Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir (białko jaja)
AdobeStock
Newsy

Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir

Jak ulżyć sobie w przypadku wystąpienia oparzeń słonecznych? Wykorzystajcie tę sprawdzoną metodę.

W ostatnich dniach słońce świeci bardzo mocno, a w większości kraju występują ogromne upały. Oczywiście najlepiej chronić się przed słońcem i unikać promieni słonecznych. Taki upał może być niebezpieczny, szczególnie dla wrażliwych, starszych osób i dzieci. Konieczne jest nawadnianie się i stosowanie kremu z filtrem. Jeśli mimo to przydarzą wam się oparzenia słoneczne, skorzystajcie z tej porady. Złagodzicie ból.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Poparzenia słoneczne

Oparzenia słoneczne mogą być bardzo niebezpieczne. Pewnie większość z was wie, że opalanie nie jest zdrowe. Czasami może zdarzyć się jednak, że pomimo ostrożności spalicie sobie skórę. Nie jest to przyjemne, ale może być też niebezpieczne!

Poparzenia słoneczne są niestety nieodłącznym elementem lata. Chwila nieuwagi, ostre słońce, i zaczerwienione ramiona, lub nos gotowe. Zastosujcie wtedy tę naturalną metodę.

Naturalna metoda łagodzenia oparzeń słonecznych

Chodzi o wykorzystanie białka jaja kurzego. Białko jajek bardzo dobrze chłodzi spalone miejsce i dodatkowo może je odkażać.

Najlepiej skorzystajcie z białko prosto z lodówki. Będzie lepiej chłodziło sparzoną skórę i natychmiast zniweluje ból i pieczenie.

Zobacz także
Po czym rozpoznać najsmaczniejsze truskawki? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Po czym rozpoznać najsmaczniejsze truskawki? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

Białko jajka kurzego jest dobre na oparzenia ponieważ:

  • Zawiera cystatynę, która hamuje stany zapalne i łagodzi je
  • Zawiera enzym lizozym, posiadający właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Może pomóc zapobiegać powstawaniu infekcji w newralgicznym miejscu
  • Przyspiesza gojenie się rany
  • Przyjemnie chłodzi, dając natychmiastowy efekt

Jak skorzystać z białka jaja na oparzenia?

  1. Koniecznie oddzielcie białko jaja od żółtka. W obecności żółtka enzym lizozym jest blokowany, więc białko nie działa ze swoim 100% potencjałem.
  2. Posmarujcie oparzone miejsce białkiem.
  3. Możecie też ubić białka i posmarować newralgiczne miejsce pianą białkową. Jest ona lżejsza i przyjemna dla ciała.
  4. Możecie też wysmarować gazę białkiem jaja i przyłożyć ją do rany. Zdejmijcie okład po 15 minutach.

Pamiętajcie, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Chrońcie się przed słońcem, stosujcie nakrycia głowy i krem z filtrem. Jeśli nie musicie, nie wystawiajcie się na słońce.

Zbyt długie kąpiele słoneczne? Te produkty sobie z nimi poradzą. Macie je w lodówce
AdobeStock
Newsy
Zbyt długie kąpiele słoneczne? Te produkty sobie z nimi poradzą. Macie je w lodówce
Latem nietrudno o oparzenia słoneczne. Produkty, które każdy z was ma w domu, przyśpieszą gojenie!

Spędzacie lato nad morzem, w górach, a może w mieście? Niezależnie od miejsca, w którym przebywacie, w słonecznie dni nietrudno o poparzenia słoneczne. Nieprzyjemne objawy, takie jak pieczenie i szczypanie skóry, pomogą wam złagodzić produkty, które znajdują się w waszej lodówce! Kefir Kwaśne produkty mleczne, takie jak kefir , zsiadłe mleko i maślanka, zawierają żywe kultury bakterii, które odbudują naruszoną przez słońce skórę i przywrócą jej prawidłowy poziom pH. Należy nasączyć gazę w kefirze, maślance albo mleku i przyłożyć do poparzonych miejsc. Aloes Tak samo jak mleczne przetwory, aloes przywraca prawidłowe pH skóry, a do tego przyśpiesza jej regenerację. Aloes zawiera również aloektynę, która ma działanie przeciwzapalne. Zamoczcie gazę w soku z aloesu i zastosujcie w formie okładów na poparzenia. Ziemniaki Nie wszyscy wiedzą, że ziemniaki również świetnie działają na wszelkiego rodzaju podrażnienia! A zwłaszcza na poparzenia skóry, ponieważ ziemniaki pozwolą zapobiec pojawieniu się pęcherzy i złagodzą ból. Wystarczy, że pokroicie surowego ziemniaka w plasterki i przyłożycie je do oparzeń. Możecie też wymieszać po prostu mąkę ziemniaczaną z wodą i nałożyć na skórę. Miód Miód znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, które warto wykorzystać w leczeniu oparzeń. Po prostu posmarujcie podrażnione miejsca miodem i już po chwili odczujecie jego dobroczynne działanie. Jak chronić się przed słońcem? By skutecznie zapobiec oparzeniom słonecznym , koniecznie przestrzegajcie tych zasad w trakcie lata: Przed wyjściem na słońce, użyjcie kremu z filtrem UV. Jeśli macie bardzo jasną skórę, stosujcie SPF o wartości co najmniej 30. Starajcie...

wykorzystanie białka jaja
Adobe Stock
Newsy
Jak wykorzystać białko z jajka? Nie wyrzucajcie go. Ten trik totalnie was zaskoczy
Podczas przyrządzania faworków, tatara czy placka drożdżowego, zostają pozostałości w postaci białek jaj. Często niestety lądują w koszu, gdyż nie ma potrzeby ich wykorzystania w danym przepisie. Aby uniknąć marnowania produktów, skorzystajcie z tego patentu.

Sporo przepisów na różne dania czy wypieki, wymaga jedynie użycia żółtka jaja. Wówczas często pojawia się problem, co zrobić z pozostałym białkiem. Z jednej strony szkoda jest je wyrzucać, a z drugiej, wiele osób nie ma pomysłu na jego wykorzystanie. Dzięki zastosowaniu tego patentu, nie będziecie więcej marnować jedzenia. Sprawdźcie! Kuchnia z dodatkiem żółtek Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że przygotowując wiele potraw bądź wypieków, nie wykorzystuje się całego jaja. Najczęściej przydaje się żółtko, a białko jest składnikiem zbędnym. Najczęściej przygotowywane przez domowe gospodynie dania z żółtkiem to: tatar, pączki, wszelkie ciasta drożdżowe, faworki, kruche ciasteczka, krem zabajone, kogel mogel, makaron, sos holenderski, sos carbonara, deser tiramisu czy krem brulee. Takich propozycji jest wiele, natomiast z białkiem niestety może być problem. Właściwości zdrowotne białka Jaja to wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Jednak sporą rolę w tej kwestii odgrywa białko. Jest świetnym źródłem białka i nie zawiera dodatkowych tłuszczy. Dzięki temu jest idealnym składnikiem dla osób zmagających się z nadmierną masą ciała, gdyż na dłuższy czas zapewnia sytość. Poza tym, ma wiele witamin i mikroelementów pozytywnie wpływających na funkcjonowanie całego organizmu. Świetnie się sprawdza przy wsparciu układu odpornościowego, reguluje wchłanianie fosforu i wapnia, a także jest istotne dla utrzymania zdrowych kości oraz stawów. Patent na wykorzystanie białka Kiedy zużywacie żółtko podczas kuchennych wypieków bądź innych potraw, to nie wyrzucajcie białka. Białka idealnie sprawdzają się do podkreślenia wyglądu dań z piekarnika. Wystarczy takie białko dobrze...

białka jajek jak wykorzystać
AdobeStock
Triki kulinarne
Idealny sposób na wykorzystanie resztek białek! To genialne, co można z nich zrobić!
Nie masz co zrobić z nadmiarem białka? Oto kilka ciekawych sposobów na wykorzystanie białek i uprzedzamy - nie chodzi o bezy!

Jeżeli przygotowujesz dużo ciast i kotletów, to z pewnością żal ci wyrzucać za każdym razem bardzo dobre białko z jajek. Problem ten znają też bardzo dobrze rodzice małych alergików ze skazą białkową, a także dorośli uczuleni na białko jaja kurzego. Ale białek nie trzeba wyrzucać! Można z nich wyczarować przepyszne bezy lub, jeśli absolutnie nikt w waszym domu białek nie je, wykorzystać je w naprawdę niekonwencjonalny sposób! Jeśli chcecie się dowiedzieć, co można zrobić z białkami jajek, przeczytajcie ten artykuł! Maseczka do twarzy Proteiny zawarte w białkach jajek mają naprawdę dobroczynne działanie na skórę! Doskonale nawilżają twarz, a zimą wzmacniają ją, dzięki czemu będzie lepiej chroniona przed mrozem. Domowe farbki Białka jajek świetnie się nadają do zrobienia własnoręcznych farbek do malowania! Wystarczy wymieszać białko z odrobiną wody i pigmentu. Wykonanie takich farbek jest banalnie proste i warto wykorzystać ten pomysł np. podczas leniwego popołudnia z pociechami! Farby z białka wspaniale nadają się do malowania palcami, dzięki czemu maluchy mogą rozwijać zdolności motoryczne i wyobraźnię. Dawniej farba z białek jaj była wykorzystywana do malowania obrazów – przynajmniej dopóki nie wynaleziono farby olejnej. Jednak do dziś można podziwiać średniowieczne dzieła namalowane białkiem z odrobiną pigmentu! Odżywka do włosów Nasze mamy i babcie nie słyszały o czymś takim jak „odżywka do włosów”. Sposobem na wypadające, łamliwe i suche włosy była mikstura z jajek, rumianku i oliwy! Wystarczyło nałożyć ją na włosy tak, jak odżywkę i poczekać kilka minut. I pamiętać o tym, żeby spłukać ją zimną wodą – w przeciwnym razie białko się zetnie. Uwierzcie, że wyciąganie kawałków ściętego białka z włosów naprawdę nie jest przyjemne....

jajko
AdobeStock
Newsy
Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?
Wiecie, dlaczego warto jeść jajka? Przeczytajcie, co znajduje się w żółtku, a co w białku jaja.

Na pewno macie w swoich domach jajka. Przygotowuje się z nich wiele kultowych potraw. Jajecznica, omlety, ciasta, babeczki, placuszki… Gotowanie bez jajek byłoby na pewno ciężkie. Oprócz tego, że jajka mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne, warto umieszczać je w diecie też ze względów zdrowotnych!  Jajka są od wieków jednym z bardziej cenionych składników pokarmowych. To wyjątkowo skondensowane źródło witamin i minerałów. Przeczytajcie o tym, jakich elementów dostarczają jajka, ile można ich jeść i wreszcie o tym, co jest zdrowsze: żółtka czy białka jaj.  Właściwości zdrowotne jajek Jeśli nie macie na nie alergii, jajka prawie na pewno mogą być składnikiem waszej diety. Pod wapienną skorupką, ukryte jest niesamowicie dużo cennych mikro i makroelementów. Jaja naturalnie muszą stanowić źródło energii dla rozwijających się w nich piskląt. W jajkach kumuluje się więc wiele minerałów i witamin! W jajkach znajdziecie między innymi: Sporo dobrze strawnego białka Dobrze przyswajalne żelazo Prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C) w pokaźnych ilościach! Magnez, potas, wapń Która część jajka jest najzdrowsza? Żółtko jaja Najbardziej skondensowanych źródłem witamin i minerałów, jest żółtko. Można więc powiedzieć, że to ono jest najzdrowszym elementem jajka. Niektórzy zalecają nawet jedzenie surowych żółtek jako swego rodzaju multiwitaminy. W przypadku żółtek, nie sprawdza się jednak zasada: im więcej, tym lepiej. Żółtko zawiera też znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu niż białko jaja. To z tego powodu wydawane są rekomendacje o tym, że jajek też nie można jeść bez limitu. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać ilości 7 jajek tygodniowo, a osoby z...