Co najczęściej przygotowywano w prodiżu? Dzięki niemu nawet dania w PRL-u miały fantastyczny smak
Wikipedia Commons
Newsy

Macie w domu prodiż? Sprawdźcie, dlaczego wciąż warto piec różne dania w tym PRL-owskim cacku

Prodiż to jeden z najbardziej kultowych gadżetów kuchennych z czasów PRL. Pojawił się w naszych domach jeszcze przed „boomem" na elektryczne piekarniki. Co w nim zwykle przygotowywano?

W czasach PRL prodiż był niemal w każdym domu. Urządzenie to zyskało ogromną popularność, zanim w polskich domach pojawiły się elektryczne piekarniki. Czym był prodiż i co najczęściej w nim przygotowywano?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prodiż – klasyk czasów PRL

Elektryczne piekarniki zrewolucjonizowały nasze podejście do gotowania. Zanim się jednak pojawiły, ogromną popularnością cieszył się prodiż. Prodiż był jednym z ważniejszych urządzeń kuchennych czasów PRL. Składał się z metalowego naczynia oraz z pokrywy wyposażonej w wizjer, był zasilany i ogrzewany prądem lub rzadziej gazem. Najczęściej przygotowywano w nim wszelkiego rodzaju ciasta oraz  mięsa.

Mimo iż nie był on tak zaawansowany, jak współczesne urządzenia kuchenne, jak na tamte lata był świetną alternatywą dla piekarnika, a przygotowywane w nim dania były naprawdę smaczne. Co najczęściej w nim przyrządzano?

Najpopularniejsze dania z prodiża

Przygotowanie potraw w prodiżu jest bardzo łatwe. Zanim rozpoczniemy gotowanie, należy odpowiednio przygotować ścianki wewnętrzne, które przed pieczeniem należy wyłożyć folią aluminiową lub wysmarować tłuszczem.

W prodiżu tak naprawdę możemy przygotować wszystko – od kurczaka, przez pizzę, ciasto, babkę ziemniaczana, sernik aż po chleb. Jeżeli macie w domu prodiż i szukacie ciekawych przepisów z jego wykorzystaniem, podpowiemy wam, co możecie w nim przygotować. Pomysłów jest naprawdę mnóstwo.

Zobacz także
Pamiętacie ten fastfood z czasów PRL-u? Sprzedawano go na dworcach, odtwarzano w domowych piekarnikach

Pamiętacie ten fast food z czasów PRL-u? Sprzedawano go na dworcach, odtwarzano w domowych piekarnikach

Ten niepozorny, szary kartonik, w PRL-u był cenniejszy od pieniędzy. Kto go miał?

Ten niepozorny, szary kartonik w PRL-u był cenniejszy od pieniędzy. Kto go miał?

W prodiżu możecie upiec między innymi:

  • różnego rodzaju mięsne pieczenie
  • mięso z kurczaka
  • gołąbki
  • chleb na zakwasie z żurawiną
  • pizzę
  • bigos
  • ciasta

Czy można kupić prodiż w dzisiejszych czasach?

Jeśli myślicie, że prodiż to wspomnienie zamierzchłej przeszłości, to jesteście w błędzie. Dziś także sprzedaje się w sklepach prodiże, jednak są one o wiele bardziej zaawansowane. Zmodernizowane wersje tego urządzenia zamiast jednej posiadają dwie grzałki - jedną zamontowaną w dolnej części urządzenia, a drugą tuż pod pokrywką. Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwe jest równomierne pieczenie. Ponadto, niektóre urządzenia posiadają dodatkowe wkłady, takie jak np. rożen, ruszt a nawet termoobieg.

Dobrej jakości prodiż ma też wmontowany system kontrolek, które informują nas o zakończeniu pieczenia a także opcję automatycznego wyłączania po upływie określonego czasu pieczenia. Warto dodać, że pieczenie w prodiżu jest znacznie bardziej opłacalne i ekonomiczne niż pieczenie potraw w tradycyjnym piekarniku elektrycznym.

W sklepach znajdziemy mnóstwo modeli prodiżu. Mają też one różne kształty. Do wyboru mamy prostokątne, owalne, podłużne i okrągłe prodiże. Przykładowo, do pieczenia ciast warto kupić prodiż prostokątny. Jeżeli zaś zależy nam na pieczeniu chleba czy pizzy, lepszy będzie prodiż okrągły bądź owalny. Chcecie upiec w prodiżu mięso? Kształt wybranego przez was urządzenia może być dowolny.

Źródło: kuprtvagd.pl

piekarnik
Adobe Stock
Newsy
Ta nieznana funkcja piekarnika ułatwia życie. Będziecie w szoku
Większość gospodyń domowych nie wyobraża sobie kuchni bez piekarnika. To on jest sprawcą większości potraw. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż posiada również ukrytą funkcję, która zdecydowanie ułatwia codzienne życie.

