Co jeść w czasie menopauzy? Jeśli macie uderzenia gorąca, koniecznie odstawcie te 4 produkty
Adobe Stock
Newsy

Co jeść w czasie menopauzy? Jeśli macie uderzenia gorąca, koniecznie odstawcie te 4 produkty

W każdym okresie życia człowieka, sposób odżywiania i prowadzony styl życia wpływają na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Jednak w okresie klimakterium dieta zaczyna mieć szczególne znaczenie. Wyjaśniamy, dlaczego właśnie jest taka ważna.

Menopauza, podobnie jak ciąża, nie jest chorobą, tylko stanem fizjologicznym, który pojawia się na określonym etapie życia. Wiąże się ze zmniejszeniem wydzielania hormonów, takich jak estrogen i progesteron.

Towarzyszą temu zmiany w organizmie, które wywołują pogorszenie stanu zdrowia i samopoczucia. Jednym z naturalnych działań, jakie możecie wtedy podjąć, żeby zmniejszyć odczuwalne dolegliwości, jest dostarczenie wraz z dietą substancji, których zaczyna brakować w organizmie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta w menopauzie – bogactwo fitohormonów

Włączając do codziennego jadłospisu określone produkty, możecie zmniejszyć wiele dolegliwości takich jak uderzenia gorąca, bezsenność czy drażliwość. Dostarczając sobie odpowiednią żywność możecie nawet zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób pojawiających się u kobiet wchodzących w klimakterium, takich jak osteoporoza, nowotwory, choroby serca czy układu krążenia.

Powinny to być produkty bogate w fitohormony (fitoestrogeny), witaminy z grupy B, witaminę K, selen, magnez, wapń i tryptofan. Gdzie je znaleźć?

  • W soi i przetworach z soi jak mąka sojowa, mleko sojowe i tofu. Soja jest najbogatszym źródłem fitohormonów.
  • Fitoestrogeny znajdują się także w siemieniu lnianym, sezamie, czosnku, suszonych morelach, brokułach
  • W kaszach, razowym pieczywie, płatkach owsianych bogatych w witaminę B6. Znajdziecie ją także w drożdżach, szpinaku i orzechach włoskich
  • W roślinach strączkowych, gorzkiej czekoladzie znajduje się natomiast dużo magnezu
  • W orzechach brazylijskich i żółtkach jaj znajdziecie selen
  • W pestkach słonecznika i dyni, siemieniu lnianym, sezamie, pistacjach, migdałach, kurczaku, indyki i łososiu znajduje się z kolei tryptofan
Zobacz także
Menopauza otyłość

Przy menopauzie da się schudnąć. Jedzcie te 4 produkty a efekty przyjdą szybciej niż myślicie

Z biegiem lat coraz łatwiej wypadają wam włosy? Jedzcie częściej te produkty, żeby temu zaradzić

Z biegiem lat coraz łatwiej wypadają wam włosy? Jedzcie częściej te produkty, żeby temu zaradzić

Te 4 produkty odstawcie, jeśli wchodzicie w okres menopauzy

W tym czasie z diety należy z kolei wyeliminować te cztery produkty, które wzmagają poczucie niepokoju, gorąca czy działają pobudzająco:

  1. Pikantne potrawy
  2. Gorąca kawa
  3. Gorąca herbata
  4. Alkohol

Dieta w tym czasie nie powinna także zawierać fast foodów, słonych przekąsek i słodyczy. To produkty, które zwiększają wówczas ryzyko wystąpienia otyłości brzusznej i pojawienia się chorób dietozależnych.

Źródło: doz.pl

Co jeść przy endometriozie? Od diety bardzo wiele zależy. To nie tylko choroba młodych!
Adobe Stock
Newsy
Co jeść przy endometriozie? Od diety bardzo wiele zależy. To nie tylko choroba młodych!
Endometrioza musi być ściśle kontrolowana przez lekarza i leczona farmakologicznie. Dieta potrafi jednak mocno wesprzeć terapię i zmniejszyć objawy.

