jajka z wątróbką
Gotujmy.pl
Newsy

Pomysł na jajka faszerowane smażoną wątróbką z kurczaka. 1 dodatek jeszcze bardziej podkreśli ich smak

Faszerowane jajka nieodłącznie kojarzą nam się z Wielkanocą, ale dlaczego nie możemy przygotować ich nawet dziś? Jeżeli jesteście miłośnikami dań z wątróbką, ta odmiana z pewnością przypadnie wam do gustu.

Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią celebrowanie świątecznego czasu z najbliższymi. W głowach wielu gospodyń domowych zaczynają się już pojawiać pierwsze pomysły na przepisy. Jajka faszerowane wątróbką to propozycja, która na długo zapadnie w waszej pamięci. Możecie je zrobić już dziś - wcale nie musicie czekać do Wielkanocy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić jajka faszerowane wątróbką?

Jajka faszerowane wątróbką to świetny pomysł na przystawkę. Doskonale się sprawdzą zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Kremowa konsystencja, idealnie skomponowane smaki, a na wierzchu odrobina pysznego majonezu. Dzięki dodaniu 1 nietypowego składnika, danie jeszcze bardziej zyska na smaku.

Przygotowanie jajek z wątróbką jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to wątróbka, jajka, przyprawy oraz majonez. Wskazówka – przed smażeniem wątróbki oprószcie ją przyprawą do kurczaka, a będzie miała jeszcze lepszy smak.

Jajka faszerowane wątróbką idealnie pasują na wielkanocny stół, ale nie tylko. Przygotujcie je a gwarantujemy, że zakochacie się w ich smaku!

Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 wątróbki drobiowe
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
  • przyprawa do kurczaka
  • 4 łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę drobiową czyścimy, przekrajamy na pół, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
  2. Mięso oprószamy z obu stron solą i posypujemy przyprawą do kurczaka, a następnie ponownie smażymy na rumiano.
  3. Wątróbkę lekko przestudzamy i kroimy na 8 kawałków.
  4. Gotujemy jajka na twardo.
  5. Po ugotowaniu, jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół.
  6. Z jajek delikatnie wyjmujemy żółtka.
  7. Żółtka rozgniatamy i mieszamy z majonezem, odrobiną soli i pieprzu.
  8. Do białek nakładamy po kawałku usmażonej wątróbki.
  9. Na wierzch nakładamy masę z żółtek i majonezu.
  10. Wedle uznania, masę możemy przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów i wycisnąć bezpośrednio na wątróbkę.

Smacznego!

Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby! Samodzielnie przyrządzone nie tylko napawają dumą, ale są również zdecydowanie smaczniejsze niż ze sklepowych półek. Zaskoczcie bliskich podczas świąt wielkanocnych własnoręcznie przygotowanym pasztetem!

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe przygotowania. Wiele gospodyń już kilka dni wcześniej rozpoczyna tradycyjne pichcenie, aby niczego nie zabrakło na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnego mazurka, babki, żurku czy jaj faszerowanych, nie może zabraknąć również domowych wyrobów mięsnych. Domowy pasztet Samodzielne przygotowanie w domu pasztetu nie jest skomplikowaną czynnością, a takie mięso smakuje zdecydowanie lepiej niż ze sklepu. Podczas jego przyrządzania należy pamiętać, iż im więcej różnorodnego mięsa, tym bardziej pasztet będzie aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na świątecznym stole. Idealnie smakuje z różnymi dodatkami, świeżym pieczywem oraz solo. Bliscy będą zachwyceni! Przepis na delikatny świąteczny pasztet Składniki: ½ kg karkówki lub łopatki wieprzowej ½ kg boczku surowego  ½ kg mięsa wołowego ½ kg udek z kurczaka 100 g wątróbki drobiowej 3 duże cebule 1 pęczek włoszczyzny 5 jajek 1 ¼ bułki pszennej paryskiej mleko do moczenia bułki gałka muszkatołowa przyprawa maggi 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego przyprawa do kurczaka olej do smażenia smalec bułka tarta sól  pieprz Przygotowanie: Mięso wieprzowe oraz wołowe pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka. Następnie obierzcie włoszczyznę, przełóżcie ją do naczynia. Całość zalejcie wodą, aby mięso by całkowicie przykryte. Wszystko przyprawcie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem ziarnistym oraz solą. Garnek ze składnikami przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie udka z...

wątróbka w sosie pomidorowym
Gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka w tym nieoczywistym sosie oczaruje każdego. Tak pyszna, że można ją zjeść wraz z talerzem
Wątróbka z cebulką, wątróbka z jabłkami, wątróbka z żurawiną, wątróbka w cieście, wątróbka panierowana... Sposobów na przygotowanie wątróbki jest naprawdę mnóstwo. A co powiecie na wątróbkę w sosie pomidorowym?

