Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Adobe Stock
Newsy

Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia

Dokucza wam reumatyzm? Bolą was stawy? Nie lekceważcie tych dolegliwości. Warto zacząć od zmiany przyzwyczajeń żywieniowych.

Prawidłowe działanie stawów zwłaszcza u osób narażonych na schorzenia reumatoidalne nie może być zapewnione wyłącznie przez ćwiczenia, masaże i zabiegi. Potrzebne jest wsparcie od wewnątrz – nie tylko w postaci suplementów diety i leków. Chodzi jeszcze o odpowiednio dobraną dietę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego dieta jest ważna w walce z reumatyzmem?

Podstawową sprawą w walce o zdrowe chrząstki i stawy u wszystkich osób jest woda. Nawadnianie powinno być obfite zwłaszcza w okresie letnim. Osoby cierpiące na reumatyzm powinny szczególnie dobrze o tym pamiętać. Ważna jest także jednak świadomość, że człowiek nie jest w stanie nawodnić się poprzez samo jedzenie.

Właściwe funkcjonowanie stawów i walka ze skutkami chorób zwyrodnieniowych na tle reumatycznym jest możliwa tylko i wyłącznie wtedy, gdy organizm otrzymuje za pośrednictwem jedzenia odpowiednie witaminy, minerały, składniki odżywcze i  inne mikroelementy.

Wśród nich do najważniejszych należą m.in.

  • Kolagen
  • Witamina C
  • Witamina B3
  • Krzem
  • Bor
  • Miedź
  • Siarka
  • Wapń
Zobacz także
zimne nóżki

Czy galaretka jest dobra na stawy? Eksperci zażarcie się kłócą

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!

Czego nie jeść przy reumatyzmie?

Niestety większość badań dowodzi, że niedobory tych pierwiastków chemicznych i witamin ma zdecydowana większość populacji. Dlatego niezależnie od stanu waszych stawów i tego czy cierpicie na reumatyzm, czy też nie – warto postawić na zdrową dietę, która pomoże wam w zwalczeniu uciążliwego problemu, zminimalizowaniu jego skutków lub w zapobieżeniu wystąpieniu takich problemów zdrowotnych.

Czego więc unikać wobec zaistnienia bólu stawów?

  • Produkty mleczne zawierające dużo tłuszczów nasyconych (m.in. masło)
  • Cukry proste zawarte w słodyczach, słodkich napojach i sokach
  • Bóle stawów mogą mieć także podłoże alergiczne – dlatego należy unikać produktów-alergenów zaostrzających ból

Dieta na reumatyzm i ból stawów

Co z kolei powinno się jeść, by uniknąć problemów z bólami stawów i chrząstek?

  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (tłuste ryby morskie, siemię lniane, orzechy włoskie)
  • Chudy nabiał bogaty w wapń i białko (kefiry, mleko, jogurty)
  • Dobre tłuszcze roślinne – oliwa, nierafinowany olej rzepakowy
  • Owoce i warzywa (brokuły, brukselka, pozostałe warzywa kapustne)
  • Marchewka i papryka zawierające karotenoidy
  • Natka pietruszki i inne produkty będące cennym źródłem witaminy C
  • Rośliny strączkowe
  • Pieczywo pełnoziarniste
  • Galarety będące źródłem kolagenu

Źródło: wyborcza.pl

ból kolana
Adobe Stock
Newsy
Stale dokucza wam ból kolan? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych produktów
Stany zapalne, suche chrząstki, bóle reumatyczne – na to wszystko może wpływać wasza dieta. Podpowiadamy, co jeść, a co odstawić w przypadku bólu kolan i stawów.

Na zwyrodnienia stawów i problemy z kolanami narażone są przede wszystkim osoby ze znaczną nadwagą. Każdy kilogram nadwyżki na wadze to obciążenie dla kolan w postaci 5 kg – z taką siłą masa ciała proporcjonalnie obciąża nogi. Jeśli cierpicie na bóle w kolanach, w pierwszej kolejności musicie rozważyć zrzucenie kilku zbędnych kilogramów . Dlatego też zanim przejdziemy do precyzyjnego opisu diety dla osób z bólem kolan, musimy uświadomić wam tę właśnie podstawową sprawę. Nic tak nie pomoże kolanom, jak danie im „drugiego oddechu” w postaci ruchu, aktywności fizycznej i właśnie redukcji masy ciała. Co jeść na ból kolan? Dieta osób ze stanami zapalnymi w stawach, powinna być zdrowa i świeża. Witaminy i antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach, spowalniają procesy starzenia się stawów, a także zawarty w nich kolagen, wspomaga odbudowę i regenerację chrząstek i ścięgien. Jakie owoce i warzywa wybierać? Najlepsze będą: marchewka, kapusta, por, ogórki brokuł, pietruszka, buraki, seler, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, truskawki, owoce dzikiej róży. Nie samymi warzywami i owocami żyje jednak człowiek. Co jeszcze powinny kłaść na swoim talerzu osoby z bolącymi kolanami? Oprócz tego ważne są kwasy tłuszczowe omega-3 i witamina D zawarte w tłustych rybach i zdrowych olejach – np. w oleju lnianym. Oprócz tego, wskazane jest także spożywanie: wysokiej jakości nabiału, produktów pełnoziarnistych, zielonej herbaty. Tych produktów unikajcie Wiecie już, co jeść. A czego się wystrzegać? Niewskazane jest częste jedzenie czerwonego mięsa , które może sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych. Odpadają alkohole i napoje kofeinowe...

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego
Rozgotowaliście dynię i myślicie, że nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Błąd. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Właśnie ruszył sezon na dynie . Czy wiecie, że warzywo to występuje aż w 80 różnych odmianach? Jeśli planujecie kupić dynię, zwróćcie uwagę na to, żeby była to dynia jadalna. Dynie ozdobne, które kuszą nas swoim kolorem i kształtem, są trujące i nie powinno się ich jeść. Co można zrobić z dyni? Dynia świetnie się sprawdza jako składnik wielu tradycyjnych dań. Możemy zetrzeć ją na tarce i zrobić z niej  placki a'la te ziemniaczane , pokroić w kostkę, ugotować i zblendować na pyszną i rozgrzewającą zupę krem , upiec ją w plastrach lub zamarynować w słoiku . Co, jeśli dynia rozgotowała nam się podczas gotowania? Czy można ją jeszcze jakoś uratować? Tak. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić przepyszne puree. Jak zrobić puree z dyni? Do przygotowania pysznego puree z dyni, będziecie potrzebować tylko dwóch składników. Składniki: mała dynia lub pół dużej ulubione przyprawy Przygotowanie: Ponieważ dynia ma bardzo twardą skórkę, obieramy ją dopiero po ugotowaniu. Dynię dzielimy na pół, wyjmujemy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze. Kiedy dynia trochę przestygnie, odkrawamy z niej skórkę. Odciskamy nadmiar wody i blendujemy. Doprawiamy puree wedle uznania. Dlaczego warto jeść dynie? Dynia nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele składników odżywczych, takich, jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej m.in. cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę i kwas foliowy. Równie bogaty jest jej miąższ, który zawiera duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne. Jak...

Koper ma taki kolor? To znaczy, że zawiera groźne dla zdrowia azotany
Adobe Stock
Newsy
Koper ma taki kolor? To znaczy, że zawiera groźne dla zdrowia azotany
Wiosna to czas pierwszych zielonych roślin. Chętnie spożywane są rzodkiewki, sałata, szczypiorek czy koperek. Lepiej uważajcie jednak na jego barwę. Może być oznaką nieświeżości.

