Jak zareagować po zatruciu grzybami
Pixabay
Newsy

Co należy zrobić po zjedzeniu trującego grzyba? Każdy musi to wiedzieć!

Przed sezonem na grzybobranie, koniecznie musicie dowiedzieć się, co robić w przypadku zatrucia grzybami. Możecie uratować komuś życie!

Zbieranie i gotowanie grzybów to wielka polska tradycja. Jak wykazują badania, Polacy są europejskimi liderami, jeśli chodzi o spożycie grzybów.

Niestety, co roku mają miejsce liczne przypadki zatruć grzybami. Średnio 60 z nich kończy się śmiercią pacjenta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami

Jak rozpoznać, że chory zatruł się grzybem? Zatrucie grzybami najczęściej przynosi objawy takie jak:

  • nudności
  • wymioty
  • silne bóle brzucha i biegunka
  • uczucie wzmożonego pragnienia

W rzadszych przypadkach mogą zdarzać się także ślinotok lub wzmożone poty.

Kiedy można spodziewać się pierwszych objawów po zjedzeniu trującego grzyba? Najczęściej ok. 3-5 godzin po spożyciu. Warto wyjątkowo uważnie obserwować osoby najbardziej wrażliwe na ciężki przebieg zatrucia, czyli osoby starsze i małe dzieci.

Zatrucie grzybami – co robić?

Jeżeli chory jest przytomny, najpierw powinno wywołać się wymioty, aby usunąć jak najwięcej toksycznego składnika. Można wspomóc wymioty podając choremu szklankę ciepłej wody z 2-3 łyżkami stołowymi soli, które należy rozpuścić. Konieczna jest jak najszybsza wizyta w szpitalu.

Zobacz także
 Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?

Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?

Dlaczego latem grzyby są takie robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz

Dlaczego latem grzyby są aż tak robaczywe? Odpowiedź znają tylko doświadczeni grzybiarze

Jeśli jednak chory stracił przytomność, wymioty mogą spowodować uduszenie, więc nie należy ich wywoływać. Kontroluj oddech chorego i natychmiast wezwij pogotowie. W przypadku braku oddechu, delikatnie uciskaj klatkę piersiową - zacznij od 30 powtórzeń, a następnie wtłocz do ust chorego 2 wdechy. Kontynuacja reanimacji jest niezbędna aż do przybycia karetki.

Jak dochodzi do zatruć grzybami?

Zatrucia najczęściej spowodowane są niewprawnym okiem podczas grzybobrania. Wiele jadalnych i niejadalnych grzybów wygląda bardzo podobnie, dlatego należy absolutnie upewnić się z jaką odmianą macie do czynienia zanim wyląduje ona na talerzu. Warto więc zawsze wybierać się na grzyby po solidnym przygotowaniu albo z kompetentną osobą.

Najbardziej niebezpiecznym grzybem trującym jest muchomor sromotnikowy, który może doprowadzić nawet do zgonu, a jego toksyczne działanie obejmuje uszkodzenie narządów wewnętrznych. Warto też uważać na piestrzenicę kasztanowatą i lisówkę pomarańczową.

Chociaż do największej ilości zatruć dochodzi jesienią, w szczycie sezonu grzybobrań, trujące mogą być także wiosenne grzyby.

Źródło: zdrowie.interia.pl

Ekspert od zatruć wymienił 6 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust! Unikajcie ich!
Pixabay
Newsy
Ekspert od zatruć wymienił 5 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust. Unikajcie ich!
Na pewno większości z was zdarzyło się kiedyś zatruć jedzeniem. Zatrucie pokarmowe jest najczęściej spowodowane spożyciem skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Przeczytajcie, przed czym kategorycznie nas ostrzega ekspert!

