woda w musztardzie
Pixabay
Newsy

Co oznacza żółta woda w musztardzie? Czy nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Przeczytajcie

W słoiku z musztardą pojawiła się żółtawa woda? Lepiej sprawdźcie, co to oznacza.

Musztarda jest jednym z tych produktów, których nigdy nie może zabraknąć w lodówce! Pasuje do większości wytrawnych dań – jako dodatek do kiełbaski albo parówek, składnik marynaty do mięs albo sosu do sałatki. Zdrowa i smaczna, musztarda jest świetnym przysmakiem o ciekawym smaku. Też ją lubicie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego w musztardzie zbiera się woda?

Często po otwarciu i zużyciu około połowy słoiczka musztardy można zauważyć, że w środku zbiera się woda o żółtawym kolorze. Co to oznacza? Czy musztarda jest nieświeża? Można ją jeszcze zjeść? Okazuje się, że jak najbardziej! Co więcej, woda zbierająca się w słoiku wcale nie jest złym znakiem, a wręcz przeciwnie. Jeśli się tam pojawia oznacza to, że musztarda została wykonana z dużej ilości naturalnych składników i bez użycia sztucznych polepszaczy i substancji zagęszczających. Proces, który odpowiada za to zjawisko nazywa się synerezą. Bardzo podobnie dzieje się w przypadku kwaśnego mleka, z którego wydziela się serwatka. Dlatego jeżeli znajdziecie w swoim słoiku musztardy wodę, to należy się tylko cieszyć – jecie musztardę najwyżej jakości!

Zobacz także
rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Przepis na domową musztardę

Kto chce mieć pewność, że je całkowicie naturalną i zdrową musztardę, ten powinien spróbować zrobić ją samodzielnie. Nie jest to bardzo trudne i nie wymaga wielu składników.

Będzie potrzebowali:

  • 200 g gorczycy (albo 13 łyżek, jeśli nie macie wagi)
  • Szklanki octu winnego
  • 4 łyżki białego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczkę pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. 200 g gorczycy wsypcie do niedużego garnka. Do drugiego wlejcie szklankę octu i 4 łyżki białego wina lub wody. Wsypcie łyżeczkę pieprzu, dwie łyżeczki soli, zamieszajcie i zagotujcie.
  2. Gdy wywar się zagotuje, zalejcie nim ziarna gorczycy. Odstawcie na kilka godzin, by napęczniały.
  3. Kiedy ziarna już napęcznieją, zmielcie je za pomocą blendera. W razie, gdyby musztarda okazała się być zbyt gęsta, dolejcie po prostu trochę wody i jeszcze raz zmiksujcie na gładko.
  4. Przełóżcie musztardę do słoika.
Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia 
Wkrótce ponownie zacznie się sezon grillowy, który nie może obyć się bez ukochanej przez Polaków musztardy! Ale czy ta, którą kupujesz na pewno jest bezpieczna dla zdrowia?

Musztarda tworzona jest z nasion gorczycy, a także octu, soli i wody. Po raz pierwszy powstała ona w Rzymie, gdzie zachwycano się jej leczniczymi właściwościami: musztarda miała pobudzać trawienie, działać antybakteryjnie, zwalczać grzyby oraz niwelować nieprzyjemne objawy reumatyzmu! Dzisiaj rzadko się słyszy o zbawiennym wpływie musztardy na zdrowie – sięgamy po nią głównie dla smaku.  Czym różnią się musztardy? Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów musztardy o różnych smakach. Wśród najpopularniejszych odmian musztard znajdują się: musztarda stołowa – uniwersalna, najbardziej podstawowa, może być łagodna lub lekko pikantna musztarda sarepska – jest ona średnio ostra i wytwarza się ją z gorczycy sarepskiej musztarda Dijon – to francuska odmiana musztardy, która zawdzięcza swoją nazwę miastu w Burgundii. Jest mocno ostra i dość słona musztarda francuska – posiada widoczne ziarna gorczycy, które nie są mielone. Często także dodaje się do niej białe wino musztarda rosyjska – ostra w smaku, dla prawdziwych miłośników pikantnych sosów. Które musztardy posiadają dobre składy? Eksperci przeanalizowali receptury najpopularniejszych musztard dostępnych na naszym rynku. Na niektóre z nich warto uważać!  Najczęściej w składach pojawiały się: woda, gorczyca, ocet (winny, jabłkowy, spirytusowy), przyprawy, cukier. W wielu produktach zauważono jednak także regulatory kwasowości i konserwanty takie jak kwas cytrynowy czy pirosiarczyn potasu. Konserwanty syntetyczne nie są obojętne dla zdrowia i należy bezwzględnie unikać ich dużych ilości. Co oznacza chemia w składzie musztardy? Kwas cytrynowy [E330] to regulator kwasowości, który dodaje się, aby wzmacniał aromat. Chroni przed rozwojem bakterii i...

