Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Adobe Stock
Newsy

Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia

Dokucza wam reumatyzm? Bolą was stawy? Nie lekceważcie tych dolegliwości. Warto zacząć od zmiany przyzwyczajeń żywieniowych.

Prawidłowe działanie stawów zwłaszcza u osób narażonych na schorzenia reumatoidalne nie może być zapewnione wyłącznie przez ćwiczenia, masaże i zabiegi. Potrzebne jest wsparcie od wewnątrz – nie tylko w postaci suplementów diety i leków. Chodzi jeszcze o odpowiednio dobraną dietę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego dieta jest ważna w walce z reumatyzmem?

Podstawową sprawą w walce o zdrowe chrząstki i stawy u wszystkich osób jest woda. Nawadnianie powinno być obfite zwłaszcza w okresie letnim. Osoby cierpiące na reumatyzm powinny szczególnie dobrze o tym pamiętać. Ważna jest także jednak świadomość, że człowiek nie jest w stanie nawodnić się poprzez samo jedzenie.

Właściwe funkcjonowanie stawów i walka ze skutkami chorób zwyrodnieniowych na tle reumatycznym jest możliwa tylko i wyłącznie wtedy, gdy organizm otrzymuje za pośrednictwem jedzenia odpowiednie witaminy, minerały, składniki odżywcze i  inne mikroelementy.

Wśród nich do najważniejszych należą m.in.

  • Kolagen
  • Witamina C
  • Witamina B3
  • Krzem
  • Bor
  • Miedź
  • Siarka
  • Wapń
Zobacz także
zimne nóżki

Czy galaretka jest dobra na stawy? Eksperci zażarcie się kłócą

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!

Czego nie jeść przy reumatyzmie?

Niestety większość badań dowodzi, że niedobory tych pierwiastków chemicznych i witamin ma zdecydowana większość populacji. Dlatego niezależnie od stanu waszych stawów i tego czy cierpicie na reumatyzm, czy też nie – warto postawić na zdrową dietę, która pomoże wam w zwalczeniu uciążliwego problemu, zminimalizowaniu jego skutków lub w zapobieżeniu wystąpieniu takich problemów zdrowotnych.

Czego więc unikać wobec zaistnienia bólu stawów?

  • Produkty mleczne zawierające dużo tłuszczów nasyconych (m.in. masło)
  • Cukry proste zawarte w słodyczach, słodkich napojach i sokach
  • Bóle stawów mogą mieć także podłoże alergiczne – dlatego należy unikać produktów-alergenów zaostrzających ból

Dieta na reumatyzm i ból stawów

Co z kolei powinno się jeść, by uniknąć problemów z bólami stawów i chrząstek?

  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby morskie, siemię lniane, orzechy włoskie)
  • Chudy nabiał bogaty w wapń i białko (kefiry, mleko, jogurty)
  • Dobre tłuszcze roślinne – oliwa, nierafinowany olej rzepakowy
  • Owoce i warzywa (brokuły, brukselka, pozostałe warzywa kapustne)
  • Marchewka i papryka zawierające karotenoidy
  • Natka pietruszki i inne produkty będące cennym źródłem witaminy C
  • Rośliny strączkowe
  • Pieczywo pełnoziarniste
  • Galarety będące źródłem kolagenu

Źródło: wyborcza.pl

Mieliście niedawno operację? Oto, co należy jeść, by przyspieszyć rekonwalescencję
AdobeStock
Newsy
Mieliście niedawno operację? Oto, co należy jeść, by przyspieszyć rekonwalescencję
Jak powinna wyglądać dieta u osób, które przeszły operację? Jeden składnik jest w niej szczególnie kluczowy.

Zdrowa i zbilansowana dieta jest ogromnie ważna dla naszego zdrowia. A szczególnie wtedy, gdy nasz organizm potrzebuje sił do regeneracji - na przykład po zabiegu czy operacji. Pacjenci, u których wykonywane były zabiegi chirurgiczne są narażeni na niedożywienie ze względu na ból, dyskomfort lub brak apetytu spowodowany lekami, dlatego tak ważna jest prawidłowa dieta w tym czasie. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w diecie osób regenerujących się po operacji.  Kiedy po operacji można zjeść? Jeżeli operacja nie dotyczyła przewodu pokarmowego, wówczas zwykle żywienie doustne można rozpocząć już w drugiej dobie po operacji. W przeciwnym wypadku stosowane jest żywienie pozajelitowe, jednak jeżeli zabieg nie był przeprowadzany na narządach układu pokarmowego, wówczas można powoli wprowadzać lekkostrawną dietę. Najczęściej są to sucharki lub kleik - tak delikatne pokarmy mają za zadanie pobudzić układ trawienny do działania i przeciwdziałać ewentualnym sprzeciwom z jego strony.  Jak powinna wyglądać dieta po operacji? Dieta osób regenerujących się po operacji powinna być lekkostrawna, ale bardzo odżywcza. Jej najważniejsze składniki to: białko witamina A witamina C witamina B12 witamina E witamina K kwasy omega-3 cynk żelazo Szczególnie białko odgrywa w takiej diecie dużą rolę ze względu na regenerację tkanek, transport witamin i składników odżywczych w organizmie oraz pozytywny wpływ na układ odpornościowy. W diecie rekonwalescenta produkty zawierające białko powinny być lekkostrawne i delikatne dla żołądka. Dobrym wyborem będzie chude, gotowane mięso, duszone ryby i jaja. Jeśli pacjent nie jest uczulony na laktozę, polecany jest także chudy nabiał.  Co jeść po operacji? Poza białkiem, w...

Jedzenie tych produktów zwiększa ryzyko zakrzepicy. Większość z nas spożywa je codziennie
AdobeStock
Newsy
Jedzenie tych produktów zwiększa ryzyko zakrzepicy. Większość z nas spożywa je codziennie
Zakrzepica to choroba, której ryzyko występowania wzrasta w wyniku innych schorzeń, a także nieprawidłowej diety. By zapobiec zakrzepicy, ważne jest, by odpowiednio odżywiać się na co dzień.

Zakrzepica może być powodem aż pół mln zgonów rocznie w Europie, a w Polsce na tę chorobę co roku zapada sto tysięcy osób. Przy zakrzepicy dochodzi do zatoru żył, przez który krew nie przepływa prawidłowo. Powoduje to wiele nieprzyjemnych objawów, w obrzęk kończyn, niedowład oraz bóle w klatce piersiowej, a nieleczona zakrzepica może doprowadzić do zatoru serca, a w konsekwencji - do śmierci. Ogromne znaczenie w profilaktyce tej choroby ma prawidłowa dieta - sprawdźcie, co powinno się w niej znaleźć, a jakich produktów należy unikać.  Czynniki ryzyka zakrzepicy Zagrożone rozwojem zakrzepicy są osoby znajdujące się w grupie ryzyka, czyli takie, które: mają co najmniej 40 lat przeszły zabieg chirurgiczny miednicy, dolnych kończyn i jamy brzusznej kobiety w ciąży oraz w połogu przeszły zawał serca, udar lub sepsę są leżące z powodu wypadku lub ciężkiej choroby Zwiększone ryzyko zachorowania na zakrzepicę dotyczy także osób zdrowych, które prowadzą niezdrowy tryb życia. Mowa tutaj o paleniu papierosów, piciu alkoholu oraz częstym spożywaniu „śmieciowego” jedzenia, które w konsekwencji często prowadzi do otyłości - choroby, która dodatkowo sprzyja zachorowaniu na zakrzepicę.  Czego nie jeść, by uniknąć zakrzepicy? Jeżeli zależy wam na zdrowiu, koniecznie usuńcie ze swojej diety produkty zawierające dużo cukru - słodycze, słodkie napoje, ciasta i ciasteczka. Należy też zrezygnować z jedzenia, które jest wysokoprzetworzone. To m.in. gotowe dania, zupki instant, a także konserwy, parówki i serki topione. Z diety powinno także zniknąć czerwone mięso, czyli wołowina i wieprzowina.  Dieta przeciw zakrzepicy  Ponieważ zakrzepica częściej występuje o osób otyłych, w profilaktyce tej choroby niezwykle ważny jest odpowiedni sposób...

ból kolana
Adobe Stock
Newsy
Stale dokucza wam ból kolan? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych produktów
Stany zapalne, suche chrząstki, bóle reumatyczne – na to wszystko może wpływać wasza dieta. Podpowiadamy, co jeść, a co odstawić w przypadku bólu kolan i stawów.

