W krajach rozwiniętych, na refluks cierpi nawet 20% ludzi. Schorzenie ma ścisły związek z ogólnych stanem zdrowia i prowadzonym stylem życia. Sprzyja mu nadwaga, otyłość, dieta, stres, brak aktywności fizycznej, stosowanie używek. Podpowiadamy jak zredukować te dolegliwości.

Czym jest refluks i skąd się bierze?

Choroba refluksowa to schorzenie żołądkowo-przełykowe. Polega na zarzucaniu kwaśnej treści żołądkowej z powrotem od przełyku. Jest nie tylko nieprzyjemną dolegliwością pogarszającą samopoczucie, ale może prowadzić do niebezpiecznych zaostrzeń stanu chorobowego, takich jak zapalenie przełyku, przepuklina przełyku, zmiany przednowotworowe i nowotworowe.

Jedynie w początkowych stadiach choroby można zmniejszać dolegliwości przy pomocy diety. Przy zaognionym stanie, począwszy od zapalenia przełyku, prowadzenie diety, unikanie potraw wzmagających refluks będą już niewystarczające. Koniecznie jest wtedy wprowadzenie leczenia farmakologicznego pod okiem lekarza.

Skąd się bierze refluks i jak go rozpoznać?

Przyczyną jego są różne zaburzenia funkcjonowania przełyku i żołądka, a także czynniki psychologiczne i stres.

Zobacz także:

Jak dietą zmniejszyć dolegliwości refluksu? Oto objawy, które powinny was wyczulić i spowodować, że w przypadku dwóch pierwszych należy zmienić styl życia i dietę. Przy utrzymujących się tego rodzaju dolegliwościach, lub wystąpieniu kolejnych z listy, zgłaszajcie się niezwłocznie do lekarza:

  • Zgaga
  • Kwaśne odbijanie się
  • Bóle w nadbrzuszu
  • Nudności i wymioty
  • Chudnięcie
  • Bóle w klatce piersiowej
  • Przewlekły kaszel i chrypka

Czego nie jeść, żeby zmniejszyć zgagę i refluks?

Te produkty, po których zjedzeniu nie czujecie się dobrze, jesteście w stanie pewnie wymienić bez trudu. Niezależnie od usunięcia z jadłospisu konkretnych składników dań, należy jeść 5-6 mniejszych posiłków w ciągu dnia, odstawić papierosy i alkohol.

Cztery grupy produktów niewskazanych przy refluksie:

  1. Cebula i warzywa cebulowe jak por, pomidory i ich przetwory np. ketchup, szparagi, karczochy.
  2. Czekolada i wyroby czekoladowe.
  3. Owoce cytrusowe i soki z tych owoców.
  4. Używki i przyprawy: mocna kawa i herbata, napoje gazowane, ostre przyprawy jak papryka, chilli, curry, ocet, musztarda.

Jednocześnie warto zamienić dania smażone, tłuste i ciężkostrawne, na przygotowane z lżej strawnych składników, gotowane i pieczone.

Co jeść mając refluks?

Poza usunięciem z lodówki produktów szkodliwych i wzmagających refluks i zgagę podstawą jest obserwacja swojego organizmu i unikanie dań, które pogarszają samopoczucie po jedzeniu. Lekarze wskazują jednak produkty bezpieczne tj. takie, które nie powinny wywoływać negatywnych reakcji organizmu ze strony przełyku i żołądka. Oto one:

  • Chudy nabiał. Mleko (do 2%), jogurty, chude twarogi
  • Chude mięso, ryby i wędliny, najlepiej duszone, pieczone w folii i gotowane
  • Chleby i mąki pszenne, ryż, makarony, kluski oraz kasze drobnoziarniste, takie jak kuskus i kasza manna
  • Warzywa: sałata, szpinak, marchew, burak, dynia, gotowane lub pieczone ziemniaki
  • Niektóre owoce, w małych ilościach, np. banany, truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie, pieczone lub gotowane jabłka
  • Proste przyprawy: sól, koperek, oregano, wanilia, bazylia, szałwia, estragon czy rozmaryn
  • Delikatne desery: kisiele, budynie, niskosłodzone dżemy, ciasta biszkoptowe, musy, galaretki
  • Napoje: woda niegazowana, słaba herbata, kawa zbożowa, rozcieńczone soki i herbaty owocowe z dozwolonych owoców, niektóre napary ziołowe, np. melisa

Źródło: medonet.pl