Co jeść przy endometriozie? Od diety bardzo wiele zależy. To nie tylko choroba młodych!
Adobe Stock
Newsy

Co jeść przy endometriozie? Od diety bardzo wiele zależy. To nie tylko choroba młodych!

Endometrioza musi być ściśle kontrolowana przez lekarza i leczona farmakologicznie. Dieta potrafi jednak mocno wesprzeć terapię i zmniejszyć objawy.

Endometrioza to choroba, która opiera się na przeroście błony śluzowej poza jamą macicy. Przy prawidłowym cyklu miesiączkowym, błona śluzowa macicy złuszcza się i jest wydalana razem z krwią miesięczną. U osób cierpiących na endometriozę, część komórek przedostaje się do jajowodów, a następnie np. do jamy brzusznej. Z tego powodu choroba ta nazywana jest „wędrującą śluzówką macicy”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Leczenie endometriozy a dieta

Leczenie endometriozy może odbywać się w sposób farmakologiczny lub chirurgiczny (bądź jako połączenie obydwu metod). 

Endometriozy nie da się wyleczyć dietą, ale można nią wspomagać jej terapię i niwelować towarzyszące jej objawy – podkreśla dietetyk kliniczny Nicola Szeja ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Eksperci są zgodni, że prawidłowa dieta i utrzymywanie odpowiedniej masy ciała, są w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia endometriozy. Mowa tu przede wszystkim o włączeniu jak największej ilości owoców i warzyw do jadłospisu, a także ograniczeniu tłustego, czerwonego mięsa. Warto sięgać po produkty bogate w witaminy A, E i C oraz beta-karoten.

Dietetycy ostrzegają także przed tłuszczami trans, które mogą wzmagać działanie prozapalne. Najbardziej niebezpieczne tłuszcze trans znajdziecie w margarynie czy w potrawach smażonych. Niezależnie od obecnego stanu zdrowia, profilaktycznie wskazane jest zastąpienie ich zdrowymi tłuszczami bogatymi w kwasy omega. Znajdziecie je w produktach takich jak oliwa z oliwek, awokado czy łosoś.

Dieta w endometriozie bez pszenicy

Lekarze przeprowadzili ostatnio badania, które dowiodły, że pacjentki chore na endometriozę, czuły się znacznie lepiej i obserwowały znacznie mniej dolegliwości bólowych po wyłączeniu z diety pszenicy. Kobiety biorące udział w teście przywróciły później pszenicę do codziennych posiłków, ale wszystkie poprzednie symptomy wróciły. Badacze zgodzili się, że dużą rolę w odczuwanych dolegliwościach odgrywa właśnie obecny w pszenicy gluten.

Chorujecie lub znacie kogoś chorującego na endometriozę? Koniecznie przekażcie te informacje dalej!

Źródło: Medonet, rynekzdrowia.pl

Rak szyjki macicy objawy
AdobeStock
Zdrowie
Każdego roku choruje na nią nawet 3 tysiące kobiet. Pierwszych objawów choroby nie wolno lekceważyć
Obfite miesiączki, ból miednicy, nieprawidłowa praca jelit i nerek, a nawet nieprzyjemny zapach śluzu szyjkowego, to tylko niektóre objawy mogące zwiastować poważną chorobę.

