Gdy boli gardło i każde przełknięcie jest torturą, trzeba szukać takich posiłków, które dostarczą nam zdrowego pożywienia, utrzymującego organizm w dobrej formie co ułatwia walkę z chorobą. Rozglądamy się za potrawami, które w tym trudnym okresie pozwolą nam jeść, bez odczuwania bólu podczas przełykania.

Mamy dla was prosty przepis na jedną z takich potraw. Przygotowuje się ją w kilka minut, dostarcza ona zaś wartościowych składników, które zaspokoją głód i pomogą w walce z chorobą.

Zdrowy koktajl na gardło z 5 składników

Każdy z użytych składników koktajlu jest zdrowy i lekkostrawny. Lekkostrawna dieta jedzona podczas przeziębienia, jest ważna z kilku powodów:

  • Odciąża przewód pokarmowy
  • Łagodzi dolegliwości
  • Poprawia ogólny stan zdrowia

Dzięki takiej diecie unikamy produktów ciężkostrawnych, które zalegają w żołądku.

Zobacz także:

Wartości składników użytych w kojącym koktajlu na gardło

  • Jogurt naturalny. Jest naturalnym probiotykiem. Pomaga zachować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dzięki jogurtowi gardło jest chronione przed patogenami mogącymi zaatakować organizm. Ponadto jedzenie czy picie jogurtu wspiera odporność, wspomaga pracę jelit i usprawnia metabolizm.
  • Banan. Przyspiesza regenerację organizmu i dodaje energii. Jest cennym źródłem potasu, który stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia układ krążenia. W owocu znajduje się tryptofan, aminokwas, który zapewnia zdrowy, mocny sen.
  • Maliny. Owoce pomagają zwalczać infekcje, budują odporność i poprawiają ogólne samopoczucie. Rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach. Maliny zawierają duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Znajdują się w nich także substancje ślazowe, które korzystnie wpływają na prace układu pokarmowego.
  • Miód. Ma działanie antyseptyczne i pomaga rozrzedzać gromadzącą się wydzielinę. Zmniejsza obrzęk gardła wywołany infekcją, ma działania przeciwwirusowe i antybakteryjne. Regeneruje błonę śluzową gardła i przyspiesza regeneracje całego organizmu. Do tego działa wykrztuśnie.
  • Siemię lniane. Picie siemienia lnianego lub koktajli z jego dodatkiem sprawia, że przełyk pokrywa się cienką błonką, co łagodzi drapanie i pieczenie w gardle. Pomaga także pozbyć się flegmy zalegającej w gardle i nawilża śluzówkę przewodu pokarmowego. Zawiera witaminy z grupy B, E i działa osłonowo na układ pokarmowy dlatego stosuje się go osłonowo podczas antybiotykoterapii.

Przepis na koktajl kojący gardło

Do przygotowania kojącego koktajlu, powlekającego gardło łagodzącym filmem potrzebujecie 5 składników i zaledwie kilku minut.

Składniki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (ok.300 ml)
  • 1 banan
  • Garść malin
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego

Przygotowanie

  1. Siemię lniane zalejcie połową łyżki gorącej wody i odstawcie na chwilę
  2. Obierzcie banana, dodajcie pozostałe składniki, na końcu siemię lniane i zblendujcie na gładki koktajl.
  3. Na zdrowie!

Źródło: msn.com.pl, wapteka.pl