Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Flickr
Newsy

Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku

Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się biorą duże dziury w chlebie? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Chleb to jeden z najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Towarzyszy nam niemal każdego dnia. Zwykle wykorzystujemy go do robienia kanapek, ale również dobrze komponuje się on np. z zupą czy aromatycznym bigosem. W sklepach mamy do wyboru ogromny wybór chlebów. Od chlebów razowych, przez pszenne, po mieszane. Ale czy zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą sporych rozmiarów dziury w chlebie?

Chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie dzień. Zwykle kupujemy go w sklepie czy piekarni, ale zdarza się też, że sami wypiekamy go w domu.

  • żytniej
  • pszennej
  • pszenno-żytniej
  • orkiszowej
  • bezglutenowej

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego niektóre chleby mają duże dziury?

Bez względu na to, z jakiej mąki pieczemy chleb, istnieje kilka błędów, które mogą sprawić, że w chlebie pojawią się sporych rozmiarów dziury. Co one właściwie oznaczają?

Mimo iż dziurawy chleb jest taki sam w smaku jak chleb, który nie ma dziur, może on być bardzo kłopotliwy, ponieważ trudno jest na nim dobrze rozsmarować masło. Dziury te, jak się okazuje, są wynikiem błędów w jego przygotowywaniu.

Zobacz także
Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się

Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik

Skąd się biorą wady pieczywa?

Istnieje kilka możliwych przyczyn, dla których w naszym chlebie pojawiają się dziury. 

  • mąka, której użyto do wypieku, miała w swoim składzie zbyt mało glutenu
  • użyto do wypieku mąki, która pochodziła z wykiełkowanego ziarna
  • ciasto było niedostatecznie wyrobione i miało zbyt luźną konsystencję
  • do ciasta dodano za dużo drożdży
  • w przypadku chleba na zakwasie, okres jego fermentacji był z byt długi
  • chleb pieczono w zbyt wysokiej temperaturze
  • co ciasta na chleb dodano zbyt dużo cukru
  • bochenek za krótko się piekł 

Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży?

Świeży bochenek chleba najlepiej zjeść w ciągu 1-2 dni. Jeśli planujemy zjeść go od razu, najlepiej jest trzymać go w papierowej torbie na blacie. Odradzane jest przechowywanie chleba w plastiku, ponieważ sprzyja to rozwojowi pleśni, co powoduje, że chleb psuje się znacznie szybciej.

Warto także zachować piętki chleba i używać ich jako przykrywki na odciętą stronę bochenka. Utrzymanie odciętej strony bochenka w taki sposób, również pomoże utrzymać naszemu chlebowi świeżość.

Możemy też trzymać chleb w chlebaku. Drewniane chlebaki to świetny sposób na przechowywanie chleba. Chlebaki takie mają w sobie małe otwory, które pozwalają na cyrkulację tylko niewielkiej ilości powietrza, zapobiegając pleśnieniu chleba.

Żeby nasze pieczywo było dłużej świeże warto włożyć do chlebaka kawałek jabłka lub obranego ziemniaka. Dlaczego? Ponieważ dzięki temu zwiększymy wilgotność powietrza, co sprawi, że nasze pieczywo dłużej pozostanie świeże. 

Źródło: kobieceinspiracje.pl

Chleb
Pixabay/Sabine Schulte
Newsy
Jak wybrać dobry chleb? Jego kolor i struktura mówią wszystko
Sklepy, w których zazwyczaj robicie zakupy, z pewnością oferują rozmaite rodzaje pieczywa. Czym kierować się przy wyborze?

