Zimne nóżki
Gotujmy.pl/szpileczka
Newsy

Cierpicie na ból stawów? Włączcie do diety galaretki z nóżek. Mają zbawienny wpływ na zdrowie

Często bolą was stawy? Zacznijcie jeść produkty zawierające ten składnik, a wasze stawy wam podziękują!

Bolące stawy mogą być bardzo uciążliwe i często potrafią przeszkadzać w wykonywaniu codziennych czynności. Gdy bolą stawy nie macie pewnie ochoty na spacery, zabawę z dziećmi lub wnukami ani inną aktywność fizyczną. Ta jest jednak niezbędna dla zachowania zdrowa! Ból stawów zwalczycie za pomocą smacznego składnika i potrawy uwielbianej przez Polaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretny składnik – kolagen

Kolagen to jeden z pierwszych elementów, które przychodzą nam na myśl, gdy myślimy o składnikach diety zdrowych dla stawów. Występuje on w stawach w dużej ilości. Co prawda, po zjedzeniu kolagenu wasz organizm i tak rozłoży go na aminokwasy, ale w dalszym ciągu pozostaje to cenny budulec dla stawów. Produkty bogate w kolagen potrafią więc poprawiać stan stawów i zwalczać pojawiający się ból.
Niektórzy na bolące stawy polecają branie suplementów z kolagenem, ale czemu to robić, skoro kolagen można zjadać też w pysznej formie, jaką są wszystkie galarety? Włączcie do swojej diety galaretki z nóżek, ale też inne galarety z owocami. 

Zobacz także
Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Magda Gessler tylko tak smaży placki ziemniaczane. Są chrupiące i nie ociekają tłuszczem

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Najbogatsze źródła kolagenu

  • Chrząstki i ścięgna w mięsie
  • Galarety mięsne
  • Żelatyna i żelki
  • Galaretki (najlepsze oczywiście są te domowe)
  • Wywary kolagenowe – na przykład wywar z kurzych łapek
  • Salceson i parówki – też mają dużo kolagenu, ale przez zawartość innych składników, nie są zdrowe

Jak widać, kolagen występuje często w żywności. Proponujemy, abyście przygotowali pyszną galaretkę z nóżek, która będzie prawdziwą kolagenową bombą!

Galaretka z nóżek wieprzowych

Składniki:

  • 2 nogi wieprzowe
  • Golonka
  • Pietruszka
  • 2 marchewki
  • Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie galarety wieprzowej:

  1. Mięso oczyśćcie i umyjcie, nóżki przetnijcie.
  2. Włóżcie je do garnka i zalejcie wodą (ok. 4-5 litrów).
  3. Gotujcie ok. 3 godziny.
  4. Po 2 godzinach dodajcie marchewki, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. 
  5. Wyjmijcie mięso i pokrójcie je drobno po oddzieleniu od kości. 
  6. Pokrójcie warzywa w kostkę. 
  7. Wywar przecedźcie przez sitko, dodajcie czosnek i doprawcie. 
  8. Mięso i warzywa ułóżcie w miseczkach i zalejcie wywarem. 
  9. Posypcie natką pietruszki i odłóżcie do ostygnięcia i stężenia.

Źródło: gotujmy.pl

 

zimne nóżki
Adobe Stock
Newsy
Czy galaretka jest dobra na stawy? Eksperci zażarcie się kłócą
Macie problemy ze stawami? Być może słyszeliście, ze trzeba jeść dużo galaretki i żelatyny. Sprawdzamy to!

