Ciasto ze śliwkami będzie bardziej kruche, jeśli dodacie do mąki łyżkę tego tłuszczu. Stary trik babci
Adobe stock
Newsy

Ciasto ze śliwkami będzie bardziej kruche, jeśli dodacie do mąki łyżkę tego tłuszczu. Stary trik babci

Wczesną jesienią można kupić najdorodniejsze i najsłodsze śliwki. To właśnie ten czas sprzyja robieniu powideł bez cukru i wypiekom z minimalną jego ilością. Wybitnie kruche ciasto z tymi owocami to idealny deser na tę porę roku.  

Gdy sezon śliwkowy w pełni, wówczas trzeba zakasać rękawy i chociaż raz przygotować placek ze śliwkami. Niektórzy lubią, gdy śliwki okazale prezentują się na wierzchu, inny wolą ukryć je pod kruszonką. Są to jednak tylko szczegóły. Najważniejsza jest słodkość śliwek i kruchość ciasta. 

Jakie śliwki są najlepsze do placka ze śliwkami? 

Do ciasta ze śliwkami można użyć każdego rodzaju śliwek. Najczęściej wybiera się jednak do tego popularne węgierki. Dlaczego? Ze względu na ich charakterystyczny, niebanalnie słodki smak, jak również zwarty miąższ, który minimalizuje wyciek soku. 

Te owoce pasują do każdego rodzaju ciasta: kruchego, drożdżowego czy ucieranego. Do wypieku śliwkowego można wykorzystywać również śmiało śliwki mrożone. Te zdadzą egzamin zwłaszcza poza sezonem jesiennym, kiedy to nie uświadczymy w sklepach świeżych owoców do wypieków. 

Co zrobić, by ciasto kruche było jeszcze bardziej kruche?

Ciasto kruche to nie przelewki, powinno być maślane i wyjątkowo delikatne. Co zapewni wam sukces w tym temacie? 

Nie bez znaczenia jest tu odpowiednio przesiana mąka. Dodatek krupczatki w miejsce zwykłej również pomoże uzyskać wyczekiwany efekt końcowy. Ważna jest również ilość żółtek. Im więcej, tym bardziej kruche będzie ciasto.  

I najważniejsza rzecz - tłuszcz. Jak dobrze wiecie masło to podstawa takiego wypieku, a także jego smaku. Odpowiednia ilość tłuszczu sprawia, że jest ono idealne. Jeżeli dodacie do niego nadprogramową łyżkę smalcu, to kruchość ciasta osiągnie zupełnie nowy poziom. Bez obaw, nie będzie go czuć w waszym cieście. 

Zobacz także
Jak zrobić idealne kruche ciasto? Ten krok jest bardzo ważny

Jak zrobić idealne kruche ciasto? Oprócz zasady 3:2:1 pamiętajcie jeszcze o tej rzeczy

Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”

Przepis na kruche ciasto ze śliwkami 

Składniki: 

  • 200 g masła  

  • 1 łyżka smalcu 

  • 2 szklanki mąki pszennej  

  • 2 jajka  

  • 1/3 szklanki cukru  

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

  • 1 kg śliwek węgierek 

Sposób przygotowania: 

  1. Wymieszajcie przesianą mąkę z proszkiem i cukrem, wbijcie jajka i dodajcie rozdrobnione masło i smalec. 

  1. Zagniećcie ciasto, zawińcie w folię i włóżcie na pół godziny do lodówki. 

  1. Wydrylujcie śliwki i pokrójcie je na mniejsze części. 

  1. Wyjmijcie ciasto z lodówki i podzielcie je na 2 części. 

  1. Rozwałkujcie każda z nich. Jedną częścią oblepcie dół formy do pieczenia. 

  1. Połóżcie na nią śliwki i przykryjcie drugą częścią ciasta. 

  1. Wstawcie do piekarnika i pieczcie 50 minut w 180 stopniach. 

Smacznego! 

Źródło: aniagotuje.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wyrabianie ciasta kruchego
Newsy
Ten sposób wyrabiania kruchego ciasta sprawia, że ma ono gorszą konsystencję. Robicie to odwrotnie niż powinniście
Chcecie zrobić naprawdę pyszne kruche ciasto? Jeśli będziecie za bardzo się starać, być może uzyskacie efekt odwrotny od pożądanego.

