Co jeść, gdy łykacie witaminę D? Które produkty wspomagają jej działanie?
Flickr
Newsy

Co jeść, gdy łykacie witaminę D? Te produkty wspomogą jej działanie

Posiłek, przy którym bierzecie różne lekarstwa i suplementy, często ma duże znaczenie. Tak jest np. w przypadku witaminy D. Zobaczcie, co powinniście zjeść, zanim połkniecie tak zwaną witaminę słońca.

Wiele osób przyjmuje witaminę D w postaci suplementów w okresie jesienno-zimowym lub nawet przez cały rok. Dzieje się tak przez ograniczoną ilość promieni słonecznych, niezbędnych organizmowi do produkcji witaminy D. Powinniście jednak pamiętać, że jej przyswajanie będzie ograniczone, jeżeli nie zastosujecie się do pewnych zasad.  

Na co pomaga witamina D? 

Witamina D odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu. To suplement o szerokim spektrum działania. Być może przyjmujecie go nie wiedząc nawet, jak wiele dobrego może zrobić dla waszego zdrowia. 

  • Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, co oznacza prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i kostno-szkieletowego

  • Pobudza układ odpornościowy

  • Korzystnie wpływa na napięcie mięśniowe

  • Poprawia barierę skóry i pomaga w zwalczaniu stanu zapalnego

  • Zmniejsza ryzyko występowania niektórych chorób nowotworowych i cukrzycy typu 2

  • Reguluje ciśnienie tętnicze.

  • Oddziałuje na procesy krzepnięcia krwi

  • Wykazuje pozytywne działanie w zmniejszaniu ilości tkanki tłuszczowej w organizmie

Zobacz także
Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty

Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty

Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado

Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado

Dlaczego witaminę D powinno przyjmować się z tłuszczami?

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Tego typu uwarunkowanie oznacza, że jeżeli nie weźmiecie jej po posiłku zawierającym tłuszcze, nie zostanie w pełni wchłonięta w jelicie cienkim. Prawidłowe jej wchłanianie zapewni posiłek zawierający ok. 10 g tłuszczu. 

Skoro już dbacie o zdrowie, przyjmując witaminę D, pamiętajcie by wybierać do posiłków również pełnowartościowe, zdrowe tłuszcze. 

Krótko mówiąc - nie wchodzą w grę przesiąknięte olejem frytki, ociekające smalcem czy masłem pączki  inne delikatesy z piekła rodem. Niewiele dobrego wchłanianiu witaminy D przyniesie także regularne stołowanie się w restauracjach fast food.

Zaleca się za to sięganie po produkty takie jak oliwa z oliwek, dobrej jakości masło, tłusta ryba (np. łosoś) czy awokado. Wystarczy ich niewielka ilość, by skorzystać w pełni z dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą suplementacja witaminą D. 

Źródło: zywienie.medonet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Tej ważnej witaminy przyjmowaliście za mało. Naukowcy podają nowe zalecenia
Adobe Stock
Newsy
Tej ważnej witaminy przyjmowaliście za mało. Naukowcy podają nowe zalecenia
Cytryna, mandarynki, pomarańcze, ale też kapusta czerwona, brukselka czy ziemniaki, to żywność Bogata w witaminę C. Ile ich jeść, żeby być zdrowym i odpornym?

Witamina C to najważniejszy przeciwutleniacz, który obecny w organizmie, na bieżąco neutralizuje szkodliwe cząsteczki, tzw. wolne rodniki, mogące wywoływać choroby. Prawidłowy poziom witaminy C obniża ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. Opóźnia też procesy starzenia. Podpowiadamy skąd ją brać i jak zapewnić sobie właściwy poziom witaminy oraz co w zaleceniach na temat zapotrzebowania organizmu na tę witaminę zmieniło się w ostatnim czasie. Zapotrzebowanie na witaminę C Obowiązujące do dziś, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) normy dziennych dawek witaminy C, były ustalane wiele lat temu, gdy badana naukowe w tym zakresie przeprowadzano w dość prymitywny sposób. Do tego wyniki testów zostały błędnie zinterpretowane przez co ogłoszone finalnie normy zapewniające zdrowie, były de facto minimalnymi dawkami chroniącymi przed szkorbutem, ustalonymi na drodze prostego eksperymentu. Ochrona przed szkorbutem i utrzymanie dobrego zdrowia to nie to samo Co prawda nazwa chemiczna witaminy C – kwas askorbinowy, jest kojarzona ze szkorbutem, objawiającym się krwawieniem dziąseł, wypadaniem zębów i złym gojeniem się ran, a można go uniknąć jedząc produkty bogate w witaminę C, to jednak czymś zupełnie innym są dawki witaminy, które mają chronić przed konkretną chorobą, a takie, które powinny być zalecane w celu utrzymania dobrego zdrowia i kondycji. Na szczęście choć publikowane przez WHO normy na temat zapotrzebowania na witaminę C były przez całe lata zaniżane i dopiero w ostatnim czasie zostały skorygowane, to zarówno amerykańscy, jak i polscy lekarze zalecali swoim pacjentom przyjmować większe dawki dzienne. Które produkty mają najwięcej witaminy C i jak je jeść? W Polsce obowiązują zalecenia spożywania 90mg witaminy C dla...

