Bolące stawy mogą być bardzo uciążliwe i często potrafią przeszkadzać w wykonywaniu codziennych czynności. Gdy bolą stawy nie macie pewnie ochoty na spacery, zabawę z dziećmi lub wnukami ani inną aktywność fizyczną. Ta jest jednak niezbędna dla zachowania zdrowa. Ból stawów zwalczycie za pomocą smacznego składnika i potrawy uwielbianej przez Polaków.

Na co wpływa kolagen?

Kolagen to jeden z pierwszych elementów, które przychodzą nam na myśl, gdy myślimy o składnikach diety zdrowych dla stawów. Występuje on w stawach w dużej ilości. Co prawda, po zjedzeniu kolagenu wasz organizm i tak rozłoży go na aminokwasy, ale w dalszym ciągu pozostaje to cenny budulec dla stawów.

Produkty bogate w kolagen potrafią więc poprawiać stan stawów i zwalczać pojawiający się ból. Niektórzy na bolące stawy polecają branie suplementów z kolagenem, ale czemu to robić, skoro kolagen można zjadać też w pysznej formie, jaką są wszystkie galarety? Włączcie do swojej diety galaretki z nóżek, ale też inne galarety z owocami. 

Co zawiera najwięcej kolagenu?

Mamy dla was dobre wiadomości. Okazuje się, że kolagen zawarty jest w wielu naprawdę pysznych potrawach i łakociach. Wśród nich na jednej z pierwszych pozycji oczywiście nasz hit rodem z PRL-owskich prywatek, czyli zimne nóżki:

Zobacz także:

  • Chrząstki i ścięgna w mięsie
  • Galarety mięsne
  • Żelatyna i żelki
  • Galaretki (najlepsze oczywiście są te domowe)
  • Wywary kolagenowe – na przykład wywar z kurzych łapek
  • Salceson i parówki – też mają dużo kolagenu, ale przez zawartość innych składników, nie są zdrowe

Jak widać, kolagen występuje często w żywności. Proponujemy, abyście przygotowali pyszną galaretkę z nóżek, która będzie prawdziwą kolagenową bombą.

Galaretka z nóżek wieprzowych

Składniki:

  • 2 nogi wieprzowe
  • Golonka
  • Pietruszka
  • 2 marchewki
  • Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie i umyjcie, nóżki przetnijcie.
  2. Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą (ok. 4-5 litrów).
  3. Gotujcie ok. 3 godziny.
  4. Po 2 godzinach dodajcie marchewki, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. 
  5. Wyjmijcie mięso i pokrójcie je drobno po oddzieleniu od kości. 
  6. Pokrójcie warzywa w kostkę. 
  7. Wywar przecedźcie przez sitko, dodajcie czosnek i doprawcie. 
  8. Mięso i warzywa ułóżcie w miseczkach i zalejcie wywarem. 
  9. Posypcie natką pietruszki i odłóżcie do ostygnięcia i stężenia.