Co oznaczają przebarwienia na skórkach jabłek? Czy powinno się je jeść?
Pixabay
Newsy

Co oznaczają przebarwienia na skórkach jabłek? Czy jeść takie jabłka?

Plamy na skórkach owoców to bardzo niepożądana cecha wśród hodowców – w końcu gorzej wyglądające produkty trzeba sprzedać po niższej cenie. Czy to jednak faktycznie wpływa na ich jakość?

Plamy i tzw. „ordzawienia” na jabłkach czy gruszkach sprawiają, że konsumenci rzadziej sięgają po owoce z „defektami”. Niestety przy wystąpieniu tego typu plam, towar od razu klasyfikuje się jako tańszy i niższej jakości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się biorą ordzawienia na jabłkach i gruszkach?

Okresem decydującym są tu wczesne stadia rozwoju owoców – zaraz po opadnięciu płatków kwiatów z drzew. Wielu osobom wydaje się, że ordzawienia i przebarwienia skórek to efekt nadmiernych opadów – w rzeczywistości jednak bardzo rzadko są związane z deszczem czy gradem

Są dwa główne powody, dla których na jabłkach czy gruszkach występują ordzawienia: wzrost i namnażanie się komórek skórki oraz pękanie naturalnej warstwy woskowej (która osłania skórkę przed zniszczeniami). Chociaż na powstawanie ordzawień mogą wpływać wilgotność powietrza, temperatura, nasłonecznienie czy predyspozycje danej odmiany, plamki na owocach są zmorą wszystkich sadowników.

Czy przebarwione owoce można bezpiecznie jeść?

Uszkodzenia skórki mogą sprawić, że jest ona mniej odporna np. na małe szkodniki. Nie mają jednak żadnego wpływu na wartości odżywcze owocu, ani nie wiążą się z żadnymi szkodami dla zdrowia. Pomimo tego, hodowcy często zmuszeni są do sprzedawania takich owoców jako produkty „przemysłowe”, a nie „dekoracyjne” czy „ozdobne”. 

Do odmian jabłek, na których mogą występować najczęściej, należą: Jonagold, Cortland, Fuji, Golden Delicious, Elise czy Paulared. Wśród gruszek, są to z kolei Hortensja, Erika, Izolda, Carola, Bojniczanka, Grand Champion czy Concorde i Dawid.

Zobacz także
Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da

Szybkie ciasto z jabłkami mieszane widelcem. Prościej się nie da

Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co za deser!

Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co za deser!

Chociaż owoce te są pełnowartościowe, to właśnie te odmiany często dostaniecie taniej ze względu na minimalne defekty. Nie od dziś jednak wiadomo, że owoce i warzywa nie muszą być piękne, by być jednocześnie smacznymi i zdrowymi. Można więc wykorzystać je w całości, zarówno w bezpośrednim spożyciu, jak i przy gotowaniu: skórkę od jabłka możecie dodawać do dań.

Źródło: sad24.pl

Czytaj także:


 

Czy jedzenie owoców z robakami może być niebezpieczne? Lepiej sprawdźcie
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie owoców z robakami może być niebezpieczne? Lepiej sprawdźcie
Zjadacie owoce bez zajrzenia do ich środka? Sprawdźcie czy to bezpieczne dla waszego zdrowia.

Owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Niestety, bardzo często zawierają niechcianych lokatorów, którymi są robaki . Czy przypadkowe zjadanie owoców razem z robakami, może być niebezpieczne dla naszego zdrowia? Czy może ono doprowadzić do zatrucia lub innych, groźnych dolegliwości? Czym grozi jedzenie owoców z robakami? Bytujące w owocach robaki to nic innego, jak źródło białka. Dla większości z nas są one jednak obrzydliwe i nikt nie chciałby się nimi zajadać. To, że w naszych owocach są robaki, jest oczywiście bardzo dobrym sygnałem. Mówi on nam o tym, że nasze owoce są naturalne, zdrowe i pozbawione chemicznych substancji. Na pewno widzieliście kiedyś robaka w zerwanej prosto z drzewa śliwce, wiśni czy czereśni. Stworzenia te wprost uwielbiają zagnieżdżać się też w gruszkach i jabłkach. Mimo iż jako dzieci wielu z nas zjadało owoce prosto z drzewa lub krzewu, bez większego zastanawiania się czy mają one w sobie robaki, jako dorośli jesteśmy już bardziej świadomi tego, że mogą się w nich kryć „niechciani lokatorzy". Pojawia się jednak pytanie - jeść takie owoce czy ich nie jeść? Mimo iż jedzenie owoców z robakami w żadnym stopniu wam nie zaszkodzi, na pewno nie chcielibyście tego robić z czystego obrzydzenia do tych pełzających stworzeń. Robaki są źródłem białka – nie zatrujemy się nimi, ani nie doprowadzą one do żadnych chorób. Co warto zaznaczyć – nie bytują w nich również pasożyty, więc ryzyko „złapania" czegokolwiek po zjedzeniu robaczywego owocu jest znikome. Jak rozpoznać robaczywe owoce? To bardzo proste. Żeby sprawdzić czy dany owoc zawiera „nieproszonego lokatora", trzeba obejrzeć z bliska jego skórkę. Jeśli widnieje na niej mała, ciemna...

Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać pleśń w ogórkach kiszonych? A może to w ogóle nie pleśń?
Zauważyliście na kiszonkach biały nalot? To niekoniecznie musi być pleśń, ale może. Sprawdźcie, jak ją rozpoznać.

Kiszenie ogórków to letnia tradycja wielu pań domu. Niedrogie, świeże ogórki , na które właśnie przypada najlepszy sezon, są masowo pakowane do słoików i konserwowane na zimę. Chociaż istnieje wiele przepisów na ogórki kiszone, a niektóre są wyjątkowo finezyjne (np. ogórki z curry ), nie tylko przepis decyduje o tym, czy weki dobrze wyjdą. Pleśń na ogórkach kiszonych - jak jej uniknąć? Bardzo istotne jest dokładne przykrycie warzyw  wodą , aby żaden ogórek nie wystawał ponad powierzchnię płynu. Zalewa do ogórków nie powinna być także zbyt słona: docelowo powinna zawierać około 8 procent soli na całą porcję. Jeżeli zamierzacie długo przechowywać ogórki w piwnicy i chcecie, żeby jak najdłużej zachowały kruchość i smak, dodajcie także do zalewy trochę cukru, który pomoże zakonserwować je na dłużej. Wszystkie ogórki w słoiku powinny być jednej odmiany. Najlepsi kucharze polecają gatunki Julian, Śremski, Śremianin czy Octopus. Aby ogórki zachowały świeżość na długo, warto też przed ukiszeniem wrzucić je na chwilę do zimnej wody. Oczywiście, wszystkie słoiki i zakrętki powinny być idealnie czyste i wyparzone. Zużyte, lekko powyginane wieczka mogą sprawić, że ogórki nie będą szczelnie zamknięte, a co za tym idzie - dostanie się do nich pleśń . Czy to na pewno pleśń? Jeśli zauważyliście biały nalot na ogórkach, to jeszcze niekoniecznie musi znaczyć, że są one spleśniałe. Może to być np. kożuch fermentacyjny, który jest zupełnie normalnym zjawiskiem podczas kiszenia. Nie stanowi on żadnego zagrożenia dla zdrowia, a ogórki z takim kożuchem można bezpiecznie zjeść. Jak go odróżnić od pleśni, żeby nie wyrzucić dobrych kiszonek bez powodu? Kożuch fermentacyjny jest...

Czy można zrywać owoce w miastach
Pixabay
Newsy
Czy można zbierać owoce w miejskich parkach? Czy bezpiecznie jest je jeść?
W miastach roi się od owoców, których nikt nie zbiera. Wyjaśniamy, czy można to robić i czy miejskie owoce są bezpieczne do jedzenia.

