Cierpicie na dnę moczanową? Ten domowy koktajl pomoże wam zwalczyć ból stawów i stany zapalne
Adobe Stock
Newsy

Cierpicie na dnę moczanową? Ten domowy koktajl pomoże wam zwalczyć ból stawów i stany zapalne

Dieta to słowo klucz w przypadku walki z dną moczanową. Oprócz wycofania ze swojego jadłospisu szeregu produktów, chorujący na artretyzm mogą wzbogacić swoje menu zdrowymi koktajlami na ból i stany zapalne.

Dna moczanowa, czyli podagra albo artretyzm, to niestety schorzenie dobrze znane wielu Polakom. Walka z bólem stawów nie jest prosta, ale można z nią wygrać. Orężem w batalii z chorobą może być oprócz leków także odpowiednia dieta, bogata w zdrowe koktajle.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest dna moczanowa?

Zanim przejdziemy do przedstawienia przepisu na specjalną zdrowotną mieszankę owocowo-warzywną na podagrę, w kilku zdaniach opiszemy wam, na czym polega dna moczanowa.

Ta choroba to nic innego, jak bardzo niekorzystny dla człowieka wynik kwasu moczowego i jego soli w organizmie. Kiedy dochodzi do sytuacji, w której w organizmie jest za dużo kwasu moczowego, następuje odkładanie jego soli. Na przykład w okolicach dużego palca stopy. Stąd już krótka droga do potwornego bólu w stawach stopy i obrzęków.

Zobacz także
Tani i skuteczny koktajl odchudzający. Pijcie go codziennie, a zmienicie spodnie na rozmiar mniejsze

Tani i skuteczny koktajl odchudzający. Pijcie go codziennie, a zmienicie spodnie na rozmiar mniejsze

Jak szybko spalić tłuszcz? Zróbcie ten koktajl z pieprzem

Jak szybko spalić tłuszcz? Zróbcie ten koktajl z pieprzem

Kto znajduje się w grupie ryzyka zachorowania na artretyzm?

Tego typu schorzenia są częste u osób prowadzących mało aktywny tryb życia i żywiących się w niezdrowy sposób. Duże ilości czerwonego mięsa, niezdrowe przekąski, nabiał, produkty mączne, alkohol, tłuszcze, słodkie, barwione napoje prowadzą do zakwaszenia organizmu i są często jednym z powodów wystąpienia nadmiaru kwasu moczowego w organizmie.

Innym czynnikiem, który sprzyja pojawieniu się artretyzmu, jest złe nawadnianie organizmu. Jeżeli nie pijecie dziennie wystarczająco dużej ilości płynów, istnieje duża szansa, że nadmiar kwasu moczowego nie zostanie odprowadzony z organizmu.  

Jednym z domowych sposobów na zwalczanie stanów zapalnych i na zapobiegnięcie krystalizacji kwasu moczowego w stawach jest picie zdrowych koktajli, takich choćby jak ten przedstawiony przez nas w poniższym przepisie. Pamiętajcie jednak, że domowe soki nie zastąpią właściwie postawionej diagnozy i porady lekarskiej.

Przepis na domowy koktajl na dnę moczanową

Składniki:

  • 1-2 ogórki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • Połowa cytryny
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru

Przygotowanie:

  1. Wyciśnijcie sok z połówki cytryny.
  2. Obierzcie ogórki ze skórki.
  3. Seler dokładnie umyjcie.
  4. Wyciśnijcie sok z ogórków i selera za pomocą sokowirówki lub blendera.
  5. Imbir zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
  6. W jednym naczyniu wymieszajcie dokładnie wszystkie składniki koktajlu.
  7. Pijcie raz dziennie przez minimum tydzień dla uzyskania oczekiwanego efektu, czyli do ustąpienia bólu w stawach.

 

dna moczanowa jak leczyć
Adobe Stock
Newsy
Ta choroba częściej atakuje w poniedziałki. Możesz się przed nią uchronić jedząc...
Artretyzm, podagra, dna moczanowa – wszystkie te nazwy opisują jedną chorobę charakteryzującą się ostrym zapaleniem stawów. W Polsce cierpi na nią ponad milion osób, wielu nawet nie ma o tym pojęcia.