Endometrioza to choroba, która opiera się na przeroście błony śluzowej poza jamą macicy. Przy prawidłowym cyklu miesiączkowym, błona śluzowa macicy złuszcza się i jest wydalana razem z krwią miesięczną. U osób cierpiących na endometriozę, część komórek przedostaje się do jajowodów, a następnie np. do jamy brzusznej. Z tego powodu choroba ta nazywana jest „wędrującą śluzówką macicy”. Leczenie endometriozy a dieta Leczenie endometriozy może odbywać się w sposób farmakologiczny lub chirurgiczny (bądź jako połączenie obydwu metod).  Endometriozy nie da się wyleczyć dietą, ale można nią wspomagać jej terapię i niwelować towarzyszące jej objawy – podkreśla dietetyk kliniczny Nicola Szeja ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Eksperci są zgodni, że prawidłowa dieta i utrzymywanie odpowiedniej masy ciała, są w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia endometriozy. Mowa tu przede wszystkim o włączeniu jak największej ilości owoców i warzyw do jadłospisu, a także ograniczeniu tłustego, czerwonego mięsa. Warto sięgać po produkty bogate w witaminy A, E i C oraz beta-karoten. Dietetycy ostrzegają także przed tłuszczami trans, które mogą wzmagać działanie prozapalne. Najbardziej niebezpieczne tłuszcze trans znajdziecie w margarynie czy w potrawach smażonych. Niezależnie od obecnego stanu zdrowia, profilaktycznie wskazane jest zastąpienie ich zdrowymi tłuszczami bogatymi w kwasy omega. Znajdziecie je w produktach takich jak oliwa z oliwek,  awokado czy łosoś . Dieta w endometriozie bez pszenicy Lekarze przeprowadzili ostatnio badania, które dowiodły, że pacjentki chore na endometriozę, czuły się znacznie lepiej i obserwowały znacznie mniej dolegliwości bólowych po wyłączeniu z diety pszenicy. Kobiety biorące udział w teście przywróciły...

AdobeStock
Newsy
Ten związek jest dodawany do produkcji farb i klejów. Znajdziecie go też w jedzeniu. Wiecie jakim?
Kolejna zła wiadomość dla zwolenników "śmieciowego" jedzenia. W jego składzie znajduje się naprawdę paskudna substancja.

Tym razem chodzi o akrylamid. Okazało się, że ten związek używany w zakładach chemicznych do produkcji chemikaliów takich jak farby i kleje, znajduje się też w żywności! Zacznijmy od krótkiej listy, która przedstawia zagrożenia wynikające z nadmiernego spożywania produktów zawierających akrylamid. Możliwość powstawania nowotworów przewodu pokarmowego Możliwość trwałego uszkodzenia układu nerwowego Możliwość zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca Ryzyko wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych w organizmie Podniesienie ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób wieńcowych serca Skąd akrylamid bierze się w pożywieniu? Ta lista może budzić prawdziwą grozę. Jednak w rzeczy samej nie różni się zbytnio od tego, czym grozi spożywanie w dużej ilości fast-foodów. Dlaczego? Bo to właśnie akrylamid jest odpowiedzialny w pewnej mierze za szkodliwość fast-foodów, zaraz obok zawartości tłuszczów trans. Akrylamid to organiczny związek chemiczny, który powstaje w wyniku reakcji aminokwasów z cukrami redukującymi. Zajście takiej reakcji możliwe jest w temperaturze 120 st. C. Optymalna temperatura potrzebna do zajścia takiej reakcji to z kolei około 140-180 st. C. Co to oznacza w praktyce? Spore ilości akrylamidu powstają w trakcie obróbki termicznej niektórych posiłków. W jakich produktach zawarty jest akrylamid? Chodzi tutaj głównie o smażenie w głębokim tłuszczu i pieczenie produktów zawierających dużą ilość skrobi i węglowodanów. Ustalenia komitetu ekspertów do spraw dodatków do żywności ze Światowej Organizacji Zdrowia, nie pozostawiają wątpliwości. Fachowcy z WHO wskazali, w których potrawach, akrylamidu znajduje się najwięcej. Rzućcie okiem na tę...

Podajecie z tym fasolkę szparagową? Przez ten błąd traci swoje cenne właściwości
AdobeStock
Newsy
Większość Polaków robi błąd, podając z tym fasolkę szparagową. Lepiej przestańcie!
Lubicie jeść fasolkę szparagową? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do niej jednej rzeczy.