Na zwyrodnienia stawów i problemy z kolanami narażone są przede wszystkim osoby ze znaczną nadwagą. Każdy kilogram nadwyżki na wadze to obciążenie dla kolan w postaci 5 kg – z taką siłą masa ciała proporcjonalnie obciąża nogi. Jeśli cierpicie na bóle w kolanach, w pierwszej kolejności musicie rozważyć zrzucenie kilku zbędnych kilogramów . Dlatego też zanim przejdziemy do precyzyjnego opisu diety dla osób z bólem kolan, musimy uświadomić wam tę właśnie podstawową sprawę. Nic tak nie pomoże kolanom, jak danie im „drugiego oddechu” w postaci ruchu, aktywności fizycznej i właśnie redukcji masy ciała. Co jeść na ból kolan? Dieta osób ze stanami zapalnymi w stawach, powinna być zdrowa i świeża. Witaminy i antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach, spowalniają procesy starzenia się stawów, a także zawarty w nich kolagen, wspomaga odbudowę i regenerację chrząstek i ścięgien. Jakie owoce i warzywa wybierać? Najlepsze będą: marchewka, kapusta, por, ogórki brokuł, pietruszka, buraki, seler, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, truskawki, owoce dzikiej róży. Nie samymi warzywami i owocami żyje jednak człowiek. Co jeszcze powinny kłaść na swoim talerzu osoby z bolącymi kolanami? Oprócz tego ważne są kwasy tłuszczowe omega-3 i witamina D zawarte w tłustych rybach i zdrowych olejach – np. w oleju lnianym. Oprócz tego, wskazane jest także spożywanie: wysokiej jakości nabiału, produktów pełnoziarnistych, zielonej herbaty. Tych produktów unikajcie Wiecie już, co jeść. A czego się wystrzegać? Niewskazane jest częste jedzenie czerwonego mięsa , które może sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych. Odpadają alkohole i napoje kofeinowe...

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego
Rozgotowaliście dynię i myślicie, że nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Błąd. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Właśnie ruszył sezon na dynie . Czy wiecie, że warzywo to występuje aż w 80 różnych odmianach? Jeśli planujecie kupić dynię, zwróćcie uwagę na to, żeby była to dynia jadalna. Dynie ozdobne, które kuszą nas swoim kolorem i kształtem, są trujące i nie powinno się ich jeść. Co można zrobić z dyni? Dynia świetnie się sprawdza jako składnik wielu tradycyjnych dań. Możemy zetrzeć ją na tarce i zrobić z niej  placki a'la te ziemniaczane , pokroić w kostkę, ugotować i zblendować na pyszną i rozgrzewającą zupę krem , upiec ją w plastrach lub zamarynować w słoiku . Co, jeśli dynia rozgotowała nam się podczas gotowania? Czy można ją jeszcze jakoś uratować? Tak. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić przepyszne puree. Jak zrobić puree z dyni? Do przygotowania pysznego puree z dyni, będziecie potrzebować tylko dwóch składników. Składniki: mała dynia lub pół dużej ulubione przyprawy Przygotowanie: Ponieważ dynia ma bardzo twardą skórkę, obieramy ją dopiero po ugotowaniu. Dynię dzielimy na pół, wyjmujemy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze. Kiedy dynia trochę przestygnie, odkrawamy z niej skórkę. Odciskamy nadmiar wody i blendujemy. Doprawiamy puree wedle uznania. Dlaczego warto jeść dynie? Dynia nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele składników odżywczych, takich, jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej m.in. cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę i kwas foliowy. Równie bogaty jest jej miąższ, który zawiera duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne. Jak...