jak przykleić panierkę do jedzenia
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, gdy panierka nie przykleja się do jedzenia? Ten sposób to prawdziwy hit

Panierowane mięso, sery czy warzywa – Polacy naprawdę je uwielbiają. Często jednak przy ich przyrządzeniu pojawia się problem w postaci osypującej i odpadającej panierki. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Wasze mamy i babcie z pewnością go znają!

Panierowanie to popularna metoda obtaczania produktów przeznaczonych do smażenia. W ten sposób na co dzień przyrządza się chociażby kotlety schabowe. Wielu z was zapewne używa do tego jedynie bułki tartej i jajka, które zanim wylądują na patelni zdążą już całkowicie odpaść. To błąd.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do panierowania użyjcie 3 produktów

Jeśli zazwyczaj przyrządzana przez was panierka nie przykleja się do mięsa, musicie ją nieco zmodernizować. Przede wszystkim ważne są produkty. Użyjcie do tego mąki pszennej oraz bułki tartej, ale również płynu w postaci jajka, mleka bądź maślanki. 

Niemniej istotną kwestię stanowi kolejność, w której mięso zostaje zanurzone w poszczególnych produktach. Bowiem na samym początku powinniście obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Tak przygotowana panierka z pewnością przyklei się do mięsa i zostanie na nim aż do samego końca smażenia.

Przyprawienie jajek też powinno pomóc

Dla pewności możecie również dodać do rozkłóconych jajek odrobinę soli i oleju. Całość należy dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Tak przygotowana mikstura na pewno nie odklei się od mięsa ani podczas smażenia, ani po wyłożeniu na talerz.

Zawsze smażcie "na świeżo"

Pamiętajcie także, aby kotlety, nie tylko te schabowe, panierować i smażyć „na świeżo”. Nie powinniście ich przygotowywać, jeśli nie zamierzacie ich danego dnia zjeść. Bowiem przetrzymywanie kotletów w lodówce sprawia, że panierka zaczyna od nich odchodzić płatami, a tego przecież nikt nie chce!

Jak się okazuje, panierkę można wykorzystać nie tylko do przygotowania kotletów. Znana kucharka i blogerka kulinarna, Ania Starmach proponuje użyć jej do zrobienia krokiecików z bryndzą i białym serem!

Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe
Gotujmy.pl/basia4ab
Newsy
Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe
Musicie poznać ten przepis! Kotlety przygotowane w ten sposób są przepyszne!

Kotlety to chyba najbardziej popularny sposób podawania mięsa w polskich domach. Najczęściej przygotowujecie pewnie schabowe w panierce i podajecie je z ziemniakami i surówką. Mamy dziś dla was inny pomysł na tradycyjny obiad. Te kotlety z karkówki to prawdziwy hit! Przygotujcie je swoim domownikom zamiast schabowych. Na pewno docenią waszą kreatywność. Kotlety z karczku Te kotlety są kruche i mięsiste. Wykorzystana panierka jest bardzo aromatyczna dzięki użytym przyprawom.  Składniki na kotlety z karczku 6 plastrów wieprzowego karczku 5 jajek Szczypta czarnego pieprzu Szczypta pieprzu ziołowego Łyżeczka bazylii Pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki Sól 2 garście płatków kukurydzianych 2 garście bułki tartej Pół szklanki oleju (do smażenia kotletów) Przygotowanie kotletów z karczku Rozbijcie dokładnie płaty karczku z dwóch stron. Do miseczki wbijcie jajka, dodajcie pieprz, pieprz ziołowy, bazylię, słodką paprykę i sól do smaku. Ubijcie jajka trzepaczką lub mikserem, aby składniki dokładnie się połączyły. Płaty karczku wstawcie do ubitych jajek i odstawcie na około godzinę do lodówki, by smaki się połączyły. Rozkruszcie płatki kukurydziane. Możecie zrobić to za pomocą rąk albo wsypać je do małej miseczki i rozkruszyć je specjalnym wałkiem lub łyżką. Wymieszajcie płatki kukurydziane z bułką tartą. Kotlety wyjmijcie z jajek. Obtoczcie je w przygotowanej panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie kotlety na patelnię. Smażcie z jednej strony, a następnie przełóżcie je na drugą stronę. Kotlety powinny mieć złoty kolor z obydwu stron. Kotlety z karkówki z tego przepisu są inne niż schabowe...

