Aneta Zając dieta
ons
Newsy

Co jadła Aneta Zając, że zrzuciła aż 10 kilogramów? Jej dieta jest tania i bardzo prosta

Aneta Zając, znana przede wszystkim z serialu „Pierwsza miłość”, w ostatnim czasie przeszła spektakularną metamorfozę. Dzięki zdrowej diecie i regularnym ćwiczeniom aktorka schudła aż 10 kilogramów.

Blond włosy, duże, niebieskie oczy, piękne usta i symetryczna buzia – Aneta Zając zawsze zachwycała urodą. Niestety, w kwestii figury rzadko świeciła przykładem. Raz było jej więcej, za chwilę mniej i tak w kółko. 

Z czasem okazało się jednak, że aktorka zmaga się z Hashimoto, czyli przewlekłym zapaleniem tarczycy, które ma bezpośredni wpływ na wahania jej wagi. Za radą lekarza postanowiła więc przejść na specjalną dietę błonnikową.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyczyna i objawy choroby Hashimoto

Przyczyn choroby może być wiele. Jednak wśród najczęstszych wymienia się czynniki genetyczne oraz stres. Hashimoto może także dopaść osoby, których dieta jest bardzo uboga w selen lub zbyt bogata w jod. Eksperci twierdzą, że osoby zmagające się z tą chorobą, przez pierwsze kilka lat nie mają o niej w ogóle pojęcia. Podejrzenia padają dopiero wtedy, gdy podupadają na zdrowiu.

Do objawów Hashimoto zalicza się m.in. zawroty głowy, wczesne poronienia, problemy z zajściem w ciąże, zaburzenia rytmu serca, bóle mięśni i stawów, trudności z oddychaniem, zmęczenie, senność, ale również gwałtowny przyrost wagi.

Na jakiej diecie była Aneta Zając?

Chorym na Hashimoto, oprócz suplementacji przepisanych przez lekarza leków, zaleca się przede wszystkim spożywanie produktów bogatych w błonnik. Bowiem choroba spowalnia pracę jelit, z kolei błonnik je pobudza, a także usuwa toksyny z organizmu. Nic więc dziwnego, że Aneta Zając zdecydowała się właśnie na nią.

Ten sposób żywienia zakłada przede wszystkim, dostarczanie do organizmu co najmniej 50 gramów błonnika dziennie. Ten powinien pochodzić z naturalnych zbóż. Dlatego też aktorka nie stroni od ciemnego ryżu, kaszy, pieczywa razowego, warzyw oraz owoców – zarówno świeżych jak i suszonych.

Zobacz także
Aneta Zając pochwaliła się swoim mieszkaniem. Jej minimalistyczna kuchnia zachwyca

Aneta Zając pochwaliła się swoim mieszkaniem. Jej minimalistyczna kuchnia zachwyca

Aneta Zając

Aneta Zając przyznała się do pokonania pewnego nałogu. Niszczy sylwetkę i rujnuje zdrowie. „Sama sobie jestem za to wdzięczna” 

Aneta Zając musi także przestrzegać wielu żywieniowych zasad. Może spożywać białe mięso, chude ryby i nabiał, ale tylko w ilości od 60 do 80 gramów dziennie. Przygotowywane przez nią posiłki, nie mogą być smażone, ani zawierać oliwy czy masła. Aktorka musiała także wyeliminować ze swojej diety alkohol, słodycze oraz cukier. Z kolei konieczne było wyrobienie sobie nawyku picia bardzo dużych ilości wody mineralnej. Dzięki tej diecie aktorka schudła aż 10 kilogramów. Co myślicie o jej obecnej figurze?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

beata kozidrak schudła
ONS
Gwiazdy
Beata Kozidrak wygląda niesamowicie! Piosenkarka zdradziła, dzięki czemu udało jej się schudnąć!
Nie uwierzycie, dzięki czemu schudła Beata Kozidrak! Sprawdźcie, jak to zrobiła!

Niekwestionowana gwiazda polskiej sceny muzycznej Beata Kozidrak od wielu lat zachwyca nas swoim pięknym głosem i wyjątkowymi kreacjami. Utrzymanie swojego ciała w dobrej formie przez tyle lat jest naprawdę wielkim wyzwaniem! Praca na scenie to duży wysiłek fizyczny, a do tego dochodzi coraz trudniejsze z wiekiem zachowanie szczupłej sylwetki. 59-latka niedawno schudła i efekty są spektakularne! Dowiedzcie się, jak udało jej się to osiągnąć! Beata Kozidrak wyznała, że jej utrata wagi nie jest spowodowana jedynie pragnieniem, by lepiej wyglądać. Okazuje się, że piosenkarka cierpi na nadciśnienie i z tego powodu, za radą lekarza, musiała przejść na dietę. Odrzuciła część produktów niewskazanych przy tej chorobie, a że są one w większości kaloryczne, to usuwając je z codziennego jadłospisu siłą rzeczy Beata… zaczęła chudnąć! Jednak to nie wszystko!         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Beata Kozidrak (@beatakozidrak) Licz kalorie! Gwiazda przyznaje, że oczywiście poza odpowiednią dietą bardzo ważne jest też liczenie kalorii. Jej dietetyk ustalił dla niej indywidualny jadłospis, według którego Beata ma przyjmować dziennie maksymalnie 1500 kalorii. To niewiele, dlatego tak ważne są odpowiednio zbilansowane posiłki, aby uniknąć napadów głodu. Warto też pić bardzo dużo wody – dzięki temu nawodnimy organizm i zmniejszymy apetyt.         Wyświetl ten post na Instagramie.              ...

sonia bohosiewicz schudła
ONS
Newsy
Sonia Bohosiewicz schudła dzięki popularnej diecie. Pochwaliła się płaskim brzuchem już po 4 dniach
To właśnie tej lubianej wśród w diecie Sonia Bohosiewicz zawdzięcza genialną figurę. Sprawdźcie, co stosuje!

Znana polska aktorka dosłownie niknie w oczach! Sonia Bohosiewicz udowadnia, że po czterdziestce można wyglądać na dwadzieścia lat mniej i zachwycać fenomenalną sylwetką. Jak ona to zrobiła, że udało jej się tak spektakularnie schudnąć? Gwiazda uchyliła rąbka tajemnicy i zdradziła, jakiej diecie zawdzięcza swoją niesamowitą przemianę. W jaki sposób odchudzają się gwiazdy? Już od kilku lat aktorce udaje się utrzymać zgrabną figurę. W 2017 roku przyznała, że po powrocie z wakacji postanowiła zadbać o siebie. Sonia chciała nie tylko schudnąć, ale przede wszystkim zadbać o swoje zdrowie i oczyścić organizm, by po prostu lepiej się czuć. Wybrała lubianą przez gwiazdy dietę zwaną postem dr Dąbrowskiej. To właśnie na tej diecie Karolina Szostak schudła kilkadziesiąt kilogramów! Na czym ta dieta polega? Dieta dr Dąbrowskiej to tak naprawdę rodzaj postu, który polega na jedzeniu surowych warzyw i owoców. Trwa on 6 tygodni, a spożywane codziennie posiłki nie powinny łącznie przekraczać 600-800 kalorii. To bardzo mało, dlatego dieta jest nazywana właśnie postem i zaleca się stosować ją pod nadzorem lekarza. Post dr Ewy Dąbrowskiej Na tej diecie oczyszczającej dozwolone są poniższe warzywa: Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, buraki; Kapustne: kalafior i brokuł; Liściaste: sałaty i zioła; Cebulowe: por i cebula; Dyniowate: cukinie i ogórki; Psiankowate: wszystkie z wyłączeniem ziemniaków. Lista dozwolonych owoców jest o wiele krótsza. Na poście Dąbrowskiej można jeść jedynie: Cytryny Jagody Jabłka Grejpfruty Co ważne, warzywa mogą być spożywane tylko pieczone lub gotowane na parze, a najlepiej surowe. Nie wolno stosować żadnych przypraw poza ziołami. Przemiana Soni Bohosiewicz To właśnie dzięki zastosowaniu powyższej...

kinga preis schudła
ONS
Newsy
Kinga Preis schudła 15kg, bo pozbyła się jednego niezdrowego nawyku
Znana aktorka zachwyca przemianą! Dowiedzcie się, co zrobiła by uzyskać takie efekty.

