Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią celebrowanie świątecznego czasu z najbliższymi. W głowach wielu gospodyń domowych zaczynają się już pojawiać pierwsze pomysły na przepisy. Jajka faszerowane wątróbką to propozycja, która na długo zapadnie w waszej pamięci. Możecie je zrobić już dziś - wcale nie musicie czekać do Wielkanocy.

Jak zrobić jajka faszerowane wątróbką?

Jajka faszerowane wątróbką to świetny pomysł na przystawkę. Doskonale się sprawdzą zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Kremowa konsystencja, idealnie skomponowane smaki, a na wierzchu odrobina pysznego majonezu. Dzięki dodaniu 1 nietypowego składnika, danie jeszcze bardziej zyska na smaku.

Przygotowanie jajek z wątróbką jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to wątróbka, jajka, przyprawy oraz majonez. Wskazówka – przed smażeniem wątróbki oprószcie ją przyprawą do kurczaka, a będzie miała jeszcze lepszy smak.

Jajka faszerowane wątróbką idealnie pasują na wielkanocny stół, ale nie tylko. Przygotujcie je a gwarantujemy, że zakochacie się w ich smaku!

Zobacz także:

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 wątróbki drobiowe
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
  • przyprawa do kurczaka
  • 4 łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę drobiową czyścimy, przekrajamy na pół, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
  2. Mięso oprószamy z obu stron solą i posypujemy przyprawą do kurczaka, a następnie ponownie smażymy na rumiano.
  3. Wątróbkę lekko przestudzamy i kroimy na 8 kawałków.
  4. Gotujemy jajka na twardo.
  5. Po ugotowaniu, jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół.
  6. Z jajek delikatnie wyjmujemy żółtka.
  7. Żółtka rozgniatamy i mieszamy z majonezem, odrobiną soli i pieprzu.
  8. Do białek nakładamy po kawałku usmażonej wątróbki.
  9. Na wierzch nakładamy masę z żółtek i majonezu.
  10. Wedle uznania, masę możemy przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów i wycisnąć bezpośrednio na wątróbkę.

Smacznego!