Prawidłowe działanie stawów zwłaszcza u osób narażonych na schorzenia reumatoidalne nie może być zapewnione wyłącznie przez ćwiczenia, masaże i zabiegi. Potrzebne jest wsparcie od wewnątrz – nie tylko w postaci suplementów diety i leków. Chodzi jeszcze o odpowiednio dobraną dietę.
Dlaczego dieta jest ważna w walce z reumatyzmem?
Podstawową sprawą w walce o zdrowe chrząstki i stawy u wszystkich osób jest woda. Nawadnianie powinno być obfite zwłaszcza w okresie letnim. Osoby cierpiące na reumatyzm powinny szczególnie dobrze o tym pamiętać. Ważna jest także jednak świadomość, że człowiek nie jest w stanie nawodnić się poprzez samo jedzenie.
Właściwe funkcjonowanie stawów i walka ze skutkami chorób zwyrodnieniowych na tle reumatycznym jest możliwa tylko i wyłącznie wtedy, gdy organizm otrzymuje za pośrednictwem jedzenia odpowiednie witaminy, minerały, składniki odżywcze i inne mikroelementy.
Wśród nich do najważniejszych należą m.in.
Zobacz także:
- Kolagen
- Witamina C
- Witamina B3
- Krzem
- Bor
- Miedź
- Siarka
- Wapń
Czego nie jeść przy reumatyzmie?
Niestety większość badań dowodzi, że niedobory tych pierwiastków chemicznych i witamin ma zdecydowana większość populacji. Dlatego niezależnie od stanu waszych stawów i tego czy cierpicie na reumatyzm, czy też nie – warto postawić na zdrową dietę, która pomoże wam w zwalczeniu uciążliwego problemu, zminimalizowaniu jego skutków lub w zapobieżeniu wystąpieniu takich problemów zdrowotnych.
Czego więc unikać wobec zaistnienia bólu stawów?
- Produkty mleczne zawierające dużo tłuszczów nasyconych (m.in. masło)
- Cukry proste zawarte w słodyczach, słodkich napojach i sokach
- Bóle stawów mogą mieć także podłoże alergiczne – dlatego należy unikać produktów-alergenów zaostrzających ból
Dieta na reumatyzm i ból stawów
Co z kolei powinno się jeść, by uniknąć problemów z bólami stawów i chrząstek?
- Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby morskie, siemię lniane, orzechy włoskie)
- Chudy nabiał bogaty w wapń i białko (kefiry, mleko, jogurty)
- Dobre tłuszcze roślinne – oliwa, nierafinowany olej rzepakowy
- Owoce i warzywa (brokuły, brukselka, pozostałe warzywa kapustne)
- Marchewka i papryka zawierające karotenoidy
- Natka pietruszki i inne produkty będące cennym źródłem witaminy C
- Rośliny strączkowe
- Pieczywo pełnoziarniste
- Galarety będące źródłem kolagenu
Źródło: wyborcza.pl