Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir (białko jaja)
AdobeStock
Newsy

Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir

Jak ulżyć sobie w przypadku wystąpienia oparzeń słonecznych? Wykorzystajcie tę sprawdzoną metodę.

W ostatnich dniach słońce świeci bardzo mocno, a w większości kraju występują ogromne upały. Oczywiście najlepiej chronić się przed słońcem i unikać promieni słonecznych. Taki upał może być niebezpieczny, szczególnie dla wrażliwych, starszych osób i dzieci. Konieczne jest nawadnianie się i stosowanie kremu z filtrem. Jeśli mimo to przydarzą wam się oparzenia słoneczne, skorzystajcie z tej porady. Złagodzicie ból.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Poparzenia słoneczne

Oparzenia słoneczne mogą być bardzo niebezpieczne. Pewnie większość z was wie, że opalanie nie jest zdrowe. Czasami może zdarzyć się jednak, że pomimo ostrożności spalicie sobie skórę. Nie jest to przyjemne, ale może być też niebezpieczne!

Poparzenia słoneczne są niestety nieodłącznym elementem lata. Chwila nieuwagi, ostre słońce, i zaczerwienione ramiona, lub nos gotowe. Zastosujcie wtedy tę naturalną metodę.

Naturalna metoda łagodzenia oparzeń słonecznych

Chodzi o wykorzystanie białka jaja kurzego. Białko jajek bardzo dobrze chłodzi spalone miejsce i dodatkowo może je odkażać.

Najlepiej skorzystajcie z białko prosto z lodówki. Będzie lepiej chłodziło sparzoną skórę i natychmiast zniweluje ból i pieczenie.

Białko jajka kurzego jest dobre na oparzenia ponieważ:

  • Zawiera cystatynę, która hamuje stany zapalne i łagodzi je
  • Zawiera enzym lizozym, posiadający właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Może pomóc zapobiegać powstawaniu infekcji w newralgicznym miejscu
  • Przyspiesza gojenie się rany
  • Przyjemnie chłodzi, dając natychmiastowy efekt

Jak skorzystać z białka jaja na oparzenia?

  1. Koniecznie oddzielcie białko jaja od żółtka. W obecności żółtka enzym lizozym jest blokowany, więc białko nie działa ze swoim 100% potencjałem.
  2. Posmarujcie oparzone miejsce białkiem.
  3. Możecie też ubić białka i posmarować newralgiczne miejsce pianą białkową. Jest ona lżejsza i przyjemna dla ciała.
  4. Możecie też wysmarować gazę białkiem jaja i przyłożyć ją do rany. Zdejmijcie okład po 15 minutach.

Pamiętajcie, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Chrońcie się przed słońcem, stosujcie nakrycia głowy i krem z filtrem. Jeśli nie musicie, nie wystawiajcie się na słońce.

białka jajek jak wykorzystać
AdobeStock
Triki kulinarne
Idealny sposób na wykorzystanie resztek białek! To genialne, co można z nich zrobić!
Nie masz co zrobić z nadmiarem białka? Oto kilka ciekawych sposobów na wykorzystanie białek i uprzedzamy - nie chodzi o bezy!

Jeżeli przygotowujesz dużo ciast i kotletów, to z pewnością żal ci wyrzucać za każdym razem bardzo dobre białko z jajek. Problem ten znają też bardzo dobrze rodzice małych alergików ze skazą białkową, a także dorośli uczuleni na białko jaja kurzego. Ale białek nie trzeba wyrzucać! Można z nich wyczarować przepyszne bezy lub, jeśli absolutnie nikt w waszym domu białek nie je, wykorzystać je w naprawdę niekonwencjonalny sposób! Jeśli chcecie się dowiedzieć, co można zrobić z białkami jajek, przeczytajcie ten artykuł! Maseczka do twarzy Proteiny zawarte w białkach jajek mają naprawdę dobroczynne działanie na skórę! Doskonale nawilżają twarz, a zimą wzmacniają ją, dzięki czemu będzie lepiej chroniona przed mrozem. Domowe farbki Białka jajek świetnie się nadają do zrobienia własnoręcznych farbek do malowania! Wystarczy wymieszać białko z odrobiną wody i pigmentu. Wykonanie takich farbek jest banalnie proste i warto wykorzystać ten pomysł np. podczas leniwego popołudnia z pociechami! Farby z białka wspaniale nadają się do malowania palcami, dzięki czemu maluchy mogą rozwijać zdolności motoryczne i wyobraźnię. Dawniej farba z białek jaj była wykorzystywana do malowania obrazów – przynajmniej dopóki nie wynaleziono farby olejnej. Jednak do dziś można podziwiać średniowieczne dzieła namalowane białkiem z odrobiną pigmentu! Odżywka do włosów Nasze mamy i babcie nie słyszały o czymś takim jak „odżywka do włosów”. Sposobem na wypadające, łamliwe i suche włosy była mikstura z jajek, rumianku i oliwy! Wystarczyło nałożyć ją na włosy tak, jak odżywkę i poczekać kilka minut. I pamiętać o tym, żeby spłukać ją zimną wodą – w przeciwnym razie białko się zetnie. Uwierzcie, że wyciąganie kawałków ściętego białka z włosów naprawdę nie jest przyjemne....

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Galareta do karpia
gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Chcecie zrobić karpia w dobrze sklarowanej galarecie? Jej sekretem jest ten 1 składnik
Polacy mają w swoich kajetach z przepisami dziesiątki wersji karpia. My proponujemy wam dziś tę przepyszną rybę w przejrzystej i klarownej galarecie. Przygotujcie ją razem z nami!

W dzisiejszych czasach w sklepach mamy już znacznie większy wybór ryb przed świętami niż jeszcze kilkanaście lat temu. Ale tradycja zobowiązuje, a karp to karp. W związku z tym, nasze wigilijne stoły uginają się od karpi smażonych, duszonych, pieczonych, gotowanych. Gdzieniegdzie nadal żywa jest tradycja przygotowania karpia w galarecie. Dzisiaj pomożemy wam przyrządzić takiego właśnie karpia. Zapomnijcie o mętnej i nieestetycznej galarecie. Z nami na pewno się uda, a to danie stanie się pozycją obowiązkową na lata! Karpia w galarecie polecamy przede wszystkim osobom, które mają problemy z trawieniem. Karp jest sam w sobie dość tłustą rybą. Jeżeli go ugotujemy, unikniemy nasączenia go dodatkowym tłuszczem, jak miałoby to miejsce w czasie smażenia. Przepis na karpia w galarecie Nie będzie to zbytnio trudny przepis, ale warto wziąć sobie do serca kilka krótkich rad, dzięki którym  tak przyrządzona ryba zrobi furorę 24 grudnia w waszych domach. Jeden, a w zasadzie dwa składniki sprawią, że uda wam się idealnie sklarować galaretę. Składniki: 1 kg filetów z karpia bez ości 1 marchew 1 korzeń pietruszki Pół małego selera 1 cebula Kilka ziaren ziela angielskiego i parę liści laurowych 3 łyżki żelatyny Sól i pieprz Groszek zielony konserwowy (opcjonalnie) 2 białka jaja kurzego Ocet Przygotowanie: Rybę płuczemy, kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i solimy. Warzywa obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny. Następnie wkładamy do bulionu nasze filety z karpia i gotujemy przez następne 25-30 min. Następnie odcedzamy wywar z warzyw i ryby za pomocą drobnego sita. Do ostudzonego wywaru...

karp
Gotujmy.pl
Newsy
Alergia na karpia. Jakie są jej objawy? Tych symptomów lepiej nie lekceważyć
Po zjedzeniu karpia czujecie mdłości, ból brzucha, a na drugi dzień dostajecie wysypki? To może być alergia pokarmowa! Sprawdźcie, kiedy jest niebezpieczna.

Z alergią pokarmową nie ma żartów! Jeżeli macie szczęście, to objawy alergii na różne pokarmy mogą mieć u was postać wysypki, bólu brzucha lub napadów kichania. Jednak u niektórych osób reakcje alergiczne są bardzo niebezpieczne i mogą stanowić poważne zagrożenie dla życia. Czy karp może uczulać? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule. Uczulenie na ryby Choć na hasło „alergia pokarmowa” większości z was pewnie przychodzą do głowy orzeszki ziemne czy laktoza będące jednymi z najpopularniejszych alergenów, to wbrew pozorom ryby również bardzo często uczulają. Co więcej, jeśli stwierdzono u was alergię na jeden gatunek ryby, to bardzo prawdopodobne jest, że uczuleni jesteście na jeszcze kilka innych. Ryby bowiem zawierają białko o nazwie parwalbumina, który jest popularnym alergenem. Możecie być raczej spokojni w kwestii owoców morza, ponieważ białka znajdujące się w nich są nieco inaczej zbudowane i nie uczulają tak, jak te zawarte w rybach. Objawy alergii na karpia Jeśli jesteście uczuleni na karpia i spożyjecie danie przygotowane z tej ryby, to zauważycie u siebie objawy typowe dla innych alergii pokarmowych. Są to m.in.: Ból brzucha Biegunka Mdłości Pokrzywka Wysypka Obrzęk okolicy ust Objawy u każdego będą inne i może wystąpić tylko jeden z nich, kilka, a nawet wszystkie. Nie są one bardzo groźne dla zdrowia, a jedynie mocno uciążliwe. Niebezpieczny jest obrzęk Quinckego oraz wstrząs anafilaktyczny. W przypadku wystąpienia tych objawów trzeba natychmiast pojechać do szpitala, gdzie lekarz poda lek antyhistaminowy w zastrzyku. Wstrząs anafilaktyczny w ciągu kilku minut wywołuje ciężkie problemy z krążeniem i oddychaniem. Występuje on dość rzadko, ale stanowi duże zagrożenie dla życia, dlatego ważna jest bardzo szybka reakcja....