposobem na wyleczenie się z kaca jest przeczekanie, aż alkohol i inne toksyny zostaną całkowicie wydalone z organizmu. Warto wtedy dużo pić i ćwiczyć, ponieważ wraz z potem i moczem szybciej pozbywa się tego wszystkiego z organizmu. Choć trzeba przyznać, że aktywność fizyczna po imprezie jest ogromnym wyzwaniem! Przepis na korhelyleves – węgierską zupę łagodzącą kaca Jeśli mocno odczuwacie nieprzyjemne skutki picia alkoholu, przygotujcie zupę, która pomoże wam dojść do siebie. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg kiełbasy 15 dag wędzonej słoniny 10 dag mąki 1 cebula 30 ml oleju 2 ząbki czosnku 330 ml śmietany Przecier pomidorowy Papryka ostra Kminek Koperek Sól Pieprz Przygotowanie Drobno pokrojoną cebulę zeszklijcie na oleju. Do garnka...

Przeczytaj