Zapiekanki, ciasta, ciasteczka, pizza, frytki, pieczenie czy kurczak to tylko część potraw, które można przygotować za pomocą piekarnika. Jest on nieodzowną częścią wyposażenia każdego domu. Nie tylko ułatwia codzienne życie, ale również dzięki niemu wiele dań można przygotować w zdrowszej wersji. Dania z piekarnika O konieczności posiadania piekarnika można przekonać się, gdy przygotowuje się w nim większość potraw. To główne urządzenie z wyposażenia kuchennego, dzięki któremu można przygotować tyle różnorodnych dań. Nie licząc ciast, ciasteczek czy innych wypieków, w piekarniku można przyrządzić takie potrawy jak: lasagne, frytki, zapiekanki, pizzę,  pieczone mięsa,  pieczonego kurczaka,  tarty wytrawne, gołąbki, zapiekane papryki z farszem. Piekarnik jest dość wielofunkcyjnym urządzeniem. Dzięki wielu atrakcyjnym funkcjom można przygotować za jego pomocą wiele świetnych dań. Zalety przygotowywania dań w piekarniku Oprócz szerokiego wyboru wielu dań, jakie można przyrządzić przy pomocy piekarnika, należy również wspomnieć o innych zaletach tego urządzenia. Poprawia ono codzienne życie, poprawia jego komfort, a nawet zdrowie, choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Oto pozytywne cechy piekarnika: potrawy są mniej kaloryczne, gdyż obróbka termiczna nie wymaga tłuszczu,  wiele dań tak naprawdę robi się samo, dzięki temu oszczędza się czas, za jednym razem można przygotować kilka rzeczy, w piekarniku jest możliwość przyrządzenia jednogarnkowego dania. Poprzez wiele pozytywnych aspektów, nieposiadanie w swoim wyposażeniu piekarnika jest wręcz grzeszną sprawą. Funkcje piekarnika Każdy piekarnik w swoim systemie ma wiele przydatnych na co dzień funkcji,...

Dlaczego w PRL-u każdy miał młynek do kawy? Nie chodziło tylko o mielenie kawy
własne
Newsy
Dlaczego w PRL-u każdy miał młynek do kawy? Nie chodziło tylko o mielenie kawy
W czym mielicie poranną kawę? W PRL-u używano do tego niezniszczalnego urządzenia. Można je dostać także dziś.

Gdy w sklepach, w czasach PRL-u pojawiły się elektryczne młynki, bardzo szybko zaczęły zdobywać zwolenników. Używano ich nie tylko do mielenia kawy. W niektórych polskich domach pracują do dziś. Młynki do kawy z PRL nigdy się nie psuły Pierwsze młynki, które pojawiły się w sprzedaży, były urządzeniami na korbę. Kręcąc nią, wprawiało się w ruch niewielkie żarna, które miażdżyły ziarenka kawy. Młynki do kawy sprzedawane w latach 70. I 80 były już elektryczne, ale nie miały nic wspólnego z dzisiejszym małym AGD, obliczonym na kilka lat pracy. Dziś kupujecie nowy czajnik elektryczny czy blender i nawet się nie obejrzycie, gdy musicie kupować kolejny. Produkty wytwarzane są tak, aby klienci byli zmuszeni co jakiś czas kupić nowe urządzenie. Dawne młynki były niezniszczalne. Nie psuły się i jeśli ktoś ich celowo nie zastąpił nowocześniejszym sprzętem, to działają do dziś. Fani facebookowego profilu Pewex, przyznają, że nadal z niego korzystają i dziwią się, że ta prosta maszynka do mielenia nadal działa: To niesamowite jak długo działają stare sprzęty i przerażające że nowe z założenia mają zacząć się psuć po czasie gwarancji. Mam młynek, który moi rodzice dostali w prezencie ślubnym ma on 40 lat i cały czas działa. Niezawodny do dziś dostałam od mamy jak "poszliśmy na swoje". Zastosowanie młynka do kawy Młynki do mielenia były wykorzystywane nie tylko do kawy. Co jeszcze w nich mielono? Cukier puder. Gdy do ciasta zabrakło cukru pudru, można było w jedną chwilę zmienić w puder, cukier w kryształach. Mielenie przypraw. Ziele angielskie, goździki, jałowiec czy gorczyca była mielona na proszek i dodawana do pasztetu. Mieszanie przypraw. Nawet mielone przyprawy można w młynku po prostu zmieszać. Rozdrabnianie czosnku. Rozcieranie w...

Domowa pizza trik
Unsplash
Newsy
Niesamowity sposób na pizzę jak z włoskiej pizzerii. Wykorzystajcie ten znany przedmiot
Sekretem włoskiej pizzy jest niezwykle cienkie ciasto i wysoka temperatura pieczenia. Wiemy, jak osiągnąć ten efekt w domu

Pizza to bardzo popularne danie. Najczęściej Polacy zamawiają pizzę z pizzerii, jednak niektórzy robią ją sami w domach. Zrobienie domowej pizzy jest całkiem proste, ale najczęściej nie smakuje ona jak z pizzerii. Ta porada odmieni waszą domową pizzę raz na zawsze! Sposób na pizzę jak z pizzerii Powodem dla którego pizza robiona w domu nie smakuje tak, jak ta z pizzerii jest sposób pieczenia. Domowe piekarniki nie pozwalają na wytworzenie zbyt wysokiej temperatury, która jest konieczna do wypieku tradycyjnej pizzy. To dlatego ciasto w domowej pizzy znacznie mocniej wyrasta i przypomina ciasto chlebowe niż cienkie ciasto prawdziwej włoskiej pizzy z pizzerii. Mamy na to sposób! Internauci jak zwykle wykazali się niezwykłą kreatywnością. Wpadli na to, jak rozwiązać problem zbyt niskiej temperatury domowych piekarników i jak upodobnić je trochę do włoskiego pieca na pizzę. Chodzi o wykorzystanie kafelka podłogowego. Jeśli macie w domu kafelek, który został wam po remoncie, możecie wykorzystać go jako kamień, na którym zrobicie pizzę. Musicie oczywiście najpierw dobrze umyć ten kafelek i obchodzić się z nim ostrożnie. Jak przygotować pizzę na kafelku? Żeby przygotować pizzę na kafelku, rozgrzejcie piekarnik do maksymalnej temperatury i włóżcie tam kafelek. Pozostawcie go przez kilka minut do pełnego nagrzania. Na tak nagrzanym kafelku wyłóżcie ciasto do pizzy, najlepiej zróbcie je z tego przepisu . Uważajcie, kafelek będzie bardzo gorący! Włóżcie pizzę do piekarnika na kilka-kilkanaście minut. Czas będzie zależał od tego, jak mocno może rozgrzać się wasz piekarnik.   Dlaczego pizza z kafelka smakuje tak dobrze? Dzięki użyciu gorącego kafelka pizza jest przypiekana od spodu i tworzy się bardzo pyszny, chrupiący spód. Kafelek skraca też...

Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto do czego wciąż się ją wykorzystuj
własne
Newsy
Ta maszynka do mielenia mięsa z PRL-u była nie do zdarcia. Oto, do czego wciąż się ją wykorzystuje
Macie jeszcze taki sprzęt w domu? Był nie tylko pionierski, ale też ponadczasowy.

Maszynki do mięsa, to mały sprzęt AGD, który jest do dziś chyba w każdej kuchni. Czy uwierzycie, że kiedyś go po prostu nie było? W czasach PRL wkroczył do polskich domów i został już na zawsze. Także te dawne modele z lat 70. i 80. nadal można kupić na aukcjach. Są trwalsze od obecnie produkowanego sprzętu. Maszynka do mięsa na korbkę i maszynka elektryczna Na początku pojawiła się ciężka, żeliwna maszynka na korbkę. Musiała być mocno przykręcana do stołu, ale i tak cieszyła się dużym uznaniem. Jej młodszą siostrą jest nowoczesna, lżejsza maszynka elektryczna. Trafiła do polskich domów w latach 80. i choć z czasem zaczęła wypierać maszynki żeliwne, to obie są w sprzedaży do dziś. Odkąd pojawiły się w sklepach domowe maszynki do mięsa, wzrosły kuchenne możliwości pań domu. Wyraźnie spadł czas przygotowywania potraw. Mając maszynkę, można było w krótkim czasie i bez wysiłku przygotować wiele potraw, które wcześniej, co prawda też robiono, ale w znacznie dłuższym czasie. Co mieli się w elektrycznej maszynce z PRL-u? Ten sprzęt gospodynie wykorzystywały i nadal wykorzystują do mielenia: Mięsa na pasztet i na pierogi Twarogu na sernik i pierogi ruskie Maku na makowiec Ziemniaków na placki ziemniaczane, babkę i kiszkę ziemniaczaną Kapusty i grzybów na pierogi, krokiety i kulebiaka Wędlin domowego wyrobu Czy maszynka elektryczna do mięsa z PRL-u była głośna? Maszynki do mięsa popularne w latach 80. były niezniszczalne. A gdyby, którąś z części trzeba było jednak wymienić, to nic prostszego. Części zamienne także były dostępne, jak mało co w tych czasach. Czytelnicy fejsbukowego profilu Pewex, wspominają peerelowskie maszynki: - Mam taką maszynkę do mięsa tylko, że czerwoną....