Ogromny wybór pieczywa w supermarketach to zjawisko, które znacie wszyscy. Mimo że chleby i bułki leżą obok siebie, nie każde z nich będzie dobre i zdrowe. Jedno jest jednak pewne, bez pieczywa bardzo ciężko się obejść. To właśnie ono jest główną bazą śniadań, kolacji i wyprawek dzieci do szkoły.  Jak się robi pieczywo? Chleb otrzymuje się z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody. Wypiek chlebowy poddaje się najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej - mamy na myśli drożdże. Ciasto zostaje następnie wyrobione w bochny różnego kształtu i wielkości.  Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym. Oprócz chlebów w lokalnych piekarniach znajdziecie też bułki, chałki i kajzerki. Chleb jest znany od starożytności Chleb ze starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku. Wyglądał raczej jak maca lub cienki podkład po pizzy. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i najprawdopodobniej stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem.  Pochodzenie słowa chleb i statystyki Przypuszcza się, że chleb jest pochodzenia praindoeuropejskiego, występuje w językach słowiańskich, występuje także w sanskrycie. Wedle statystyk Polacy jedzą coraz mniej chleba. Na początku XXI wieku spożycie pieczywa spadło o około 20 kilogramów rok do roku. Różne rodzaje chleba  Rozróżnia się chleb żytni, chleb mieszany żytnio-pszenny oraz chleb pszenny. Wszystkie chleby razowe mają dużą wartość odżywczą i zawierają wiele witamin. Większość współczesnych rodzajów pieczywa spotykanych w Europie i USA jest bardzo...

Dlaczego lepiej nie kupować chleba zapakowanego w folię? Mało kto o tym wie
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego lepiej nie kupować chleba zapakowanego w folię? Mało kto o tym wie
Chleb zapakowany w folię ma swoje plusy i minusy. Jeśli zależy wam na smaku, lepiej jednak go nie kupujcie.

Większość Polaków nie wyobraża sobie dnia bez zjedzenia pajdy świeżego chleba . Zwykle spożywamy go w formie kanapki z serem lub wędliną albo podajemy z zupą lub dodajemy do drugiego dania. W sklepach spożywczych i piekarniach mamy do wyboru mnóstwo rodzajów chleba. Możemy kupić między innymi: chleb pszenny chleb razowy chleb żytni chleb orkiszowy chleb wypiekany z mąki kukurydzianej, gryczanej czy jaglanej Chleby mają też różnego rodzaju dodatki. Na sklepowych półkach mamy do wyboru chleb z posypką z maku, pestkami dyni czy słonecznika. Nie bez znaczenia jest też sposób pakowania chleba. Kupując chleb sami wkładacie go do papierowej torby czy też może wybieracie gotowy, zapakowany w folię i pokrojony już wcześniej chleb? Podczas gdy ta pierwsza opcja może sprawić, że wasz chleb będzie dłużej świeży, ta druga nie jest niestety dobrym wyborem. Dlaczego? Dlaczego chleb pakowany jest w foliowe torebki? Na pewno nie raz zdarzyło wam się kupić w sklepie spożywczym czy piekarni chleb pokrojony i zapakowany w foliową torbę. Lepiej tak nie róbcie. Dlaczego? Ponieważ folia ta sprawia, że chleb bardzo traci na swoich walorach smakowych. Foliowa torba ma oczywiście kilka zalet. Dzięki niej chleb się nie rozsypuje i łatwo przetransportować go do domu. Chroni ona również chleb przed nadmierną utratą wilgoci. Niestety, folia sprawia też, że chleb szybciej przechodzi proces utleniania, przez co staje się gumowaty i nie ma chrupkości. Tak zapakowany chleb szybciej również zostanie zaatakowany przez pleśń. Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość chleba? Najważniejszą rzeczą jest, żeby tuż po przyniesieniu chleba do domu umieścić go w drewnianym chlebaku . Dzięki niemu nasz chleb dłużej pozostanie świeży. Możecie też włożyć do chlebaka...

Chleb
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie to, a chleb będzie dłużej świeży. Niezawodny sposób babci
Czy może być coś gorszego niż czerstwy chleb? Nasze babcie miały sposoby na uniknięcie tego typu problemów.