Czym jest dna moczanowa? Dna moczanowa to przewlekła choroba związana z zaburzeniami przemiany materii. Objawia się bardzo dotkliwymi bólami stawów, które następnie przeradzają się w obrzęki i zaczerwienienia, a finalnie w ich zniekształcenia. W zaawansowanej postaci choroba może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń narządu ruchu i niesprawności, ale także do uszkodzenia nerek, a nawet kamicy moczowej. Choć artretyzm to choroba stara jak świat, lekarze wciąż nie znaleźli na nią skutecznego lekarstwa. Na przestrzeni lat eksperci udowodnili jednak, że niemały wpływ na przebieg dny moczanowej ma spożywane na co dzień jedzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta może bowiem uchronić nas przed rozwojem choroby, bądź złagodzić jej objawy. Bezpośredni wpływ na rozwój choroby ma jedzenie Przyczyną dny jest nadmiar kwasu moczowego w organizmie. Za taki stan rzeczy odpowiada związek nazywany puryną , pochłaniany przez nas wraz z pożywieniem, między innymi tłustymi i wędzonymi rybami, przetworzonym mięsem , ale również smalcem oraz słoniną. Tłuste posiłki dominują w diecie każdego z nas szczególnie w weekendy. To właśnie wtedy przywiązujemy najmniejszą wagę do tego, co pojawia się na naszym talerzu. Często w grę wchodzi dodatkowo alkohol. Nic więc dziwnego, że bóle stawów związane z dną dają o sobie znać właśnie w poniedziałek. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby oraz ograniczyć ilość kolejnych nawrotów, powinnaś wdrożyć do swojego życia kilka ważnych zasad. Jedz produkty roślinne Owoce i warzywa są dobre na wszystko. Ich spożywanie z pewnością ci nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, bardzo pozytywnie wpłynie na twój organizm. Produkty te nie tylko zwiększą twoją odporność, ale również zminimalizują ryzyko zachorowania na dnę lub też...

Młody mężczyzna grillował ze znajomymi, a rano nie mógł wstać z łóżka. To może dotknąć każdego
Unsplash/@vincent_keiman_nl
Newsy
Młody mężczyzna grillował ze znajomymi, a rano nie mógł wstać z łóżka. To może dotknąć każdego
Lekarze po majówce przeżywają prawdziwe oblężenie. Wiele osób zgłasza się z objawami napuchniętych stawów, które uniemożliwiają im chodzenie i poruszanie się. Sprawdźcie, co się stało.

To problem, który dotyka naprawdę wielu osób w majówkę lub ogólnie w sezonie grillowym. Przypadłość może dotknąć dosłownie każdego! Scenariusz najczęściej wygląda następująco. Typowy przypadek choroby grillowej Pierwsze spotkanie ze znajomymi po długiej przerwie. Otwarcie sezonu grillowego. Wszyscy są spragnieni rozmów, pysznych potraw z grilla i piwa otwieranego na świeżym powietrzu ze znajomymi. Trudno czasem wtedy zachować umiar. Pewien mężczyzna objada się karkówką i kiełbasą, w międzyczasie popija też schłodzone piwo. Jest już najedzony, ale wciska jeszcze szaszłyka , marynowany boczek i kaszankę. Na warzywa nie ma już w żołądku miejsca. Wie, że nie jest to zdrowy posiłek, ale stwierdza, że to specjalna okazja, a zdrowo zje jutro. Niestety, rano czeka go przykra niespodzianka… Budzi się z ogromnym bólem w kostce i kolanie. Nie może postawić nogi na podłodze. Co się stało? Choroba grillowa – dna moczanowa Chodzi o atak dny moczanowej . Dna moczanowa to choroba, która polega na zwiększonym stężeniu kwasu moczowego we krwi. Objawia się nagłymi napadami najczęściej odczuwanymi właśnie jako puchniecie i ogromny ból stawów. Najczęściej dotyka to kostek, stawów kolanowych, ale może pojawiać się też w łokciach lub karku. Dotknięty staw jest czerwony, gorący i niesamowicie boli. To skutek wytrącających się kryształków kwasu moczowego. Jedną z głównych przyczyn takiej sytuacji jest nieprawidłowa dieta bogata w puruny. Tłuste mięsa to ogromne bomby purynowe, które mogą wyzwolić atak dny moczanowej. Grill i jedzenie wielu potraw to czynnik wyzwalający atak dny moczanowej. Czy może was dotknąć dna mocznanowa? Żeby sprawdzić, czy jesteście zagrożeni atakiem dny moczanowej możecie zrobić badanie poziomu kwasu moczowego we krwi....

rosół na kościach przepis
AdobeStock
Newsy
Pobolewają was stawy? Zróbcie kolagenowy rosół. Wywar z tego przepisu dosłownie postawi was na nogi
Na ból stawów nie ma nic lepszego, niż domowy rosół na kościach. Wypróbujcie ten przepis!