Ten produkt to prawdziwa bomba witaminowa, choć mało kto o tym wie. Każdy ma go w kuchni
AdobeStock
Newsy
Ten produkt to prawdziwa bomba witaminowa, choć mało kto o tym wie. Każdy ma go w kuchni
To popularny sos, po który powinniśmy sięgać jak najczęściej - sprawdźcie, dlaczego.

Keczup, majonez i musztarda to święta trójca w polskiej kuchni. To właśnie tych sosów używamy najczęściej do przyrządzania wielu potraw lub po prostu do dowolnego dania, by wzmocnić jego smak. Szczególnie lubiana jest musztarda za swój lekko ostry smak, który dodaje potrawom charakteru. Wiedzieliście o tym, jaki wpływ na zdrowie ma regularne jedzenie musztardy? Można się nieźle zdziwić! Czy musztarda jest zdrowa? Musztarda składa się z ziaren gorczycy, wody, octu oraz innych dodatków, które podkreślają jej smak. Zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych, w tym potas, magnez, wapń, selen, cynk, mangan, żelazo i witaminy z grupy B. Znajduje się w niej niestety dużo sodu ze względu na zawartość soli, ale nie martwcie się - na ogół spożywamy na tyle niewielkie ilości musztardy, że sód nam nie zaszkodzi. W porównaniu z keczupem, który zawiera bardzo dużo cukru i majonezem, który jest tłusty musztarda wypada najlepiej. Ponadto, gorczyca zawiera glukozynolany, z których powstają związki o działaniu przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym i wspomagającym gojenie się ran.  Przepis na domową musztardę Nie ma co ukrywać, że najzdrowsze jest to, co przygotujemy sami. Przyrządzenie domowej musztardy wcale nie jest trudne i wymaga tylko trochę cierpliwości. Bez trudu zrobicie ją z poniższych składników: Składniki: 20 dag żółtej gorczycy 10 g soli 1 duża szklanka wody (300 ml) 40 ml octu jabłkowego Przygotowanie: Najpierw, za pomocą odpowiedniego narzędzia należy dokładnie zmielić całą gorczycę. Możecie użyć w tym celu malaksera, moździerza albo blendera.  Po zmieleniu przesypcie gorczycę do naczynia. Musi być dość duże, ponieważ gorczyca zwiększy swoją objętość po dolaniu wody! Wlejcie wodę, ocet i wymieszajcie.  Naczynie...

Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Dzięki tej metodzie dłużej zachowają świeżość
Własne
Newsy
Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Dzięki tej metodzie dłużej zachowają świeżość
Choć musztarda i koncentrat to produkty, bez których kuchnia nie mogłaby istnieć, trzeba przyznać, że częstotliwość ich używania jest raczej mała. Dlatego też powinniście wiedzieć, jak przedłużyć ich termin przydatności do spożycia po otwarciu słoika. Trzymanie w lodówce nie wystarczy!

