Zbliża się Wielkanoc, a wraz z nią celebrowanie świątecznego czasu z najbliższymi. W głowach wielu gospodyń domowych zaczynają się już pojawiać pierwsze pomysły na przepisy. Jajka faszerowane wątróbką to propozycja, która na długo zapadnie w waszej pamięci. Możecie je zrobić już dziś - wcale nie musicie czekać do Wielkanocy.
Jak zrobić jajka faszerowane wątróbką?
Jajka faszerowane wątróbką to świetny pomysł na przystawkę. Doskonale się sprawdzą zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Kremowa konsystencja, idealnie skomponowane smaki, a na wierzchu odrobina pysznego majonezu. Dzięki dodaniu 1 nietypowego składnika, danie jeszcze bardziej zyska na smaku.
Przygotowanie jajek z wątróbką jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to wątróbka, jajka, przyprawy oraz majonez. Wskazówka – przed smażeniem wątróbki oprószcie ją przyprawą do kurczaka, a będzie miała jeszcze lepszy smak.
Jajka faszerowane wątróbką idealnie pasują na wielkanocny stół, ale nie tylko. Przygotujcie je a gwarantujemy, że zakochacie się w ich smaku!
Zobacz także:
Składniki:
- 4 jajka
- 2 wątróbki drobiowe
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
- przyprawa do kurczaka
- 4 łyżeczki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wątróbkę drobiową czyścimy, przekrajamy na pół, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Mięso oprószamy z obu stron solą i posypujemy przyprawą do kurczaka, a następnie ponownie smażymy na rumiano.
- Wątróbkę lekko przestudzamy i kroimy na 8 kawałków.
- Gotujemy jajka na twardo.
- Po ugotowaniu, jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół.
- Z jajek delikatnie wyjmujemy żółtka.
- Żółtka rozgniatamy i mieszamy z majonezem, odrobiną soli i pieprzu.
- Do białek nakładamy po kawałku usmażonej wątróbki.
- Na wierzch nakładamy masę z żółtek i majonezu.
- Wedle uznania, masę możemy przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów i wycisnąć bezpośrednio na wątróbkę.
Smacznego!