Karp
Pixabay/ aranhaverde
Newsy

Co mówi o karpiu kolor jego brzucha? Nigdy go nie kupujcie, jeśli nie jest żółty. Dlaczego?

Karpia podacie z pewnością na Wigilię. Bez tej wyjątkowej ryby święta nie przypominają tradycji. Jak wybrać odpowiedniego?

Karp w galarecie, karp smażony, zupa rybna - to tylko część dań, które możecie zaserwować swoim bliskim podczas wigilijnej kolacji. Ponadto, grudzień to najlepszy czas na zakup tej świątecznej ryby. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Karp jako postna ryba chrześcijańska

Ryba jest m.in. symbolem nowego życia i Jezusa Chrystusa. Karp religijnie wręcz idealnie wpisuje się w postną tradycję świąteczną. Ryba ta stała się dlatego wysoko cenionym źródłem białka w czasie dłuższych, wielodniowych postów, narzucanych przez religię chrześcijańską.

Technikę jej hodowli udoskonalano z tego względu w klasztorach. Hodowcy od zawsze byli gotowi zachowywać najpiękniejsze okazy do celów reprodukcyjnych, dzięki czemu przeprowadzali selekcję genetyczną. Jednak nie wszystkie karpie są zdatne do jedzenia. Warto, byście to pamiętali!

Obecnie powstałą rybę cechuje wytrzymałość, duża ilość mięsa i imponująca długowieczność, także na wolności. Dzisiaj, głównie w Europie Środkowej, karp nadal zajmuje ważne miejsce w tradycji gastronomicznej. Karpie są głównie podawane w czasie posiłków świątecznych na koniec roku.

Kilka dni w czystej wodzie i mięso karpia traci mulisty smak

Nie wszyscy potrafią przygotować karpia. To białe, nad wyraz zdrowe mięso, ma kilka kulinarnych pułapek. Najlepiej przed przygotowaniem ryby, trzymać ją przez jakiś czas w czystej wodzie. To pozwoli zniwelować mulisty smak karpia. Jaki smakuje najlepiej? W porcjach, świeży lub wędzony - na pewno znajdziecie coś dla siebie.

Dlaczego kolor brzucha karpia jest tak ważny?

Jedną z ważnych rzeczy, na którą warto zwrócić uwagę przy za kupie karpia na święta, jest kolor jego brzucha. Szczególnie dobry wybór karpia dotyczy koloru żółtego, nawet w jego ciemniejszych tonach. Kolor brzucha karpia i skrzeli na bowiem ogromne znaczenie.

Świeżo złowionego karpia poznacie na pierwszy rzut oka! Powinien mieć mocno czerwone skrzela, błyszczące oczy i żadnych uszkodzeń mechanicznych. Dobrej jakości karp charakteryzuje się okrągłym brzuchem oraz naturalnymi, przejrzystymi oczami.

Zapach karpia 

O zapachu karpia krążą legendy. Ten dla karpia naturalny powinien mieć woń wodorostów. Jeśli decydujecie się na zakup karpia, polecamy powąchać wybraną sztukę. Świeży karp charakteryzuje się również błyszczącą skórką i przede wszystkim, żółtym podbrzuszem! Tylko taki nadaje się do spożycia.

Karp smażony
Gotujmy.pl/GrażynaMAtuszczyk
Newsy
Czym przyprawić karpia przed smażeniem? Prosta mikstura tylko dla wtajemniczonych
Już za chwilę zasiądziecie przy świątecznym stole. Przed przygotowaniem kolacji wigilijnej, warto wiedzieć kilka rzeczy o przyrządzaniu karpia.

Ciasto naleśnikowe czy bułka tarta? Podobnych zagadnień względem przepisu na karpia jest co najmniej kilka.  Karp z chrupiąca skórką Bez karpia trudno wyobrazić sobie Wigilię. To jedno z klasycznych dań świątecznej kuchni polskiej. Najczęściej sięgacie po niego właśnie w grudniu. Karpia można przyrządzić w galarecie, pieczonego lub w wersji najsmaczniejszej i najczęściej spotykanej - smażonej. Mogłoby się wydawać, że smażenie ryby nie przysporzy większych problemów. Nic bardziej mylnego! Smażenie na tłuszczu niesie za sobą ryzyko pochlapania kuchni olejem. Choć jest jeden trik, o czym też pisaliśmy, by tego uniknąć. Wystarczy na rozgrzany na patelni tłuszcz wysypać odrobinę soli.  Ulubiony karp Polaków to taki z chrupiącą skórką. Do uzyskania podobnego efektu wystarczy oprószenie go mąka. Sama ryba jest dość tłusta, zatem ciasto naleśnikowe można zarezerwować na inny przepis. Bułka też nie sprawdzi się w przypadku karpia. Za bardzo nasiąka olejem i sprawia, że jemy tłusto z nawiązką. Karpia nie trzeba szczególnie przyprawiać Smak karpia należy do charakterystycznych. Trudno pomylić go z inną rybą. Najlepiej przed smażeniem zamarynować go w lodówce na dobę. Taka marynata sprawi, że znany od lat karp zaskoczy was głębią smaku. Wystarczy, że połączycie składniki marynaty, natrzecie nimi karpia i mocno schłodzicie.  Składniki marynaty: sok z cytryny kawałki pokrojonej cebuli starty seler i marchewka sól i pieprz do smaku Ile powinien się smażyć wigilijny karp? Ważne, żeby pokroić rybę na równej wielkości kawałki. Średnie mogą być gotowe już po 5 minutach. Złoty kolor skórki oznacza, że karp jest gotowy do konsumpcji. Po usmażeniu rybę możecie też ułożyć na papierowym...

Karp zwyczajny
Pixabay/Alexas_Fotos
Newsy
Tych ciekawostek o karpiu na pewno nie znaliście. Niektóre mogą was zaskoczyć
Karp to prawdziwie wigilijna ryba. Właściwie trudno sobie wyobrazić święta bez karpia w roli głównej. Ryba ta ma też nieprzypadkową symbolikę. To świąteczny znak nowego życia i harmonii w nadchodzącym roku.

Karp to przysmak, który z pewnością zagości na waszych talerzach podczas Wigilii. Boże Narodzenie bez tej popularnej ryby nie może się zwyczajnie odbyć. Karp to jednak nie tylko święta. Ta ryba potrafi zaskoczyć! Krótka historia karpia Dzika forma karpia występowała pierwotnie w Europie południowo-wschodniej i Azji zachodniej w zlewiskach mórz Egejskiego, Czarnego, Kaspijskiego i Aralskiego. Jako pierwsze udomowiły go Chiny, a najwcześniejsze o nim wzmianki znajdziemy już u Arystotelesa, około IV wieku przez naszą erą. Karp pojawił się w Polsce około XII i XIII wieku.  Współcześnie odławia się około 200 tysięcy ton karpia na przestrzeni roku. Karp stanowi aż połowę polskich ryb słodkowodnych. Wędkarze mają na temat karpia określone zdanie. Według nich to niezwykle waleczna i przebiegła ryba. Dopiero po wojnie został w Polsce uznany jako idealny kandydat na rybę wigilijną. Ówczesne władze państwowe doprowadziły do jego masowej hodowli na potrzeby świąteczne. Kilka lat temu w Polsce zapadł wyrok dotyczący karpia. Od 2016 roku nie można sprzedawać ich żywych w torebkach bez wody. Czego nie wiecie o karpiu zwyczajnym? Karp jest rybą popularną i rozpowszechnioną. To gatunek ryby słodkowodnej, po który sięgamy nie tylko z okazji świąt. Obecnie karpie są spotykane na całym świecie, z wyjątkiem biegunów i północnej Azji. Karpie wybierają zbiorniki wodne z miękkimi osadami, chociaż potrafią rozwijać się na różnorodnych siedliskach wodnych. Ich wcześniej wspomniana historia jest długa i kręta, sięga czasów rzymskich. Ryba może żyć nawet do 20 lat! Pewne internetowe źródła podają, że rekordzistą był karp żyjący w niewoli. Doczekał się sędziwego, rybiego wieku 47 lat. Jego średni rozmiar wynosi od 40 do 80 cm. Największym karpiem złowionym przez...

Karp smażony
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Jak zlikwidować nieprzyjemny zapach karpia? Ten sprytny trik znają tylko nasze babcie
Lubicie karpia, a nie wiecie, jak pozbyć się jego przykrego zapachu? Podpowiadamy wam proste rozwiązanie. W sam raz przed Wigilią, na której będzie jedną z 12 tradycyjnych potraw.