Kinga Preis to prawdziwa gwiazda polskiego filmu! Wielokrotnie nagradzana ma na swoim koncie same sukcesy. Bardzo poważnie podchodzi do swojego życia zawodowego, z czym wiąże się również praca nad samą sobą. Aktorka schudła aż 15 kilogramów, co w dużej mierze zawdzięcza jednej zmianie w swoim życiu. Dowiedzcie się, jak to zrobiła! Absolwentka prestiżowej szkoły aktorskiej należy do grona najczęściej nagradzanych polskich aktorów. Aż pięć razy zdobyła nagrodę Orła za występy w filmach, a 10 razy została nominowana do tej nagrody. To czyni z niej rekordzistkę, ponieważ żaden aktor ani aktorka nie dostali nigdy tylu nominacji! Może się także pochwalić aż pięcioma odznaczeniami, w tym Krzyżem Zasługi i Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”. Kinga traktuje swoją pracę niezwykle poważnie i jest prawdziwą profesjonalistką, co udowadnia nie tylko na ekranie, ale i poza nim. Niesamowita metamorfoza Kingi Preis W jednym z często udzielanych wywiadów Preis poruszyła temat pewnej sensacji, jaką wywołują aktorki gdy schudną lub przytyją. Zauważyła, że publika bardzo skupia się na tej informacji i zaczyna analizować co takiego stało się w życiu kobiety, która zeszczuplała lub wręcz przeciwnie – gdy przybyło jej kilka kilogramów. Z kolei mężczyzn to zjawisko w ogóle nie dotyczy. Ludzie po prostu zakładają, że aktor przygotowuje się do roli, która wymaga pełniejszej lub szczupłej sylwetki. Być może aktorkę zirytował szum wokół własnej osoby wówczas, gdy sama schudła aż 15 kilogramów. Okazuje się, że zawdzięcza to… rzuceniu papierosów! Przez lata Kinga Preis była palaczką, ale w końcu postanowiła zerwać z niezdrowym nałogiem. Choć większość palaczy tyje po odstawieniu papierosów, to Preis poza rzuceniem palenia przeprowadziła rewolucję w całym...

ryba
Adobe Stock
Triki kulinarne
Smaż rybę, jak profesjonalistka. Jeden prosty trik i nie będziesz już chciała robić jej inaczej
Ryba to jedno z 12 dań, które na pewno pojawi się na twoim wigilijnym stole. Warto więc poznać sztuczkę, dzięki której mięso stanie się idealnie doprawione i soczyste. Twoi goście będą błagać o dokładkę.

Tradycyjnie ryba powinna gościć na każdym polskim stole przynajmniej raz w ciągu tygodnia, a mianowicie w piątek. Jednak z biegiem lat zwyczaj ten nieco osłabł. Dzisiaj coraz trudniej o tego typu obiad przyrządzany w domowym zaciszu.  Delikatny smak ryby rozkochał w sobie niejednego smakosza. Dlaczego więc najczęściej sięgamy po ten przysmak w restauracjach? No cóż, być może powodem tej sytuacji jest fakt, że ryba to w rzeczywistości trudne do przyrządzenia danie . Nie każdy chce się więc podejmować tego wyzwania. To jednak duży błąd. Ryba ma wiele cennych wartości odżywczych Ryba to przede wszystkim bardzo zdrowy, ale również bardzo wdzięczny produkt. Bowiem osoby, których diety są bogate w ryby zdecydowanie rzadziej dotykają choroby układu krążenia, miażdżyca, alergie, a nawet nowotwory. Eksperci zalecają więc jej spożywanie co najmniej 2, a nawet 3 razy w tygodniu.  W jedzeniu ryb przodują Japończycy, zjadając aż 65 kilogramów tego przysmaku rocznie. Dzięki temu dożywają nawet bardzo sędziwego wieku. Z kolei statystyczny Polak zjada tylko 13 kilogramów ryb rocznie. To naprawdę zbyt mało… Czas więc to zmienić i dowiedzieć się, jak sprawić, by twoja ryba smakowała jak w 5-gwiazdkowej restauracji. Smaż rybę jak profesjonalistka Sposób na idealną rybę jest dziecinnie prosty! Wystarczy, że przed włożeniem jej do piekarnika lub na patelnię, zrobisz kilka nacięć na skórze. Taki zabieg przede wszystkim sprawi, że przyprawy będą miały szansę przeniknąć do wnętrza mięsa, a tym samym wzbogacić jego smak.  Nacięcia pozytywnie wpłyną również na zawarte w rybie ości . Te bezpośrednio wystawione na działanie wysokiej temperatury staną się o wiele bardziej miękkie. W praktyce oznacza to, że z łatwością oddzielisz je od mięsa. Jeśli nie smażysz ryby w...