Co powiecie na arbuza... w słoiku? Letnia przekąska na zimę w 15 minut
AdobeStock
Newsy

Co powiecie na arbuza... w słoiku? Letnia przekąska na zimę w 15 minut

Odważycie się spróbować tego przysmaku? Zimą taki arbuz ze słoika będzie wspaniałym wspomnieniem słonecznego lata.

Arbuz to owoc, który jednoznacznie kojarzy się z latem i wakacjami. Składa się on aż w 93% z wody, dlatego schłodzony przynosi wielką ulgę w upały i wspaniale nawadnia organizm.

Ponadto, arbuzy są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Znajdziecie w nich witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, magnez i sód. Zawierają również dużo błonnika, niezbędnego dla prawidłowego trawienia i przemiany materii oraz likopen (podobnie, jak pomidory), który zwalcza wolne rodniki i tym samym spowalnia procesy starzenia się.

Niestety, sezon na arbuzy jest dość krótki i możemy się nimi cieszyć tylko latem. Na szczęście Włosi znaleźli na to sposób i wymyślili sposób na przechowywanie arbuzów w słoikach. Poznajcie przepis na tę ciekawą przekąskę!

Przepis na arbuza ze słoika

Do przygotowania tej smakowitej i nieco niecodziennej przekąski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

Podane proporcje dotyczą ilości na jeden słoik:

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka kwasku cytrynowego

Oraz:

  • 1 arbuz (o wadze 4-5 kg)

  • 1 łyżka nasion kopru

  • 1 łyżka sody oczyszczonej

  • kolorowy pieprz 

  • wrzątek

Zobacz także
Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbija podniebienia

Lemoniada z kiszonych cytryn to hit. Ten oryginalny smak podbije wasze podniebienia

Kiszone jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Idealne do mięs i sałatek

Kiszone jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Idealne do mięs i sałatek. Mamy przepis

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie łyżkę sody oczyszczonej z odrobiną wody i z pomocą szczoteczki do zębów wyszorujcie arbuza ze skórką. Na koniec dokładnie spłuczcie go wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym.

  2. Pokrójcie arbuza (razem ze skórką) na nieduże plastry- tak, by zmieściły się do dużych słoików o pojemności 3 litrów. Ułóżcie kawałki arbuza w słoikach.

  3. Wlejcie do słoików gorącą wodę, przykryjcie zakrętkami i odstawcie na kwadrans.

  4. Gdy minie już 15 minut, odcedźcie zawartość słoików. Do środka wsypcie pieprz, koper, cukier, sól i kwasek cytrynowy. 

  5. Znów zalejcie słoiki wrzącą wodą, zakręćcie, postawcie do góry dnem i zawińcie kocem lub ręcznikiem. Odstawcie do całkowitego ostudzenia na dobę.

I gotowe! Tak przygotowane arbuzy należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Zimą będą idealną przekąską, która przypomni wam ciepłe, letnie dni. 

Źródło: onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Pixabay
Newsy
Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Słyszeliście kiedyś o tym, że arbuzy tuczą i nie powinno się ich jeść ze względu na wysoki indeks glikemiczny? Przekonajcie się, czy faktycznie tak jest i czy można jeść arbuzy i nie tyć.

