Rabarbar to bardzo specyficzne warzywo, które najczęściej jada się na słodko, jako dodatek do ciast, deserów, galaretek i drożdżówek. Można jadać go też z mięsami, a nawet podawać z rabarbarem kotlety mielone. Mimo wszystko faworytem są wszelkie ciasta z rabarbarem. Jego kwaśny smak świetnie współgra ze słodkimi i bardziej mdłymi elementami. Mamy super przepis na ciasto rabarbarowe.

Przepis na ciasto kokosowo-rabarbarowe

To ciasto koksowo-rabarbarowe jest przepyszne. Kokos i rabarbar pasują do siebie idealnie. Lekko mdły, delikatny smak kokosa podbijany jest przez wyraźny rabarbarowy posmak. Spróbujcie sami.

Składniki na ciasto rabarbarowo-kokosowe

  • 1, 5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, możecie dodać więcej cukru)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/3 kostki masła
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-2 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie ciasta rabarbarowo-kokosowego

  1. Połowę rabarbaru (3 łodygi) obierzcie i pokrójcie w plastry. Posypcie je dwiema łyżkami cukru i odstawcie na bok na jakiś czas.
  2. Pozostałe łodygi rabarbaru obierzcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 3-5 cm. Zostawcie je do udekorowania ciasta.
  3. Masło rozpuśćcie w rondelku. Odstawcie do przestygnięcia.
  4. Mąkę przesiejcie z proszkiem do pieczenia do miski. Oddajcie wiórki kokosowe i cukier puder. Wymieszajcie.
  5. Do suchych składników wbijcie jajka i wlejcie przestudzone masło oraz mleko. Miksujcie, aż do połączenia się wszystkich składników.
  6. Małą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejecie na nią połowę ciasta. Pokrojony rabarbar odsączcie z nadmiaru soku i wyłóżcie na ciasto. Wylejcie drugą część ciasta.
  7. Wierzch ciasta udekorujcie kawałkami rabarbaru i posypcie je z wierzchu cukrem.
  8. Pieczcie ciasto ok. 50-60 minut. W temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmijcie z piekarnika i zostawcie do ostygnięcia.
  9. Przed podaniem możecie posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: