Karp w galarecie, karp smażony, zupa rybna - to tylko część dań, które możecie zaserwować swoim bliskim podczas wigilijnej kolacji. Ponadto, grudzień to najlepszy czas na zakup tej świątecznej ryby. 

Karp jako postna ryba chrześcijańska

Ryba jest m.in. symbolem nowego życia i Jezusa Chrystusa. Karp religijnie wręcz idealnie wpisuje się w postną tradycję świąteczną. Ryba ta stała się dlatego wysoko cenionym źródłem białka w czasie dłuższych, wielodniowych postów, narzucanych przez religię chrześcijańską.

Technikę jej hodowli udoskonalano z tego względu w klasztorach. Hodowcy od zawsze byli gotowi zachowywać najpiękniejsze okazy do celów reprodukcyjnych, dzięki czemu przeprowadzali selekcję genetyczną. Jednak nie wszystkie karpie są zdatne do jedzenia. Warto, byście to pamiętali!

Obecnie powstałą rybę cechuje wytrzymałość, duża ilość mięsa i imponująca długowieczność, także na wolności. Dzisiaj, głównie w Europie Środkowej, karp nadal zajmuje ważne miejsce w tradycji gastronomicznej. Karpie są głównie podawane w czasie posiłków świątecznych na koniec roku.

Zobacz także:

Kilka dni w czystej wodzie i mięso karpia traci mulisty smak

Nie wszyscy potrafią przygotować karpia. To białe, nad wyraz zdrowe mięso, ma kilka kulinarnych pułapek. Najlepiej przed przygotowaniem ryby, trzymać ją przez jakiś czas w czystej wodzie. To pozwoli zniwelować mulisty smak karpia. Jaki smakuje najlepiej? W porcjach, świeży lub wędzony - na pewno znajdziecie coś dla siebie.

Dlaczego kolor brzucha karpia jest tak ważny?

Jedną z ważnych rzeczy, na którą warto zwrócić uwagę przy za kupie karpia na święta, jest kolor jego brzucha. Szczególnie dobry wybór karpia dotyczy koloru żółtego, nawet w jego ciemniejszych tonach. Kolor brzucha karpia i skrzeli na bowiem ogromne znaczenie.

Świeżo złowionego karpia poznacie na pierwszy rzut oka! Powinien mieć mocno czerwone skrzela, błyszczące oczy i żadnych uszkodzeń mechanicznych. Dobrej jakości karp charakteryzuje się okrągłym brzuchem oraz naturalnymi, przejrzystymi oczami.

Zapach karpia 

O zapachu karpia krążą legendy. Ten dla karpia naturalny powinien mieć woń wodorostów. Jeśli decydujecie się na zakup karpia, polecamy powąchać wybraną sztukę. Świeży karp charakteryzuje się również błyszczącą skórką i przede wszystkim, żółtym podbrzuszem! Tylko taki nadaje się do spożycia.