Placki ziemniaczane smakują doskonale z wieloma dodatkami. Z cukrem, śmietaną, sosem grzybowym i oczywiście gulaszem węgierskim, są fantastyczne. Możliwości jest wiele i ogranicza was tylko wyobraźnia! Doskonałym dodatkiem do placków jest smaczny twarożek z dodatkiem śmietany, koperku i szczypiorku. Ułóżcie dodatkowo na plackach śledzie – nada im to niesamowitego charakteru! Tak przygotowane placki z pewnością posmakują waszym gościom.
Przepis na placki ziemniaczane ze śledziem
Do przygotowania takich placuszków będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 400 g ziemniaków
- 1 łyżkę mąki
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
Do twarożku:
- 1 kostkę półtłustego twarogu (250 g)
- 250 g śledzi w oleju
- 2 łyżki śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżkę koperku
- 1 łyżkę szczypiorku
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- W misce wymieszajcie twaróg z dwiema łyżkami śmietany. Dodajcie pieprz i sól oraz świeży i posiekany koperek oraz szczypiorek. Zamieszajcie i odstawcie.
- Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie łyżkę mąki, jedno jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie.
- Śledzie pokrójcie na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm.
- Rozgrzejcie na patelni dużą ilość oleju. Gdy już będzie gorący, chochelką nakładajcie ciasto i smażcie placuszki tak, by się zarumieniły i nieco przypiekły z obu stron. Po usmażeniu przełóżcie je na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników. To sprawi, że placki nie będą tak tłuste (ręczniki wchłoną nadmiar oleju).
- Gotowe placki ułóżcie na talerzu. Na każdym połóżcie łyżkę twarożku i na to jeden kawałek śledzia. Posypcie świeżo mielonym pieprzem i połóżcie kawałek świeżego koperku dla dekoracji.
I gotowe! Tak podane placki ziemniaczane będą doskonale smakowały zarówno na zimno, jak i na ciepło. Ciekawym dodatkiem będą marynowane grzybki – połóżcie je po prostu na talerzu obok placków. Dzięki temu ich smak będzie jeszcze bardziej wytrawny. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl