Zimne nóżki
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy

Cierpicie na ból stawów? Włączcie do diety galaretki z nóżek. Mają zbawienny wpływ na zdrowie

Często bolą was stawy? Zacznijcie jeść produkty zawierające ten składnik, a wasze stawy wam podziękują!

Bolące stawy mogą być bardzo uciążliwe i często potrafią przeszkadzać w wykonywaniu codziennych czynności. Gdy bolą stawy nie macie pewnie ochoty na spacery, zabawę z dziećmi lub wnukami ani inną aktywność fizyczną. Ta jest jednak niezbędna dla zachowania zdrowa! Ból stawów zwalczycie za pomocą smacznego składnika i potrawy uwielbianej przez Polaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretny składnik – kolagen

Kolagen to jeden z pierwszych elementów, które przychodzą nam na myśl, gdy myślimy o składnikach diety zdrowych dla stawów. Występuje on w stawach w dużej ilości. Co prawda, po zjedzeniu kolagenu wasz organizm i tak rozłoży go na aminokwasy, ale w dalszym ciągu pozostaje to cenny budulec dla stawów. Produkty bogate w kolagen potrafią więc poprawiać stan stawów i zwalczać pojawiający się ból.
Niektórzy na bolące stawy polecają branie suplementów z kolagenem, ale czemu to robić, skoro kolagen można zjadać też w pysznej formie, jaką są wszystkie galarety? Włączcie do swojej diety galaretki z nóżek, ale też inne galarety z owocami. 

Zobacz także
Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Magda Gessler tylko tak smaży placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ociekają tłuszczem

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Najbogatsze źródła kolagenu

  • Chrząstki i ścięgna w mięsie
  • Galarety mięsne
  • Żelatyna i żelki
  • Galaretki (najlepsze oczywiście są te domowe)
  • Wywary kolagenowe – na przykład wywar z kurzych łapek
  • Salceson i parówki – też mają dużo kolagenu, ale przez zawartość innych składników, nie są zdrowe

Jak widać, kolagen występuje często w żywności. Proponujemy, abyście przygotowali pyszną galaretkę z nóżek, która będzie prawdziwą kolagenową bombą!

Galaretka z nóżek wieprzowych

Składniki:

  • 2 nogi wieprzowe
  • Golonka
  • Pietruszka
  • 2 marchewki
  • Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie galarety wieprzowej:

  1. Mięso oczyśćcie i umyjcie, nóżki przetnijcie.
  2. Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą (ok. 4-5 litrów).
  3. Gotujcie ok. 3 godziny.
  4. Po 2 godzinach dodajcie marchewki, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. 
  5. Wyjmijcie mięso i pokrójcie je drobno po oddzieleniu od kości. 
  6. Pokrójcie warzywa w kostkę. 
  7. Wywar przecedźcie przez sitko, dodajcie czosnek i doprawcie. 
  8. Mięso i warzywa ułóżcie w miseczkach i zalejcie wywarem. 
  9. Posypcie natką pietruszki i odłóżcie do ostygnięcia i stężenia.

Źródło: gotujmy.pl

 

zimne nóżki
Adobe Stock
Newsy
Czy galaretka jest dobra na stawy? Eksperci zażarcie się kłócą
Macie problemy ze stawami? Być może słyszeliście, ze trzeba jeść dużo galaretki i żelatyny. Sprawdzamy to!

Problemy ze stawami są dość częste i postępują wraz z wiekiem. Ciężko znaleźć osobę po 60-tce, która nie skarżyłaby się na ból stawów lub kości. Bardzo często w przypadku bólu stawów i chorób stawów poleca się jedzenie dużej ilości galaret, wyciąg z kurzych łapek, galaretek i ścięgien oraz chrząstek. Są one bogate w kolagen, który ma pomagać w leczeniu stawów. Czy to prawda? Nawet eksperci nie są zgodni. Kolagen na stawy Kolagen to rodzaj białka, które występuje w produktach zwierzęcych. Kolagen znajduje się głównie w chrząstkach, stawach, mazi stawowej, ale też w pewnym stopniu w skórze i w kościach. Wraz z wekiem osłabiają się struktury kolagenowe, a to właśnie pośrednio przyczyna wiotczenia skóry i zwiększających się problemów ze stawami. Czy jedzenie kolagenu może odwrócić ten proces? Źródła kolagenu w diecie Bogatym źródłem kolagenu są na przykład: Zimne nóżki Galareta Salceson Żelatyna Mielonki Chrząstki np. kurczaka Kurze łapki i wywar z kurzych łapek Kolagenowy rosół Owocowe galaretki powstałe na żelatynie Czy jedzenie kolagenu poprawia stan stawów? Niestety sprawa nie jest aż tak prosta, jak może się wydawać. Choć kolagen występujący w żywności i kolagen w stawach to ten sam rodzaj białka, nie przeniknie ono bezpośrednio do stawów. Po zjedzeniu produktu bogatego w kolagen, białko to rozkłada się w żołądku na aminokwasy, jak każde inne białko! Oczywiście organizm może użyć później te aminokwasy do odbudowy stawu, ale równie dobrze mógłby wykorzystać aminokwasy z każdego innego białka. Czy jedzenie kolagenu ma zatem sens? Stanowisko ekspertów Dietetycy i eksperci nie są w tej sprawie jednogłośni....

rosół na kościach przepis
Flickr
Newsy
Rosół gotujecie na kurczaku albo wołowinie? Lepiej zróbcie go w ten sposób, a zupa zyska nieziemski smak 
Jak zrobić bulion o głębokim smaku i wspaniałych właściwościach zdrowotnych? Trzeba go zrobić według starej receptury!

Dziś większość z nas, aby ułatwić sobie życie korzysta z gotowych rozwiązań. Najpopularniejszym z nich jest używanie kostki rosołowej – nadaje zupie aromatu i poprawia jej smak. Jednak kiedyś ludzie też gotowali rosół, i to bez takich dodatków. Jak sobie wtedy radzili? Odpowiedź jest bardzo prosta! Gotowali prawdziwy bulion na kościach. Dlaczego warto gotować rosół na kościach? Wywar z kości ma szereg prozdrowotnych właściwości. Z tego powodu bywa nazywany „zupą mocy”. Wielogodzinne gotowanie kości wydobywa z nich wysokie ilości magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Ponadto wywar jest bogaty w elastynę, kolagen oraz inne substancje wchodzące w skład popularnych suplementów na stawy. Osoby borykające się z artretyzmem i innymi chorobami stawów szczególnie powinny regularnie spożywać rosół gotowany na kościach. Kolagen wpłynie też bardzo pozytywnie na stan cery i paznokci. Ujędrnia skórę, spłyca zmarszczki i spowalnia procesy starzeniowe. Przepis na rosół gotowany na kościach Do przygotowania takiego esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 kilogramy kości szpikowych, pokrytych mięsem 1 kg żeberek wołowych, chrząstek, nóżek lub dowolnego, ulubionego mięsa 3 pietruszki 2 marchewki 1 cebula Ćwierć selera Fenkuł Pęczek kopru 1 łyżka białego octu winnego Liść laurowy Ziele angielskie Kurkuma Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Przygotowanie Obmyjcie mięso i kości i umieśćcie w dużym garnku. Dodajcie przyprawy, zalejcie kości zimną wodą i wstawcie do gotowania. Od momentu zagotowania zawartość garnka powinna gotować się przynajmniej 3 godziny na małym ogniu. Tak naprawdę im dłużej, tym lepiej, dlatego, jeśli macie dużo czasu lepiej gotować wywar nawet przez 8-12 godzin! W...

Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na reumatyzm? Odstawcie te produkty, by nie pogłębić tego schorzenia
Dokucza wam reumatyzm? Bolą was stawy? Nie lekceważcie tych dolegliwości. Warto zacząć od zmiany przyzwyczajeń żywieniowych.