Bez względu na to czy jesteście fanami delikatesowej, francuskiej, sarepskiej czy rosyjskiej musztardy, każda z nich może się zepsuć. Podobnie, jeśli chodzi o koncentrat pomidorowy. W końcu otwierając słoik nigdy nie wykorzystujecie od razu całej jego zawartości. Do przygotowania większości dań wystarczy zaledwie łyżka tych specyfików. Pozostaje więc pytanie – co z resztą? Co zrobić, żeby musztarda i koncentrat się nie zepsuły? Większość osób nie zastanawia się nad tym zbyt długo, po prostu zamyka słoik i wkłada go do lodówki, gdzie grzecznie czeka na kolejny raz, kiedy zostanie użyty. Okazuje się jednak, że niska temperatura nie  wpływa znacząco na datę przydatności. Jeśli chcecie, żeby napoczęta musztarda lub koncentrat pomidorowy dłużej zachowały świeżość, posypcie je z wierzchu… szczyptą soli. Ten niewinny trik naprawdę działa! Dzięki niemu już nigdy nie wyrzucicie pełnych słoików do kosza.  Koniecznie skorzystajcie z tego sposobu przygotowując domową musztardę z naszego przepisu. Bowiem, tego typu wyroby nie posiadają żadnych substancji konserwujących. Psują się więc o wiele szybciej niż sklepowe. Przepis na domową musztardę Będziecie potrzebować: 1 szklanki ziaren gorczycy 1/3 szklanki octu jabłkowego 1/3 szklanki miodu ½ szklanki oleju 4 łyżek wody Przypraw: soli, pieprzu, kurkumy Przygotowanie: Ziarna gorczycy umieśćcie w młynku i zmielcie bardzo drobno, a następnie zalejcie octem winnym i odstawcie na 12 godzin. Po upływie tego czasu do mieszanki dodajcie miód, wodę oraz olej. Całość utrzyjcie w taki sam sposób jak majonez. Na koniec doprawcie pieprzem oraz kurkumą, wymieszajcie i odstawcie na 10 dni. Gotowe!

Musztarda nie tylko do parówek i na grilla. Ten żółty sos może pomóc w walce ze zmarszczkami
Wikipedia Commons
Newsy
Musztarda nie tylko do parówek i na grilla. Ten żółty sos może pomóc w walce ze zmarszczkami
W niepozornych, maleńkich ziarnkach gorczycy tkwi nie tylko sekret smaku pysznych musztard, ale także całe mnóstwo innych plusów. Z tych właściwości mogą skorzystać nie tylko wasze kubki smakowe, ale i skóra!

Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Gorczyca zawiera w sobie mnóstwo cennych minerałów, składników odżywczych i witamin. Oprócz tego, w gorczycy, a więc i w musztardzie zawarte są antyoksydanty i substancje przeciwzapalne. Skoro musztarda jest tak zdrowa, dlaczego ludzie nie odczuwają jej zbawiennych mocy na swoje zdrowie? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. W diecie przeciętnej osoby jest zdecydowanie mało musztardy, by wpłynęła ona jakkolwiek na funkcjonowanie organizmu. Na co pomaga stosowanie musztardy do pielęgnacji skóry? Sposobem na spożytkowanie prozdrowotnych właściwości ziarenek gorczycy może być za to stosowanie musztardy nie jako dodatek do potraw grillowanych i parówek , ale za to jako krem, peeling czy też maseczka na skórę. Musztarda jest znana ludziom od wielu tysiącleci. Co ciekawe, dawniej wykorzystywano musztardę także do celów medycznych i pielęgnacyjnych, o czym przez lata jakby zapomniano. Czas jednak wrócić do korzeni i wypróbować działania musztardy na własnej skórze. I to dosłownie! Jak zatem wykorzystać musztardę jako środek pielęgnacji skóry? Oto tylko kilka ciekawych przykładów: Łagodzi uczucie bólu i pieczenia na gojących się ranach Dodana do wody podczas kąpieli pomaga w regeneracji zmęczonych mięśni Olej z gorczycy będący składnikiem musztardy wpływa korzystnie na włosy i skórę – nawilża je, zmiękcza i rozgrzewa Może pomóc w zwalczeniu łupieżu Dzięki przeciwutleniaczom w składzie musztardy, może ona wpłynąć na wygładzenie zmarszczek (stosowanie musztardy jako maseczki) Jak stosować musztardę do pielęgnacji skóry? Nie wszystko jednak złoto co się świeci. Przy korzystaniu z musztardy warto jednak uważać, by nie przesadzić z jej ilością. Kwaśny dodatek w postaci octu może...