Arbuz to przepyszny i kojarzący się z latem owoc. W sezonie jest też bardzo tani. Kilogram arbuza można kupić nawet za mniej niż złotówkę. Wiele osób propaguje jednak twierdzenia, że arbuzy są tuczące i nie powinno się ich jeść, bo mają dużo cukru. Przekonajcie się, czy to prawa! Czy arbuzy tuczą? Ten czerwony i soczysty owoc składa się w 91% z wody! Świetnie zaspokaja więc uczucie pragnienia i może być pomocny dla osób, które mają problem z wypiciem dostatecznie dużej ilości wody każdego dnia. Jedzenie arbuza jako dodatkowe źródło wody w diecie polecane jest szczególnie osobom starszym, które nie odczuwają tak intensywnie pragnienia . Słodkie arbuzy zawierają trochę cukru owocowego, czyli fruktozy. Nie można jeść więc ich bez ograniczeń , ale to samo dotyczy też wszystkich innych słodkich owoców. Mimo wszystko arbuzy nie są to tuczące owoce! 100 g arbuza to tylko 36 kcal. Jedząc nawet duży kawałek, nie pochłoniecie więc wielu kalorii, których nadmiar jest główną przyczyną tycia. Czy arbuz ma wysoki indeks glikemiczny? Arbuz jest niektórym znany z tego, że góruje w tabelach indeksu glikemicznego i jest tam oznaczony na czerwono, jako niepolecany produkt. Faktycznie arbuzy mają wysoki IG, ale nie oznacza to, że są niezdrowe lub mają dużo cukru! W praktyce bardziej wartościowym wskaźnikiem jest  tzw. ładunek glikemiczny. Nawet cukrzycy czy osoby będące na diecie o niskim IG mogą więc włączać do swojej diety arbuzy. Jeśli obawiacie się o ich wysoki IG, łączcie arbuzy z innymi produktami spożywczymi. Np. zróbcie sałatkę z arbuzem i fetą, sałatkę owocową z dodatkiem arbuza lub zjedzcie arbuza z jogurtem i pestkami słonecznika. Te dodatki obniżają właściwości podnoszące poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Wartości odżywcze arbuza...

Cierpisz na tę przypadłość? Lepiej nie jedz arbuza
Pixabay
Newsy
Cierpicie na tę przypadłość? Lepiej nie jedzcie arbuza
Soczysty, czerwony arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Nie wszyscy jednak mogą go jeść. Kto powinien zrezygnować z jedzenia tego owocu?

Czy jest owoc, który bardziej kojarzy nam się z latem niż arbuz ? Słodki i niewiarygodnie soczysty – aż w 92% składa się z wody – doskonale gasi pragnienie i rozpieszcza podniebienie w gorące letnie dni. Nie wszyscy jednak powinni go jeść. Kto nie powinien jeść arbuza? Arbuz wygląda niezwykle apetycznie i kusząco, ale są tacy, którzy powinni się go wystrzegać. Chodzi o diabetyków. Arbuz, mimo iż jest niskokaloryczny , ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że jest on niewskazany dla diabetyków. Arbuza nie powinny też spożywać osoby, które są na niego uczulone. U niektórych osób po zjedzeniu arbuza, mogą wystąpić objawy reakcji alergicznej, takie jak pokrzywka, obrzęk i trudności w oddychaniu. Jeśli tak się stanie, należy bezzwłocznie zasięgnąć pomocy medycznej, ponieważ czasami może to prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który jest stanem zagrażającym życiu. Dlaczego warto jeść arbuza? Jeżeli nie jesteście cukrzykami i nie macie alergii na arbuza, możecie spokojnie go jeść - nawet jego skórkę oraz pestki . Arbuz nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Ten wspaniały, soczysty owoc zawiera znaczne ilości witamin A, B6 i C, dużo likopenu, przeciwutleniaczy i aminokwasów, a nawet niewielką ilość magnezu i potasu. Dodatkowo jest beztłuszczowy, ma bardzo niską zawartość sodu i ma tylko 40 kalorii na filiżankę. Jedzcie go, póki jest, ale nie przesadzajcie z ilością. Czym grozi jedzenie zbyt dużych ilości arbuza? Spożywanie zbyt dużej ilości arbuza może powodować między innymi: wzdęcia dyskomfort trawienny gazy biegunkę nudności wymioty Jedzcie arbuzy z umiarem, ponieważ spożywając ich zbyt dużą ilość, możecie także przybrać na wadze. Źródło:...

Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Pixabay
Newsy
Jak rozpoznać smacznego arbuza? Ta metoda nigdy nie zawodzi
Czy wiecie, jak wybrać idealnego arbuza? Poznajcie te sposoby.