Prawidłowe działanie stawów zwłaszcza u osób narażonych na schorzenia reumatoidalne nie może być zapewnione wyłącznie przez ćwiczenia, masaże i zabiegi. Potrzebne jest wsparcie od wewnątrz – nie tylko w postaci suplementów diety i leków. Chodzi jeszcze o odpowiednio dobraną dietę. Dlaczego dieta jest ważna w walce z reumatyzmem? Podstawową sprawą w walce o zdrowe chrząstki i stawy u wszystkich osób jest woda. Nawadnianie powinno być obfite zwłaszcza w okresie letnim. Osoby cierpiące na reumatyzm powinny szczególnie dobrze o tym pamiętać. Ważna jest także jednak świadomość, że człowiek nie jest w stanie nawodnić się poprzez samo jedzenie. Właściwe funkcjonowanie stawów i walka ze skutkami chorób zwyrodnieniowych na tle reumatycznym jest możliwa tylko i wyłącznie wtedy, gdy organizm otrzymuje za pośrednictwem jedzenia odpowiednie witaminy, minerały, składniki odżywcze i  inne mikroelementy. Wśród nich do najważniejszych należą m.in. Kolagen Witamina C Witamina B3 Krzem Bor Miedź Siarka Wapń Czego nie jeść przy reumatyzmie? Niestety większość badań dowodzi, że niedobory tych pierwiastków chemicznych i witamin ma zdecydowana większość populacji. Dlatego niezależnie od stanu waszych stawów i tego czy cierpicie na reumatyzm , czy też nie – warto postawić na zdrową dietę, która pomoże wam w zwalczeniu uciążliwego problemu, zminimalizowaniu jego skutków lub w zapobieżeniu wystąpieniu takich problemów zdrowotnych. Czego więc unikać wobec zaistnienia bólu stawów? Produkty mleczne zawierające dużo tłuszczów nasyconych (m.in. masło) Cukry proste zawarte w słodyczach, słodkich napojach i sokach Bóle stawów mogą...

rosół na kościach przepis
AdobeStock
Newsy
Pobolewają was stawy? Zróbcie kolagenowy rosół. Wywar z tego przepisu dosłownie postawi was na nogi
Na ból stawów nie ma nic lepszego, niż domowy rosół na kościach. Wypróbujcie ten przepis!

Ból stawów to jedna z bardziej męczących dolegliwości. Skutecznie utrudnia codziennie czynności i dosłownie odbiera smak życia. Jeżeli wcześniej nie mieliście problemów ze stawami, to koniecznie powinniście udać się do lekarza, ponieważ może to być objaw poważniejszej choroby. W przypadku, gdy przyczyna bólu jest już rozpoznana, możecie spróbować za pomocą domowych sposobów nieco złagodzić dyskomfort. Co powiecie na rosół kolagenowy? Powody bólu stawów Przyczyn bólu w stawach jest bardzo wiele. Są to m.in.: Nadmiar aktywności fizycznej Nadwaga lub otyłość Choroby reumatyczne Choroby jelit Dna moczanowa Infekcje Choroba zwyrodnieniowa stawów Urazy mechaniczne Przepis na rosół kolagenowy Gdy przyczyna bólu tkwi w zdegenerowaniu chrząstki stawowej, należy ją uzupełniać. A najlepszy będzie do tego naturalny kolagen zawarty w kościach ! Spróbujcie tego przepisu na naturalny i bardzo zdrowy rosół z dużą ilością kolagenu: Składniki: 2 kilogramy cielęcych, wołowych lub wieprzowych kości szpikowych przeciętych na pół 1 kilogram kurzych łapek, szyjek i skrzydełek drobiowych 1 kilogram nóżek wieprzowych Pół kilo drobiowych podrobów 2 marchwie 2 pietruszki Pół selera 1 por 1 cytryna 2 cebule 1 liść kapusty Pieprz ziarnisty Liście laurowe Ziele angielskie Sól Przygotowanie: Kości oraz mięso umyjcie i włóżcie do dużego garnka. Zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła całe mięso i kości. Wlejcie sok z jednej cytryny. Gotujcie wywar przez minimum 3 godziny, a najlepiej od 6 do 8 godzin. Pod koniec gotowania (około godzinę przed zakończeniem) wrzućcie do garnka obrane i pokrojone w kostkę...