Co jeść gdy boli głowa? Z miejsca usuńcie z diety te 4 pokarmy
Adobe Stock
Newsy

Co jeść, gdy boli głowa? Z miejsca usuńcie z diety te 4 pokarmy

Ból głowy to bardzo przykra dolegliwość. Nie pozwala normalnie funkcjonować i wybija z rytmu dnia. Są potrawy, których jedzenie może nasilać ból. Wyeliminujcie je z jadłospisu.

Ból głowy może mieć bardzo różne przyczyny. Może się wiązać z czynnikami zewnętrznymi takimi jak: ciśnienie, przebywanie w dusznym pomieszczeniu czy warunki atmosferyczne, np. halny. Czasem jest spowodowany długotrwałym przebywaniem w jednej pozycji, napięciem mięśniowym lub stresem.

Jeśli bóle głowy potarzają się, zawsze należy zasięgnąć porady lekarza, ponieważ taki stan może być objawem poważnej choroby. W każdym przypadku bóle głowy można złagodzić codzienną dietą. Co jeść, a czego unikać, jeśli zmagacie się z tego typu bólem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czego nie jeść, gdy zaczyna boleć głowa?

Są takie potrawy, które w pierwszej kolejności należy wyeliminować z jadłospisu. Ich jedzenie obciąża organizm i nie tylko nie sprzyja łagodzeniu bólu, ale może też taki ból wywoływać.

Dieta na ból głowy powinna być ustalania indywidualnie, ponieważ różne mogą być przyczyny bólu. Lekarze, którzy mogą pomóc zdiagnozować powód dolegliwości to między innymi:

  • Neurolog
  • Ortopeda
  • Laryngolog
  • Okulista

Ilość specjalizacji jest szeroka, i może być jeszcze szersza od wymienionych powyżej, ponieważ bóle mogą pochodzić ze strony różnych narządów organizmu.

Pokarmy, które warto odstawić zawsze wtedy, gdy boli głowa, to wysoko przetworzona żywność, pełna cukru i niezdrowych tłuszczy. Należy unikać mięs, szczególnie mięsa czerwonego. A z technik przygotowywania potraw, całkowicie zapomnieć o smażeniu.

Zobacz także
Co pić gdy boli głowa? Zacznijcie od tej 1 prostej czynności, może pomóc

Co pić gdy boli głowa? Zacznijcie od tej 1 prostej czynności. Może pomóc

Dieta dla zdrowej wątroby. Co jeść, żeby wesprzeć wątrobę?

Dieta dla zdrowej wątroby. Co i jak jeść, żeby wesprzeć swoją wątrobę?

Wykluczone z diety powinny być:

  1. Potrawy smażone
  2. Fast foody
  3. Słodycze
  4. Słone przekąski

Co jeść, gdy boli głowa?

W przypadku wystąpienia bólu, warto przejść na dietę lekkostrawną zadbać o wypijanie dużych ilości wody, a także włączyć do jadłospisu produkty bogate w witaminy i minerały.

Odpowiednia w tym czasie dieta, to ta bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, D, a także magnez i potas. Sięgajcie wyłącznie po naturalne składniki. Produkty i dania powinny być jak najmniej przetworzone.

Zadbajcie o to, żeby w tym czasie na waszym na talerzu znalazły się:

  • Warzywa
  • Owoce
  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Gruboziarniste kasze
  • Zdrowe tłuszcze roślinne
  • Chude mięso i ryby

Źródło: wprost.pl

Nie jedzcie tego, jeśli cierpicie na migreny. Ból będzie nie do wytrzymania
Newsy
Nie jedzcie tego, jeśli cierpicie na migreny. Ból będzie nie do wytrzymania
Zmagacie się z migrenowym bólem głowy? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych produktów, bo tylko nasilą wasz ból.

