Zbieranie i gotowanie grzybów to wielka polska tradycja. Jak wykazują badania, Polacy są europejskimi liderami, jeśli chodzi o spożycie grzybów.
Niestety, co roku mają miejsce liczne przypadki zatruć grzybami. Średnio 60 z nich kończy się śmiercią pacjenta.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami
Jak rozpoznać, że chory zatruł się grzybem? Zatrucie grzybami najczęściej przynosi objawy takie jak:
- nudności
- wymioty
- silne bóle brzucha i biegunka
- uczucie wzmożonego pragnienia
W rzadszych przypadkach mogą zdarzać się także ślinotok lub wzmożone poty.
Zobacz także:
Kiedy można spodziewać się pierwszych objawów po zjedzeniu trującego grzyba? Najczęściej ok. 3-5 godzin po spożyciu. Warto wyjątkowo uważnie obserwować osoby najbardziej wrażliwe na ciężki przebieg zatrucia, czyli osoby starsze i małe dzieci.
Zatrucie grzybami – co robić?
Jeżeli chory jest przytomny, najpierw powinno wywołać się wymioty, aby usunąć jak najwięcej toksycznego składnika. Można wspomóc wymioty podając choremu szklankę ciepłej wody z 2-3 łyżkami stołowymi soli, które należy rozpuścić. Konieczna jest jak najszybsza wizyta w szpitalu.
Jeśli jednak chory stracił przytomność, wymioty mogą spowodować uduszenie, więc nie należy ich wywoływać. Kontroluj oddech chorego i natychmiast wezwij pogotowie. W przypadku braku oddechu, delikatnie uciskaj klatkę piersiową - zacznij od 30 powtórzeń, a następnie wtłocz do ust chorego 2 wdechy. Kontynuacja reanimacji jest niezbędna aż do przybycia karetki.
Jak dochodzi do zatruć grzybami?
Zatrucia najczęściej spowodowane są niewprawnym okiem podczas grzybobrania. Wiele jadalnych i niejadalnych grzybów wygląda bardzo podobnie, dlatego należy absolutnie upewnić się z jaką odmianą macie do czynienia zanim wyląduje ona na talerzu. Warto więc zawsze wybierać się na grzyby po solidnym przygotowaniu albo z kompetentną osobą.
Najbardziej niebezpiecznym grzybem trującym jest muchomor sromotnikowy, który może doprowadzić nawet do zgonu, a jego toksyczne działanie obejmuje uszkodzenie narządów wewnętrznych. Warto też uważać na piestrzenicę kasztanowatą i lisówkę pomarańczową.
Chociaż do największej ilości zatruć dochodzi jesienią, w szczycie sezonu grzybobrań, trujące mogą być także wiosenne grzyby.
Źródło: zdrowie.interia.pl