Ból głowy może mieć bardzo różne przyczyny. Może się wiązać z czynnikami zewnętrznymi takimi jak: ciśnienie, przebywanie w dusznym pomieszczeniu czy warunki atmosferyczne, np. halny. Czasem jest spowodowany długotrwałym przebywaniem w jednej pozycji, napięciem mięśniowym lub stresem.

Jeśli bóle głowy potarzają się, zawsze należy zasięgnąć porady lekarza, ponieważ taki stan może być objawem poważnej choroby. W każdym przypadku bóle głowy można złagodzić codzienną dietą. Co jeść, a czego unikać, jeśli zmagacie się z tego typu bólem?

Czego nie jeść, gdy zaczyna boleć głowa?

Są takie potrawy, które w pierwszej kolejności należy wyeliminować z jadłospisu. Ich jedzenie obciąża organizm i nie tylko nie sprzyja łagodzeniu bólu, ale może też taki ból wywoływać.

Dieta na ból głowy powinna być ustalania indywidualnie, ponieważ różne mogą być przyczyny bólu. Lekarze, którzy mogą pomóc zdiagnozować powód dolegliwości to między innymi:

Zobacz także:

  • Neurolog
  • Ortopeda
  • Laryngolog
  • Okulista

Ilość specjalizacji jest szeroka, i może być jeszcze szersza od wymienionych powyżej, ponieważ bóle mogą pochodzić ze strony różnych narządów organizmu.

Pokarmy, które warto odstawić zawsze wtedy, gdy boli głowa, to wysoko przetworzona żywność, pełna cukru i niezdrowych tłuszczy. Należy unikać mięs, szczególnie mięsa czerwonego. A z technik przygotowywania potraw, całkowicie zapomnieć o smażeniu.

Wykluczone z diety powinny być:

  1. Potrawy smażone
  2. Fast foody
  3. Słodycze
  4. Słone przekąski

Co jeść, gdy boli głowa?

W przypadku wystąpienia bólu, warto przejść na dietę lekkostrawną zadbać o wypijanie dużych ilości wody, a także włączyć do jadłospisu produkty bogate w witaminy i minerały.

Odpowiednia w tym czasie dieta, to ta bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, D, a także magnez i potas. Sięgajcie wyłącznie po naturalne składniki. Produkty i dania powinny być jak najmniej przetworzone.

Zadbajcie o to, żeby w tym czasie na waszym na talerzu znalazły się:

  • Warzywa
  • Owoce
  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Gruboziarniste kasze
  • Zdrowe tłuszcze roślinne
  • Chude mięso i ryby

Źródło: wprost.pl