Mamy super przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces SEO: Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy

Ciekawe ciasto z rabarbarem. Przepis na ciasto rabarbarowo-kokosowe

Mamy świetny przepis na ciekawe ciasto z rabarbarem. Jeden składnik zapewnia mu sukces.

Rabarbar to bardzo specyficzne warzywo, które najczęściej jada się na słodko, jako dodatek do ciast, deserów, galaretek i drożdżówek. Można jadać go też z mięsami, a nawet podawać z rabarbarem kotlety mielone. Mimo wszystko faworytem są wszelkie ciasta z rabarbarem. Jego kwaśny smak świetnie współgra ze słodkimi i bardziej mdłymi elementami. Mamy super przepis na ciasto rabarbarowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto kokosowo-rabarbarowe

To ciasto koksowo-rabarbarowe jest przepyszne. Kokos i rabarbar pasują do siebie idealnie. Lekko mdły, delikatny smak kokosa podbijany jest przez wyraźny rabarbarowy posmak. Spróbujcie sami.

Składniki na ciasto rabarbarowo-kokosowe

  • 1, 5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać więcej cukru)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/3 kostki masła
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-2 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
Zobacz także
Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy

Kruche ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Idealne do kawy

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny

Przygotowanie ciasta rabarbarowo-kokosowego

  1. Połowę rabarbaru (3 łodygi) obierzcie i pokrójcie w plastry. Posypcie je dwiema łyżkami cukru i odstawcie na bok na jakiś czas.
  2. Pozostałe łodygi rabarbaru obierzcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 3-5 cm. Zostawcie je do udekorowania ciasta.
  3. Masło rozpuśćcie w rondelku. Odstawcie do przestygnięcia.
  4. Mąkę przesiejcie z proszkiem do pieczenia do miski. Oddajcie wiórki kokosowe i cukier puder. Wymieszajcie.
  5. Do suchych składników wbijcie jajka i wlejcie przestudzone masło oraz mleko. Miksujcie, aż do połączenia się wszystkich składników.
  6. Małą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejecie na nią połowę ciasta. Pokrojony rabarbar odsączcie z nadmiaru soku i wyłóżcie na ciasto. Wylejcie drugą część ciasta.
  7. Wierzch ciasta udekorujcie kawałkami rabarbaru i posypcie je z wierzchu cukrem.
  8. Pieczcie ciasto ok. 50-60 minut. W temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmijcie z piekarnika i zostawcie do ostygnięcia.
  9. Przed podaniem możecie posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Wbrew swojej niezbyt apetycznej nazwy, pleśniak to naprawdę smaczne ciasto. Dodatkowo pomimo swojego efektownego wyglądu, wcale nie odstrasza trudnością wykonania. Tej wiosny zróbcie go z rabarbarem!

Pleśniak zwykło się robić z dodatkiem dżemu lub konfitury. Wiosną spróbujcie jednak innego wariantu tego lubianego przez wszystkich ciasta. Zamiast dżemu dodajcie do niego mianowicie świeżego rabarbaru. Gwarantujemy, że wyjdzie przesmacznie! Przepis na pleśniak z rabarbarem Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Ok. 1 szklanka cukru 20 dag masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 długie łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru do rabarbaru 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki cukru pudru do pianki białkowej Przygotowanie: Mąkę przesiejcie przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie do mąki 4 żółtka, miękkie masło, szklankę cukru i zagniećcie ciasto. Podzielcie zagniecione ciasto na 3 równe części. Do jednej części ciasta dodajcie łyżkę kakao i zagniećcie raz jeszcze. Owińcie kulki z ciasta w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na ok. pół godziny. Wyłóżcie blaszkę do pieczenia papierem. Jedną kulę schłodzonego ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na blasze. Rabarbar umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę ok. 1,5 cm. Wymieszajcie rabarbar z łyżką cukru i wyłóżcie na blachę z ciastem. Na rabarbar wyłóżcie kakaową część ciasta – tym razem zamiast wałkowania, użyjcie tarki – ciemną, kakaową kulę ciasta zetrzyjcie na tarce na warstwę rabarbaru. Ubijcie białka, a na koniec do piany dodajcie cukier i kisiel. Na wolnych obrotach miksera połączcie wszystkie składniki i wyłóżcie równomiernie na górę ciasta. Na górę zetrzyjcie trzecią część ciasta, tym razem jasnego. Pieczcie ok. 40 min w temp.  180 st. C. Smacznego! Pleśniak to nie jedyna nasza propozycja na ciasto z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także ciekawych...

Efektowne ciasto maślankowe z truskawkami i rabarbarem. Podajcie je dziś do kawy SEO: Wieniec truskawkowy z rabarbarem. Przepis na ciasto na maślance
Gotujmy.pl/Eli
Newsy
Wieniec truskawkowy z rabarbarem. Przepis na ciasto na maślance
Super przepis na ciasto maślankowe z truskawkami. Pyszny sezonowy deser, który robi wrażenie na domownikach i gościach.

