Przepis na „potreningowego” kurczaka. Danie jest szybkie i proste w wykonaniu
AdobeStock
Newsy

Co jeść po treningu? Przepis na kurczaka, który zrobicie w 10 minut

Poznajcie przepis na prosty potreningowy posiłek. Ten szybki pomysł na kurczaka jest bogaty w białko i idealny po treningu. Przygotowanie wysokobiałkowego posiłku potreningowego zajmie wam maksymalnie 10 minut.
Anna Urbańska
kwiecień 21, 2021

Nie macie dobrego pomysłu na szybki, wysokobiałkowy posiłek, który możecie jeść po treningu? Tego szybkiego kurczaka z warzywami zrobicie dosłownie w 10 minut. Wystarczy podsmażyć cebulę, kurczaka, dynię i szpinak. Przepis jest prosty, zdrowy i smakuje naprawdę świetnie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co powinno się jeść po treningu?

Ważne, żeby po treningu zjeść posiłek zawierający porcję białka. To składnik, na który musicie najbardziej zwrócić uwagę wybierając potreningowy posiłek. W zależności od intensywności waszego treningu, tego jak trenujecie i jakie są wasze cele, po treningu warto zjeść posiłek dostarczający ok. 20-30 g białka. Najprostszym wyborem jest oczywiście kurczak. To mięso bogate w białko, a ubogie w tłuszcz. Dzięki temu danie z kurczakiem jest wysokobiałkowe, ale też niskokaloryczne. Jeśli nie chcecie jeść mięsa lub nie lubicie kurczaka, to inne produkty, które zapewnią wam wymaganą po treningu porcję białka (20g):

Zobacz także

Potreningowy przepis na kurczaka

Składniki na kurczaka po treningu

  • Łyżeczka oleju
  • Cebula
  • Pierś z kurczaka
  • 200 g dyni
  • Łyżka musztardy
  • Łyżka przyprawy curry
  • Garść szpinaku
  • Sok z połówki cytryny
  • Szklanka jogurtu
  • Świeża kolendra

Przygotowanie szybkiego potreningowego kurczaka

  1. Polejcie dynię oliwą z oliwek i wysmarujcie odrobinę musztardą.
  2. Pieczcie dynię w 180 stopniach do zarumienienia
  3. Pokrójcie kurczaka w kostkę i cebulę w piórka.
  4. Podsmażcie na oleju cebulę z kurczakiem.
  5. Dodajcie na patelnię pieczoną dynię i przyprawę curry. Doprawcie danie solą i pieprzem.
  6. Skropcie danie sokiem z cytryny. Wyłączcie patelnię.
  7. Dodajcie na patelnię jogurt naturalny. Wymieszajcie składniki dania.
  8. Posypcie kurczaka świeżą kolendrą.
  9. Danie podawajcie z gotowanym ryżem, ziemniakami lub kaszą.

Czytaj także:

Komentarze