Co jeść gdy boli głowa? Z miejsca usuńcie z diety te 4 pokarmy
Adobe Stock
Newsy

Co jeść, gdy boli głowa? Z miejsca usuńcie z diety te 4 pokarmy

Ból głowy to bardzo przykra dolegliwość. Nie pozwala normalnie funkcjonować i wybija z rytmu dnia. Są potrawy, których jedzenie może nasilać ból. Wyeliminujcie je z jadłospisu.

Ból głowy może mieć bardzo różne przyczyny. Może się wiązać z czynnikami zewnętrznymi takimi jak: ciśnienie, przebywanie w dusznym pomieszczeniu czy warunki atmosferyczne, np. halny. Czasem jest spowodowany długotrwałym przebywaniem w jednej pozycji, napięciem mięśniowym lub stresem.

Jeśli bóle głowy potarzają się, zawsze należy zasięgnąć porady lekarza, ponieważ taki stan może być objawem poważnej choroby. W każdym przypadku bóle głowy można złagodzić codzienną dietą. Co jeść, a czego unikać, jeśli zmagacie się z tego typu bólem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czego nie jeść, gdy zaczyna boleć głowa?

Są takie potrawy, które w pierwszej kolejności należy wyeliminować z jadłospisu. Ich jedzenie obciąża organizm i nie tylko nie sprzyja łagodzeniu bólu, ale może też taki ból wywoływać.

Dieta na ból głowy powinna być ustalania indywidualnie, ponieważ różne mogą być przyczyny bólu. Lekarze, którzy mogą pomóc zdiagnozować powód dolegliwości to między innymi:

  • Neurolog
  • Ortopeda
  • Laryngolog
  • Okulista

Ilość specjalizacji jest szeroka, i może być jeszcze szersza od wymienionych powyżej, ponieważ bóle mogą pochodzić ze strony różnych narządów organizmu.

Pokarmy, które warto odstawić zawsze wtedy, gdy boli głowa, to wysoko przetworzona żywność, pełna cukru i niezdrowych tłuszczy. Należy unikać mięs, szczególnie mięsa czerwonego. A z technik przygotowywania potraw, całkowicie zapomnieć o smażeniu.

Zobacz także
Co pić gdy boli głowa? Zacznijcie od tej 1 prostej czynności, może pomóc

Co pić gdy boli głowa? Zacznijcie od tej 1 prostej czynności. Może pomóc

Dieta dla zdrowej wątroby. Co jeść, żeby wesprzeć wątrobę?

Dieta dla zdrowej wątroby. Co i jak jeść, żeby wesprzeć swoją wątrobę?

Wykluczone z diety powinny być:

  1. Potrawy smażone
  2. Fast foody
  3. Słodycze
  4. Słone przekąski

Co jeść, gdy boli głowa?

W przypadku wystąpienia bólu, warto przejść na dietę lekkostrawną zadbać o wypijanie dużych ilości wody, a także włączyć do jadłospisu produkty bogate w witaminy i minerały.

Odpowiednia w tym czasie dieta, to ta bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, D, a także magnez i potas. Sięgajcie wyłącznie po naturalne składniki. Produkty i dania powinny być jak najmniej przetworzone.

Zadbajcie o to, żeby w tym czasie na waszym na talerzu znalazły się:

  • Warzywa
  • Owoce
  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Gruboziarniste kasze
  • Zdrowe tłuszcze roślinne
  • Chude mięso i ryby

Źródło: wprost.pl

Nie jedzcie tego, jeśli cierpicie na migreny. Ból będzie nie do wytrzymania
Newsy
Nie jedzcie tego, jeśli cierpicie na migreny. Ból będzie nie do wytrzymania
Zmagacie się z migrenowym bólem głowy? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych produktów, bo tylko nasilą wasz ból.

