Schabowy to klasyk polskiej kuchni. Niektórzy porównują go do wiedeńskiego szyncyla. Tradycyjnie przygotowywany jest ze schabu z mięsa wieprzowego. Odpowiednio aromatyczny, soczysty a zarazem kruchy - to obowiązkowy gość podczas niedzielnego obiadu z rodziną. 

Rewolucja na talerzu

Coraz więcej osób klasyczne dania stara się ulepszać, gdyż ich tradycyjna forma nieco się już znudziła bądź poszukują nowych, ciekawych smaków. Kotlety schabowe będą idealną opcją dla fanów polskiej kuchni z odrobiną wariacji smakowych. Tym daniem z pewnością zaskoczycie gości. Zamiast tradycyjnych przypraw, jak sól i pieprz, mięso należy zamarynować w dwóch sosach, a właściwie w mieszance majonezu i ketchupu. Dzięki nim, kotlet nabierze nowego charakteru, aromatu, a przede wszystkim będzie niesamowicie soczysty. Koniecznie musicie to przetestować!

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Plastry schabu delikatnie rozbijcie na większe kawałki za pomocą tłuczka do mięsa.
  2. Jajka wbijcie do miski. Do nich dodajcie ketchup, majonez, mąkę pszenną oraz przyprawy. Wszystko razem wymieszajcie na gładką, jednolitą masę.
  3. Rozbite kotlety posmarujcie tak przygotowaną marynatą, a następnie ułóżcie je w większej misce jeden na drugim. Gdy wszystkie plastry mięsa zostaną posmarowane, pozostałą częścią marynaty polejcie całość. Tak przygotowany schab odstawcie do lodówki na 1 czy 3 godziny, zależy ile macie czasu.
  4. Po upływie danego okresu, wyjmijcie miskę z mięsem z lodówki i odstawcie na blat na około 20 minut, aby mięso się ociepliło.
  5. W międzyczasie rozgrzejcie olej na patelni oraz przygotujcie bułkę tartą do panierowania.
  6. Kotlety po kolei obtaczacie w bułce, a następnie kładźcie na dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie je z obu stron na złoty kolor.
  7. Po usmażeniu odsączcie je na wcześniej przygotowanym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  8. Takie kotlety idealnie będą smakować z frytkami bądź ziemniaczkami z piekarnika i świeżą surówką.