Zatrucie pokarmowe jest skutkiem spożywania skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Najczęstsze objawy obejmują nudności, wymioty i biegunkę. Mimo iż zatrucie pokarmowe może nam bardzo uprzykrzyć życie, zwykle nie to stan zagrażający życiu lub zdrowiu. Objawy zatrucia pokarmowego Do najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego zaliczamy: skurcze brzucha biegunkę wymioty utratę apetytu lekką gorączkę osłabienie nudności bóle głowy Jeśli biegunka utrzymuje się dłużej niż trzy dni i towarzyszy jej wysoka gorączka, trudności z widzeniem i objawy odwodnienia, takie jak suchość w ustach i skąpe oddawanie moczu, konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza. Przyczyny zatrucia pokarmowego Co najczęściej powoduje zatrucia pokarmowe? Zwykle są to bakterie takie, jak E. coli, Listeria i Salmonella . Zatrucia pokarmowe są też wywoływane przez pasożyty przenoszone przez żywność, ale nie występują one tak często, jak zatrucia spowodowane bakteriami. Wśród przyczyn zatruć pokarmowych wymienia się także wirusy - norovirusy, sapowirusy, rotawirusy i astrowirusy. Wirus zapalenia wątroby typu A to poważna choroba, która także może być przenoszona przez żywność. Rady eksperta Amerykański prawnik Bill Marler, który od ponad 20 lat prowadzi sprawy sądowe dotyczące zatruć pokarmowych zdradził, czego nigdy w życiu nie weźmie do swoich ust. Mimo iż nie jest on lekarzem, widział naprawdę wiele i warto wziąć sobie do serca jego rady. Tych pokarmów lepiej jest unikać 1. Surowe ostrygi Marler przyznaje, że w ciągu ostatnich pięciu lat widział więcej przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową związanych ze spożyciem skorupiaków niż w ciągu ostatnich dwóch dekad. Głównym sprawcą jest ocieplenie wód. Gdy...

Ponad 80 osób z objawami zatrucia pokarmowego na kolonii na Mazurach. Jak do tego doszło?
AdobeStock
Newsy
Ponad 80 osób z objawami zatrucia pokarmowego na kolonii na Mazurach. Jak do tego doszło?
Masowe zatrucie pokarmowe na Mazurach. W jednym z ośrodków wypoczynkowych zatruło się ponad 60 dzieci i kilkanaście osób dorosłych.

Jak poinformował warmińsko-mazurski oddział sanepidu , ponad 80 osób przebywających na kolonii w Kruklankach na Mazurach, ma objawy zakażenia norowirusami. Chodzi nie tylko o uczestników kolonii, ale także o personel. Wszyscy mają objawy zatrucia – bóle brzucha oraz wymioty. Jak do tego doszło? Ponad 80 osób zatruło się na Mazurach W Kruklankach nieopodal Giżycka na Mazurach, doszło do masowego zatrucia pokarmowego , którego doznały przebywające na kolonii dzieci oraz osoby z personelu. Ze wstępnych ustaleń wynika, że doszło do zakażenia norowirusami. Badania laboratoryjne póki co potwierdziły takie zakażenie u sześciu osób. Wśród skarżących się na dolegliwości, głównie bóle brzucha i wymioty, było do tej pory 68 dzieci i 13 osób z personelu – poinformował warmińsko-mazurski sanepid. Najczęściej źródłem zakażenia jest kontakt z człowiekiem chorym lub rekonwalescentem lub styczność z zanieczyszczoną powierzchnią albo przedmiotami np. toaletą, bielizną, meblami, znajdującymi się w otoczeniu chorego - dodaje sanepid. Jest też możliwość zarażenia się drogą pokarmową poprzez spożywanie żywności lub wody zanieczyszczonej norowirusami. Jak zaznacza sanepid, do zakażenia może również dojść przez wdychanie cząstek wirusa unoszących się w powietrzu. Co zrobić, żeby nie zarazić się norowirusem? Przede wszystkim trzeba pamiętać o podstawowych zasadach higieny – zarówno tej osobistej, jak i tej dotyczącej przygotowywania posiłków. Wylęganie norowirusów następuje w ciągu 1-2 dni, a samo zatrucie i towarzyszące mu objawy, mogą się utrzymywać przez 2-3 dni. Znacznie dłużej, bo nawet około tygodnia, występują one u dzieci. To nie jedyny przypadek zatrucia pokarmowego, jakie miało w ostatnim czasie...

Puszki na półkach
Unsplash/Claudio Schwarz
Newsy
Nigdy nie jedzcie pokarmów z takim wieczkiem. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze
Jedzenie, jakkolwiek przyjemne i smaczne by nie było, może powodować różne skutki uboczne. Szczególnie takie, które przechowujecie w nieprawidłowy sposób.

