Piernik to klasyczne ciasto o słodko-pikantnym smaku, które powstaje z mąki, miodu, karmelizowanego cukru, tłuszczu, jajek, wody (lub mleka) oraz garści aromatycznych, korzennych przypraw. Jego nazwa wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.
A co powiecie, by dodać do niego trochę… pomidorów? Pomidory są w tym cieście tylko lekko wyczuwalne, za to nadają mu oryginalnego smaku i wyjątkowej wilgotności. Jak zrobić piernik z pomidorami?
Przepis na piernik z pomidorami
Mimo iż w klasycznym przepisie na piernik nie znajdziemy rzecz jasna żadnych warzyw, dlaczego by nie pokusić się o małą odmianę i przygotować go właśnie w ten sposób? Piernik na bazie pomidorów, banana i śliwek, na pewno zaskoczy was swoim smakiem. Jak go przygotować?
Składniki:
- pomidory krojone - 1 puszka
- banan - 1 sztuka
- soda - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - pół małej łyżeczki
- sól - pół małej łyżeczki
- olej - pół szklanki
- cukier - pół szklanki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- przyprawa piernikowa - 1,5 małej łyżeczki
- kakao - 1 mała łyżeczka
Przygotowanie:
- Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni.
- W wysokim naczyniu zblendujcie na gładką masę pomidory, banana, cukier oraz olej.
- W większej misce wymieszajcie suche składniki.
- Połączcie suche i mokre składniki i wszystko razem wymieszajcie.
- Ciasto przelejcie do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie macie papieru, keksówkę wystarczy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą).
- Ciasto pieczcie przez około 50 minut (pod koniec warto przeprowadzić test suchego patyczka).
- Po wyjęciu ciasta z piekarnia odstawcie je do ostygnięcia, a następnie przekrójcie na pół i posmarujcie powidłami ze śliwek.
- Na wierzchu rozprowadźcie polewę czekoladową i pokruszcie ulubione orzechy.
Źródło: msn.com.pl