Lubicie jeść wątróbkę? To świetnie. Czy wiecie, że wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs? Jak ją przygotować? Polecamy wam bardzo prosty przepis na wątróbkę w pysznym, pomidorowym sosie. Jak ją zrobić? To banalne. Bogate źródło białka Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza. Ten typ mięsa jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Jeżeli znudziła wam się już tradycyjna wątróbka smażona z cebulką, przygotujcie to mięso w zupełnie nowym wydaniu. Co powiecie na wątróbkę podawaną w pysznym, kremowym i aromatycznym pomidorowym sosie? Wątróbka w takim sosie to gwarancja zdrowia i smaku. Wasi goście oniemieją z zachwytu, kiedy jej spróbują. Tak przyrządzona wątróbka najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką. Jak ją przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Składniki: 30 dag wątróbki drobiowej 2 cebule 1 i 1/2 szklanki wody 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego Mąka Olej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku czyścimy i myjemy wątróbkę, a następnie odsączamy ją z wody. Cebulę kroimy w pół-plastry, smażymy na oleju i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Każdy kawałek wątróbki obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Mięso przekładamy do garnka z cebulą i gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Danie świetnie się komponuje z pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/KatarzynaJ
Newsy
Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Szukacie ciekawego pomysłu na wątróbkę? Przygotujcie to mięso w pysznym i kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Ten przepis to prawdziwy hit na polskich stołach!

W wielu polskich domach zwykle przyrządza się wątróbkę ze smażoną cebulą lub z dodatkiem jabłek . Jeżeli lubicie jeść wątróbkę, koniecznie przetestujcie nasz pomysł na wątróbkę z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym Jeżeli znudziła wam się już wątróbka w tradycyjnym wydaniu – smażona z cebulą – koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na wątróbkę w śmietanowym sosie z pieczarkami. Danie jest tanie, proste i zachwyca swoim kremowym smakiem. Podajcie wątróbkę z tym sosem a goście szybko nie odejdą od stołu! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 300 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 3,5 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i przekładamy na patelnię. Dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą dodajemy do wątróbki. Wsypujemy przyprawę uniwersalną. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wątróbkę zalewamy śmietaną. Dusimy przez około 10-15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Gotowe danie można posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Chcecie przygotować wątróbkę idealną? Koniecznie sprawdźcie, w jakim mleku powinno się ją wcześniej zamoczyć oraz co zrobić, żeby wątróbka nie strzelała podczas smażenia . Przeczytajcie też jakie jabłka najlepiej pasują do wątróbki. Źródło: gotujmy.pl Czytaj też:...

wątróbka
AdobeStock
Newsy
Wątróbka w tym aromatycznym sosie zachwyci każdego. 1 składnik szczególnie wzbogaca jej smak. Spróbujcie a nie pożałujecie
Marzy wam się prosty, tani i szybki w przygotowaniu obiad? Przygotujcie wątróbkę w winnym sosie. To danie praktycznie robi się samo, a smakuje jak z królewskiego stołu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Oto najprostszy przepis.

Wątróbka to jedno z najbardziej pożywnych mięs. Znajdziemy w niej duże ilości witaminy A i witamin z grupy B, a także białka i żelaza, co jest szczególnie polecane w przypadku osób, które mają niedobory żelaza lub cierpiących na niedokrwistość. Ten typ mięsa zawiera też znaczne ilości kwasu foliowego i miedzi. Zjedzenie jednej porcji wątróbki dziennie, może pomóc w zaspokojeniu dziennej zalecanej ilości wszystkich tych witamin i minerałów, zmniejszając ryzyko niedoboru składników odżywczych. Jak przygotować pyszną wątróbkę w sosie? To oczywiste, że jedzenie wątróbki niesie mnóstwo korzyści zdrowotnych, ale mięso to jest przy okazji bardzo smaczne i tanie. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, zachęcamy was do przetestowania naszego przepisu na wątróbkę w winnym sosie. Tak przygotowana wątróbka jest wyjątkowo aromatyczna, delikatna i krucha. Najlepiej smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami lub świeżym chlebem. Składniki: Pół kilograma wątróbki drobiowej 3 cebule Pół szklanki wytrawnego czerwonego wina Łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 30 dag pieczarek Szklanka mleka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i zalewamy na godzinę mlekiem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy pieczarki i całość razem przesmażamy. Pozostały tłuszcz rozgrzewamy w rondlu, wkładamy osączone z mleka wątróbki i smażymy na rumiano z obu stron. Usmażoną cebulę z pieczarkami przekładamy do wątróbki i podlewamy winem i 1/2 szklanki wody. Danie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, a następnie łączymy z wątróbką....