Jeśli lubicie karpia, wiecie, że to pyszna, lecz niekoniecznie łatwa w przygotowaniu ryba. Oprócz trudności z wyborem właściwej sztuki, warto zająć się jej charakterystycznym zapachem. Nie uwierzycie, jakie to proste! Karp jest rybą słodkowodną Oryginalnie pochodzi z Azji i został sprowadzony do Europy przez Rzymian. Karpie są niewymagające i żyją w wodzie o niskiej zawartości tlenu. Mogą być hodowane w płytkich, mulistych stawach gęsto porośniętych roślinnością wodną. Żadne warunki nie są im straszne. Karp żywi się dosłownie wszystkim! Preferuje pokarm zwierzęcy, ale przepada także za roślinami i algami, jak również innymi organizmami dennymi. W hodowli karpia stosuje się produkty zbożowe jako paszę. Mączka rybna jest jednak podawana w niewielkich ilościach, zazwyczaj tylko przez wiosnę. Karp jako klasyka kuchni polskiej Chwilę temu była to najtańsza i najłatwiej dostępna ryba. Tak naprawdę do dziś jest najczęściej hodowaną rybą na świcie. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt, a łuski z karpia często przechowujemy po Wigilii w portfelu.  Mają przynosić szczęście, chronić właściciela i zapewnić mu dostatek w nowym roku. Jak kupić dobrego karpia? Podczas zakupu ryby warto kierować się kilkoma prostymi zasadami. Dobrej jakości karp będzie miał czerwone skrzela i żółte podbrzusze. Świeżego nie zastąpi pstrąg, łosoś czy dorsz. Karp podawany na Wigilię, nie ma sobie równych. Zachwyca smakiem nawet najbardziej wymagających gości. Nieprzyjemny zapach karpia Zasada wąchania karpia przed zakupem, jakkolwiek dziwaczna, działa! Oprócz zapachu powinniście też sprawdzić uszkodzenia mechaniczne. Karp nie powinien ich mieć. Jedyne co charakteryzuje jego naprawdę dobre partie, to okrągły brzuch i błyszczące oczy. Tylko wtedy mamy pewność, że nie kupujemy kota w...

Czym najlepiej przyprawić karpia? Sól i pieprz to za mało
AdobeStock
Newsy
Czym najlepiej przyprawić karpia? Sól i pieprz to za mało
Sól i pieprz to przyprawy, których nie może zabraknąć podczas przyprawiania świątecznego karpia. Co powiecie, aby dodać do nich coś jeszcze?

Czym powinno się przyprawić świątecznego karpia? Odważcie się w tym roku na małą odmianę i użyjcie czegoś więcej niż tylko tradycyjnej soli i pieprzu. Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak karpia? Czym najlepiej przyprawić karpia? W waszej lodówce czeka już świąteczny karp? Sprawdźcie, czym najlepiej go przyprawić, by wydobyć pełnię jego smaku. W wielu polskich domach do przyprawienia tej ryby używa się tylko soli i pieprzu. To błąd.  Nie bójcie się przyprawić tej ryby mieszanką suszonych ziół. Weźcie tuszkę, dzwonki lub filety z karpia i oprószcie je delikatnie solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami, takimi jak np. bazylia, tymianek i oregano. Świetnie się tu również sprawdzą specjalne mieszanki przypraw do ryb oraz zioła prowansalskie. Tak przygotowany karp będzie miał przyjemny i o wiele bardziej wyrazisty smak niż karp przyprawiony jedynie solą i pieprzem. Ponadto obfite przyprawienie ryby sprawi, że uda się przyćmić i zagłuszyć mulisty nieraz smak tej ryby. Jak prawidłowo wypatroszyć karpia? Najlepszy karp to karp, który jest świeży i nie leżał tygodniami w sklepowej lodówce. Niestety, wypatroszenie takiej ryby nie należy do zbyt łatwych zadań. Ale jeśli zależy wam na smaku, kupcie świeżego karpia i samodzielnie wypatroszcie go w domu. Jak to zrobić? Trzymajcie się poniższych kroków. Na początku wykonajcie nacięcie tuż za linią głowy w brzuchu (ryba zacznie tracić krew, dlatego użyjcie dużej deski do krojenia). Nóż przeciągnijcie w kierunku ogona i zróbcie szeroki otwór w brzuchu ryby. Następnie delikatnie wyjmijcie wnętrzności (uważajcie na woreczek żółciowy, ponieważ jeśli go uszkodzicie, a jego zawartość wypłynie do wnętrza ryby - karp będzie gorzki i nie będzie się nadawał do zjedzenia)....