To pyszne ciasto na maślance ma naprawdę wielu zwolenników. Truskawki i rabarbar bardzo dobrze podkreślają jego smak. Zróbcie ten wieniec na maślance i dodajcie do niego sezonowe owoce. Smak jest obłędny. Ciasto na maślance jest miękkie, delikatne i wybornie smakuje. Ten wieniec dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis na wieniec na maślance z owocami Przygotujcie ten sezonowy deser do kawy. Jest wyborny i rozpływa się w ustach. Ciasto przygotowywane na maślance jest znacznie bardziej delikatne. Składniki na wieniec na maślance 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka maślanki 1 kostka margaryny lub masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g truskawek 300 g rabarbaru margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie wieńca maślankowego z truskawkami i rabarbarem Rabarbar umyjcie i obierzcie z włókien. Pokrójcie na kawałki wielkości 2 cm. Część rabarbaru znajdzie się w cieśnie, część będzie zużyta do posmarowania wieńca. Umyjcie truskawki. Usuńcie z truskawek szypułki . Zostawcie część truskawek do dekoracji. Margarynę lub masło roztopcie w mikrofalówce lub w rondlu i ostudźcie. Mąkę i proszek do pieczenia przesiejcie przez sitko. Jajka rozbijcie i ubijcie z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajcie partiami mąkę i maślankę. Dodawajcie je bardzo powoli, cały czas ubijając. Dodawajcie je naprzemiennie: łyżka maślanki, łyżka mąki, dzięki temu będziecie kontrolować konsystencję ciasta. Wlejcie do masy rozpuszczoną margarynę lub masło. Formę wysmarujcie margaryną lub masłem. Wysypcie formę bułką tartą. Ciasto wlejcie do formy. Do ciasta powkładajcie truskawki i kawałki rabarbaru. Wykorzystajcie połowę rabarbaru, resztę zostawcie do stworzenia polewy. Pieczcie ciasto przez ok....

Jak z podręcznika. Najsmaczniejsze ciasto ucierane z rabarbarem i z kruszonką. Smak tkwi w prostocie SEO: Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem à la biszkopt z kruszonką
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem à la biszkopt z kruszonką. Smak tkwi w prostocie
Szukacie pomysłu na szybkie ciasto z rabarbarem? Mamy dla was smaczną i prostą propozycję.

Sezonowe ciasta mają zwykle dwie główne zalety. Na pierwszy plan wybija się oczywiście olśniewający, świeży smak owoców. Drugim wielkim plusem prostych placków , biszkoptów i innych ciast z wykorzystaniem truskawek , rabarbaru czy jabłek jest to, że nie wymagają zwykle dużych nakładów pracy. Nie inaczej jest z naszą dzisiejszą propozycją. W tym szybkim ucieranym placku z dodatkiem świeżego rabarbaru cała trudność zawiera się w ubiciu piany z białek, którą potem trzeba standardowo wymieszać z pozostałymi składnikami. Taki zabieg pozwala na uzyskanie oczekiwanej przez smakoszy delikatności i lekkości. Zachęceni? Nie pozostaje nic innego jak upolować na ogrodzie nieco rabarbaru. Do dzieła! Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką Składniki na ciasto: 5 jajek Ćwierć szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag masła lub margaryny (1 kostka) Szczypta soli Ok. 4 łodygi rabarbaru Składniki na kruszonkę: 50 g masła Pół szklanki mąki pszennej Ćwierć szklanki cukru 2 łyżki płatków migdałów – opcjonalnie Przygotowanie: Zacznijcie od… końca, czyli od kruszonki. Rozkruszcie miękkie masło, dodajcie do niego cukier i mąkę, a na koniec migdały. Wstawcie do lodówki. Rabarbar oczyśćcie, pokrójcie w małe kawałki i odstawcie. Przystąpcie do przygotowania ciasta ucieranego. Masło lub margarynę rozpuśćcie i odstawcie do lekkiego przestygnięcia. Oddzielcie białka od żółtek. Ubijajcie mikserem pianę z białek i w trakcie ubijania dodawajcie kolejno do piany cukier, potem już na zmniejszonych obrotach miksera żółtka, masło, mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wylejcie gotowe ciasto do klasycznej formy 25x36...

Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Gotujmy.pl/dorota w
Newsy
Ciasto ucierane z rabarbarem. Tym przepisem zachwycicie wszystkich
Szukacie dobrego przepisu na ciasto z rabarbarem? Koniecznie wypróbujcie to szybkie ucierane ciasto. Jego smak zachwyca!

Sezon na rabarbar nie jest zbyt długi, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Możecie użyć go do pysznego kompotu z rabarbaru , który pasuje do tradycyjnych obiadów albo zapiec go pod słodką kruszonką , która zrównoważy kwaśny smak rabarbaru. Możliwości jest wiele, bo rabarbar jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Świetnie smakuje z niemal każdym rodzajem ciasta – drożdżowym, kruchym czy ucieranym. Jeśli macie truskawki to możecie dodać je do rabarbaru, doskonale smakują podane razem. Dziś dzielimy się prostym i szybkim w przygotowaniu przepisem użytkowniczki gotujmy.pl. Dorota W. piecze ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Przepis palce lizać! Jest bardzo łatwe do zrobienia, więc spokojnie zdążycie upiec je przed przyjściem gości. Świetnie smakuje podane do kawy. Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem Składniki na ciasto 200g mąki pszennej 2 duże jajka 100g miękkiego masła 80g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 400g rabarbaru Składniki na kruszonkę 4 czubate łyżki mąki pszennej 40g miękkiego masła 4 łyżki cukru Przygotowanie Do miski wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajcie jajka i miękkie masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko dokładnie zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach. Ciasto przełóżcie do kwadratowej lub okrągłej formy. Rabarbar dokładnie umyjcie i pokrójcie w plasterki lub krótkie kawałki. Ułóżcie rabarbar na wierzchu ciasta. W misce wymieszajcie mąkę z cukrem i miękkim masłem i utrzyjcie wszystko palcami, aż otrzymacie konsystencję kruszonki. Wysypcie kruszonkę na wierzch ciasta. Formę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 30-35 minut....