W trakcie letnich upałów jedną z najlepszych przekąsek na ochłodzenie i zaspokojenie pragnienia jest pyszny, soczysty arbuz. Najlepiej schłodzić go wcześniej w lodówce, by orzeźwiał jeszcze bardziej! W sklepach wybór arbuzów jest naprawdę spory. Jak rozpoznać taki, który będzie świeży, soczysty i słodki? Istnieje kilka sposobów, by to sprawdzić! Jak wybrać arbuza idealnego? Istnieje kilka metod na to, by rozpoznać najsmaczniejszego arbuza . Znaliście je wszystkie? Opukiwanie – to chyba najpopularniejszy sposób, stosowany przez wiele osób. Arbuza należy opukać z kilku stron. Jeżeli nie usłyszycie żadnego dźwięku, owoc prawdopodobnie nie jest jeszcze dojrzały. Natomiast głuchy i głęboki odgłos zwykle oznacza, że arbuz jest odpowiednio dojrzały i idealny do spożycia. Skórka – skóra arbuza powinna być lśniąca. Miejsce, z którego wyrasta łodyga – zwykle jest żółtego koloru, a im bardziej jest on intensywny i ciemny, tym lepiej. To oznacza bowiem, że arbuz był odpowiednio długo na słońcu i jest dojrzały. Jeśli jednak plama przy łodydze jest blada, owoc jeszcze nie dojrzał. Łodyga – większość arbuzów sprzedawanych w sklepach jest pozbawiona łodyg, jednak jeśli uda się wam trafić na arbuza z łodygą, koniecznie zwróćcie uwagę na to, jak wygląda. Jeżeli jest uschnięta, to bardzo dobrze! Arbuz z pewnością jest dojrzały. Jeśli jednak łodyga jest poskręcana i zielona, to owoc jest jeszcze zbyt młody i będzie niesmaczny. Dlaczego warto jeść arbuzy? Miłośników arbuzów raczej nie trzeba namawiać do ich jedzenia. Ale wiedza o ich wartościach odżywczych sprawi, ze jedzenie arbuzów będzie jeszcze przyjemniejsze! Arbuz składa się aż w 92% z wody, dlatego jest najlepszą przekąską w upał. Dobrze...

Wyrzucacie skórkę od arbuza? Błąd! Można zrobić z niej coś pysznego. Wystarczy cukier i… ocet
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie skórkę od arbuza? Błąd! Można zrobić z niej coś pysznego. Wystarczy cukier i… ocet
Pychota! Ze skórki arbuza można zrobić naprawdę smaczny przysmak. Przepis jest banalny. To najlepszy sposób na wykorzystanie skórki tego owocu.

Upalne dni to idealna pora na jedzenie arbuzów. Ten soczysty owoc jest pyszny, doskonale orzeźwia i na dodatek jest zdrowy. Panuje powszechne twierdzenie, że arbuzy są wysokokaloryczne . To nieprawda. Jedzone z umiarem mogą znaleźć miejsce nawet w jadłospisie cukrzyka. Dziś chcemy wam przedstawić pomysł na wykorzystanie skórki z arbuza. Co zrobić ze skórką z arbuza? Skórka arbuzowa jest zazwyczaj traktowana jak kuchenny odpadek. Szkoda, bo jej masa czasem bywa większa niż masa miąższu arbuza. Oznacza to, że płacicie w większości za skórkę. Nie wyrzucajcie jej ! Ze skórki arbuza mogą powstać prawdziwe pyszności. Niektórzy dodają po prostu skórkę arbuza do koktajli i smoothies. Inni kroją ją w małą kostkę i dodają do sałatek. Dobrym pomysłem jest też tarcie skórki i posypywanie taką skórkową posypką sałatek, a nawet deserów . My mamy inny pomysł na wykorzystanie skórki z arbuza. Zróbcie z niej dżem. Prezentuje się przepięknie i dobrze smakuje. Sposób na wykorzystanie skórki arbuza - przepis na dżem ze skórki arbuza Dżem ze skórki arbuzowej jest specyficzny. Smakuje inaczej niż dżem z soczystych owoców, dobrze stosować go też w inny sposób. Wzbogaci smak tostów, ale pasuje też do mięs. Kandyzowana skórka arbuza to też dobry pomysł na zaradzenie różnym kulinarnym zachciankom. Jeden kawałeczek zaspokaja chęć na słodkie. Składniki na kandyzowaną skórkę arbuza – dżem ze skórki arbuza Ok. 800 g skórki arbuza Ok. 500 g cukru w kryształach Litr wody 150 ml octu winnego Sok z cytryny Przygotowanie kandyzowanej skórki z arbuza Obierzcie skórkę arbuza z zielonej części. Pozostawcie tylko białą część i lekko różową...