Kruche ciasto to baza wielu wypieków. Można zrobić z niego pyszne kruche ciasteczka, wytrawną lub słodką tartę na kruchym spodzie albo różnego rodzaju tartelki. Sztuka wyrabiania ciasta kruchego, wcale nie jest trudna do opanowania. Trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach, a wasze ciasto zawsze będzie kruche, pyszne i rozpływające się w ustach. Składniki niezbędne do wykonania kruchego ciasta Są trzy podstawowe składniki ciasta kruchego. Na pewno musi znaleźć się w nim mąka, jaja i jakiś stały tłuszcz. Bez tych składników ciasto kruche się nie uda: Jajka Niektórzy dodają do ciasta same żółtka. Zbyt dużo białek zmniejsza bowiem kruchość ciasta. Żółtka dodawane są do ciasta kruchego na surowo, ale też ugotowane. Surowe żółtka zwiększają plastyczność ciasta, a żółtka gotowane poprawiają jego kruchość. Tłuszcz Tłuszcz dodawany do ciasta kruchego koniecznie musi mieć stałą konsystencję. Najszlachetniejsze kruche ciasto powstanie na bazie masła. Niektórzy mieszają masło z margaryną, a niekiedy przepisy mówią o dodawaniu do ciasta smalcu. Kruche ciasto jest bardzo tłuste. Zawartość tłuszczu w cieście kruchym waha się od 40 do 65%. Mąka Według doświadczonych cukierników, najlepiej do wyrobu ciasta kruchego nadaje się mąka krupczatka. Dobra mąka na kruche ciasto powinna charakteryzować się dużą lub średnią zawartością glutenu, który odpowiada za elastyczność wyrabianego ciasta. Oczywiście przy kruchym cieście zależy wam na jego kruchości, ale ciasto musi być też odpowiednio zwarte, a osiąga się to dzięki glutenowi. Sekret dobrego ciasta kruchego Jednym z sekretów przepysznego kruchego ciasta, jest utrzymywanie go w odpowiedniej temperaturze. Składniki na ciasto kruche, powinny być wyjęte bezpośrednio z lodówki. Przegrzewanie ciasta...

kruche ciasto przepis
Flickr
Newsy
Kruche ciasto będzie jeszcze lepsze, gdy część mąki zastąpicie tym składnikiem. Wyjdzie rewelacyjne w smaku
Lubicie kruche placki z owocami? Na pewno posmakuje wam ciasto z tego przepisu – wszystko dzięki zastosowaniu sprytnej sztuczki!

Choć ciężkie i tuczące, kruche ciasta są niestety najsmaczniejsze! Wszystko dzięki temu, że nie żałuje się do nich cukru i masła. Jeżeli chcecie dodatkowo podkręcić smak kruchego placka, zastąpcie połowę podanej w przepisie mąki… mielonymi orzechami! Dzięki temu ciasto będzie jeszcze smaczniejsze i nada mu to wyjątkowej, orzechowej nuty. Taki trik doskonale sprawdzi się w przypadku kruchego orzechowca. Przepis na kruche ciasto z orzechami Do przygotowania pysznego, kruchego i mocno orzechowego ciasta, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki do ciasta: 1 szklanka mąki 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 250 g masła 4 żółtka 5 łyżeczek powideł ze śliwek 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Składniki do masy orzechowej: 4 białka Niecała szklanka cukru 1 szklanka posiekanych orzechów Przygotowanie: Przesiejcie mąkę na dużą stolnicę. Dodajcie szklankę drobno zmielonych orzechów, łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie. Następnie do mąki dodajcie kostkę masła, cztery żółtka i szybkimi ruchami zagniećcie ciasto. Najlepiej najpierw posiekajcie masło i nożem łączcie je z mąką, a dopiero później zagniatajcie rękami. Chodzi o to, żeby ciasto jak najmniej się ogrzało! Zagniecione ciasto podzielcie na 3 części. Do jednej z części dodajcie 1 łyżkę kakao. Ciemne i jasne ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do zamrażarki na około 45 minut. Trzecią częścią ciasta wyłóżcie posmarowaną masłem i oprószoną maką blaszkę i wstawcie do lodówki na 45 minut. Po tym czasie wyjmijcie blachę z ciastem i posmarujcie powidłami ze śliwek. Zamrożone ciemne ciasto zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach i rozłóżcie na...

