Dna moczanowa, czyli podagra albo artretyzm, to niestety schorzenie dobrze znane wielu Polakom. Walka z bólem stawów nie jest prosta, ale można z nią wygrać. Orężem w batalii z chorobą może być oprócz leków także odpowiednia dieta, bogata w zdrowe koktajle.
Czym jest dna moczanowa?
Zanim przejdziemy do przedstawienia przepisu na specjalną zdrowotną mieszankę owocowo-warzywną na podagrę, w kilku zdaniach opiszemy wam, na czym polega dna moczanowa.
Ta choroba to nic innego, jak bardzo niekorzystny dla człowieka wynik kwasu moczowego i jego soli w organizmie. Kiedy dochodzi do sytuacji, w której w organizmie jest za dużo kwasu moczowego, następuje odkładanie jego soli. Na przykład w okolicach dużego palca stopy. Stąd już krótka droga do potwornego bólu w stawach stopy i obrzęków.
Kto znajduje się w grupie ryzyka zachorowania na artretyzm?
Tego typu schorzenia są częste u osób prowadzących mało aktywny tryb życia i żywiących się w niezdrowy sposób. Duże ilości czerwonego mięsa, niezdrowe przekąski, nabiał, produkty mączne, alkohol, tłuszcze, słodkie, barwione napoje prowadzą do zakwaszenia organizmu i są często jednym z powodów wystąpienia nadmiaru kwasu moczowego w organizmie.
Zobacz także:
Innym czynnikiem, który sprzyja pojawieniu się artretyzmu, jest złe nawadnianie organizmu. Jeżeli nie pijecie dziennie wystarczająco dużej ilości płynów, istnieje duża szansa, że nadmiar kwasu moczowego nie zostanie odprowadzony z organizmu.
Jednym z domowych sposobów na zwalczanie stanów zapalnych i na zapobiegnięcie krystalizacji kwasu moczowego w stawach jest picie zdrowych koktajli, takich choćby jak ten przedstawiony przez nas w poniższym przepisie. Pamiętajcie jednak, że domowe soki nie zastąpią właściwie postawionej diagnozy i porady lekarskiej.
Przepis na domowy koktajl na dnę moczanową
Składniki:
- 1-2 ogórki
- 3 łodygi selera naciowego
- Połowa cytryny
- 2-centymetrowy kawałek imbiru
Przygotowanie:
- Wyciśnijcie sok z połówki cytryny.
- Obierzcie ogórki ze skórki.
- Seler dokładnie umyjcie.
- Wyciśnijcie sok z ogórków i selera za pomocą sokowirówki lub blendera.
- Imbir zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
- W jednym naczyniu wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki koktajlu.
- Pijcie raz dziennie przez minimum tydzień dla uzyskania oczekiwanego efektu, czyli do ustąpienia bólu w stawach.