Powodów zatruć pokarmowych może być mnóstwo. Zatruwają nas produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty.  Ignorowanie wymogów i zaleceń producentów Producenci żywności nie chcą dla was źle. Z tego powodu na opakowaniach swoich produktów bardzo często umieszczają zalecenia dotyczące sposobów przechowywania produktów spożywczych. Etykiety powiedzą wam, kiedy kończy się termin ważności danego dania i jak postępować, kiedy produkt jest otwarty, ale niewykorzystany do końca. Traktowanie tych zaleceń w sposób niepoważny, może się skończyć ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. Skąd bierze się zatrucie? Jest ono wynikiem nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego, pochodzących ze spożycia pokarmu zakażonego bakteriami i drobnoustrojami. Zatruciu pokarmowemu mogą towarzyszyć przykre objawy, w tym silny ból brzucha, wymioty, biegunka. Niekiedy, jedyne co wam zostanie, to wybranie się do pobliskiego Szpitalnego Oddziału Ratunkowego.  Przyczyny zatruć pokarmowych mogą brać się z bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów. Komórki bakteryjne i ich toksyny zawarte w pożywieniu, doprowadzają często do zatruć pokarmowych. Rozmnażaniu bakterii w pokarmie sprzyja nieodpowiednia higiena, złe przechowywanie produktów czy spożywanie przeterminowanych pokarmów. Zatrucia pokarmowe wywołane przez wirusy, przybierają postać zapalenia żołądka i jelit oraz objawiają się wymiotami i biegunką. Leczenie tych zatruć pokarmowych polega głównie na ścisłej diecie i przyjmowaniu dużej ilości płynów, by uniknąć odwodnienia. Wirusowe zatrucia pokarmowe są szczególnie częste u małych dzieci. Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym? Ponieważ większość czynników...

Grzybiarze chwalą się wielkimi grzybami. Sprawdźcie, czy takie okazy nadają się do jedzenia
Adobe Stock
Newsy
Grzybiarze chwalą się wielkimi grzybami. Sprawdźcie, czy takie okazy nadają się do jedzenia
Małe jest piękne czy duże jest piękniejsze? W przypadku złowionych ryb czy zebranych grzybów oczywiście wolimy te większe. Duże grzyby bywają jednak robaczywe, ale nie to jest ich największym problemem.

Chodząc z koszykiem po lesie z reguły wybieramy grzyby średniej wielkości. Tych małych nie tak łatwo dostrzec, trafiamy na nie z reguły przy okazji, docierania do całej kolonii bardziej wyrośniętych okazów. Z kolei te zanadto duże, przerośnięte, omijamy lub przynajmniej powinniśmy omijać spodziewając się, że będą niesmaczne i zarobaczone. Co jeszcze kryje się w przerośniętych grzybach? Czy duże grzyby są toksyczne? Większość grzybów kapeluszowych ma zdolność do gromadzenia metali ciężkich, które pochodzą z gleby i powietrza. W trakcie wzrostu grzyby kumulują w sobie te toksyczne substancje. Dzieje się to podczas pobierania przez nie składników mineralnych z gleby i wody. Dodatkowo zanieczyszczania mogą pochodzić z powietrza, z otoczenia, w którym rosną. Im grzyb jest starszy, im dłużej rośnie, tym więcej może się w nim zebrać trujących składników. W miejscach skażonych, w pobliżu wysypisk śmieci, fabryk czy autostrad, w ogóle nie powinno się ich zbierać. Okazy wzrastające w takich miejscach, niezależnie od tego czy są młode czy wyrośnięte, bywają skażone metalami ciężkimi, które są niebezpieczne dla człowieka i mogą powodować wiele dolegliwości. Najczęściej spotykane w grzybach metale ciężkie to kadm, ołów i rtęć. Czy można zatruć się grzybami jadalnymi? Toksyny obecne w grzybach, są niebezpieczne dla ludzi i zwierząt. Po ich zjedzeniu trujące substancje przenoszą się do organizmu człowieka i wywołują różne dolegliwości. Czasem tylko nieprzyjemne, jak mdłości czy pieczenie języka. Ale mogą też objawiać się bólami brzucha, biegunką i wymiotami. W przypadku silnych zatruć np. rtęcią, mogą wywołać poważne dolegliwości, bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Aby uniknąć zatruć grzybami jadalnymi, trzeba bezwzględnie przestrzegać...