Prawidłowe działanie stawów zwłaszcza u osób narażonych na schorzenia reumatoidalne nie może być zapewnione wyłącznie przez ćwiczenia, masaże i zabiegi. Potrzebne jest wsparcie od wewnątrz – nie tylko w postaci suplementów diety i leków. Chodzi jeszcze o odpowiednio dobraną dietę.

Dlaczego dieta jest ważna w walce z reumatyzmem?

Podstawową sprawą w walce o zdrowe chrząstki i stawy u wszystkich osób jest woda. Nawadnianie powinno być obfite zwłaszcza w okresie letnim. Osoby cierpiące na reumatyzm powinny szczególnie dobrze o tym pamiętać. Ważna jest także jednak świadomość, że człowiek nie jest w stanie nawodnić się poprzez samo jedzenie.

Właściwe funkcjonowanie stawów i walka ze skutkami chorób zwyrodnieniowych na tle reumatycznym jest możliwa tylko i wyłącznie wtedy, gdy organizm otrzymuje za pośrednictwem jedzenia odpowiednie witaminy, minerały, składniki odżywcze i  inne mikroelementy.

Wśród nich do najważniejszych należą m.in.

Zobacz także:

  • Kolagen
  • Witamina C
  • Witamina B3
  • Krzem
  • Bor
  • Miedź
  • Siarka
  • Wapń

Czego nie jeść przy reumatyzmie?

Niestety większość badań dowodzi, że niedobory tych pierwiastków chemicznych i witamin ma zdecydowana większość populacji. Dlatego niezależnie od stanu waszych stawów i tego czy cierpicie na reumatyzm, czy też nie – warto postawić na zdrową dietę, która pomoże wam w zwalczeniu uciążliwego problemu, zminimalizowaniu jego skutków lub w zapobieżeniu wystąpieniu takich problemów zdrowotnych.

Czego więc unikać wobec zaistnienia bólu stawów?

  • Produkty mleczne zawierające dużo tłuszczów nasyconych (m.in. masło)
  • Cukry proste zawarte w słodyczach, słodkich napojach i sokach
  • Bóle stawów mogą mieć także podłoże alergiczne – dlatego należy unikać produktów-alergenów zaostrzających ból

Dieta na reumatyzm i ból stawów

Co z kolei powinno się jeść, by uniknąć problemów z bólami stawów i chrząstek?

  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby morskie, siemię lniane, orzechy włoskie)
  • Chudy nabiał bogaty w wapń i białko (kefiry, mleko, jogurty)
  • Dobre tłuszcze roślinne – oliwa, nierafinowany olej rzepakowy
  • Owoce i warzywa (brokuły, brukselka, pozostałe warzywa kapustne)
  • Marchewka i papryka zawierające karotenoidy
  • Natka pietruszki i inne produkty będące cennym źródłem witaminy C
  • Rośliny strączkowe
  • Pieczywo pełnoziarniste
  • Galarety będące źródłem kolagenu

Źródło: wyborcza.pl