Bolące stawy mogą być bardzo uciążliwe i często potrafią przeszkadzać w wykonywaniu codziennych czynności. Gdy bolą stawy nie macie pewnie ochoty na spacery, zabawę z dziećmi lub wnukami ani inną aktywność fizyczną. Ta jest jednak niezbędna dla zachowania zdrowa. Ból stawów zwalczycie za pomocą smacznego składnika i potrawy uwielbianej przez Polaków.
Na co wpływa kolagen?
Kolagen to jeden z pierwszych elementów, które przychodzą nam na myśl, gdy myślimy o składnikach diety zdrowych dla stawów. Występuje on w stawach w dużej ilości. Co prawda, po zjedzeniu kolagenu wasz organizm i tak rozłoży go na aminokwasy, ale w dalszym ciągu pozostaje to cenny budulec dla stawów.
Produkty bogate w kolagen potrafią więc poprawiać stan stawów i zwalczać pojawiający się ból. Niektórzy na bolące stawy polecają branie suplementów z kolagenem, ale czemu to robić, skoro kolagen można zjadać też w pysznej formie, jaką są wszystkie galarety? Włączcie do swojej diety galaretki z nóżek, ale też inne galarety z owocami.
Co zawiera najwięcej kolagenu?
Mamy dla was dobre wiadomości. Okazuje się, że kolagen zawarty jest w wielu naprawdę pysznych potrawach i łakociach. Wśród nich na jednej z pierwszych pozycji oczywiście nasz hit rodem z PRL-owskich prywatek, czyli zimne nóżki:
Zobacz także:
- Chrząstki i ścięgna w mięsie
- Galarety mięsne
- Żelatyna i żelki
- Galaretki (najlepsze oczywiście są te domowe)
- Wywary kolagenowe – na przykład wywar z kurzych łapek
- Salceson i parówki – też mają dużo kolagenu, ale przez zawartość innych składników, nie są zdrowe
Jak widać, kolagen występuje często w żywności. Proponujemy, abyście przygotowali pyszną galaretkę z nóżek, która będzie prawdziwą kolagenową bombą.
Galaretka z nóżek wieprzowych
Składniki:
- 2 nogi wieprzowe
- Golonka
- Pietruszka
- 2 marchewki
- Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Mięso oczyśćcie i umyjcie, nóżki przetnijcie.
- Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą (ok. 4-5 litrów).
- Gotujcie ok. 3 godziny.
- Po 2 godzinach dodajcie marchewki, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie.
- Wyjmijcie mięso i pokrójcie je drobno po oddzieleniu od kości.
- Pokrójcie warzywa w kostkę.
- Wywar przecedźcie przez sitko, dodajcie czosnek i doprawcie.
- Mięso i warzywa ułóżcie w miseczkach i zalejcie wywarem.
- Posypcie natką pietruszki i odłóżcie do ostygnięcia i stężenia.