Schab jest jednym z najczęściej przyrządzanych mięs w Polsce. Przepisów na przygotowanie schabu jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują schab duszony, inni gotowany, kolejni wolą smażony w formie kotletów schabowych. Ze schabu możemy też przygotować przepyszne sznycle, roladki lub wybrać schab upieczony w piekarniku, który świetnie się sprawdza jako wędlina na kanapkę.
Jak zrobić pyszny i miękki schab?
Żeby schab był kruchy i soczysty, mięso potrzebuje odpowiedniej marynaty. Jedni marynują go w ziołach i przyprawach – najczęściej w soli, pieprzu, czosnku, liściach laurowych i oregano. Nie brakuje też takich, którzy wolą marynaty z keczupu, majonezu, sosu sojowego, miodu, a nawet musztardy. A co powiecie na schab pieczony w mleku?
Marynowanie schabu w mleku
Dzięki mlecznej marynacie, schab wychodzi bardzo soczysty i nie wysusza się podczas pieczenia tak jak zazwyczaj. Danie świetnie się sprawdza zarówno na gorąco – do obiadu, jak i na zimno, na kanapkę.
Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania takiego pieczonego schabu to 2 kilogramy schabu wieprzowego, 2 cebule, mleko i garść ulubionych przypraw. W naszym przepisie znajdziecie też pewien nietypowy składnik, jakim jest czubryca czerwona.
Zobacz także:
Co to takiego? To bardzo przyjemna w smaku, lekko pikantna mieszanka przypraw, która pochodzi ze słonecznej Bułgarii. Jeśli chcecie ją wypróbować, bez problemu możecie zamówić ją w internecie lub kupić w dobrym sklepie z przyprawami. Kompozycja świetnie podkreśla smak dań mięsnych, rybnych oraz jarskich.
Przepis na schab z czubrycą pieczony w mleku
Składniki:
- 2 kg schabu wieprzowego
- Czubryca czerwona - przyprawa
- 2 średnie cebule
- 3 listki laurowe
- Mleko (w temperaturze pokojowej)
- Łyżka oleju
Przygotowanie:
- Schab dokładnie nacieramy czubrycą czerwoną z dodatkiem oleju.
- Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Schab obsmażamy na patelni ze wszystkich stron.
- Mięso znów wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną piórka cebulę i listki laurowe.
- Schab zalewamy mlekiem. Powinno przykrywać 2/3 mięsa.
- Nakładamy pokrywkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C.
- Mięso należy piec ok 2 godzin.
- Po godzinie pieczenia, schab należy obrócić.
- Pod koniec pieczenia warto odkryć naczynie, aby mięso bardziej się przyrumieniło.
- Po upieczeniu, mięso zostawiamy w naczyniu - aż do wystygnięcia.
- Schab wstawiamy do lodówki.