Jak schudnąć z brzucha do Sylwestra? Dzięki tej diecie zrzucicie aż 3kg w 3 dni
AdobeStock
Newsy
Jak schudnąć z brzucha do Sylwestra? Dzięki tej diecie zrzucicie aż 3 kg w 3 dni
Do Sylwestra zostały już tylko trzy dni. Jak zrzucić zbędne kilogramy, by zmieścić się w elegancką suknię lub garnitur? Z pomocą przychodzi dieta ananasowa.

Objadaliście się w święta przysmakami, a teraz narzekacie na wzdęcia i dodatkowe kilogramy? Do Sylwestra zostały już tylko parę dni i na pewno spora część z was martwi się, czy zmieści się w swój wymarzony strój. Koniecznie sprawdźcie dietę ananasową, która w mig pomoże wam spalić tłuszcz i zrzucić nawet trzy kilogramy w trzy dni. W opinii niektórych na trzy dni przed Sylwestrem warto zastosować właśnie dietę ananasową. Na czym ona dokładnie polega? Czym jest dieta ananasowa? Dieta ananasowa została stworzona w 1970 roku przez duńskiego psychologa Stena Heglera. Oryginalna dieta ananasowa to dieta mono, co oznacza, że możemy na niej spożywać tylko ananasa. Z czasem dieta ta doczekała się różnych wariacji. Jedna z nich wymaga zjedzenia dwóch kilogramów ananasa wraz z innymi zdrowymi pokarmami przez trzy dni. Dzięki takiemu sposobowi odżywiania nie tylko szybko schudniemy, ale też zapewnimy sobie świetny detoks. W jaki sposób dieta ananasowa wspomaga odchudzanie? Dieta ananasowa wspiera odchudzanie na kilka sposobów. Ananas zawiera bromelainę. Jest to enzym proteolityczny, który pomaga zmniejszyć stan zapalny. Zapalenie może powodować przyrost masy ciała, zmniejszając skuteczność hormonu kontroli masy ciała - leptyny. Ananas wspiera dobre trawienie. Różne enzymy i składniki odżywcze obecne w ananasie, zapewniają prawidłowe trawienie. To z kolei pomaga zrzucić zbędne kilogramy i zmniejszyć wzdęcia. Ananas hamuje apetyt. Ananas zawiera wodę, błonnik pokarmowy i bromelainę, które wspomagają wchłanianie składników odżywczych i spowalniają ruch jelit, hamując w ten sposób apetyt. Ananasy są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i pożywne. Owoc ten jest bogaty w witaminy, minerały, błonnik pokarmowy i...

witamina D i koronawirus
Adobe Stock
Newsy
Niepokojące doniesienia: niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem
Witamina D odgrywa ogromną rolę w organizmie każdego człowieka. Jest ona bowiem odpowiedzialna nie tylko za odporność. Jak się okazuje, jej suplementacja może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19.

Witamina D ma wiele cennych właściwości Nie od dziś wiadomo, że witamina D pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Utrzymywanie jej na odpowiednim poziomie zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, anemii oraz cukrzycy. Witamina ta jest również odpowiedzialna za wchłanianie fosforu i wapnia, a co za tym idzie, za prawidłowe kształtowanie się kości na etapie dorastania czy ich ochronę w podeszłym wieku. Na tym jednak nie koniec. Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie ma ogromne znaczenie dla odporności. Dlatego też eksperci zalecają jej suplementację, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się podatność na wszelkie infekcje.  Niestety, jej niemal niezastąpione źródło stanowi słońce, którego w Polsce jest jak na lekarstwo. Bowiem słoneczne miesiące w każdym roku można policzyć na palcach jednej ręki. Dlatego też szacuje się, że aż 80 – 90 proc. Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy. Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zakażenia COVID-19 Okazuje się, że taki stan rzeczy ma ogromne znaczenie również w przypadku koronawirusa. Na przestrzeni ostatnich miesięcy udowodniono bowiem, że pacjenci, którzy uzyskali dodatni wynik testu na COVID-19 w większości zmagali się również ze znacznymi niedoborami witaminy D. Osoby, u których poziom tejże był w normie o wiele rzadziej lądowali na szpitalnych oddziałach zakaźnych. Niedobór witaminy D bardzo często notuje się również u osób zmagających się z otyłością, bądź cukrzycą. Jej niski poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zapalenia płuc i innych wirusowych infekcji dotyczących górnych dróg oddechowych. Skonsultuj suplementacje z lekarzem Jak podają polskie portale, suplementacja witaminy D w czasie choroby na COVID-19 zapobiegało pogorszeniu stanu zdrowia...