Chleb to jeden z najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Towarzyszy nam niemal każdego dnia. Zwykle wykorzystujemy go do robienia kanapek, ale również dobrze komponuje się on np. z zupą czy aromatycznym bigosem. W sklepach mamy do wyboru ogromny wybór chlebów. Od chlebów razowych, przez pszenne, po mieszane. Ale czy zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą sporych rozmiarów dziury w chlebie?

Chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie dzień. Zwykle kupujemy go w sklepie czy piekarni, ale zdarza się też, że sami wypiekamy go w domu.

  • żytniej
  • pszennej
  • pszenno-żytniej
  • orkiszowej
  • bezglutenowej

Dlaczego niektóre chleby mają duże dziury?

Bez względu na to, z jakiej mąki pieczemy chleb, istnieje kilka błędów, które mogą sprawić, że w chlebie pojawią się sporych rozmiarów dziury. Co one właściwie oznaczają?

Mimo iż dziurawy chleb jest taki sam w smaku jak chleb, który nie ma dziur, może on być bardzo kłopotliwy, ponieważ trudno jest na nim dobrze rozsmarować masło. Dziury te, jak się okazuje, są wynikiem błędów w jego przygotowywaniu.

Zobacz także:

Skąd się biorą wady pieczywa?

Istnieje kilka możliwych przyczyn, dla których w naszym chlebie pojawiają się dziury. 

  • mąka, której użyto do wypieku, miała w swoim składzie zbyt mało glutenu
  • użyto do wypieku mąki, która pochodziła z wykiełkowanego ziarna
  • ciasto było niedostatecznie wyrobione i miało zbyt luźną konsystencję
  • do ciasta dodano za dużo drożdży
  • w przypadku chleba na zakwasie, okres jego fermentacji był z byt długi
  • chleb pieczono w zbyt wysokiej temperaturze
  • co ciasta na chleb dodano zbyt dużo cukru
  • bochenek za krótko się piekł 

Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży?

Świeży bochenek chleba najlepiej zjeść w ciągu 1-2 dni. Jeśli planujemy zjeść go od razu, najlepiej jest trzymać go w papierowej torbie na blacie. Odradzane jest przechowywanie chleba w plastiku, ponieważ sprzyja to rozwojowi pleśni, co powoduje, że chleb psuje się znacznie szybciej.

Warto także zachować piętki chleba i używać ich jako przykrywki na odciętą stronę bochenka. Utrzymanie odciętej strony bochenka w taki sposób, również pomoże utrzymać naszemu chlebowi świeżość.

Możemy też trzymać chleb w chlebaku. Drewniane chlebaki to świetny sposób na przechowywanie chleba. Chlebaki takie mają w sobie małe otwory, które pozwalają na cyrkulację tylko niewielkiej ilości powietrza, zapobiegając pleśnieniu chleba.

Żeby nasze pieczywo było dłużej świeże warto włożyć do chlebaka kawałek jabłka lub obranego ziemniaka. Dlaczego? Ponieważ dzięki temu zwiększymy wilgotność powietrza, co sprawi, że nasze pieczywo dłużej pozostanie świeże. 

Źródło: kobieceinspiracje.pl