Wśród najczęściej diagnozowanych nowotworów ginekologicznych u kobiet, zaraz po raku piersi i jajnika, wymienia się raka szyjki macicy. Każdego roku w Polsce choroba dotyka nawet trzy tysiące z nich. Pod tym względem zajmujemy pierwsze miejsce w Europie. Choć liczba zgonów spowodowanych schorzeniem wolno lecz sukcesywnie maleje, jej pierwszych objawów nie należy lekceważyć .  Groźne objawy Rak szyjki macicy, w przypadku kobiet będących w okresie przedmenopauzalnym, najczęściej przejawia się poprzez krwawienia między miesiączkami, ale również po stosunku. Zbyt obfite miesiączki także mogą napawać niepokojem. Jest to wczesne stadium, które przy braku badań profilaktycznych będzie po cichu się rozwijać. Z kolei pacjentki, u których diagnozowany jest rak szyjki macicy w postaci zaawansowanej często skarżą się na nieprawidłowości w pracy jelit i nerek spowodowane zablokowaniem odpływu moczu. Odczuwają one również silny ból w podbrzuszu, obrzęk kończyn dolnych, ból miednicy, a nawet nieprzyjemny zapach śluzu szyjowego. Przyczyny Nowotwór szyjki macicy powstaje na skutek długotrwałego zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego HPV. Ten przenoszony jest drogą płciową. Najbardziej narażone są na niego kobiety, które wcześnie rozpoczęły współżycie i często zmieniają partnerów. W grupie ryzyka znajdują się również osoby po wielu porodach, stosujące doustną antykoncepcję hormonalną, czy palące papierosy. Wyścig z czasem Nie jest tajemnicą, że w przypadku chorób onkologicznych czas odgrywa ogromną rolę. Im szybciej pacjentka zostanie zdiagnozowana i rozpocznie leczenie, tym większe ma szanse na powrót do zdrowia.  Szacuje się, że w przypadku przedinwazyjnego stadium raka szyjki macicy wyleczonych zostaje...

anna przybylska rak
AdobeStock
Gwiazdy
Anna Przybylska zawsze się zdrowo odżywiała. Podstępna choroba zaatakowała nagle
Od śmierci znanej aktorki Anny Przybylskiej, minęło już sześć lat. Do dzisiaj nikt nie może zrozumieć, dlaczego tak aktywna, promienna i kochająca życie kobieta odeszła tak nagle.

Anna Przybylska zawsze prowadziła zdrowy i aktywny tryb życia. Rzadko można ją było zobaczyć siedzącą lub śpiącą. Przy rozwijającej się karierze, obowiązkach domowych, mężu i trójce małych dzieci nie było mowy o nudzie. Przybylska zawsze olśniewała urodą i sylwetką. Jej dieta była bogata w ryby, owoce i nowalijki. Lubiła też słodycze, które szybko spalała biegając po domu za dziećmi. Mimo tak zdrowego stylu życia gwiazda poddawała się regularnym badaniom pod kątem nowotworu, na który w młodym wieku zmarł jej tata. Jej wyniki były dobre, nie dawały powodów do zmartwień. Jednak aktorka czuła się osłabiona, skarżyła się też na silne bóle żołądka i głowy, zaczęła cierpieć na depresję. Nikt wtedy nie spodziewał się, że to pierwsze objawy poważnej choroby. Gwiazda usłyszała diagnozę „rak trzustki” dopiero w 2013 roku. Przeszła operację i specjalistycznie leczenie. Mimo że zmiana miała charakter złośliwy, nikt nie spodziewał się, że Przybylska umrze zaledwie kilka miesięcy później. Zarówno jej rodzina, jak i fani przeżyli szok. Choroba zaatakowała przecież nagle i z ogromną siłą. Młoda, 35-letnia kobieta, osierociła trójkę dzieci. Badania wskazują, że aż 10 na 100 pacjentów chorujących na raka trzustki odziedziczyło go po swoich rodzicach. W tej grupie znalazła się również Anna Przybylska. Mimo zdrowego stylu życia nie miała szans uchronić się przed chorobą, która została wykryta zbyt późno. Źródło: party.pl

zaparcia domowe sposoby
AdobeStock
Zdrowie
Są najlepsze na wstydliwy problem 99% Polaków. Jedz je regularnie i będzie po kłopocie
Cierpisz na zaparcia? Sprawdź te sposoby, dzięki którym zapomnisz o swoim problemie!