Na osiedlach mieszkaniowych i skwerach często rosną drzewa owocowe , które właśnie obfitują w soczyste mirabelki, morele, śliwki czy papierówki. Wiele osób korzysta z dobrodziejstw miejskiej zieleni. Sprawdzamy, czy to legalne i bezpieczne. Regularnie widuje się mieszkańców miast zbierających owoce z drzew rosnących na wspólnych terenach. Owoce nie są zbierane przez władze miasta, dlatego, jeśli się ich nie zerwie, często spadają i gniją na chodniku. Szkoda takiego marnotrawstwa, a jednak władze warszawskiej dzielnicy zaczęły straszyć ostatnio „zbieraczy” mandatami. Dlaczego? Dzielnice zabraniają zrywania owoców z miejskich drzew? Na warszawskim Żoliborzu niedawno miało miejsce doroczne spotkanie mieszkańców, którzy wspólnie zbierali owoce z terenów Sadów Żoliborskich. Urzędnicy jednak zażądali zgłaszania takich zbiórek i nastraszyli mieszkańców kontrolami straży miejskiej… Zakazują nam owocobrań sąsiedzkich na Sadach - poinformowali nas telefonicznie, że mamy się liczyć z interwencjami policji, a nawet prokuratury! – ogłosiła w sieci inicjatywa Owocowe Sady Żoliborskie. Władze dzielnicy natychmiast zareagowały na oskarżenia w mediach społecznościowych. Tłumaczą, że nie mają nic przeciwko samemu zbieraniu owoców, a przeciwko organizowaniu niezgłoszonych spotkań w parkach. Mieszkańcy tej dzielnicy zastanawiają się, czy muszą zgłaszać każde, nawet najmniejsze sąsiedzkie wydarzenie. Urzędnicy chcą mieć wszystko na papierku – mówią mieszkańcy. Czy jedzenie owoców z miejskich drzew jest bezpieczne? Przeważnie tak, jednak należy uważać na zbieranie owoców z chodnika czy pobocza. Tamte mogą być mocno zabrudzone, pokryte smogiem, a nawet odchodami zwierząt takich jak psy, koty, a nawet...

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Co stanie się z waszym organizmem, gdy codziennie będziecie jedli jedno jabłko? 
Znacie powiedzenie „jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”? To prawdziwa mądrość ludowa. Jest w niej dużo racji i warto wziąć ją sobie do serca.

Jabłka to najpopularniejszy, a jednocześnie jeden z najtańszych polskich owoców. Jesteśmy znanym na całym świecie producentem jabłek. Są cenione ze względu na jakość, smak oraz ilość odmian, jakie oferujemy odbiorcom. Do tego to owoce lokalne, nie musimy ich transportować na duże odległości, zanieczyszczać przy tym środowiska czy generować dodatkowych kosztów, są dostępne w każdym sklepie. Jak jabłka potrafią przysłużyć się naszemu organizmowi? Wartości zdrowotne jabłek To owoce o dużej zawartości witamin C, A, E, K i B6, kwasu foliowego, ryboflawiny, tiaminy i niacyny. Pektyna z jabłek wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn. Błonnik z kolei, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie. Owoce zmniejszają też ryzyko wystąpienia takich chorób jak: Rak jelita grubego. Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że zawarte w jabłkach flawonoidy są w stanie zmniejszyć ryzyko tego rodzaju raka. Ponieważ największe stężenie flawonoidów znajduje się w skórce jabłka, należy zjadać ze skórką. Rak okrężnicy. Naukowcy z Chin udowodnili, że zawarte w owocach oligosacharydy zabijają prawie 50% komórek rakowych, dzięki czemu jabłkowa terapia jest skuteczniejsza niż chemioterapia. Miażdżyca Udary Zawały Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że zjadanie przynajmniej 1 jabłka dziennie przez osoby powyżej 50. roku życia znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób, w tej grupie wiekowej. Czy jabłka pomagają na cukrzycę i nadwagę? W obu przypadkach jabłka są polecane przez lekarzy. Pomimo tego, że zawierają cukier, nie mogą więc być nadużywane przez diabetyków, to lekarze zalecają regularne spożywanie ich nawet przez osoby cierpiące na tę chorobę. Tłumaczą to niskim indeksem glikemicznym...