Problemy ze stawami są dość częste i postępują wraz z wiekiem. Ciężko znaleźć osobę po 60-tce, która nie skarżyłaby się na ból stawów lub kości. Bardzo często w przypadku bólu stawów i chorób stawów poleca się jedzenie dużej ilości galaret, wyciąg z kurzych łapek, galaretek i ścięgien oraz chrząstek. Są one bogate w kolagen, który ma pomagać w leczeniu stawów. Czy to prawda? Nawet eksperci nie są zgodni. Kolagen na stawy Kolagen to rodzaj białka, które występuje w produktach zwierzęcych. Kolagen znajduje się głównie w chrząstkach, stawach, mazi stawowej, ale też w pewnym stopniu w skórze i w kościach. Wraz z wekiem osłabiają się struktury kolagenowe, a to właśnie pośrednio przyczyna wiotczenia skóry i zwiększających się problemów ze stawami. Czy jedzenie kolagenu może odwrócić ten proces? Źródła kolagenu w diecie Bogatym źródłem kolagenu są na przykład: Zimne nóżki Galareta Salceson Żelatyna Mielonki Chrząstki np. kurczaka Kurze łapki i wywar z kurzych łapek Kolagenowy rosół Owocowe galaretki powstałe na żelatynie Czy jedzenie kolagenu poprawia stan stawów? Niestety sprawa nie jest aż tak prosta, jak może się wydawać. Choć kolagen występujący w żywności i kolagen w stawach to ten sam rodzaj białka, nie przeniknie ono bezpośrednio do stawów. Po zjedzeniu produktu bogatego w kolagen, białko to rozkłada się w żołądku na aminokwasy, jak każde inne białko! Oczywiście organizm może użyć później te aminokwasy do odbudowy stawu, ale równie dobrze mógłby wykorzystać aminokwasy z każdego innego białka. Czy jedzenie kolagenu ma zatem sens? Stanowisko ekspertów Dietetycy i eksperci nie są w tej sprawie jednogłośni....

rosół na kościach przepis
Flickr
Newsy
Rosół gotujecie na kurczaku albo wołowinie? Lepiej zróbcie go w ten sposób, a zupa zyska nieziemski smak 
Jak zrobić bulion o głębokim smaku i wspaniałych właściwościach zdrowotnych? Trzeba go zrobić według starej receptury!

Dziś większość z nas, aby ułatwić sobie życie korzysta z gotowych rozwiązań. Najpopularniejszym z nich jest używanie kostki rosołowej – nadaje zupie aromatu i poprawia jej smak. Jednak kiedyś ludzie też gotowali rosół, i to bez takich dodatków. Jak sobie wtedy radzili? Odpowiedź jest bardzo prosta! Gotowali prawdziwy bulion na kościach. Dlaczego warto gotować rosół na kościach? Wywar z kości ma szereg prozdrowotnych właściwości. Z tego powodu bywa nazywany „zupą mocy”. Wielogodzinne gotowanie kości wydobywa z nich wysokie ilości magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Ponadto wywar jest bogaty w elastynę, kolagen oraz inne substancje wchodzące w skład popularnych suplementów na stawy. Osoby borykające się z artretyzmem i innymi chorobami stawów szczególnie powinny regularnie spożywać rosół gotowany na kościach. Kolagen wpłynie też bardzo pozytywnie na stan cery i paznokci. Ujędrnia skórę, spłyca zmarszczki i spowalnia procesy starzeniowe. Przepis na rosół gotowany na kościach Do przygotowania takiego esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 kilogramy kości szpikowych, pokrytych mięsem 1 kg żeberek wołowych, chrząstek, nóżek lub dowolnego, ulubionego mięsa 3 pietruszki 2 marchewki 1 cebula Ćwierć selera Fenkuł Pęczek kopru 1 łyżka białego octu winnego Liść laurowy Ziele angielskie Kurkuma Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Przygotowanie Obmyjcie mięso i kości i umieśćcie w dużym garnku. Dodajcie przyprawy, zalejcie kości zimną wodą i wstawcie do gotowania. Od momentu zagotowania zawartość garnka powinna gotować się przynajmniej 3 godziny na małym ogniu. Tak naprawdę im dłużej, tym lepiej, dlatego, jeśli macie dużo czasu lepiej gotować wywar nawet przez 8-12 godzin! W...

rosół na kościach przepis
AdobeStock
Newsy
Pobolewają was stawy? Zróbcie kolagenowy rosół. Wywar z tego przepisu dosłownie postawi was na nogi
Na ból stawów nie ma nic lepszego, niż domowy rosół na kościach. Wypróbujcie ten przepis!