Ból stawów to jedna z bardziej męczących dolegliwości. Skutecznie utrudnia codziennie czynności i dosłownie odbiera smak życia. Jeżeli wcześniej nie mieliście problemów ze stawami, to koniecznie powinniście udać się do lekarza, ponieważ może to być objaw poważniejszej choroby. W przypadku, gdy przyczyna bólu jest już rozpoznana, możecie spróbować za pomocą domowych sposobów nieco złagodzić dyskomfort. Co powiecie na rosół kolagenowy? Powody bólu stawów Przyczyn bólu w stawach jest bardzo wiele. Są to m.in.: Nadmiar aktywności fizycznej Nadwaga lub otyłość Choroby reumatyczne Choroby jelit Dna moczanowa Infekcje Choroba zwyrodnieniowa stawów Urazy mechaniczne Przepis na rosół kolagenowy Gdy przyczyna bólu tkwi w zdegenerowaniu chrząstki stawowej, należy ją uzupełniać. A najlepszy będzie do tego naturalny kolagen zawarty w kościach ! Spróbujcie tego przepisu na naturalny i bardzo zdrowy rosół z dużą ilością kolagenu: Składniki: 2 kilogramy cielęcych, wołowych lub wieprzowych kości szpikowych przeciętych na pół 1 kilogram kurzych łapek, szyjek i skrzydełek drobiowych 1 kilogram nóżek wieprzowych Pół kilo drobiowych podrobów 2 marchwie 2 pietruszki Pół selera 1 por 1 cytryna 2 cebule 1 liść kapusty Pieprz ziarnisty Liście laurowe Ziele angielskie Sól Przygotowanie: Kości oraz mięso umyjcie i włóżcie do dużego garnka. Zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła całe mięso i kości. Wlejcie sok z jednej cytryny. Gotujcie wywar przez minimum 3 godziny, a najlepiej od 6 do 8 godzin. Pod koniec gotowania (około godzinę przed zakończeniem) wrzućcie do garnka obrane i pokrojone w kostkę...

Warzywny sok z selera
Pixabay
Newsy
Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały
Ten zielony sok zawiera bardzo dużo witamin i sprawi, że przez wiele godzin nie będziecie czuć głodu.

Niewiele osób pogardziłoby zrzuceniem kilku lub nawet kilkunastu kilogramów. Na pewno uczucie ciężkości, zmniejszona sprawność fizyczna i coraz większy rozmiar spodni nie są przyjemne. Mamy coś, co warto rozważyć, jeśli ten problem też was dotyczy. Regularnie pijcie ten magiczny sok... Zalety picia zielonego soku Taki sok może pomóc w odchudzaniu przede wszystkim dlatego, że jest niskokaloryczny, a sprawi, że nie będziecie czuli głodu przez jakiś czas. Dzięki temu unikniecie podjadania lub zjecie mniejsze porcje posiłków. Zielony sok dostarcza też wielu minerałów i dużo witamin, które przyczyniają się do poprawy ogólnego zdrowia organizmu. Zdrowszy organizm łatwiej radzi sobie z osiągnięciem zdrowej masy ciała. Przepis na sok z zielonych warzyw Składniki: ok. 500 g selera naciowego 2 garście białej kapusty ogórek 2 garście szpinaku natka pietruszki kawałek imbiru sok z połowy cytryny Przygotowanie: Włóżcie seler naciowy, kapustę, ogórek, szpinak, natkę pietruszki i imbir do wyciskarki i wyciśnijcie z nich sok. Do soku wyciśnijcie cytrynę, by dodać mu kwaśnego smaku. Pijcie szklankę dziennie. Czy soki owocowe są zdrowe? Choć soki ogólnie kojarzą się wam z czymś bardzo zdrowym, to nie zawsze tak jest! Soki owocowe, nawet te świeżo wyciskane, zawierają bardzo dużo cukru. To oczywiście cukier naturalny, występujący w owocach, ale nie obniża to jego kaloryczności… Picie dużych ilości soków owocowych codziennie lub kilka razy w tygodniu to nie jest zdrowy nawyk. Zalecenia mówią, by wypijać maksymalnie 200 ml soków dziennie, to niecała szklanka. Znacznie zdrowiej jest jeść całe owoce .  W owocach zawarty jest błonnik, który nie dość, że sam w sobie jest...