Jak zrobić chrupiącą panierkę do schabowych? Dodajcie szczyptę tego nietypowego składnika 
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić chrupiącą panierkę do schabowych? Dodajcie szczyptę tego nietypowego składnika 
Ten składnik w kulinariach ma raczej zła sławę. Kucharki sypały ją w czasach PRL-u do ziemniaków bez opamiętania. Jednak używając odrobiny tego proszku w domu nie narazicie się na dolegliwości, a poprawicie potrawę. Spróbujecie?

O jakości kotletów schabowych decyduje kilka elementów. To jakiego mięsa użyjecie i jak je przygotujecie do panierowania, czego dodacie do panierki oraz w jaki sposób będziecie je smażyć. Błędy można popełnić na każdym etapie, dlatego przypominamy cztery żelazne zasady smażenia schabowych. Ale przede wszystkim dodajemy trik z panierką, który spowoduje, że wasze kotlety wyjdą idealne. Dlaczego warto dodać odrobinę sody do bułki? Kotlety schabowe czy rybę panierowaną, z reguły przyrządza się używając do panierowania trzech składników: Mąki Jajka Bułki tartej Oczywiście, wariantów udanych panierek może być cała masa. Możecie użyć tylko dwóch składników: jajka i bułki. Jeśli mięso jest wilgotne, możecie ograniczyć się jedynie do bułki. Możecie też użyć kupnej bułki lub przygotować ją samodzielnie z czerstwego pieczywa, a także kupić gotowe mieszanki na panierki. Mnożąc dalej warianty panierek, warto wspomnieć, że są zwolennicy dodawania mleka do jajka lub użycia mleka zamiast jajka, a także smakosze panierek z bułki wzbogaconej w płatki owsiane lub kukurydziane, lub zastępujący bułkę tartą płatkami. Każdy z zastosowanych wariantów, może przynieść dobre efekty, ale te, które uzyskacie dodając do bułki tartej odrobinę sody oczyszczanej, całkowicie was zaskoczą. Sodę dodajcie do ostatniej warstwy panierki, czyli bułki. Nie musi być jej dużo, szczególnie jeśli obawiacie się wzdęć czy innych problemów żołądkowych kojarzonych z reguły z sodą. Pamiętajcie jednak, że pojawiają się one, jeśli nadużywacie sody jako dodatku kuchennego. W małych ilościach soda ma same zalety. Dzięki dodatkowi sody, panierka będzie puszysta, a jednocześnie chrupiąca. O czym warto pamiętać smażąc panierowane kotlety schabowe? Przypominamy 4 zasady smażenia idealnych...

Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad
Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Koniecznie przetestujcie nasz przepis na serowe schabowe z dodatkiem startego parmezanu. Ich smak totalnie was zaskoczy i na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zazwyczaj jadamy je z tłuczonymi ziemniakami i świeżymi bądź marynowanymi warzywami. Dobry kotlet schabowy to taki, który z zewnątrz ma chrupiącą i złocistą skórkę, a w środku jest soczysty i rozpływający się w ustach. A co, gdyby podkręcić ten efekt dodając do panierki troszkę startego sera? Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu to doskonała propozycja dla tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Danie jest aromatyczne, pyszne i niezwykle sycące. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to kilka plastrów dobrego schabu, jajka, przyprawy, kilka łyżek startego parmezanu oraz oczywiście panierka z bułki tartej i olej do smażenia. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno będą wniebowzięci. Składniki: Kawałek schabu  2 małe jajka Mąka pszenna bądź biała orkiszowa 1 szklanka bułki tartej 4 łyżki startego parmezanu Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie Kotlety rozbić. Każdy plaster posolić i popieprzyć. Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem. Jajka wbić do miski i dobrze roztrzepać. Mąkę wsypać na osobny talerz. Każdego kotleta obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z parmezanem. Kotlety układać na dobrze rozgrzanym oleju i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na kuchennym papierze. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką. Smacznego! Czytaj także:  Przepyszne schabowe pod serową pierzynką. Wychodzą soczyste i chrupiące Aromatyczne i miękkie schabowe po meksykańsku. Lepszego przepisu nie ma w całym internecie Schabowe w takiej marynacie to mistrzostwo świata....

schabowe bez mąki pszennej
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do schabowych tę mąkę a zaskoczą was swoim smakiem. Wyjdą chrupiące, soczyste i wprost przepyszne
Czy można zrobić smaczne kotlety schabowe bez mąki pszennej? Jak najbardziej! A do tego jak wspaniale smakują!

Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie! Jaka panierka do schabowych? Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych. Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry , też są bardzo smaczne! Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie! Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej Bułka tarta Curry Sól Olej do smażenia Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych. Przygotowanie: Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć! Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie....