Cierpicie na refluks? Tych 4 grup produktów lepiej nie jedzcie
Adobe Stock
Newsy

Cierpicie na refluks? Tych 4 grup produktów lepiej nie jedzcie

Wiele osób bez problemu może wymienić produkty, po których zjedzeniu czuje się źle. Jedną z dolegliwości pojawiających się po zjedzeniu np. pomidorów jest refluks. Czego jeszcze nie jeść gdy męczy was zgaga, jeden z objawów refluksu?

W krajach rozwiniętych, na refluks cierpi nawet 20% ludzi. Schorzenie ma ścisły związek z ogólnych stanem zdrowia i prowadzonym stylem życia. Sprzyja mu nadwaga, otyłość, dieta, stres, brak aktywności fizycznej, stosowanie używek. Podpowiadamy jak zredukować te dolegliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest refluks i skąd się bierze?

Choroba refluksowa to schorzenie żołądkowo-przełykowe. Polega na zarzucaniu kwaśnej treści żołądkowej z powrotem od przełyku. Jest nie tylko nieprzyjemną dolegliwością pogarszającą samopoczucie, ale może prowadzić do niebezpiecznych zaostrzeń stanu chorobowego, takich jak zapalenie przełyku, przepuklina przełyku, zmiany przednowotworowe i nowotworowe.

Jedynie w początkowych stadiach choroby można zmniejszać dolegliwości przy pomocy diety. Przy zaognionym stanie, począwszy od zapalenia przełyku, prowadzenie diety, unikanie potraw wzmagających refluks będą już niewystarczające. Koniecznie jest wtedy wprowadzenie leczenia farmakologicznego pod okiem lekarza.

Zobacz także
Kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Na słodką, ciepłą kolację

Przepis na kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Idealne na słodką, ciepłą kolację

Jajecznica na parze? Będziecie w szoku gdy spróbujecie

Jajecznica na parze? Zdrowa, delikatna i tak smaczna, że nie zechcecie jeść już innej

Skąd się bierze refluks i jak go rozpoznać?

Przyczyną jego są różne zaburzenia funkcjonowania przełyku i żołądka, a także czynniki psychologiczne i stres.

Jak dietą zmniejszyć dolegliwości refluksu? Oto objawy, które powinny was wyczulić i spowodować, że w przypadku dwóch pierwszych należy zmienić styl życia i dietę. Przy utrzymujących się tego rodzaju dolegliwościach, lub wystąpieniu kolejnych z listy, zgłaszajcie się niezwłocznie do lekarza:

  • Zgaga
  • Kwaśne odbijanie się
  • Bóle w nadbrzuszu
  • Nudności i wymioty
  • Chudnięcie
  • Bóle w klatce piersiowej
  • Przewlekły kaszel i chrypka

Czego nie jeść, żeby zmniejszyć zgagę i refluks?

Te produkty, po których zjedzeniu nie czujecie się dobrze, jesteście w stanie pewnie wymienić bez trudu. Niezależnie od usunięcia z jadłospisu konkretnych składników dań, należy jeść 5-6 mniejszych posiłków w ciągu dnia, odstawić papierosy i alkohol.

Cztery grupy produktów niewskazanych przy refluksie:

  1. Cebula i warzywa cebulowe jak por, pomidory i ich przetwory np. ketchup, szparagi, karczochy.
  2. Czekolada i wyroby czekoladowe.
  3. Owoce cytrusowe i soki z tych owoców.
  4. Używki i przyprawy: mocna kawa i herbata, napoje gazowane, ostre przyprawy jak papryka, chilli, curry, ocet, musztarda.

Jednocześnie warto zamienić dania smażone, tłuste i ciężkostrawne, na przygotowane z lżej strawnych składników, gotowane i pieczone.

Co jeść mając refluks?

Poza usunięciem z lodówki produktów szkodliwych i wzmagających refluks i zgagę podstawą jest obserwacja swojego organizmu i unikanie dań, które pogarszają samopoczucie po jedzeniu. Lekarze wskazują jednak produkty bezpieczne tj. takie, które nie powinny wywoływać negatywnych reakcji organizmu ze strony przełyku i żołądka. Oto one:

  • Chudy nabiał. Mleko (do 2%), jogurty, chude twarogi
  • Chude mięso, ryby i wędliny, najlepiej duszone, pieczone w folii i gotowane
  • Chleby i mąki pszenne, ryż, makarony, kluski oraz kasze drobnoziarniste, takie jak kuskus i kasza manna
  • Warzywa: sałata, szpinak, marchew, burak, dynia, gotowane lub pieczone ziemniaki
  • Niektóre owoce, w małych ilościach, np. banany, truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie, pieczone lub gotowane jabłka
  • Proste przyprawy: sól, koperek, oregano, wanilia, bazylia, szałwia, estragon czy rozmaryn
  • Delikatne desery: kisiele, budynie, niskosłodzone dżemy, ciasta biszkoptowe, musy, galaretki
  • Napoje: woda niegazowana, słaba herbata, kawa zbożowa, rozcieńczone soki i herbaty owocowe z dozwolonych owoców, niektóre napary ziołowe, np. melisa

Źródło: medonet.pl

Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Będą zawsze chrupiące
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Dzięki niemu będą zawsze chrupiące
Są takie kucharskie sztuczki, które powodują, że tym, którzy je znają, dania zawsze wychodzą idealne. Chcecie spróbować?

Pieczone ziemniaki nie zawsze wychodzą zachwycająco. Czasem zamiast chrupiących wyjmujecie z piekarnika miękkie. Takie ziemniaki nie mają ani odpowiedniego smaku, dla którego sięgamy po ten rodzaj dania, ani odpowiednio chrupkiej konsystencji. Jest jeden składnik, który możecie dodać do gotowania ziemniaków przed pieczeniem, który spowoduje, że wierzchnia część ziemniaka stanie się mączysta i będzie doskonałą bazą chrupiącej skórki, gdy już przełożycie ziemniaki do piekarnika. Tym składnikiem jest soda oczyszczona. Czy soda oczyszczona jest niebezpieczna dla żołądka? Pamiętacie pewnie, że zawsze mówiło się o tym, jak niezdrowe są ziemniaki gotowane w punktach zbiorowego żywienia, z dodatkiem sody oczyszczonej. Soda w tych przypadkach była dodawana w dużej ilości, do wielu dań (ziemniaków, mięsa). Dzięki niej potrawy szybciej miękły i nie trzeba ich było długo gotować czy dusić. Panowało powszechne przekonanie, że dolegliwości żołądkowe, które można mieć po zjedzeniu obiadu w stołówce, wynikały z dodania sody do ziemniaków. Oczywiście, to było możliwe, jeśli sody do ziemniaków trafiało dużo, a do tego trafiała i do pozostałych potraw.  Tymczasem także inne substancje mogą powodować podobne podrażnienia żołądka. Są to: Używki. W tym kawa, mocna herbata, alkohol, nikotyna Napoje gazowane Gęste buliony, rosoły, wywary na kościach oraz wywary grzybowe Sama soda oczyszczona nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jak każdy dodatek, powinna być używana w rozsądnych ilościach. Do czego nadal używa się sody w kuchni? Jajka na twardo. Soda dodana do gotowania jajek powoduje, że łatwiej je obierzecie Świąteczne pierniczki. Dzięki sodzie będą puszyste i miękkie Wypieki. Sodą można używać oprócz lub zamiast proszku do...

Co się stanie, gdy zjemy za dużo pomidorów? Skutki mogą być katastrofalne
Pixabay
Newsy
Co się stanie, gdy zjecie za dużo pomidorów? Wiemy, ile sztuk może przynieść katastrofalne skutki
Czy można zjeść „zbyt dużo” pomidorów? Okazuje się, że tak. Skutki takiego działania mogą wręcz być opłakane.

Pomidory są bardzo smaczne i zdrowe – to niezaprzeczalny fakt. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść je bez opamiętania. Okazuje się, że pomidory mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, jeśli będziemy spożywać je w nadmiarze. Mogą się przyczynić nie tylko do problemów trawiennych i biegunki, ale też mogą powodować problemy z nerkami, a nawet bóle i przebarwienia ciała. Dlaczego nie można jeść zbyt dużej ilości pomidorów? Oto kilka skutków ubocznych jedzenia zbyt dużej ilości pomidorów: Ból stawów Lubicie jeść pomidory? To świetnie, ale lepiej z nimi nie przesadzajcie, ponieważ nadmierne spożycie pomidorów może powodować obrzęki i bóle stawów. Winny jest temu obecny w pomidorach alkaloid zwany solaniną. Związek ten jest odpowiedzialny za gromadzenie wapnia w tkankach, co może powodować stan zapalny. Likoponodermia Nadmierne spożycie pomidorów może też powodować przebarwienia skóry. Stan ten nosi nazwę likoponodermia. Likopen jest bardzo dobry dla naszego organizmu, ale spożywany w ilościach większych niż 75 mg dziennie, może prowadzić do likopenodermii, która może powodować pomarańczowe przebarwienia na skórze. Biegunka Czy wiecie, że pomidory mogą przenosić bakterię salmonelli, która jest odpowiedzialna za biegunkę? Refluks żołądkowy Pomidory zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, co powoduje nadmierne zakwaszenie żołądka. Spożywanie zbyt dużej ilości pomidorów może powodować zgagę lub refluks żołądkowy z powodu wytwarzania nadmiaru kwasu żołądkowego w żołądku. To dlatego z jedzenia pomidorów powinni zrezygnować zwłaszcza ci, którzy uskarżają się na problemy trawienne lub mają objawy choroby refluksowej przełyku. Alergie Pomidory zawierają związek...

