Piernik to klasyczne ciasto o słodko-pikantnym smaku, które powstaje z mąki, miodu, karmelizowanego cukru, tłuszczu, jajek, wody (lub mleka) oraz garści aromatycznych, korzennych przypraw. Jego nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.

A co powiecie, by dodać do niego trochę… pomidorów? Pomidory są w tym cieście tylko lekko wyczuwalne, za to nadają mu oryginalnego smaku i wyjątkowej wilgotności. Jak zrobić piernik z pomidorami?

Przepis na piernik z pomidorami

Mimo iż w klasycznym przepisie na piernik nie znajdziemy rzecz jasna żadnych warzyw, dlaczego by nie pokusić się o małą odmianę i przygotować go właśnie w ten sposób? Piernik na bazie pomidorów, banana i śliwek, na pewno zaskoczy was swoim smakiem. Jak go przygotować?

Składniki:

  • pomidory krojone - 1 puszka
  • banan - 1 sztuka
  • soda - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - pół małej łyżeczki
  • sól - pół małej łyżeczki
  • olej - pół szklanki
  • cukier - pół szklanki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • przyprawa piernikowa - 1,5 małej łyżeczki
  • kakao - 1 mała łyżeczka 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. W wysokim naczyniu zblendujcie na gładką masę pomidory, banana, cukier oraz olej.
  3. W większej misce wymieszajcie suche składniki.
  4. Połączcie suche i mokre składniki i wszystko razem wymieszajcie.
  5. Ciasto przelejcie do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie macie papieru, keksówkę wystarczy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą).
  6. Ciasto pieczcie przez około 50 minut (pod koniec warto przeprowadzić test suchego patyczka).
  7. Po wyjęciu ciasta z piekarnia odstawcie je do ostygnięcia, a następnie przekrójcie na pół i posmarujcie powidłami ze śliwek.
  8. Na wierzchu rozprowadźcie polewę czekoladową i pokruszcie ulubione orzechy.

Źródło: msn.com.pl

Zobacz także: