Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir (białko jaja)
AdobeStock
Newsy

Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir

Jak ulżyć sobie w przypadku wystąpienia oparzeń słonecznych? Wykorzystajcie tę sprawdzoną metodę.

W ostatnich dniach słońce świeci bardzo mocno, a w większości kraju występują ogromne upały. Oczywiście najlepiej chronić się przed słońcem i unikać promieni słonecznych. Taki upał może być niebezpieczny, szczególnie dla wrażliwych, starszych osób i dzieci. Konieczne jest nawadnianie się i stosowanie kremu z filtrem. Jeśli mimo to przydarzą wam się oparzenia słoneczne, skorzystajcie z tej porady. Złagodzicie ból.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Poparzenia słoneczne

Oparzenia słoneczne mogą być bardzo niebezpieczne. Pewnie większość z was wie, że opalanie nie jest zdrowe. Czasami może zdarzyć się jednak, że pomimo ostrożności spalicie sobie skórę. Nie jest to przyjemne, ale może być też niebezpieczne!

Poparzenia słoneczne są niestety nieodłącznym elementem lata. Chwila nieuwagi, ostre słońce, i zaczerwienione ramiona, lub nos gotowe. Zastosujcie wtedy tę naturalną metodę.

Naturalna metoda łagodzenia oparzeń słonecznych

Chodzi o wykorzystanie białka jaja kurzego. Białko jajek bardzo dobrze chłodzi spalone miejsce i dodatkowo może je odkażać.

Najlepiej skorzystajcie z białko prosto z lodówki. Będzie lepiej chłodziło sparzoną skórę i natychmiast zniweluje ból i pieczenie.

Zobacz także
Po czym rozpoznać najsmaczniejsze truskawki? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Po czym rozpoznać najsmaczniejsze truskawki? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

To trucizna z żywności, której skutki poznamy dopiero za kilkanaście lat

Białko jajka kurzego jest dobre na oparzenia ponieważ:

  • Zawiera cystatynę, która hamuje stany zapalne i łagodzi je
  • Zawiera enzym lizozym, posiadający właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Może pomóc zapobiegać powstawaniu infekcji w newralgicznym miejscu
  • Przyspiesza gojenie się rany
  • Przyjemnie chłodzi, dając natychmiastowy efekt

Jak skorzystać z białka jaja na oparzenia?

  1. Koniecznie oddzielcie białko jaja od żółtka. W obecności żółtka enzym lizozym jest blokowany, więc białko nie działa ze swoim 100% potencjałem.
  2. Posmarujcie oparzone miejsce białkiem.
  3. Możecie też ubić białka i posmarować newralgiczne miejsce pianą białkową. Jest ona lżejsza i przyjemna dla ciała.
  4. Możecie też wysmarować gazę białkiem jaja i przyłożyć ją do rany. Zdejmijcie okład po 15 minutach.

Pamiętajcie, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Chrońcie się przed słońcem, stosujcie nakrycia głowy i krem z filtrem. Jeśli nie musicie, nie wystawiajcie się na słońce.

Jedzcie te warzywa, a zmniejszycie ryzyko oparzeń słonecznych. Pozycja obowiązkowa w letnim menu
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te warzywa, a zmniejszycie ryzyko oparzeń słonecznych. Pozycja obowiązkowa w letnim menu
Spożywanie pewnych warzyw i owoców pomoże wzmocnić waszą skórę, która latem nieustannie jest wystawiona na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Sprawdźcie, co warto teraz włączyć do swojej diety.

W letnie miesiące ochrona przeciwsłoneczna jest ogromnie ważna. Oparzenia od słońca nie są obojętne dla naszego zdrowia - bolą i mogą przyczynić się do rozwoju raka skóry. Czy wiedzieliście, że poza stosowaniem kremów do opalania i noszenia odpowiedniej odzieży, istnieje więcej sposobów na uchronienie się przed słońcem? Z pomocą przyjdą produkty, które latem koniecznie powinny się znaleźć w waszej diecie.  Rola beta-karotenu w ochronie przeciwsłonecznej Składnikiem odżywczym, który wzmacnia skórę wystawioną na promienie słoneczne, jest beta-karoten. Po spożyciu, jest przekształcany w witaminę A i staje się przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed nowotworami. Natomiast gdy beta-karoten gromadzi się w naskórku, działa on jak bariera ochronna, zabezpieczająca skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Oczywiście w ten sposób nie ochronicie się przed oparzeniami w stu procentach. Nadal należy stosować kremy do opalania i unikać ekspozycji na promienie słoneczne. Jednak jedzenie produktów bogatych w beta-karoten może wzmocnić skórę w trudnych warunkach, takich jak plażowanie w pełnym słońcu. W tych produktach znajdziecie beta-karoten Beta-karoten jest obecny w wielu pysznych warzywach i owocach. Ich jedzenie to sama przyjemność, dlatego warto połączyć dobre z pożytecznym. Beta-karoten znajduje się m.in. w: marchwi botwinie szczawiu szpinaku fasolce szparagowej natce pietruszki sałatach pomidorach agreście mango papajach melonach morelach Ważne jest, by spożywać wymienione produkty z tłuszczami, w których beta-karoten się rozpuszcza. Najlepszym rozwiązaniem są zdrowe oleje, takie jak olej rzepakowy czy lniany. Jak chronić się przed słońcem?...

Zbyt długie kąpiele słoneczne? Te produkty sobie z nimi poradzą. Macie je w lodówce
AdobeStock
Newsy
Zbyt długie kąpiele słoneczne? Te produkty sobie z nimi poradzą. Macie je w lodówce
Latem nietrudno o oparzenia słoneczne. Produkty, które każdy z was ma w domu, przyśpieszą gojenie!

Spędzacie lato nad morzem, w górach, a może w mieście? Niezależnie od miejsca, w którym przebywacie, w słonecznie dni nietrudno o poparzenia słoneczne. Nieprzyjemne objawy, takie jak pieczenie i szczypanie skóry, pomogą wam złagodzić produkty, które znajdują się w waszej lodówce! Kefir Kwaśne produkty mleczne, takie jak kefir , zsiadłe mleko i maślanka, zawierają żywe kultury bakterii, które odbudują naruszoną przez słońce skórę i przywrócą jej prawidłowy poziom pH. Należy nasączyć gazę w kefirze, maślance albo mleku i przyłożyć do poparzonych miejsc. Aloes Tak samo jak mleczne przetwory, aloes przywraca prawidłowe pH skóry, a do tego przyśpiesza jej regenerację. Aloes zawiera również aloektynę, która ma działanie przeciwzapalne. Zamoczcie gazę w soku z aloesu i zastosujcie w formie okładów na poparzenia. Ziemniaki Nie wszyscy wiedzą, że ziemniaki również świetnie działają na wszelkiego rodzaju podrażnienia! A zwłaszcza na poparzenia skóry, ponieważ ziemniaki pozwolą zapobiec pojawieniu się pęcherzy i złagodzą ból. Wystarczy, że pokroicie surowego ziemniaka w plasterki i przyłożycie je do oparzeń. Możecie też wymieszać po prostu mąkę ziemniaczaną z wodą i nałożyć na skórę. Miód Miód znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, które warto wykorzystać w leczeniu oparzeń. Po prostu posmarujcie podrażnione miejsca miodem i już po chwili odczujecie jego dobroczynne działanie. Jak chronić się przed słońcem? By skutecznie zapobiec oparzeniom słonecznym , koniecznie przestrzegajcie tych zasad w trakcie lata: Przed wyjściem na słońce, użyjcie kremu z filtrem UV. Jeśli macie bardzo jasną skórę, stosujcie SPF o wartości co najmniej 30. Starajcie...

Popularny składnik drinków może wywołać przebarwienia na skórze. Uważajcie latem na te owoce
AdobeStock
Newsy
Popularny składnik drinków może wywołać przebarwienia na skórze. Uważajcie latem na te owoce
Zachowajcie ostrożność przy obieraniu i krojeniu tych owoców w pełnym słońcu - to może się źle skończyć.

Choć kalendarzowe lato dopiero za miesiąc, już teraz w niektórych częściach Polski wysokie temperatury mogą mocno doskwierać. Gdy jest tak ciepło, nic nie robi lepiej od chłodnej wody z dodatkiem lodu, mięty i pokrojonej w plasterki cytryny. Okazuje się jednak, że tak smaczne i orzeźwiające latem cytrusy mogą być w istocie niebezpieczne. Sprawdźcie, dlaczego.  Jak chronić się przed słońcem? Już nawet dzieci wiedzą, że w słoneczną pogodę należy chronić się przed słońcem. Najlepiej jest siedzieć w cieniu, nosić przewiewną odzież zasłaniającą ciało oraz nakrycie głowy. Jeżeli jednak chcemy wyjść na słońce i kąpać się w morzu czy jeziorze, trzeba zadbać o ochronę w postaci kremu z filtrem. Wszystko po to, by zapobiec bolesnym oparzeniom słonecznym.  Mało kto jednak wie, że są produkty, które mogą zwiększyć wrażliwość skóry na promieniowanie słoneczne. To prowadzi nie tylko do oparzeń, ale też uczulenia na słońce w postaci np. wysypki. Zdarzają się także nieestetyczne przebarwienia. Jednym z takich produktów są cytrusy - jak cytryna, limonka, pomarańcze, grejpfruty czy pomelo. Cytrusy a słońce W jaki sposób cytrusy wpływają na naszą skórę w słońcu? Okazuje się, że owoce te zawierają substancje fototoksyczne. Gdy dojdzie do kontaktu takich substancji ze skórą, to w połączeniu z promieniowaniem ultrafioletowym może dochodzić do zapalenia skóry, a także przebarwień, które są bardzo trudne do usunięcia. Wystarczy, że będziecie kroić cytrynę w pełnym słońcu i jej sok tryśnie wam na skórę i nieszczęście gotowe.  By ochronić się latem przed słońcem i przebarwieniami, stosujcie się także do tych zaleceń: zawsze używajcie kremu zawierającego wysokie filtry UV noście lekkie, oddychające ubrania z lnu lub bawełny...

wykorzystanie białka jaja
Adobe Stock
Newsy
Jak wykorzystać białko z jajka? Nie wyrzucajcie go. Ten trik totalnie was zaskoczy
Podczas przyrządzania faworków, tatara czy placka drożdżowego, zostają pozostałości w postaci białek jaj. Często niestety lądują w koszu, gdyż nie ma potrzeby ich wykorzystania w danym przepisie. Aby uniknąć marnowania produktów, skorzystajcie z tego patentu.

Sporo przepisów na różne dania czy wypieki, wymaga jedynie użycia żółtka jaja. Wówczas często pojawia się problem, co zrobić z pozostałym białkiem. Z jednej strony szkoda jest je wyrzucać, a z drugiej, wiele osób nie ma pomysłu na jego wykorzystanie. Dzięki zastosowaniu tego patentu, nie będziecie więcej marnować jedzenia. Sprawdźcie! Kuchnia z dodatkiem żółtek Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że przygotowując wiele potraw bądź wypieków, nie wykorzystuje się całego jaja. Najczęściej przydaje się żółtko, a białko jest składnikiem zbędnym. Najczęściej przygotowywane przez domowe gospodynie dania z żółtkiem to: tatar, pączki, wszelkie ciasta drożdżowe, faworki, kruche ciasteczka, krem zabajone, kogel mogel, makaron, sos holenderski, sos carbonara, deser tiramisu czy krem brulee. Takich propozycji jest wiele, natomiast z białkiem niestety może być problem. Właściwości zdrowotne białka Jaja to wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Jednak sporą rolę w tej kwestii odgrywa białko. Jest świetnym źródłem białka i nie zawiera dodatkowych tłuszczy. Dzięki temu jest idealnym składnikiem dla osób zmagających się z nadmierną masą ciała, gdyż na dłuższy czas zapewnia sytość. Poza tym, ma wiele witamin i mikroelementów pozytywnie wpływających na funkcjonowanie całego organizmu. Świetnie się sprawdza przy wsparciu układu odpornościowego, reguluje wchłanianie fosforu i wapnia, a także jest istotne dla utrzymania zdrowych kości oraz stawów. Patent na wykorzystanie białka Kiedy zużywacie żółtko podczas kuchennych wypieków bądź innych potraw, to nie wyrzucajcie białka. Białka idealnie sprawdzają się do podkreślenia wyglądu dań z piekarnika. Wystarczy takie białko dobrze...