Chleb z masłem, kawałek najtańszej kiełbasy i najzwyklejsza herbata z cukrem? Wielu z nas sądzi, że tak wygląda menu serwowane w polskich więzieniach. Bynajmniej. Co jedzą skazani? Okazuje się, że więźniowie dostają prawdziwe przysmaki a nawet mogą wybierać spośród kilku różnych diet, co regulują przepisy.
- W zakładach karnych i aresztach śledczych żywienie osadzonych odbywa się na podstawie odpowiednich przepisów, a rodzaje diet które otrzymują osadzeni reguluje rozporządzenie ministra sprawiedliwości z dnia 19 lutego 2016 roku w sprawie wyżywienia osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych - informuje ppłk Bartłomiej Turbiarz z Centralnego Zarządu Służby Więziennej.
Jak wynika z tego rozporządzenia, więźniom przysługują następujące diety:
- posiłki podstawowe – otrzymuje je większość skazanych
- posiłki dla skazanych młodocianych – do 18. roku życia
- posiłki lecznicze: lekkostrawne, cukrzycowe, indywidualne (w zależności od schorzenia osadzonego)
- posiłki dla skazanych wykonujących pracę w ciężkich warunkach
- posiłki przygotowywane z uwzględnieniem wymogów religijnych i kulturowych
Przykładowe menu w polskich więzieniach
Co jedzą polscy skazańcy? Ich menu wygląda o wiele lepiej niż menu w wielu polskich szpitalach, gdzie chorzy walczą o szybki powrót do zdrowia.
Tylko spójrzcie:
Zobacz także:
Śniadanie - przykłady
- Chleb pszenny, masło, herbata, kiełbasa drobiowa, dżem truskawkowy
- Pasztet sojowy, chleb pszenny, masło, herbata
- Kiełbasa, chleb pszenny, masło, herbata, jabłka
- Jajka gotowane na twardo, chleb pszenny, masło, herbata, jabłka, cukier
Obiad - przykłady
- Zupa pomidorowa z ryżem, pulpet rybno-jarzynowy w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z marchewki i pietruszki, napój owocowy
- Pulpet sojowy, herbata, zupa pomidorowa, surówka z marchwi i pietruszki
- Zupa selerowa z ziemniakami, skrzydełka drobiowe z warzywami, surówka, kompot jabłkowy
- Kotlet sojowy duszony w warzywach, ryż, zupa selerowa z ziemniakami, herbata
- Zupa ryżowa, klopsiki drobiowo-jarzynowe w sosie koperkowym, ziemniaki, buraki glazurowane, napój o smaku wiśniowym
- Kapuśniak z białej kapusty, śledź w śmietanie, ziemniaki, marchewka oprószana, napój wiśniowy
- Zupa marchewkowa, potrawka drobiowa, ziemniaki, buraki, herbata lub napój malinowy
- Zupa jarzynowa z ziemniakami, gołąbek po staropolsku w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty i ogórka kiszonego, napój o smaku truskawkowym
- Zupa selerowa, skrzydełka drobiowe w warzywach, surówka z warzyw, kompot jabłkowy
- Krupnik, bigos, ziemniaki, kompot jabłkowy
Kolacja - przykłady
- Chleb pszenny, masło, herbata, jabłka, pieczywo ryżowe, pasta sojowo-warzywna
- Chleb pszenny, masło, herbata, serek kanapkowy, pieczywo ryżowe
- Chleb, masło, paprykarz szczeciński, herbata.
Jakie są minimalne koszty posiłków?
Przedstawia się to następująco:
- posiłku podstawowego – 4,00 zł
- posiłku dla małoletnich – 4,40 zł
- posiłku lekkostrawnego - 4,80 zł
- posiłku cukrzycowego – 5,70 zł
- posiłku indywidualnego – 5,80 zł
- posiłku dodatkowego (dla pracujących w ciężkich warunkach) – 3.20 zł
Źródło: wroclaw.naszemiasto.pl