O tym, jak dotkliwa w skutkach może być migrena wiedzą tylko ci, którzy się z nią zmagają. Czy wiecie, że niektóre jedzenie może wyzwalać ataki bólowe u osób z migreną? I odwrotnie, niektóre pokarmy mogą zmniejszać częstotliwość migrenowych bólów głowy lub łagodzić ich objawy. Czego osoby z migreną powinny się wystrzegać w swojej diecie, a co powinny jeść częściej? Dieta przy migrenie Jeśli cierpicie na migrenę na pewno wiecie, że migrenowy atak może wywołać wiele czynników. Może to być m.in. wysoki poziom stresu, zbyt mała ilość snu, zmiany pogody,  a nawet dieta. Wyzwalacze dietetyczne są jednymi z najczęstszych wyzwalaczy zgłaszanych przez osoby z migreną. Wiele osób ma jednak problem z ustaleniem, jaki konkretnie produkt mógł u nich wywołać atak. Z pomocą przychodzą naukowcy i ich badania. Osoby zmagające się z migreną powinny włączyć do swojej diety świeże owoce i warzywa. Spożywanie pożywnej, dobrze zbilansowanej żywności jest ważne dla każdego z nas, ale niektóra żywność może być szczególnie bogata w substancje wywołujące migrenę. Zdrowa dieta migrenowa to świeża dieta. Oznacza to spożywanie różnorodnych warzyw, owoców i chudego mięsa, podobnie jak w diecie śródziemnomorskiej. Oto lista produktów, których należy unikać przy migrenie: Sery dojrzewające, takie jak ser pleśniowy, które zawierają tyraminę. Sery pleśniowe, mimo iż są smaczne, mogą wywoływać migrenę. Wszystko przez zawartą w nich tyraminę, która aktywuje receptory w mózgu odpowiedzialne za nieprzyjemne dolegliwości. Czekolada, która zawiera beta-fenyloetyloaminę. Wiele osób uważa, że czekolada to świetny sposób na chandrę i poprawę humoru i jest to prawda. Niestety, osoby...

Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne
Adobe Stock
Newsy
Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne
Zdrowa dieta, lekkostrawne potrawy pełne naturalnych, pełnoziarnistych składników, dużo warzyw i owoców, ograniczenie mięsa... To zalecenia, które od lekarzy mogą usłyszeć chorzy na wiele chorób. A o czym przede wszystkim powinni pamiętać cukrzycy?

Cukrzyca to choroba metaboliczna, której objawem jest utrzymujący się nieprawidłowy poziom glukozy we krwi. Przyczyną tego zaburzenia jest niewłaściwe wydzielanie przez trzustkę hormonu regulującego poziom cukru – insulinę. W Polsce na cukrzyce choruje około 2 mln osób. To liczba zdiagnozowanych przypadków. Organizacje zajmujące się jej badaniem alarmują jednak, że diabetyków w naszym kraju może być nawet dwukrotnie więcej. Jak jeść gdy ma się cukrzycę lub jest się zagrożonym tą chorobą? Jakie są przyczyny cukrzycy? Nie wszystkie przypadki zdiagnozowanej cukrzycy mają stwierdzone konkretne przyczyny jej wystąpienia. Poza uwarunkowaniami genetycznymi za powody pojawiania się tej choroby lekarze najczęściej wskazują: Niezdrowy tryb życia Nieprawidłowa dieta Nadmierne spożywanie alkoholu Palenie papierosów Istnieje kilka odmian tej choroby. Pojawia się u kobiet w ciąży, narażone są na nią szczególnie osoby starsze i z nadwagą.  Tak zminimalizujecie ryzyko i skutki choroby. Ta dieta zalecana jest też cukrzykom Zarówno chorzy na cukrzycę już zdiagnozowaną jak i osoby, które chcę uniknąć lub opóźnić pojawienie się choroby, mogą podjąć bardzo proste i bardzo skuteczne działania: Wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe Unikać jakiegokolwiek nadmiaru w składnikach odżywczych. Dieta powinna być różnorodna i zbilansowana Prowadzić aktywny tryb życia W zakresie samej diety należy ograniczyć lub całkiem wyeliminować dwie grupy produktów: Produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Po ich zjedzeniu przez długi czas utrzymuje się wysokie stężenie glukozy we krwi. Należą do nich białe pieczywo, makarony, ryż, drobne kasze np. manna, słodkości Źródła nasyconych kwasów tłuszczowych takie jak: tłuste...

cholesterol
Adobe Stock
Newsy
Macie za wysoki cholesterol i jesteście już po 50-tce? Tych napojów zdecydowanie unikajcie
Wysoki cholesterol może przyczyniać się do poważnych schorzeń. Pewne produkty mogą mieć wpływ znaczny na jego wzrost. Sprawdźcie, co należy unikać by zadbać o swoje zdrowie!