Jecie na obiad mięso z ziemniakami? To połączenie szkodzi wam bardziej, niż myślicie
Adobe Stock
Newsy
Jecie na obiad mięso z ziemniakami? To połączenie szkodzi wam bardziej, niż myślicie
Dla wielu Polaków prawdziwy obiad to ten składający się z ziemniaków, kawałka mięsa i ewentualnie surówki. Niestety nie wszystkie popularne połączenia żywności są dobre dla organizmu. Niektóre mogą źle wpływać na zdrowie. takim przykładem jest łączenie mięsa z ziemniakami.

Kotlet schabowy czy mielony musi być obowiązkowo z ziemniakami, prawda? Mało kto wyobraża sobie inną kombinację. To klasyka polskiej kuchni, która często gości na stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. Nie łączcie ziemniaków z mięsem! Niestety niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż łączenie w jednym posiłku ziemniaków oraz mięsa nie jest dobrym pomysłem. Takie działanie może powodować przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości po jedzeniu, zgagę.  Mięso jest obowiązkowym składnikiem większości polskich obiadów. Koniecznie muszą towarzyszyć ziemniaki. W takim połączeniu najczęściej serwuje się: kotlety schabowe , kotlety mielone , zrazy , de volaille , karkówkę .  Warto jednak w tych połączeniach zastąpić ziemniaki innymi produktami. Niżej znajdziecie zasady rozdzielania różnych grup pokarmowych. Jest to szczególnie polecane osobom, które uskarżają się problemy trawienne. Dieta rozdzielna Idealna w takim przypadku jest dieta rozdzielna. Polega na przyrządzaniu pożywienia tak, aby w jednym posiłku nie łączyć produktów bogatych w węglowodany i białka. Autor tej diety podzielił żywność na trzy podstawowe grupy: neutralne - nasiona, miód, tłuszcze, warzywa, soki owocowo-warzywne, kawa, herbata, zakwaszone produkty mleczne oraz wędzone mięso, białkowe - gotowane mięso, sery z niską zawartością tłuszczu, owoce, mleko, wędliny i rośliny strączkowe, węglowodanowe - ziemniaki, cukier, ciastka, słodycze, pieczywo, makaron, kasze, banany, suszone owoce, kukurydza, płatki. W diecie rozdzielnej należy tak komponować dania, by białka łączyły się tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami. Zasady diety rozdzielnej Jak każde żywienie, tak i dieta...

Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu
AdobeStock
Newsy
Ta nalewka świetnie wzmacnia organizm i dobrze działa na wątrobę. Pomoże też przy nadciśnieniu
Dzika róża to zwyczajowo owoc, który rozwija się z kwiatów dzikiej róży. Owocuje pod koniec sezonu wegetacyjnego, od późnego lata do jesieni. Czy słyszeliście kiedyś o nalewce z dzikiej róży? Pijcie ją na zdrowie, bo ma wiele dobroczynnych właściwości.

Dzika róża zawiera wiele ważnych przeciwutleniaczy - w tym witaminę C, witaminę E, beta-karoten i likopen, które są korzystne dla naszego zdrowia. Zdaniem ekspertów, dzika róża może leczyć szeroki zakres objawów żołądkowo-jelitowych i zapalnych. Dlaczego warto włączyć do diety dziką różę? Dzika różna znana jest jako naturalny środek na wiele powszechnych dolegliwości, takich jak:  artretyzm ból pleców zaparcia  cukrzyca biegunka kamienie żółciowe wrzody infekcje dróg moczowych Ponadto, uważa się, że dzika róża:  wzmacnia układ odpornościowy odtruwa organizm ma działanie uspokajające działa przeciwkaszlowo poprawia samopoczucie wspomaga krążenie zmniejsza stany zapalne zapobiega chorobom serca Herbata z dzikiej róży to nieoceniona pomoc w problemach z wątrobą, dzięki swoim bogatym właściwościom oczyszczającym. Kiedy najlepiej zbierać owoce dzikiej róży? Zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży można jeść. Owoce tej rośliny zbiera się od sierpnia do października, do czasu nadejścia przymrozków. To ważne, aby zebrać je tuż przed przymrozkami, ponieważ przemrożone owoce dzikiej róży tracą pewne ilości niezwykle cennej witaminy C. Jeżeli chcecie przygotować z nich nalewkę, herbatę lub napar, najlepiej zbierać owoce dojrzałe, o czerwonym zabarwieniu. Jak przygotować nalewkę z dzikiej róży? Do przygotowania prozdrowotnej nalewki z dzikiej róży, będziecie potrzebować kilku prostych składników. Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży 0,6 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Przygotowanie: Owoce dzikiej róży płuczemy i dokładnie...