Ciasto z patelni
windwardnorth/Adobe Stock
Newsy

Ciasto z patelni? O dziwo smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika, a do tego szybko się robi

Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni.

Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka.

Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką. Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę…

Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Jedno spore, dojrzałe jabłko
  • 3 duże łyżki cukru
  • Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju)
  • 1 jajko
  • Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju.
  • 150 ml mleka
  • 15 dag mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego

Przygotowanie:

  • Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”.
  • Patelnię smarujemy masłem i wsypujemy na nią równomiernie łyżeczkę cukru.
  • Następnie wykładamy równo na patelnię krążki z jabłka.
  • Przystępujemy do naszego ciasta. W misce rozrabiamy jajko z cukrem na gładką masę.
  • Następnie dodajemy do niej 2 łyżki cukru, olej, mleko, mąkę, sól, a na koniec proszek do pieczenia i łyżkę octu. Cały czas dokładnie mieszamy.
  • Gładko wymieszane ciasto wylewamy równomiernie na jabłka na patelni.
  • Patelnię umieszczamy na maleńkim ogniu i „pieczemy” pod przykryciem ok. 20 min.
  • Po tym czasie ciasto powinno nam urosnąć. Wykorzystujemy talerz, by przewrócić ciasto na drugą stronę (działamy tak jak w trakcie przygotowania omletu).
  • „Pieczemy” przez następne 5 minut. Tym razem bez pokrywki.
Komentarze
masło
Adobe Stock
Triki kulinarne Zaskakujące pomysły na wykorzystanie masła. Tego się nie spodziewałaś!
Masło to jeden z produktów, który można znaleźć w każdym Polskim domu. Na co dzień smarujesz nim kanapki i używasz do gotowania. Okazuje się jednak, że poza kuchnią również znajduje zastosowanie.
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Produkty spożywcze mają tak wiele zastosowań, że gdyby chcieć wymienić je wszystkie zabrakłoby doby. W końcu można z nich zrobić nie tylko pyszne posiłki, ale również leki, kosmetyki, a nawet środki do mycia i dezynfekcji powierzchni. Jednym z takich wielozadaniowych produktów jest masło! Skrzypiące drzwi Nie da się ukryć, że skrzypiące drzwi to jeden z najbardziej denerwujących i irytujących odgłosów domowych. Na szczęście temu problemowi można szybko zaradzić. Wystarczy, że nasmarujesz zawiasy masłem lub olejem. Oczywiście możesz do tego również użyć smaru. Ten jednak nie każdy ma pod ręką. Zakleszczony pierścionek Po długim, ciężkim i męczącym dniu wiele kobiet zmaga się z tym samym problemem – opuchnięte dłonie i stopy. Taki stan rzeczy sprawia, że bardzo trudno jest ściągnąć z palca ulubiony pierścionek. Na szczęście wystarczy nałożyć trochę masła w okolicach biżuterii. Zawarty w nim tłuszcz sprawi, że bez problemu zdejmiesz obrączkę. Guma do żucia we włosach Każdy kto ma dziecko wie, że takie sytuacje to nie wytwór wyobraźni, a bolesna rzeczywistość. Zanim jednak obetniesz córce zapuszczane przez lata włosy, spróbuj usunąć z nich gumę. Wystarczy, że nałożysz na włosy dużą ilość masła i pozostawisz na kilkanaście minut. Zawarte w produkcie tłuszcze powinny ułatwić zdjęcie lepkiej kulki z włosów. Plama z atramentu Przy dzieciach w wieku szkolnym atrament wyciekający z długopisów pojawia się niemal wszędzie. Istnieje jednak łatwy sposób na usunięcie go z plastikowych powierzchni. Wystarczy, że posmarujesz plamę masłem, a następnie wystawisz na działanie promieni słonecznych na ok. 24 godziny. Po tym czasie atrament powinien dać się usunąć bez większego problemu. Zmatowiała skóra Bynajmniej nie chodzi tutaj o skórę...

Przeczytaj
woda na herbatę
Adobe Stock
Zdrowie Wstawiasz w ten sposób wodę na herbatę? Ten błąd popełnia wielu z nas. Konsekwencje mogą być poważne
W świecie kulinariów mówi się, że jedyne czego tak naprawdę nie da się źle przygotować, to woda na herbatę. Nic bardziej mylnego! Eksperci zwracają uwagę na bardzo istotną dla zdrowia kwestię.
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Bez względu na to, czy masz czajnik elektryczny czy gazowy, z pewnością wlewana do niego woda jest przez ciebie gotowana więcej niż raz. W końcu nigdy nie wiadomo komu za chwilę zachce się herbaty. Lepiej więc ugotować od razu 2 litry zamiast stać przy kuchence pół dnia.  Nawet jeśli jesteś sama w domu z pewnością gotujesz więcej wody niż w rzeczywistości potrzebujesz, a każda następna osoba, widząc pełny czajnik, ponownie wstawia tę samą wodę. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Woda ma wiele cennych składników odżywczych Z natury woda bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń oraz magnez. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. I o ile jednokrotne zagotowanie wody jedynie zmniejsza jej twardość i uzdatnia do picia, o tyle powtórne doprowadzenie do wrzenia tej samej wody diametralnie zmienia jej właściwości. Studenci z Wrocławia zbadali problem Studenci na czele z doktorami z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego przeprowadzili badanie pod kątem właściwości wielokrotnie zagotowanej wody. Okazało się, że już drugie doprowadzenie płynu do wrzenia zmniejszyło ilość związków wapnia i magnezu. Jak zaznacza ekspert, picie wody o zbyt małej ilości wapnia prowadzi do wypłukiwania tego cennego składnika odżywczego z organizmu. Dlatego też, mimo że kilkukrotnie zagotowana woda nie jest toksyczna, to wciąż stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia.  Magnez jest bowiem odpowiedzialny za ludzkie kości, mięśnie, stawy i zęby. Jego niedobór może prowadzić do trudności z chodzeniem, większej podatności na złamania, odrętwień i skurczy, a nawet wypadania zębów. Nie zaleca się również picia wody, która stała w dzbanku lub szklance więcej niż dobę. Bowiem po pewnym czasie w płynie...

Przeczytaj