Wysoki cholesterol to choroba cywilizacyjna. Z biegiem czasu coraz więcej osób choruje na tą przypadłość. To wszystko ze względu na posiłki bogate w niekorzystne tłuszcze. Będąc w tej grupie ryzyka należy jak największą uwagę zwracać na spożywane produkty. Czym jest cholesterol? Dla uproszczenia każdy ma cholesterol, jednak może być on dobry lub zły. Wszystko zależy od pewnych czynników. Przede wszystkim jest niezbędny do funkcjonowania organizmu człowieka. Część tego związku organicznego jest produkowana przez wątrobę, a niewielka jego ilość jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Funkcje w organizmie Wbrew pozorom i krążącym mitom, cholesterol bierze czynny oraz ważny udział w różnych działaniach zachodzących w organizmie. Wśród najważniejszych należy wyróżnić: budulec błon komórkowych, udział w produkcji części hormonów, jest konieczny do wytwarzania jak i przetwarzania witaminy D, ułatwia proces trawienia tłuszczów. Nie należy go traktować jak wroga, ale zwracać uwagę na jego odpowiedni poziom, gdyż znaczna nadwyżka może być niebezpieczna dla zdrowia, jak i życia. Przyczyny  Głównym powodem wzrostu złego cholesterolu jest nieodpowiednia dieta. Zazwyczaj jest bogata w tłuszcze nasycone oraz trans, które znajdują się w tłustym mięsie, wysoko przetworzonym jedzeniu, słodyczach, konserwach czy produktach z udziałem oleju palmowego. Skutki Wysoki poziom cholesterolu nie boli, ale z czasem daje znać organizmowi, kiedy w znacznym stopniu odłoży się w ściankach tętnic. Taka sytuacja może doprowadzić do miażdżycy wiążącą się z problemami z koncentracją, zapamiętywaniem czy odkładaniu się złogów cholesterolu w skórze w postaci zgrubień i guzków. Zbyt długie zwlekanie z badaniami, konsultacją u...

Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Dokucza wam reumatyzm? Bolą was stawy? Nie lekceważcie tych dolegliwości. Warto zacząć od zmiany przyzwyczajeń żywieniowych.

Prawidłowe działanie stawów zwłaszcza u osób narażonych na schorzenia reumatoidalne nie może być zapewnione wyłącznie przez ćwiczenia, masaże i zabiegi. Potrzebne jest wsparcie od wewnątrz – nie tylko w postaci suplementów diety i leków. Chodzi jeszcze o odpowiednio dobraną dietę. Dlaczego dieta jest ważna w walce z reumatyzmem? Podstawową sprawą w walce o zdrowe chrząstki i stawy u wszystkich osób jest woda. Nawadnianie powinno być obfite zwłaszcza w okresie letnim. Osoby cierpiące na reumatyzm powinny szczególnie dobrze o tym pamiętać. Ważna jest także jednak świadomość, że człowiek nie jest w stanie nawodnić się poprzez samo jedzenie. Właściwe funkcjonowanie stawów i walka ze skutkami chorób zwyrodnieniowych na tle reumatycznym jest możliwa tylko i wyłącznie wtedy, gdy organizm otrzymuje za pośrednictwem jedzenia odpowiednie witaminy, minerały, składniki odżywcze i  inne mikroelementy. Wśród nich do najważniejszych należą m.in. Kolagen Witamina C Witamina B3 Krzem Bor Miedź Siarka Wapń Czego nie jeść przy reumatyzmie? Niestety większość badań dowodzi, że niedobory tych pierwiastków chemicznych i witamin ma zdecydowana większość populacji. Dlatego niezależnie od stanu waszych stawów i tego czy cierpicie na reumatyzm , czy też nie – warto postawić na zdrową dietę, która pomoże wam w zwalczeniu uciążliwego problemu, zminimalizowaniu jego skutków lub w zapobieżeniu wystąpieniu takich problemów zdrowotnych. Czego więc unikać wobec zaistnienia bólu stawów? Produkty mleczne zawierające dużo tłuszczów nasyconych (m.in. masło) Cukry proste zawarte w słodyczach, słodkich napojach i sokach Bóle stawów mogą...