Ból stawów to jedna z bardziej męczących dolegliwości. Skutecznie utrudnia codziennie czynności i dosłownie odbiera smak życia. Jeżeli wcześniej nie mieliście problemów ze stawami, to koniecznie powinniście udać się do lekarza, ponieważ może to być objaw poważniejszej choroby. W przypadku, gdy przyczyna bólu jest już rozpoznana, możecie spróbować za pomocą domowych sposobów nieco złagodzić dyskomfort. Co powiecie na rosół kolagenowy? Powody bólu stawów Przyczyn bólu w stawach jest bardzo wiele. Są to m.in.: Nadmiar aktywności fizycznej Nadwaga lub otyłość Choroby reumatyczne Choroby jelit Dna moczanowa Infekcje Choroba zwyrodnieniowa stawów Urazy mechaniczne Przepis na rosół kolagenowy Gdy przyczyna bólu tkwi w zdegenerowaniu chrząstki stawowej, należy ją uzupełniać. A najlepszy będzie do tego naturalny kolagen zawarty w kościach ! Spróbujcie tego przepisu na naturalny i bardzo zdrowy rosół z dużą ilością kolagenu: Składniki: 2 kilogramy cielęcych, wołowych lub wieprzowych kości szpikowych przeciętych na pół 1 kilogram kurzych łapek, szyjek i skrzydełek drobiowych 1 kilogram nóżek wieprzowych Pół kilo drobiowych podrobów 2 marchwie 2 pietruszki Pół selera 1 por 1 cytryna 2 cebule 1 liść kapusty Pieprz ziarnisty Liście laurowe Ziele angielskie Sól Przygotowanie: Kości oraz mięso umyjcie i włóżcie do dużego garnka. Zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła całe mięso i kości. Wlejcie sok z jednej cytryny. Gotujcie wywar przez minimum 3 godziny, a najlepiej od 6 do 8 godzin. Pod koniec gotowania (około godzinę przed zakończeniem) wrzućcie do garnka obrane i pokrojone w kostkę...

przepis na salceson
AdobeStock
Newsy
Najprostszy przepis na domowy salceson. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Bardzo wzbogaci jego smak
Jeśli przepadacie za domowymi wędlinami, to wypróbujcie ten przepis na salceson. Jest bardzo prosty i smakuje obłędnie!

Lubicie salceson? Najlepszy jest domowy, robiony z najlepszego mięsa i przypraw! Samodzielnie zrobiony salceson, to witaminowa bomba bogata w kolagen, który jest doskonałym remedium na bolące stawy. A do tego ta wędlina domowej roboty jest o wiele zdrowsza niż kupowana w sklepie – nie znajdziecie w niej sztucznych dodatków ani konserwantów! Przepis na salceson domowy Składniki: 1,5 kg tylnej golonki wieprzowej 1 kg nóżek wieprzowych (kolanka) 1 mała główka czosnku Przyprawa do zup w płynie Przyprawa warzywna 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego Pieprz ziołowy Pieprz czarny mielony 2 łyżki octu Przygotowanie: Kolanka i golonkę umyjcie i oczyśćcie. Przełóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą, dodajcie ziele angielskie i liście laurowe i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, skręćcie ogień i gotujcie do miękkości (mięso będzie odpowiednio ugotowane wtedy, gdy zacznie odchodzić od kości). Odcedźcie mięso, a wodę po gotowaniu odlejcie do garnuszka. Gdy golonki i kolanka będą już ostudzone, obierzcie je i włóżcie z powrotem do wywaru. Gotujcie na małym ogniu tak długo, aż prawie cała woda wyparuje. Za pomocą cedzaka wyjmijcie mięso z garnka i odstawcie do wystudzenia. Gdy będzie już chłodne, włóżcie je do pojemników (to mogą być dowolne naczynia, które da się szczelnie zamknąć – słoiki, plastikowe pojemniki, a nawet butelki po mleku) Wywar z garnku doprawcie przyprawą do zup w płynie (świetnie podkręca smak!), pieprzem czarnym i ziołowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy wywar ostygnie, wlejcie do niego około dwie łyżki octu, by nadać mu ostrzejszego smaku. Zalejcie mięso w pojemnikach wywarem, zamknijcie szczelnie i odstawcie w ciemne i chłodne miejsce, by zawartość stężała. Później...