Chleb z masłem, kawałek najtańszej kiełbasy i najzwyklejsza herbata z cukrem? Wielu z nas sądzi, że tak wygląda menu serwowane w polskich więzieniach. Bynajmniej. Co jedzą skazani? Okazuje się, że więźniowie dostają prawdziwe przysmaki a nawet mogą wybierać spośród kilku różnych diet, co regulują przepisy.

- W zakładach karnych i aresztach śledczych żywienie osadzonych odbywa się na podstawie odpowiednich przepisów, a rodzaje diet które otrzymują osadzeni reguluje rozporządzenie ministra sprawiedliwości z dnia 19 lutego 2016 roku w sprawie wyżywienia osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych - informuje ppłk Bartłomiej Turbiarz z Centralnego Zarządu Służby Więziennej.

Jak wynika z tego rozporządzenia, więźniom przysługują następujące diety:

  • posiłki podstawowe – otrzymuje je większość skazanych
  • posiłki dla skazanych młodocianych – do 18. roku życia
  • posiłki lecznicze: lekkostrawne, cukrzycowe, indywidualne (w zależności od schorzenia osadzonego)
  • posiłki dla skazanych wykonujących pracę w ciężkich warunkach
  • posiłki przygotowywane z uwzględnieniem wymogów religijnych i kulturowych

Przykładowe menu w polskich więzieniach

Co jedzą polscy skazańcy? Ich menu wygląda o wiele lepiej niż menu w wielu polskich szpitalach, gdzie chorzy walczą o szybki powrót do zdrowia.

Tylko spójrzcie:

Zobacz także:

Śniadanie - przykłady

  • Chleb pszenny, masło, herbata, kiełbasa drobiowa, dżem truskawkowy
  • Pasztet sojowy, chleb pszenny, masło, herbata
  • Kiełbasa, chleb pszenny, masło, herbata, jabłka
  • Jajka gotowane na twardo, chleb pszenny, masło, herbata, jabłka, cukier

Obiad - przykłady

  • Zupa pomidorowa z ryżem, pulpet rybno-jarzynowy w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z marchewki i pietruszki, napój owocowy
  • Pulpet sojowy, herbata, zupa pomidorowa, surówka z marchwi i pietruszki
  • Zupa selerowa z ziemniakami, skrzydełka drobiowe z warzywami, surówka, kompot jabłkowy
  • Kotlet sojowy duszony w warzywach, ryż, zupa selerowa z ziemniakami, herbata
  • Zupa ryżowa, klopsiki drobiowo-jarzynowe w sosie koperkowym, ziemniaki, buraki glazurowane, napój o smaku wiśniowym
  • Kapuśniak z białej kapusty, śledź w śmietanie, ziemniaki, marchewka oprószana, napój wiśniowy 
  • Zupa marchewkowa, potrawka drobiowa, ziemniaki, buraki, herbata lub napój malinowy
  • Zupa jarzynowa z ziemniakami, gołąbek po staropolsku w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty i ogórka kiszonego, napój o smaku truskawkowym
  • Zupa selerowa, skrzydełka drobiowe w warzywach, surówka z warzyw, kompot jabłkowy
  • Krupnik, bigos, ziemniaki, kompot jabłkowy

Kolacja - przykłady

  • Chleb pszenny, masło, herbata, jabłka, pieczywo ryżowe, pasta sojowo-warzywna
  • Chleb pszenny, masło, herbata, serek kanapkowy, pieczywo ryżowe
  • Chleb, masło, paprykarz szczeciński, herbata.

Jakie są minimalne koszty posiłków?

Przedstawia się to następująco:

  • posiłku podstawowego – 4,00 zł
  • posiłku dla małoletnich – 4,40 zł
  • posiłku lekkostrawnego - 4,80 zł
  • posiłku cukrzycowego – 5,70 zł
  • posiłku indywidualnego – 5,80 zł
  • posiłku dodatkowego (dla pracujących w ciężkich warunkach) – 3.20 zł

Źródło: wroclaw.naszemiasto.pl