Arbuz to owoc, który jednoznacznie kojarzy się z latem i wakacjami. Składa się on aż w 93% z wody, dlatego schłodzony przynosi wielką ulgę w upały i wspaniale nawadnia organizm.
Ponadto, arbuzy są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Znajdziecie w nich witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, magnez i sód. Zawierają również dużo błonnika, niezbędnego dla prawidłowego trawienia i przemiany materii oraz likopen (podobnie, jak pomidory), który zwalcza wolne rodniki i tym samym spowalnia procesy starzenia się.
Niestety, sezon na arbuzy jest dość krótki i możemy się nimi cieszyć tylko latem. Na szczęście Włosi znaleźli na to sposób i wymyślili sposób na przechowywanie arbuzów w słoikach. Poznajcie przepis na tę ciekawą przekąskę!
Zobacz także:
Przepis na arbuza ze słoika
Do przygotowania tej smakowitej i nieco niecodziennej przekąski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
Podane proporcje dotyczą ilości na jeden słoik:
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżka soli
-
1 łyżka kwasku cytrynowego
Oraz:
-
1 arbuz (o wadze 4-5 kg)
-
1 łyżka nasion kopru
-
1 łyżka sody oczyszczonej
-
kolorowy pieprz
-
wrzątek
Przygotowanie:
-
Wymieszajcie łyżkę sody oczyszczonej z odrobiną wody i z pomocą szczoteczki do zębów wyszorujcie arbuza ze skórką. Na koniec dokładnie spłuczcie go wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym.
-
Pokrójcie arbuza (razem ze skórką) na nieduże plastry- tak, by zmieściły się do dużych słoików o pojemności 3 litrów. Ułóżcie kawałki arbuza w słoikach.
-
Wlejcie do słoików gorącą wodę, przykryjcie zakrętkami i odstawcie na kwadrans.
-
Gdy minie już 15 minut, odcedźcie zawartość słoików. Do środka wsypcie pieprz, koper, cukier, sól i kwasek cytrynowy.
-
Znów zalejcie słoiki wrzącą wodą, zakręćcie, postawcie do góry dnem i zawińcie kocem lub ręcznikiem. Odstawcie do całkowitego ostudzenia na dobę.
I gotowe! Tak przygotowane arbuzy należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu. Zimą będą idealną przekąską, która przypomni wam ciepłe, letnie dni.
Źródło: onet.pl