W ciąży, podróży i w stresie – zaparcia to wstydliwa przypadłość, która dotyka naprawdę wiele osób w różnych sytuacjach. Ciągły ból brzucha i dyskomfort zdecydowanie wpływają na ogólne samopoczucie. Jak walczyć z zaparciami? Zaparcia – co to jest? Zaparcia są zaburzeniem rytmu wypróżnień. Zdrowy człowiek powinien wypróżniać się przynajmniej raz dziennie. Jeżeli chodzimy do toalety rzadziej, boli nas brzuch i nie mamy apetytu to znaczy, że męczą nas zaparcia. Ich przyczyną może być stres, ciąża, choroba lub niewłaściwa dieta. Najczęściej to ten ostatni czynnik odpowiada za zaparcia, dlatego aby ich uniknąć, należy zacząć jeść odpowiednie produkty! Dieta przy zaparciach Bardzo często zaparcia spowodowane są niewłaściwą dietą. Jedzenie dużych ilości potraw mącznych bogatych w węglowodany powoduje, że układ pokarmowy jest „zablokowany” – gluten trawi się naprawdę długo. Podobnie sprawa się ma w przypadku ciastek i wypieków bogatych w margarynę i olej palmowy. Zawierają one ciężkostrawne tłuszcze trans, które mogą się przyczyniać do powstawania zaparć. Również przetworzona żywność źle wpływa na układ trawienny – zaliczamy do niej konserwy, gotowe dania w słoikach, sosy i zupki instant oraz pakowane dania garmażeryjne. Organizm źle znosi także produkty mocno słodzone, w tym jogurty owocowe, dżemy, słodycze i soki. Najlepsze sposoby na zaparcia Jeżeli chcecie pozbyć się zaparć, wprowadźcie do swojej diety zmiany według poniższych wskazówek: Pij więcej wody! Woda reguluje procesy trawienne i oczyszcza organizm. Nawadnia jelito grube, dzięki czemu treść pokarmowa łatwiej się przesuwa i jest wydalana z organizmu. Jeśli pijesz niewiele, to zalega ona w przewodzie pokarmowym i powoduje dyskomfort związany z...

dna moczanowa jak leczyć
Adobe Stock
Newsy
Ta choroba częściej atakuje w poniedziałki. Możesz się przed nią uchronić jedząc...
Artretyzm, podagra, dna moczanowa – wszystkie te nazwy opisują jedną chorobę charakteryzującą się ostrym zapaleniem stawów. W Polsce cierpi na nią ponad milion osób, wielu nawet nie ma o tym pojęcia.

Czym jest dna moczanowa? Dna moczanowa to przewlekła choroba związana z zaburzeniami przemiany materii. Objawia się bardzo dotkliwymi bólami stawów, które następnie przeradzają się w obrzęki i zaczerwienienia, a finalnie w ich zniekształcenia. W zaawansowanej postaci choroba może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń narządu ruchu i niesprawności, ale także do uszkodzenia nerek, a nawet kamicy moczowej. Choć artretyzm to choroba stara jak świat, lekarze wciąż nie znaleźli na nią skutecznego lekarstwa. Na przestrzeni lat eksperci udowodnili jednak, że niemały wpływ na przebieg dny moczanowej ma spożywane na co dzień jedzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta może bowiem uchronić nas przed rozwojem choroby, bądź złagodzić jej objawy. Bezpośredni wpływ na rozwój choroby ma jedzenie Przyczyną dny jest nadmiar kwasu moczowego w organizmie. Za taki stan rzeczy odpowiada związek nazywany puryną , pochłaniany przez nas wraz z pożywieniem, między innymi tłustymi i wędzonymi rybami, przetworzonym mięsem , ale również smalcem oraz słoniną. Tłuste posiłki dominują w diecie każdego z nas szczególnie w weekendy. To właśnie wtedy przywiązujemy najmniejszą wagę do tego, co pojawia się na naszym talerzu. Często w grę wchodzi dodatkowo alkohol. Nic więc dziwnego, że bóle stawów związane z dną dają o sobie znać właśnie w poniedziałek. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby oraz ograniczyć ilość kolejnych nawrotów, powinnaś wdrożyć do swojego życia kilka ważnych zasad. Jedz produkty roślinne Owoce i warzywa są dobre na wszystko. Ich spożywanie z pewnością ci nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, bardzo pozytywnie wpłynie na twój organizm. Produkty te nie tylko zwiększą twoją odporność, ale również zminimalizują ryzyko zachorowania na dnę lub też...