Dominika Gwit piecze placek ze śliwkami. Internauci wytknęli jej błąd
Ons/Dominikagwit Instagram
Newsy
Dominika Gwit piecze placek ze śliwkami, jednak coś jest nie tak. Internauci wytknęli jej błąd 
Dominika Gwit korzysta z sezonu na śliwki i zabrała się do pieczenia ciasta z ulubionymi owocami. Czujni internauci natychmiast wychwycili błąd w jego przygotowaniu.

Dominika Gwit to lubiana aktorka, a prywatnie szczęśliwa żona i wkrótce również mama. Przez lata zmagała się z wagą i chorobami autoimmunologicznymi. Obecnie przygotowuje się do nowej roli w swoim życiu i jak widać, ma ochotę na słodkie smakołyki.  Placek ze śliwkami, czyli najlepsze ciasto owocowe sezonu Od kiedy śliwki pojawiły się w sprzedaży, wszyscy zajadają się nimi bez opamiętania. Przyrządzają ten późny owoc na różne sposoby. Klasyczne powidła śliwkowe i kruchy placek ze śliwkami to przeboje późnego lata.  Kruche, maślane ciasto i wyraziste, jeszcze lekko kwaskowe śliwki węgierki ułożone na nim – to pokusa nie do odparcia dla każdego z domowników. Dominika Gwit również postanowiła jej ulec i przygotować ciasto sezonu.  Dominika Gwit piecze kruchy placek ze śliwkami  Dominika Gwit ostatni poniedziałek spędziła w kuchni swojej mamy. Wszystko po to, żeby upiec ciasto ze swoimi ulubionymi owocami. Wykorzystała do tego znaleziony w sieci przepis, który przekazała obserwującym ją na Instagramie. Fani Dominiki mogli śledzić, jak krok po kroku wykonuje zalecone czynności. Zgodnie z przepisem, w pewnym momencie, na blasze spoczęło podpieczone, kruche ciasto z wanilią, na którym Dominika ułożyła obsypane cynamonem i brązowym cukrem owoce. Na sam koniec posypała śliwki warstwą startego, kruchego ciasta i włożyła wszystko do piekarnika.   Jaki błąd popełniła aktorka przy przygotowaniu ciasta owocowego?  Podczas relacji, Dominika Gwit nie ukrywała, że odezwało się do niej sporo osób, które spostrzegły błąd w przygotowaniu ciasta. Polegał on na tym, że nieprawidłowo ułożyła śliwki.  - Już mi piszecie, że śliwki powinny być odwrotnie, czyli że skórką do dołu. No, u mnie już jest w piecu, więc trudno, będzie jak będzie. Ale na...

Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak za dawnych lat
Gotujmy.pl/dayzi
Newsy
Prosty jabłecznik na kruchym cieście. Smakuje jak wypieki mam i babć z dawnych lat
Dwie warstwy kruchego ciasta i przepyszne nadzienie z duszonych jabłek. Doskonały deser dla łasuchów.

Jabłecznik to tak pyszne ciasto, że nigdy się nie znudzi. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto ze słodką, lekko cynamonową masą z jabłek to połączenie smaku nie do opisania. Najsmaczniejszy jabłecznik zawsze piekły nasze babcie. Jeśli tęsknicie za tym smakiem z dzieciństwa, zróbcie jabłecznik z tego bezkonkurencyjnego przepisu. Ciasto wychodzi wyjątkowo pyszne i smakuje jak za dawnych lat. Jak już je upieczecie, nie będziecie się mogli od niego oderwać.  Przepis na jabłecznik na kruchym cieście Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 2 jajka cukier waniliowy 4 łyżki mleka 1/2 kostki masła szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Do miski wsypcie mąkę pszenną dodajcie zimne masło i posiekajcie składniki nożem.  Dodajcie 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, 2 jajka, 4 łyżki mleka, szczyptę soli, cukier waniliowy i zagniećcie ciasto.  Gotowe ciasto podzielcie na dwie części, owińcie w folię i zostawcie w lodówce do schłodzenia na około 1 godzinę.  Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki i usuńcie z nich gniazda nasienne. Następnie pokrójcie je w kostkę.  Pokrojone jabłka przełóżcie do rondla, wlejcie niewielką ilość wody. Dodajcie cukier, masło i cynamon.  Całość duście na niewielkim ogniu.  Na koniec jabłka oprószcie mąką i mieszajcie do zgęstnienia masy. Pierwszą część ciasta rozwałkujcie i ułóżcie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Na cieście nałóżcie jabłka i przykryjcie je pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłujcie widelcem....