To właśnie nowalijki, pierwsze wiosenne warzywa i pierwsza wiosenna zielenina, zawierają najwięcej azotanów. W środowisku naukowym toczy się wciąż dyskusja  na temat wpływu tych substancji na zdrowie człowieka. Dlaczego nie powinno się jeść nieświeżego kopru? Wykazano, że nadmiar nowalijek może szkodzić niektórym grupom ludzi, np. chorym na chorobę znaną jako tzw. przełyk Barreta. Niezależnie od tego, czy azotany zawarte w świeżych warzywach, mogą czynić szkody ludzkiemu organizmowi, należy wystrzegać się takich, które zawierają ich większe ilości. Do takich można zaliczyć na przykład przejrzały koperek. Zanim jednak pomożemy wam w określeniu, jakiego koperku lepiej już nie jeść, winni jesteśmy wam kilka słów o dobroczynnej stronie tego zioła. Dlaczego koper jest zdrowy? Świeżych pędów kopru ogrodowego, które używa się do przyprawiania sałatek, ziemniaków czy jako składnik zalewy ogórkowej, nie należy mylić z coraz bardziej popularnym w Polsce koprem włoskim. Więcej o tym warzywie przeczytacie w jednym z naszych poprzednich artykułów. Wystarczy, że klikniecie w ten właśnie link. Wszystkie części kopru ogrodowego, zawierają szereg korzystnych dla zdrowia substancji, takich jak na przykład: Flawonoidy Kumaryny Sole mineralne Wapń Fosfor Żelazo Bardzo duże ilości witaminy C Witaminy A, D, E i inne Jak rozpoznać przejrzały koper? Pora, byśmy odpowiedzieli na pytanie, jakiego koperku powinno się kategorycznie unikać. Jeżeli nie jesteście odróżnić ciemnej barwy nieświeżego kopru od tej właściwej, jest jeszcze inny sposób. Wystarczy, że chwycicie pęczek koperku w jedną rękę. Jeżeli pędy kopru rozpadną się na boki, oznacza to, że koper jest już nieświeży. Świeży koperek powinien...

Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa
AdobeStock
Newsy
Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa
W leczeniu nadciśnienia ogromną rolę gra odpowiednia dieta. Sprawdźcie, co nie powinno się w niej znaleźć.

Nadciśnienie tętnicze to choroba, która ujawnia się po 50. roku życia i dotyka coraz więcej osób. Po zdiagnoznowaniu nadciśnienia należy koniecznie stosować się do zaleceń lekarza i brać odpowiednie leki. Poza przyjmowaniem lekarstw, ważna jest także zmiana trybu życia. Przejście na zdrowszą dietę i regularny wysiłek fizyczny są bardzo wskazane przy tej chorobie. Sprawdźcie, których produktów spożywczych powinno się unikać przy nadciśnieniu. Przyczyny nadciśnienia Niestety, w większości przypadków nie można ustalić przyczyn nadciśnienia z jednego powodu – aż u 95% osób cierpiących na tę chorobę nadciśnienie ma charakter pierwotny. To oznacza, że nie można znaleźć jego przyczyny. Reszta przypadków dotyczy osób, które chorują na inne schorzenia, które mogą powodować nadciśnienie – wówczas mówi się o nadciśnieniu tętniczym wtórnym. Do takich chorób należy m.in. bezdech senny, choroby miąższu nerek, niektóre przyjmowane leki, a także ciąża. Objawy nadciśnienia Jeśli podejrzewacie u siebie nadciśnienie tętnicze, zwróćcie uwagę na to, czy pojawiają się u was poniższe objawy: Zmęczenie Zawroty głowy Częste bóle głowy przypominające ucisk Zaburzenia snu Poddenerwowanie Krwawienia z nosa Kołatanie serca Uczucie ucisku w mostku Duszności Odpowiednia dieta przy nadciśnieniu Jedną z form leczenia nadciśnienia jest odpowiednia dieta. Należy maksymalnie ograniczyć wszelkie produkty, które powodują wzrost ciśnienia. Należą do nich m.in.: Tłuste wędliny Żółty ser Słodycze Przetworzona żywność (zupy i sosy w proszku, gotowe dania) Orzeszki ziemne Solone paluszki Chipsy Jedzenie typu fast food Wędzone ryby Tłuste mleko...