Fasolka szparagowa zawiera prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych. Spożywając ją trzeba jednak pamiętać o pewnej ważnej rzeczy. Jeden błąd może zabić to, co w fasolce najcenniejsze. Domyślacie się już, jaki? Jak nie należy jeść fasolki szparagowej? Mało kto wie, że podawanie fasolki z tłuszczami trans zabija w niej to, co najlepsze. Chodzi o uwielbianą w wielu polskich domach zasmażkę z masła i bułki tartej . Taka propozycja podania fasolki nie jest niestety zdrowa, ponieważ tłuszcze trans pozbawiają nasze warzywo wielu cennych właściwości. Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Północnej, Południowej i Środkowej. Obecnie znajdziemy ją niemal w każdym zakątku świata. Fasolka szparagowa skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim jest pełna błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca. Błonnik w zielonej fasoli pomaga także utrzymać zdrowy i sprawny układ trawienny. Warzywo to powinny również spożywać kobiety w ciąży. Jedna filiżanka zielonej fasolki zawiera około jednej trzeciej dziennego zalecanego spożycia kwasu foliowego, który jest niezbędny do wzrostu i rozwoju płodu. Witamina ta pomaga również zmniejszyć ryzyko niektórych wad wrodzonych. Ponadto, fasolka szparagowa jest bogata w witaminę K, a także zawiera sporo wapnia. Te składniki odżywcze są ważne dla utrzymania mocnych, zdrowych kości i zmniejszenia ryzyka złamań. Rośliny strączkowe są też pełne przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, flawonoli, kwercetyny i kemferolu. Przeciwutleniacze, zwane również antyoksydantami, walczą z wolnymi rodnikami w organizmie, pomagając zmniejszyć uszkodzenia komórek, co z kolei może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia pewnych bardzo...

Co jeść przy chorej tarczycy?
Adobe Stock
Newsy
Jesteście po 50 i macie problemy z tarczycą? Codziennie musicie jeść ten produkt spożywczy
Chora tarczyca to problem, z którym zmaga się wiele osób po 50 roku życia. Jeśli chcecie, by objawy były łagodniejsze koniecznie włączcie do swojej diety jeden produkt. Każdy ma go w lodówce.

Czas, w którym możecie jeść „cokolwiek”, przemija wraz z 50 rokiem życia. To właśnie wtedy w waszym organizmie dochodzi do licznych zmian związanych przede wszystkim ze spadkiem stężenia estrogenów we krwi oraz zwalniającym metabolizmem. Większość z was z pewnością zmaga się również z chorą tarczycą. Objawy chorej tarczycy Tarczyca znajduje się w szyi. Organ ten odpowiedzialny jest przede wszystkim za wytwarzanie hormonów, które regulują proces przemiany materii we wszystkich tkankach i narządach ludzkiego organizmu. Jej prawidłowe funkcjonowanie jest bardzo istotne. Bowiem ma wpływ na stan układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, pokarmowego, rozrodczego i mięśniowo-szkieletowego. Do pierwszych objawów występujących przy chorej tarczycy zalicza się problemy z włosami i skórą głowy – wypadanie, suchość, łamanie, przerzedzenie oraz łupież.  Możecie również mieć z nią problem jeśli odczuwacie ciągłe zmęczenie, jesteście wrażliwi na niską temperaturę, towarzyszy wam ciągłe uczucie ucisku w gardle, cierpicie na nadmierną łamliwość paznokci, a także odnotowujecie kłopoty z koncentracją czy zaburzenia miesiączkowania. Oczywiście tego typu objawy wymagają konsultacji z lekarzem, aby jednak zmniejszyć ich intensywność powinniście codziennie spożywać 1 żółtko. Dlaczego żółtko dobrze wypływa na chorą tarczyce? Żółtko jaja jest źródłem trzech składników odżywczych, które stanowią podstawę prawidłowej pracy tarczycy. Należy do nich tyrozyna, jod oraz selen. Przeczytajcie o ich cennych właściwościach. Tyrozyna na lepsze samopoczucie Osobom cierpiącym na chorą tarczycę zazwyczaj doskwiera nadmierna nerwowość. Tyrozyna jest w stanie jej zapobiec. Ten aminokwas wpływa bowiem na dobry nastrój, eliminuje uczucie...