Ciasto z patelni
windwardnorth/Adobe Stock
Newsy

Ciasto z patelni? O dziwo smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika, a do tego szybko się robi

Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni.

Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka.

Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką. Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę…

Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • Jedno spore, dojrzałe jabłko
  • 3 duże łyżki cukru
  • Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju)
  • 1 jajko
  • Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju.
  • 150 ml mleka
  • 15 dag mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego

Przygotowanie:

  • Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”.
  • Patelnię smarujemy masłem i wsypujemy na nią równomiernie łyżeczkę cukru.
  • Następnie wykładamy równo na patelnię krążki z jabłka.
  • Przystępujemy do naszego ciasta. W misce rozrabiamy jajko z cukrem na gładką masę.
  • Następnie dodajemy do niej 2 łyżki cukru, olej, mleko, mąkę, sól, a na koniec proszek do pieczenia i łyżkę octu. Cały czas dokładnie mieszamy.
  • Gładko wymieszane ciasto wylewamy równomiernie na jabłka na patelni.
  • Patelnię umieszczamy na maleńkim ogniu i „pieczemy” pod przykryciem ok. 20 min.
  • Po tym czasie ciasto powinno nam urosnąć. Wykorzystujemy talerz, by przewrócić ciasto na drugą stronę (działamy tak jak w trakcie przygotowania omletu).
  • „Pieczemy” przez następne 5 minut. Tym razem bez pokrywki.
Komentarze