O tym, jak dotkliwa w skutkach może być migrena wiedzą tylko ci, którzy się z nią zmagają. Czy wiecie, że niektóre jedzenie może wyzwalać ataki bólowe u osób z migreną? I odwrotnie, niektóre pokarmy mogą zmniejszać częstotliwość migrenowych bólów głowy lub łagodzić ich objawy. Czego osoby z migreną powinny się wystrzegać w swojej diecie, a co powinny jeść częściej? Dieta przy migrenie Jeśli cierpicie na migrenę na pewno wiecie, że migrenowy atak może wywołać wiele czynników. Może to być m.in. wysoki poziom stresu, zbyt mała ilość snu, zmiany pogody,  a nawet dieta. Wyzwalacze dietetyczne są jednymi z najczęstszych wyzwalaczy zgłaszanych przez osoby z migreną. Wiele osób ma jednak problem z ustaleniem, jaki konkretnie produkt mógł u nich wywołać atak. Z pomocą przychodzą naukowcy i ich badania. Osoby zmagające się z migreną powinny włączyć do swojej diety świeże owoce i warzywa. Spożywanie pożywnej, dobrze zbilansowanej żywności jest ważne dla każdego z nas, ale niektóra żywność może być szczególnie bogata w substancje wywołujące migrenę. Zdrowa dieta migrenowa to świeża dieta. Oznacza to spożywanie różnorodnych warzyw, owoców i chudego mięsa, podobnie jak w diecie śródziemnomorskiej. Oto lista produktów, których należy unikać przy migrenie: Sery dojrzewające, takie jak ser pleśniowy, które zawierają tyraminę. Sery pleśniowe, mimo iż są smaczne, mogą wywoływać migrenę. Wszystko przez zawartą w nich tyraminę, która aktywuje receptory w mózgu odpowiedzialne za nieprzyjemne dolegliwości. Czekolada, która zawiera beta-fenyloetyloaminę. Wiele osób uważa, że czekolada to świetny sposób na chandrę i poprawę humoru i jest to prawda. Niestety, osoby...

cholesterol
Adobe Stock
Newsy
Macie za wysoki cholesterol i jesteście już po 50-tce? Tych napojów zdecydowanie unikajcie
Wysoki cholesterol może przyczyniać się do poważnych schorzeń. Pewne produkty mogą mieć wpływ znaczny na jego wzrost. Sprawdźcie, co należy unikać by zadbać o swoje zdrowie!

Wysoki cholesterol to choroba cywilizacyjna. Z biegiem czasu coraz więcej osób choruje na tą przypadłość. To wszystko ze względu na posiłki bogate w niekorzystne tłuszcze. Będąc w tej grupie ryzyka należy jak największą uwagę zwracać na spożywane produkty. Czym jest cholesterol? Dla uproszczenia każdy ma cholesterol, jednak może być on dobry lub zły. Wszystko zależy od pewnych czynników. Przede wszystkim jest niezbędny do funkcjonowania organizmu człowieka. Część tego związku organicznego jest produkowana przez wątrobę, a niewielka jego ilość jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Funkcje w organizmie Wbrew pozorom i krążącym mitom, cholesterol bierze czynny oraz ważny udział w różnych działaniach zachodzących w organizmie. Wśród najważniejszych należy wyróżnić: budulec błon komórkowych, udział w produkcji części hormonów, jest konieczny do wytwarzania jak i przetwarzania witaminy D, ułatwia proces trawienia tłuszczów. Nie należy go traktować jak wroga, ale zwracać uwagę na jego odpowiedni poziom, gdyż znaczna nadwyżka może być niebezpieczna dla zdrowia, jak i życia. Przyczyny  Głównym powodem wzrostu złego cholesterolu jest nieodpowiednia dieta. Zazwyczaj jest bogata w tłuszcze nasycone oraz trans, które znajdują się w tłustym mięsie, wysoko przetworzonym jedzeniu, słodyczach, konserwach czy produktach z udziałem oleju palmowego. Skutki Wysoki poziom cholesterolu nie boli, ale z czasem daje znać organizmowi, kiedy w znacznym stopniu odłoży się w ściankach tętnic. Taka sytuacja może doprowadzić do miażdżycy wiążącą się z problemami z koncentracją, zapamiętywaniem czy odkładaniu się złogów cholesterolu w skórze w postaci zgrubień i guzków. Zbyt długie zwlekanie z badaniami, konsultacją u...

Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Dokucza wam reumatyzm? Bolą was stawy? Nie lekceważcie tych dolegliwości. Warto zacząć od zmiany przyzwyczajeń żywieniowych.

Prawidłowe działanie stawów zwłaszcza u osób narażonych na schorzenia reumatoidalne nie może być zapewnione wyłącznie przez ćwiczenia, masaże i zabiegi. Potrzebne jest wsparcie od wewnątrz – nie tylko w postaci suplementów diety i leków. Chodzi jeszcze o odpowiednio dobraną dietę. Dlaczego dieta jest ważna w walce z reumatyzmem? Podstawową sprawą w walce o zdrowe chrząstki i stawy u wszystkich osób jest woda. Nawadnianie powinno być obfite zwłaszcza w okresie letnim. Osoby cierpiące na reumatyzm powinny szczególnie dobrze o tym pamiętać. Ważna jest także jednak świadomość, że człowiek nie jest w stanie nawodnić się poprzez samo jedzenie. Właściwe funkcjonowanie stawów i walka ze skutkami chorób zwyrodnieniowych na tle reumatycznym jest możliwa tylko i wyłącznie wtedy, gdy organizm otrzymuje za pośrednictwem jedzenia odpowiednie witaminy, minerały, składniki odżywcze i  inne mikroelementy. Wśród nich do najważniejszych należą m.in. Kolagen Witamina C Witamina B3 Krzem Bor Miedź Siarka Wapń Czego nie jeść przy reumatyzmie? Niestety większość badań dowodzi, że niedobory tych pierwiastków chemicznych i witamin ma zdecydowana większość populacji. Dlatego niezależnie od stanu waszych stawów i tego czy cierpicie na reumatyzm , czy też nie – warto postawić na zdrową dietę, która pomoże wam w zwalczeniu uciążliwego problemu, zminimalizowaniu jego skutków lub w zapobieżeniu wystąpieniu takich problemów zdrowotnych. Czego więc unikać wobec zaistnienia bólu stawów? Produkty mleczne zawierające dużo tłuszczów nasyconych (m.in. masło) Cukry proste zawarte w słodyczach, słodkich napojach i sokach Bóle stawów mogą...

Naturalne metody na ból głowy. Te produkty przyniosą ulgę w migrenie
AdobeStock
Newsy
Naturalne metody na ból głowy. Te produkty ze spiżarni przyniosą ulgę w migrenie
Można przeciwdziałać migrenie bez stosowania leków – trzeba jednak przestrzegać pewnych zasad.

Nawet najcichszy szept wydaje się być za głośny, a zbyt jasne światło sprawia, że czujecie się, jakby ktoś wbijał wam ostrza prosto w oczy – osoby cierpiące na migrenę doskonale znają te objawy. Czasami z bólem głowy nie ma żartów! Bywa tak intensywny, że wykonywanie podstawowych, codziennych czynności jest niemożliwe i żadne tabletki nie pomagają. Atak migreny może zostać wywołany przez zjedzenie niektórych produktów spożywczych, dlatego zmiana diety bywa dużą ulgą dla osób chorujących na częste i intensywne bóle głowy. Sprawdźcie, co warto jeść, a czego unikać przy migrenie. Co jeść przy migrenie? Nie ma magicznego sposobu na migreny, jednak odpowiednie zmiany w diecie mogą sprawić, że napady intensywnego bólu głowy będą się zdarzały o wiele rzadziej. Spożywajcie jak najczęściej poniższe produkty: Chude mięso Jaja Oleje roślinne Żywność nisko przetworzona Świeże produkty Produkty o niskim indeksie glikemicznym (np. pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż) Należy też pić dużo wody, ponieważ często odwodnienie organizmu wyzwala napad migreny. Migrena – tych produktów należy unikać Istnieje grupa produktów, które u osób z tendencją do występowania migreny mogą wywołać ból głowy. Jeżeli więc cierpicie na migrenę, starajcie się spożywać poniższe produkty jak najrzadziej lub całkowicie usunąć je z diety: Śledzie Żółte sery Sery pleśniowe Alkohol, zwłaszcza czerwone i białe wino Czekolada i kakao Niektóre orzechy, np. nerkowce Drożdże Wędzone ryby i wędliny Przyprawy typu maggi oraz kostki rosołowe Słodziki Czosnek Papryka Kolendra Awokado Banany Jak radzić sobie z migreną? W przypadku osób chorujących...