Co najczęściej przygotowywano w prodiżu? Dzięki niemu nawet dania w PRL-u miały fantastyczny smak
Wikipedia Commons
Newsy

Macie w domu PRL-owski prodiż? To 1 danie wciąż wychodzi w nim wprost obłędnie

Prodiż to jeden z najbardziej kultowych gadżetów kuchennych z czasów PRL. Pojawił się w naszych domach jeszcze przed „boomem" na elektryczne piekarniki. Co w nim zwykle przygotowywano?

W czasach PRL prodiż był niemal w każdym domu. Urządzenie to zyskało ogromną popularność, zanim w polskich domach pojawiły się elektryczne piekarniki. Czym był prodiż i co najczęściej w nim przygotowywano?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prodiż – klasyk czasów PRL

Elektryczne piekarniki zrewolucjonizowały nasze podejście do gotowania. Zanim się jednak pojawiły, ogromną popularnością cieszył się prodiż. Prodiż był jednym z ważniejszych urządzeń kuchennych czasów PRL. Składał się z metalowego naczynia oraz z pokrywy wyposażonej w wizjer, był zasilany i ogrzewany prądem lub rzadziej gazem. Najczęściej przygotowywano w nim wszelkiego rodzaju ciasta oraz  mięsa.

Mimo iż nie był on tak zaawansowany, jak współczesne urządzenia kuchenne, jak na tamte lata był świetną alternatywą dla piekarnika, a przygotowywane w nim dania były naprawdę smaczne. Co najczęściej w nim przyrządzano?

Jakie danie przyrządza się w prodiżu?

Przygotowanie potraw w prodiżu jest bardzo łatwe. Zanim rozpoczniemy gotowanie, należy odpowiednio przygotować ścianki wewnętrzne, które przed pieczeniem należy wyłożyć folią aluminiową lub wysmarować tłuszczem.

W prodiżu tak naprawdę możemy przygotować wszystko – od kurczaka, przez pizzę, ciasto, babkę ziemniaczana, sernik aż po chleb. Jeżeli macie w domu prodiż i szukacie ciekawych przepisów z jego wykorzystaniem, podpowiemy wam, co możecie w nim przygotować. Pomysłów jest naprawdę mnóstwo.

Zobacz także
Pamiętacie ten fastfood z czasów PRL-u? Sprzedawano go na dworcach, odtwarzano w domowych piekarnikach

Pamiętacie ten fast food z czasów PRL-u? Sprzedawano go na dworcach, odtwarzano w domowych piekarnikach

Ten niepozorny, szary kartonik, w PRL-u był cenniejszy od pieniędzy. Kto go miał?

Ten niepozorny, szary kartonik w PRL-u był cenniejszy od pieniędzy. Kto go miał?

W prodiżu możecie upiec między innymi:

  • różnego rodzaju mięsne pieczenie
  • mięso z kurczaka
  • chleb na zakwasie z żurawiną
  • pizzę
  • bigos
  • ciasta

Jednak wiele gospodyń zgodnie przyzna, że właśnie w prodiżu najlepiej wypieka się gołąbki z kapustą i mięsno-ryżowym farszem.

Zamiast ślęczeć nad kuchenką gazową, wiele pań domu już od lat pakuje ściśle gołąbki na liściach kapusty, zalewa je odrobiną bulionu i tłuszczu, przykrywa pozostałymi liśćmi i czeka aż wypieką się na piękny rumiany kolor. Nic w tym dziwnego - nie ma nic lepszego, niż aromat lekko przypieczonej kapusty na gołąbku!

Czy można kupić prodiż w dzisiejszych czasach?

Jeśli myślicie, że prodiż to wspomnienie zamierzchłej przeszłości, to jesteście w błędzie. Dziś także sprzedaje się w sklepach prodiże, jednak są one o wiele bardziej zaawansowane. Zmodernizowane wersje tego urządzenia zamiast jednej posiadają dwie grzałki - jedną zamontowaną w dolnej części urządzenia, a drugą tuż pod pokrywką. Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwe jest równomierne pieczenie. Ponadto, niektóre urządzenia posiadają dodatkowe wkłady, takie jak np. rożen, ruszt a nawet termoobieg.

Dobrej jakości prodiż ma też wmontowany system kontrolek, które informują nas o zakończeniu pieczenia a także opcję automatycznego wyłączania po upływie określonego czasu pieczenia. Warto dodać, że pieczenie w prodiżu jest znacznie bardziej opłacalne i ekonomiczne niż pieczenie potraw w tradycyjnym piekarniku elektrycznym.

W sklepach znajdziemy mnóstwo modeli prodiżu. Mają też one różne kształty. Do wyboru mamy prostokątne, owalne, podłużne i okrągłe prodiże. Przykładowo, do pieczenia ciast warto kupić prodiż prostokątny. Jeżeli zaś zależy nam na pieczeniu chleba czy pizzy, lepszy będzie prodiż okrągły bądź owalny. Chcecie upiec w prodiżu mięso? Kształt wybranego przez was urządzenia może być dowolny.

Źródło: kuprtvagd.pl

piekarnik
Adobe Stock
Newsy
Ta nieznana funkcja piekarnika ułatwia życie. Będziecie w szoku
Większość gospodyń domowych nie wyobraża sobie kuchni bez piekarnika. To on jest sprawcą większości potraw. Nie wszyscy jednak wiedzą, iż posiada również ukrytą funkcję, która zdecydowanie ułatwia codzienne życie.

Zapiekanki, ciasta, ciasteczka, pizza, frytki, pieczenie czy kurczak to tylko część potraw, które można przygotować za pomocą piekarnika. Jest on nieodzowną częścią wyposażenia każdego domu. Nie tylko ułatwia codzienne życie, ale również dzięki niemu wiele dań można przygotować w zdrowszej wersji. Dania z piekarnika O konieczności posiadania piekarnika można przekonać się, gdy przygotowuje się w nim większość potraw. To główne urządzenie z wyposażenia kuchennego, dzięki któremu można przygotować tyle różnorodnych dań. Nie licząc ciast, ciasteczek czy innych wypieków, w piekarniku można przyrządzić takie potrawy jak: lasagne, frytki, zapiekanki, pizzę,  pieczone mięsa,  pieczonego kurczaka,  tarty wytrawne, gołąbki, zapiekane papryki z farszem. Piekarnik jest dość wielofunkcyjnym urządzeniem. Dzięki wielu atrakcyjnym funkcjom można przygotować za jego pomocą wiele świetnych dań. Zalety przygotowywania dań w piekarniku Oprócz szerokiego wyboru wielu dań, jakie można przyrządzić przy pomocy piekarnika, należy również wspomnieć o innych zaletach tego urządzenia. Poprawia ono codzienne życie, poprawia jego komfort, a nawet zdrowie, choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Oto pozytywne cechy piekarnika: potrawy są mniej kaloryczne, gdyż obróbka termiczna nie wymaga tłuszczu,  wiele dań tak naprawdę robi się samo, dzięki temu oszczędza się czas, za jednym razem można przygotować kilka rzeczy, w piekarniku jest możliwość przyrządzenia jednogarnkowego dania. Poprzez wiele pozytywnych aspektów, nieposiadanie w swoim wyposażeniu piekarnika jest wręcz grzeszną sprawą. Funkcje piekarnika Każdy piekarnik w swoim systemie ma wiele przydatnych na co dzień funkcji,...

Domowa pizza trik
Unsplash
Newsy
Niesamowity sposób na pizzę jak z włoskiej pizzerii. Wykorzystajcie ten znany przedmiot
Sekretem włoskiej pizzy jest niezwykle cienkie ciasto i wysoka temperatura pieczenia. Wiemy, jak osiągnąć ten efekt w domu

Pizza to bardzo popularne danie. Najczęściej Polacy zamawiają pizzę z pizzerii, jednak niektórzy robią ją sami w domach. Zrobienie domowej pizzy jest całkiem proste, ale najczęściej nie smakuje ona jak z pizzerii. Ta porada odmieni waszą domową pizzę raz na zawsze! Sposób na pizzę jak z pizzerii Powodem dla którego pizza robiona w domu nie smakuje tak, jak ta z pizzerii jest sposób pieczenia. Domowe piekarniki nie pozwalają na wytworzenie zbyt wysokiej temperatury, która jest konieczna do wypieku tradycyjnej pizzy. To dlatego ciasto w domowej pizzy znacznie mocniej wyrasta i przypomina ciasto chlebowe niż cienkie ciasto prawdziwej włoskiej pizzy z pizzerii. Mamy na to sposób! Internauci jak zwykle wykazali się niezwykłą kreatywnością. Wpadli na to, jak rozwiązać problem zbyt niskiej temperatury domowych piekarników i jak upodobnić je trochę do włoskiego pieca na pizzę. Chodzi o wykorzystanie kafelka podłogowego. Jeśli macie w domu kafelek, który został wam po remoncie, możecie wykorzystać go jako kamień, na którym zrobicie pizzę. Musicie oczywiście najpierw dobrze umyć ten kafelek i obchodzić się z nim ostrożnie. Jak przygotować pizzę na kafelku? Żeby przygotować pizzę na kafelku, rozgrzejcie piekarnik do maksymalnej temperatury i włóżcie tam kafelek. Pozostawcie go przez kilka minut do pełnego nagrzania. Na tak nagrzanym kafelku wyłóżcie ciasto do pizzy, najlepiej zróbcie je z tego przepisu . Uważajcie, kafelek będzie bardzo gorący! Włóżcie pizzę do piekarnika na kilka-kilkanaście minut. Czas będzie zależał od tego, jak mocno może rozgrzać się wasz piekarnik.   Dlaczego pizza z kafelka smakuje tak dobrze? Dzięki użyciu gorącego kafelka pizza jest przypiekana od spodu i tworzy się bardzo pyszny, chrupiący spód. Kafelek skraca też...

Góra-dół czy termoobieg? Sprawdźcie, jak poprawnie ustawić piekarnik do pieczenia ciast
Adobe Stock
Newsy
Góra-dół czy termoobieg? Sprawdźcie, jak poprawnie ustawić piekarnik do pieczenia ciast
Nawet najbardziej doświadczone kucharki łapią się za głowę, gdy mają ustawić odpowiedni tryb pieczenia. Wiele przepisów podpowiada, jak zrobić to poprawnie. Jednak, gdy receptura na mięso czy ciasto przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, sprawa nie jest już taka oczywista. 

Góra-dół, a może termoobieg? Co będzie najkorzystniejsze przy poszczególnych wypiekach i jaka jest różnica pomiędzy tymi trybami? A może to wszystko jedno, którą opcję pieczenia wybierzecie i wystarczy tylko pomanewrować z temperaturą? Zobaczcie, jeżeli też macie z tym problem.  Jakie potrawy można przyrządzić w piekarniku?  W dobie kuchenek mikrofalowych piekarniki odeszły trochę w zapomnienie. Jednak nie do końca, bo póki co nie wszystko można przyrządzić w mikrofali. Nic tak nie nadaje się do pieczenia i duszenia w brytfankach, jak klasyczny piekarnik. Tyle różnych smakowitości można przyrządzić właśnie w nim:  pieczone lub duszone mięsa i drób,  ryby w rękawie lub w foli aluminiowej,  zapiekanki warzywne i makaronowe,  pieczone warzywa,  domową pizzę,  ciasta i ciasteczka,  można w nim również suszyć grzyby, warzywa i owoce.  Jak działa termoobieg, a jak grzanie statyczne?  Grzanie góra-dół, lub tylko góra i tylko dół oznacza, że ciepło jest bardzo ukierunkowane, wydzielane jest jedynie pionowo lub na boki. Pieczenie w tym trybie przebiega wolniej i wymaga ustawienia wyższej temperatury, niż w urządzeniu z termoobiegiem.   Termoobieg z kolei zapewnia równomierne grzanie, rozpraszając ciepło po całym piekarniku. Przyczynia się to m.in. do tego, że piecze się w nim bardziej równomiernie i szybciej. Temperatura 200 °C w trybie góra-dół odpowiada 180 °C w termoobiegu.  Co można piec w termoobiegu?  Termoobieg zapewnia jednolite pieczenie, a także większą wilgotność przyrządzanych za jego pomocą dań. Dlatego doskonale sprawdza się przy różnego rodzaju pieczonych mięsach i rybach, a także warzywach, gdyż nie wysuszy ich zanadto.   Jeżeli macie dwie blachy pełne kurczaka, włóżcie je do piekarnika i...

Dlaczego w PRL-u każdy miał młynek do kawy? Nie chodziło tylko o mielenie kawy
własne
Newsy
Dlaczego w PRL-u każdy miał młynek do kawy? Nie chodziło tylko o mielenie kawy
W czym mielicie poranną kawę? W PRL-u używano do tego niezniszczalnego urządzenia. Można je dostać także dziś.

Gdy w sklepach, w czasach PRL-u pojawiły się elektryczne młynki, bardzo szybko zaczęły zdobywać zwolenników. Używano ich nie tylko do mielenia kawy. W niektórych polskich domach pracują do dziś. Młynki do kawy z PRL nigdy się nie psuły Pierwsze młynki, które pojawiły się w sprzedaży, były urządzeniami na korbę. Kręcąc nią, wprawiało się w ruch niewielkie żarna, które miażdżyły ziarenka kawy. Młynki do kawy sprzedawane w latach 70. I 80 były już elektryczne, ale nie miały nic wspólnego z dzisiejszym małym AGD, obliczonym na kilka lat pracy. Dziś kupujecie nowy czajnik elektryczny czy blender i nawet się nie obejrzycie, gdy musicie kupować kolejny. Produkty wytwarzane są tak, aby klienci byli zmuszeni co jakiś czas kupić nowe urządzenie. Dawne młynki były niezniszczalne. Nie psuły się i jeśli ktoś ich celowo nie zastąpił nowocześniejszym sprzętem, to działają do dziś. Fani facebookowego profilu Pewex, przyznają, że nadal z niego korzystają i dziwią się, że ta prosta maszynka do mielenia nadal działa: To niesamowite jak długo działają stare sprzęty i przerażające że nowe z założenia mają zacząć się psuć po czasie gwarancji. Mam młynek, który moi rodzice dostali w prezencie ślubnym ma on 40 lat i cały czas działa. Niezawodny do dziś dostałam od mamy jak "poszliśmy na swoje". Zastosowanie młynka do kawy Młynki do mielenia były wykorzystywane nie tylko do kawy. Co jeszcze w nich mielono? Cukier puder. Gdy do ciasta zabrakło cukru pudru, można było w jedną chwilę zmienić w puder, cukier w kryształach. Mielenie przypraw. Ziele angielskie, goździki, jałowiec czy gorczyca była mielona na proszek i dodawana do pasztetu. Mieszanie przypraw. Nawet mielone przyprawy można w młynku po prostu zmieszać. Rozdrabnianie czosnku. Rozcieranie w...