Co pić gdy boli głowa? Zacznijcie od tej 1 prostej czynności, może pomóc
Adobe Stock
Newsy

Co pić gdy boli głowa? Zacznijcie od tej 1 prostej czynności. Może pomóc

Gdy boli głowa świat od razu wydaje się smutny i szary. Co zrobić, żeby powrócić do normalnej aktywności i poradzić sobie z bólem?

Ból głowy to dolegliwość, która skutecznie wytrąca nas z normalnego rytmu życia. Nie pozwala pracować, uczyć się czy cieszyć czasem wolnym. Gdy się pojawia, skupia na sobie całą naszą uwagę. Jak leczyć się domowymi sposobami i czy ból głowy powinien was zaniepokoić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są pierwotne bóle głowy?

Przyczyn bolącej głowy może być bardzo wiele. Jeśli przypadłość pojawia się często, zawsze warto zainteresować się tym, bo jej podłożem może być choroba, a sam ból głowy jest wówczas wtórnym efektem choroby. W takich przypadku domowe leczenie nie tylko nie będzie wystarczające, ale może być szkodliwe, bo opóźni zdiagnozowanie poważnej choroby.

Często jednak bol głowy jest związany z trybem życia i warunkami zewnętrznymi. Są nimi:

  • Napięciowe bóle głowy wywołany mimowolnym napinaniem mięśni
  • Migreny
  • Bóle wywołane przez wahania ciśnienia atmosferycznego
  • Bóle wywołane przez niekorzystne warunki pogodowe, upał, wiatr
  • Bóle spowodowane zmęczeniem
  • Bóle spowodowane stresem

Równie często dolegliwości bólowe mogą być wywołany przez głód, odwodnienie czy brak dostępu do świeżego powietrza. I to te powody w pierwszej kolejności starajcie się wyeliminować, gdy próbujecie walczyć z bólem głowy.

Zobacz także
Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Tego sera powinny unikać osoby z nadwagą i nadciśnieniem. Może też wywoływać migreny

Tego sera powinny unikać osoby z nadwagą i nadciśnieniem. Może też wywoływać migreny

Szklanka wody zamiast tabletki od bólu głowy

Zanim zaczniecie leczyć ból głowy przypadkowymi medykamentami, które dodatkowo mogą mieć działanie uzależniające, jak kultowe już „tabletki z krzyżykiem”, postarajcie się dostrzec co w waszym otoczeniu mogło wywołać  ból i w pierwszej kolejności zajmijcie się wyeliminowaniem tych przyczyn.

  • Jest gorąco, a wy jesteście od rana w pośpiechu, że nawet nie mieliście czasu wypić szklanki wody, herbaty czy soku? Powodem bólu głowy może być niedostateczne nawodnienie organizmu, a nawet odwodnienie. Wypicie szklanki wody powinno być pierwszą czynnością, jaką wykonacie
  • Jesteście „zalatani" i nie było czasu na normalny posiłek? Pamiętajcie, że głód także może być powodem takiego bólu. Nic nie dadzą tabletki, jeśli wcześniej nie zjedzie normalnego posiłku
  • Pracujecie od kilku godzin w dusznym pomieszczeniu? Nic dziwnego, że zaczęła was boleć głowa. Przewietrzcie pomieszczenie, a gdy będzie się wietrzyć, przejdźcie się, najlepiej wyjdźcie na krótki spacer na zewnątrz, a przynajmniej przejdźcie do kuchni i zróbcie sobie coś do picia

Wodę zawsze pijcie małymi łykami. Odczekajcie 20 minut, a następnie powtórzcie nawadnianie.

Jak radzić sobie z napięciowym bólem głowy i migreną?

Kilka czynności wykonanych na miejscu może pomóc na ten rodzaj bólu, który pojawia się gdy długo trwacie w jednej pozycji, a do tego pojawia się stres. Oto one:

  • Wykonajcie kilka ćwiczeń gimnastycznych angażujących mięśnie karku, szyi i ramion
  • Przyłóżcie ciepły okład na kark i ramiona
  • Wykonajcie sami lub poproście o zrobienie krótkiego masażu karku i ramion
  • Natrzyjcie napięte mięśnie maścią rozgrzewająca o działaniu rozluźniającym

W przypadku migreny zacznijcie od wypicia szklanki wody. Pijcie ją małymi łykami, a następnie:

  • Masujcie skroń orężnymi ruchami
  • Masujcie punkt znajdujący się u nasady nosa
  • Wyjdźcie na świeże powietrze. Przespacerujcie się lub wykonajcie kilka ćwiczeń gimnastycznych
  • Przygotujcie sobie napar z rumianku, krwawnika, dziurawca, kory białej wierzby lub imbiru
  • Pijcie duże ilości wody do końca dnia

Źródło: Wprost.pl

Naturalne metody na ból głowy. Te produkty przyniosą ulgę w migrenie
AdobeStock
Newsy
Naturalne metody na ból głowy. Te produkty ze spiżarni przyniosą ulgę w migrenie
Można przeciwdziałać migrenie bez stosowania leków – trzeba jednak przestrzegać pewnych zasad.

Nawet najcichszy szept wydaje się być za głośny, a zbyt jasne światło sprawia, że czujecie się, jakby ktoś wbijał wam ostrza prosto w oczy – osoby cierpiące na migrenę doskonale znają te objawy. Czasami z bólem głowy nie ma żartów! Bywa tak intensywny, że wykonywanie podstawowych, codziennych czynności jest niemożliwe i żadne tabletki nie pomagają. Atak migreny może zostać wywołany przez zjedzenie niektórych produktów spożywczych, dlatego zmiana diety bywa dużą ulgą dla osób chorujących na częste i intensywne bóle głowy. Sprawdźcie, co warto jeść, a czego unikać przy migrenie. Co jeść przy migrenie? Nie ma magicznego sposobu na migreny, jednak odpowiednie zmiany w diecie mogą sprawić, że napady intensywnego bólu głowy będą się zdarzały o wiele rzadziej. Spożywajcie jak najczęściej poniższe produkty: Chude mięso Jaja Oleje roślinne Żywność nisko przetworzona Świeże produkty Produkty o niskim indeksie glikemicznym (np. pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż) Należy też pić dużo wody, ponieważ często odwodnienie organizmu wyzwala napad migreny. Migrena – tych produktów należy unikać Istnieje grupa produktów, które u osób z tendencją do występowania migreny mogą wywołać ból głowy. Jeżeli więc cierpicie na migrenę, starajcie się spożywać poniższe produkty jak najrzadziej lub całkowicie usunąć je z diety: Śledzie Żółte sery Sery pleśniowe Alkohol, zwłaszcza czerwone i białe wino Czekolada i kakao Niektóre orzechy, np. nerkowce Drożdże Wędzone ryby i wędliny Przyprawy typu maggi oraz kostki rosołowe Słodziki Czosnek Papryka Kolendra Awokado Banany Jak radzić sobie z migreną? W przypadku osób chorujących...

Ból głowy
Pexels/Ivan Aleksic
Newsy
6 naturalnych sposobów na złagodzenie bólu głowy. Numer 3 was zaskoczy
Jeśli boli cię głowa, sięgnięcie po tabletkę powinno być czynnością ostateczną. Znamy inne, naturalne metody, by pozbyć się w mig tych uporczywych dla samopoczucia dolegliwości.

Zdarza się, że ból głowy nie daje za wygraną. Spowodowany nim ucisk może promieniować zza oczu, do szyi, ramion i klatki piersiowej. Czasami mamy wrażenie, że dolegliwość wyostrza dźwięk.  Dobre wiadomości Ból głowy to wyjątkowo uporczywa dokuczliwość. Może paraliżować nasze codzienne działania i obniżać samopoczucie. Nie zawsze wiemy skąd się wziął i na jak długo z nami zostanie. Jedno jest jednak pewne, istnieje wiele sposobów jego leczenia.  Nie musicie od razu udawać się do lekarza czy sięgać po domową apteczkę. Znajomość własnego ciała będzie najlepszym lekarstwem. Odwołanie się do natury i próba zwalczenia bólu w pojedynkę? Jak najbardziej. Poznajcie niezawodne sposoby na ból głowy. 1. Masaż Masowanie bolących obszarów, pomoże w znaczący sposób zmniejszyć ból głowy. Możesz spróbować pocierać skronie, szyję, plecy, głowę i ramiona. Zobacz, czy pulsujące lub kłujące uczucie odchodzi. Ruch palców powinien być delikatny lub kolisty. Cotygodniowa sesja masażu może zmniejszyć migreny, a nawet wpłynąć na lepszy sen. Powodem, dla którego masaż zapewnia ulgę, są ruchy terapeutyczne skóry wokół obszarów dotkniętych bólem. Dotyk usprawnia przepływ krwi. Uciskane miejsca mogą zwyczajnie odpocząć. 2. Magnez Jest znacznie bezpieczniejszy niż środek przeciwbólowy, ale o wiele bardziej skuteczny. Zwykle ci, którzy cierpią na migreny w pierwszej kolejności mają niski poziom magnezu. Jeśli zwiększysz jego spożycie, zmniejszysz częstość występowania migrenowych bólów głowy. Magnez bywa też wypłukiwany z organizmu przez częste picie kawy i wysiłek fizyczny. Jeśli nie dbasz o jego sukcesywne uzupełnianie, bóle głowy mogą nawracać. Pamięć...

Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw
Adobe Stock
Newsy
Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw
Chociaż dietetycy regularnie przestrzegają przed nadmiarem soli czy cukru, jest jeden składnik, który szkodzi znacznie bardziej niż one.

Sól to składnik, którego powinno się unikać w nadmiarze – może on prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi, a także do gromadzenia się wody w organizmie. Istnieje jednak substancja, na którą powinniście uważać jeszcze bardziej. Glutaminian sodu - czy jest szkodliwy? Glutaminian sodu (E621) to tzw. sól sodowa kwasu glutaminowego. Stosowany jest jako wzmacniacz smaku, który często znajduje się w żywności wysoko przetworzonej, warzywach w puszce, zupkach błyskawicznych czy przetworzonych produktach mięsnych. W czym jeszcze jest glutaminian sodu? Bardzo często występuje w potrawach i produktach azjatyckich. Chociaż glutaminian sodu nie został zakazany na terenie Unii Europejskiej i jest on teoretycznie uznawany za bezpieczny, może wywoływać szereg typowych objawów, zwłaszcza przy częstym spożywaniu w dużych ilościach. Nazywane są one „syndromem chińskiej restauracji”.  Syndrom chińskiej restauracji - objawy Do objawów, które mogą występować przy nadmiernym i zbyt częstym spożywaniu produktów z glutaminianem sodu należą: ból głowy mdłości ból w klatce piersiowej przyspieszone bicie serca fale gorąca (na twarzy czy kończynach) drętwienie/mrowienie niektórych części ciała Objawy te są znacznie bardziej uciążliwe niż te tradycyjne, których doświadcza prawie każdy po zjedzeniu czegoś ciężkostrawnego. Ciekawe badanie na temat wpływu glutaminianu sodu przeprowadził dr. Ho Man Kwoka i to jeszcze w latach 60.! Badacz analizował objawy, które zaczęły mu doskwierać, kiedy często stołował się w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych. Wśród najczęstszych objawów wymienił drętwienie karku, które przechodziło w drętwienie ramion, barków i pleców. Naukowiec odczuwał także...

Ogórki konserwowe mogą być trucizną. Wszystko przez 1 błąd przy ich przyrządzaniu
AdobeStock
Newsy
Ogórki konserwowe mogą być trucizną. Wszystko przez 1 błąd przy ich przyrządzaniu
Niepoprawnie przygotowane przetwory mogą być śmiertelnie trujące! Sprawdźcie co zrobić, by zminimalizować ryzyko pojawienia się jadu kiełbasianego w konserwach i jak postępować w razie zatrucia.

Domowe konserwy są bardzo zdrowe. Jednak nieumiejętne przyrządzanie może sprawić, że staną się trujące! Dotyczy to między innymi lubianych przez Polaków ogórków konserwowych. Sprawdźcie, dlaczego czasami ogórki mogą wyjść trujące i jak temu zapobiec. Czym jest jad kiełbasiany? W produktach spożywczych można znaleźć czasami jad kiełbasiany, czyli toksynę botulinową.  To toksyna wytwarzana przez bakterie jadu kiełbasianego. Być może już kiedyś słyszeliście o nim w kontekście medycyny estetycznej, bo właśnie to tej toksyny używa się do usuwania zmarszczek! Zastrzyki z botoksu paraliżują mięśnie twarzy, dzięki czemu zmarszczki wygładzają się i cera wydaje się dużo młodsza. Jad kiełbasiany w przetworach Ale jad kiełbasiany nie znajduje się tylko w strzykawkach. Można się z nim spotkać również w jedzeniu! Pojawia się tam wówczas, gdy produkty spożywcze były niewłaściwie przechowywane lub zakonserwowane – do rozmnażania bakterii jadu kiełbasianego potrzebne są warunki beztlenowe, dlatego właśnie to konserwy są najczęstszym powodem zatrucia toksyną botulinową. Słoik lub konserwa, w której znajduje się jad kiełbasiany, będzie miała wypukłe denko, a przy otwieraniu usłyszycie głośny syk. Toksyna botulinowa może się znaleźć nawet w miodzie! By zminimalizować ryzyko pojawienia się jadu w konserwie, trzeba co najmniej 3 razy zagotować przyrządzane przetwory. Gotujcie je przez godzinę pierwszego i drugiego dnia, a na trzeci dzień gotujcie pół godziny. Objawy zatrucia jadem kiełbasianym W przypadku spożycia jedzenia zatrutego jadem kiełbasianym, objawy występują bardzo szybko. Zaliczają się do nich między innymi: Światłowstręt Zawroty głowy Zaburzenia wzroku Suchość w ustach Osłabienie mięśni Wzdęcia Zaparcia (porażone...