Żyjemy w erze plastiku. W foliowych torebkach przynosimy do domów zakupy. W plastikowych torebkach przechowujemy żywność. Plastik i folia szturmem wdarły się także do piekarnictwa. Większość piekarni w naszym kraju pakuje swój chleb w foliowe torebki. Sposoby na świeży chleb Sęk w tym, że takie pieczywo szybko wilgotnieje, traci smak, a dodatkowo po otwarciu również szybko czerstwieje. Rozwiązaniem na przechowywanie pieczywa nie są także coraz popularniejsze papierowe torebki. Skórka chleba przechowywanego w taki sposób zrobi się twarda jak głaz nawet po kilku godzinach. Trzeba jasno powiedzieć, że nasze babcie miały jeszcze trudniejsze zadanie niż my obecnie. Chleb piekły lub kupowały (choć to zdecydowanie rzadziej) – musiały tak gospodarować pieczywem, by nie zeschło się na wióry przez kilka dni, a nawet tydzień! Jakich sposobów imały się niegdyś kobiety, by poradzić sobie z problemem czerstwiejącego pieczywa? Jak przechowywać chleb, by długo był świeży? Podstawą w „gospodarce chlebowej” był chlebak. I nie ma innego wyjścia także i dzisiaj – solidny, drewniany chlebak to warunek konieczny, by chleb długo pozostał świeży. Drugim elementem babcinej układanki było stosowanie lnianych lub bawełnianych szmatek i chustek, w które zawijały swoje pieczywo. Takie naturalne opakowanie zapewniało cyrkulację powietrza, a jednocześnie chroniło przed nadmiernym wysuszeniem. Chleb w materiałowej szmatce pozostawiony w chlebaku to jeszcze nie wszystko. By pieczywo pozostało nie tylko chrupiące, ale i dość wilgotne, nasze babcie wykorzystywały jeszcze jeden trik. Niektóre gospodynie wstawiały do chlebaka przekrojoną połówkę jabłka. Owoc pozostawiony w chlebaku wyrównywał straty wody w chlebie. Jabłko zapewniało nieco wilgotności w suchej przestrzeni chlebaka....

Gotujmy.pl
Newsy
Szybki i prosty przepis na chleb żytni bez chemii. Idealny na wielkanocny stół
Pachnący, delikatny domowy chleb to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Przygotowanie samodzielnego wypieku jeszcze nigdy nie było tak proste. Zaskoczcie swoich bliskich tym wypiekiem!

Dla wielu osób idealnym wspomnieniem dzieciństwa jest zapach chleba , jaki unosił się po domu. Kromka świeżego chleba z odrobiną masła to wręcz niebo w gębie, smak nie do podrobienia. Wbrew pozorom przygotowanie własnego bochenka chleba nie jest skomplikowane i zajmuje dosłownie chwilę. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i zaskoczcie bliskich podczas wielkanocnego śniadania . Chleb żytni Przygotowanie chleba kojarzy się głównie ze sporą ilością pracy i trudem, dlatego też większość osób decyduje się na zakup pieczywa w piekarni czy sklepie. Nic bardziej mylnego! Przygotujcie chleb żytni z poniższego przepisu, a nigdy więcej nie wstąpicie do piekarni. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a smak jest nie do podrobienia. Taki bochenek idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania . Przepis na szybki i prosty chleb żytni Składniki: 450 g mąki żytniej chlebowej 300 g letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 8 g soli 1 łyżka oliwy 6 g słodu jęczmiennego 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania Przygotowanie: Do letniej wody dodajcie pokruszone świeże drożdże oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek i odstawcie na chwilę do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiejcie mąkę żytnią chlebową. Dodajcie do niej słód jęczmienny oraz sól. Wymieszajcie suche składniki. Następnie wlejcie wodę z drożdżami, oliwę i za pomocą miksera całość mieszajcie przez około 10 minut. Miskę z ciastem na chleb przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie do ciepłego miejsca do podwojenia swojej objętości na około godzinę. Po upływie danego czasu, przełóżcie ciasto do podłużnej foremki. Wierzch delikatnie wyrównajcie za pomocą łyżki lub szpatułki zwilżoną wodą. Na koniec chleb...