Co firmy robią z niesprzedanym piwem? Nie uwierzycie na co je zamieniają
Newsy

Co firmy robią z niesprzedanym piwem? Nie uwierzycie na co je zamieniają

To bardzo pomysłowe zastosowanie dla tego trunku! Nic się nie marnuje.

Marnotrawstwo żywności to ogromny problem w dzisiejszym świecie. Według statystyk, marnuje się ponad 1/3 wyprodukowanego jedzenia. Jest wiele sposobów ograniczania marnotrawstwa jedzenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak marnować mniej jedzenia?

Pierwszym krokiem do ograniczenia marnotrawstwa żywności jest zadbanie o własne gospodarstwo domowe. To kilka prostych przykładów, które pomogą walczyć z marnowaniem żywności w waszych domach:

Jest też wiele inicjatyw społecznych, które przeciwdziałają marnowaniu jedzenia, a jednocześnie pomagają finansowo ubogim lub potrzebującym. Prężnie działają na przykład jadłodzielnie i lodówki społeczne, w których można zostawić żywność i wiele artykułów pierwszej potrzeby.

Rozwija się też freeganizm, który polega na odbieraniu zdatnej do spożycia żywności ze śmietników supermarketów.

Co robią marki z piwem, które nie zostało wypite?

Niektóre marki produktów spożywczych także aktywnie działają w tym zakresie. Grupa Żywiec znalazła innowacyjny sposób na wykorzystanie piwa, które nie nadaje się już do wypicia, by go nie wylewać.

Zamienia się je w biogaz. W ten sposób ogranicza się też emisję CO2 do atmosfery. Piwo jest zamieniane w ten sposób w źródło zielonej energii, która wraca do obiegu.

Energia elektryczna, którą wykorzystuje się w tym browarze pochodzi z odnawialnych źródeł energii. Biogaz pochodzący z utylizacji niezużytego piwa wykorzystywany jest jednak do ogrzewania budynków – jako źródło energii cieplnej.

Paweł Bendarczyk, dyrektor Arcyksiążęcego Browar w Żywcu opowiedział jednemu z portali internetowych o tym pomyśle:

Arcyksiążęcy Browar w Żywcu dysponuje własną kotłownią, gdzie głównym paliwem jest gaz ziemny. Drugim paliwem jest biogaz, który produkujemy w naszej oczyszczalni ścieków. Nawet 13% energii cieplnej wytworzonej w naszej kotłowni pochodzi ze spalania biogazu. Pod względem ciepła jesteśmy samowystarczalni – wytworzone ciepło jest wykorzystywane do warzenia piwa i ogrzewania wszystkich naszych budynków

Zupa piwna
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy
Chcesz zaskoczyć domowników? Zrób na obiad zupę z piwa
Trudno zadziwić bliskich klasycznym obiadem. Na przepisach, które znamy wszyscy, nie kończy się jednak świat. Podpowiadamy jeden z ciekawszych!

Piwo do obiadu nie dziwi. A zupa piwna? Tak, to możliwe. Jeśli chcecie się zdecydować na mało standardowy posiłek, zaserwujcie swoim domownikom coś pysznego i jednocześnie nieoczywistego. Piwo - najczęściej spożywany napój alkoholowy Piwo nie ma sobie równych jeśli chodzi o popularność. T o najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci pod względem chęci sięgania po niego. Wyprzedza je tylko woda i herbata. Powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczka to nic innego jak wyciąg ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i innych surowców. Charakterystycznymi cechami piwa są substancje pochodzenia zbożowego, aromat i goryczka chmielowa, alkohol oraz dwutlenek węgla. Najpopularniejsze piwa, jasne lagery, zawierają przeciętnie ponad 90% wody i ok. 5% alkoholu objętościowo, ale wartości te mogą odbiegać w zależności od stylu piwa. Drożdże piwne w procesie fermentacji pozwalają uzyskać nawet do kilkunastu procent objętości alkoholu. Browar i zdrowie mają ze sobą wiele wspólnego Regularne spożycie piwa pozytywnie wpływa na tkankę kostną i może być sposobem na zapobieganie osteoporozie. Niskoprocentowe piwo w niewielkich ilościach może być także zalecane przez lekarzy w celu leczenia schorzeń przewodu moczowego, w stanach przed i pooperacyjnych pęcherzyka żółciowego. Zupa piwna Nasze babcie wykorzystywały browar w jeszcze innym celu, myły nim głowę. Wyciąg z chmielu bogaty w olejki eteryczne, flawonoidy i garbniki działa na włosy wzmacniająco i zmniejsza ryzyko przetłuszczania. Choć to nie jedyne, sprytne zastosowanie piwa!  Jest ono przede wszystkim produktem spożywczym. Zupa piwna z serem to pyszne i rozgrzewające danie, które sprawdzi się w chłodne, zimowe  dni. Sam alkohol w nim zawarty też nie powinien...

wojewódzki i palikot produkują piwo
ons
Newsy
Palikot i Wojewódzki otworzyli wspólny biznes. Będą sprzedawać...
Janusz Palikot i Kuba Wojewódzki postanowili zostać wspólnikami. Od pewnego czasu panowie zajmują się produkcją napojów alkoholowych z dodatkiem CBD, które już niedługo będzie można kupić w jednej z największych sieci handlowych w Polsce.

Wojewódzki zna się na wielu branżach Znany dziennikarz, publicysta i satyryk, Kuba Wojewódzki, to zdecydowanie jedna z najbarwniejszych postaci w polskim showbiznesie. W swoim życiu zawodowym pracował dla wielu stacji radiowych i telewizyjnych, portali, a także czasopism. Na tym jednak nie koniec. Od ponad roku Wojewódzki zaczął próbować swoich sił również w innych dziedzinach.  W 2019 roku znany dziennikarz postanowił nawiązać współpracę z restauratorem Józefem Krawczykiem. Jej owocem jest lokal gastronomiczno-rozrywkowy „Niewinni Czarodzieje 2.0” zlokalizowany w Warszawie . Jak się okazuje, idąc za ciosem, celebryta postanowił także rozpocząć wspólny biznes z Januszem Palikotem. Życie zawodowe Palikota ma wiele barw Życie zawodowe Janusza Palikota również przeszło przez wiele etapów. Po latach pracy jako polityk, zadeklarował zakończenie działalności w tym obszarze i zajął się zupełnie innymi sprawami. W 2018 roku postanowił bowiem odkupić Browar Tenczynek.  Wojewódzki i Palikot otworzyli wspólny biznes Wojewódzki i Palikot poznali się poprzez program telewizyjny „Kuba Wojewódzki”. Od tego czasu panowie utrzymują znajomość. Teraz rozkręcają nawet wspólny biznes. Mężczyźni zajęli się bowiem produkcją alkoholu, a dokładniej piwa z dodatkiem CBD , czyli związku występującego w konopiach. Będzie ono warzone w Browarze Tenczynek i już niedługo pojawi się na sklepowych półkach pod nazwą BUH. - Konopiom przypisuje się wiele fantastycznych właściwości, między innymi w leczeniu chorób neurologicznych i cywilizacyjnych. Dają też duże możliwości zastosowania w branży spożywczej i napojów. To ogromny potencjał biznesowy, który postanowiliśmy wykorzystać do produkcji między innymi...

wigilia
AdobeStock
Newsy
Genialne produkty na przejedzenie. Na pewno macie je w swojej kuchni 
Dokucza wam świąteczne przejedzenie? Możecie łatwo zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości wykorzystując kilka produktów.

Święta się skończyły, a wam nadal dokucza poświąteczne przejedzenie? Nie jesteście jedyni! Kilka dni obfitego jedzenia może jeszcze jakiś czas dawać wam się we znaki. Uczucie pełności, ból brzucha, ospałość i brak energii to typowe objawy przejedzenia. Nie wspominając o dodatkowych kilogramach! Z niestrawnością można na szczęście sobie poradzić używając produktów, które każdy z was ma w kuchni. Świąteczne obżarstwo Trudno znaleźć kogoś, kto oparłby się świątecznym przysmakom. Mimo najszczerszych chęci i składanych sobie obietnic na pewno wielu z was i tak w święta je dużo więcej, niż wcześniej zakładało. Nie ma w tym kompletnie nic dziwnego – na Boże Narodzenie przygotowuje się bardzo dużo smacznego jedzenia i zbrodnią byłoby go sobie odmawiać. Do tego świąteczne ciasta i ogrom słodyczy… Dlatego wielu ludzi godzi się z faktem, że w święta po prostu jest się przejedzonym, a później trzeba o siebie zadbać. Najlepiej za pomocą poniższych produktów! Herbatki ziołowe – rumianek, mięta, szałwia czy koper włoski doskonale działają na przeciążony po świętach układ trawienny. Przyśpieszają proces trawienia i mają łagodzący wpływ na żołądek. Najlepiej przygotowywać sobie ziołowy napar po każdym posiłku. Czerwona herbata – udowodniono, że picie herbaty pu-erh zmniejsza wchłanianie tłuszczów, dlatego warto pić ją około 2-3 godziny po jedzeniu. Alkohol – kieliszek mocnego alkoholu świetnie poprawia trawienie. Najlepiej, gdy jest to napój z dodatkiem ziół – doskonale sprawdzają się wódki ziołowe, popularne np. w Chorwacji. Może to być też zwykła wódka gorzka żołądkowa, ale pamiętajcie – co za dużo to niezdrowo! Na trawienie wystarczy wypić tylko jeden mały kieliszek! Ocet jabłkowy – ocet to kwas. Taki sam, jak...

Adobe Stock
Newsy
Kolejny produkt skażony niebezpiecznym tlenkiem etylenu. Macie go w swojej kuchni?
Popularny produkt został wycofany ze sklepów ze względu na zanieczyszczenie toksyczną substancją!

Choć kontrole dotyczące żywności są teraz bardzo dokładne, a przepisy dotyczące produkcji jedzenia niezwykle surowe, to nadal od czasu do czasu ze sklepów wycofywane są różne produkty ze względu na znajdujące się w nich trujące substancje. Przyczyn jest wiele – często decydują o tym zupełnie losowe przypadki, gdy z jakiegoś powodu do jednej partii produktów trafi szkodliwy składnik. Ostatnio z polskich sklepów wycofano popularny produkt ze względu na wykrycie w nim trującego pierwiastka! Główny Inspektorat Sanitarny wydał niedawno komunikat w którym informuje, że zakazano sprzedaży 3 partii sezamu czarnego marki „Helio”, w opakowaniu 200 g. Wykryto w nim tlenek etylenu, który jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Produkty zostały natychmiast wycofane ze sklepów, ponieważ związek ten jest toksyczny i jego użycie w produkcji żywności jest surowo zakazane w Unii Europejskiej. Jeżeli kupiliście niedawno czarny sezam marki „Helio”, to sprawdźcie czy na opakowaniu nie znajduje się jeden z trzech poniższych numerów (oznaczają one serię produktu): nr partii: 91412; data minimalnej trwałości: 10.2021 nr partii: 54016; data minimalnej trwałości: 12.2021 nr partii: 7504; data minimalnej trwałości: 04.2022 Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów Źródło: gov.pl Jeżeli zakupiliście sezam z partii wycofanej ze sprzedaży, to natychmiast go wyrzućcie! Objawy zatrucia tlenkiem etylenu Tlenek etylenu jest niezwykle toksyczną substancją. Wykazano jego działanie rakotwórcze i drażniące, a także mutagenne. Objawy ostrego zatrucia to: Nudności Wymioty Bóle głowy Upośledzenie koordynacji ruchowej Utrata pamięci Podrażnienie błon śluzowych W przypadku, gdy przyjęto wysoką dawkę tlenku...