To ciasto z patelni smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika. Zrobicie je w mgnieniu oka
Youtube/Cuisine Marocaine
Newsy

To ciasto z patelni smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika. Zrobicie je w mgnieniu oka

Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni.

Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka.

Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką. Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co do ciasta dodaje się ocet?

Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie

Przepis na ciasto z jabłkiem z patelni

Składniki:

  • Jedno spore, dojrzałe jabłko
  • 3 duże łyżki cukru
  • Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju)
  • 1 jajko
  • Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju.
  • 150 ml mleka
  • 15 dag mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”.
  2. Patelnię smarujemy masłem i wsypujemy na nią równomiernie łyżeczkę cukru.
  3. Następnie wykładamy równo na patelnię krążki z jabłka.
  4. Przystępujemy do naszego ciasta. W misce rozrabiamy jajko z cukrem na gładką masę.
  5. Następnie dodajemy do niej 2 łyżki cukru, olej, mleko, mąkę, sól, a na koniec proszek do pieczenia i łyżkę octu. Cały czas dokładnie mieszamy.
  6. Gładko wymieszane ciasto wylewamy równomiernie na jabłka na patelni.
  7. Patelnię umieszczamy na maleńkim ogniu i „pieczemy” pod przykryciem ok. 20 min.
  8. Po tym czasie ciasto powinno nam urosnąć. Wykorzystujemy talerz, by przewrócić ciasto na drugą stronę (działamy tak jak w trakcie przygotowania omletu).
  9. „Pieczemy” przez następne 5 minut. Tym razem bez pokrywki.

Źródło: YouTube

biszkopt z patelni
Gotujmy.pl/Mama niejadka
Newsy
Dziecinnie proste ciasto z 4 składników, które zrobicie na… patelni w kilka minut
Ciasto z patelni? Tak i to jakie pyszne! Z dodatkiem jabłka idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie, podwieczorek bądź kolację. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Weekendowy poranki kojarzą się głównie z błogim lenistwem i spokojnie zjedzonym śniadaniem. Wówczas jest również czas na przyrządzenie czegoś innego niż standardowe kanapki czy owsianka. Najlepiej w tym czasie sprawdzają się słodkie dania. Ciasto na śniadanie brzmi dobrze? A jeszcze jak smakuje! Ekspresowy biszkopt z dodatkiem jabłka to świetny początek dnia. Pomysły na śniadanie na słodko Biszkopt z patelni to świetna propozycja nie tylko na weekendowe, słodkie śniadanie. Idealnie sprawdzi się na podwieczorek bądź moment, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, a szafka na czarną godzinę jest niestety pusta. Omlet jest puszysty, delikatny i sycący. Podany z ulubionymi dodatkami to doskonała propozycja na poczęstunek. Ekspresowy biszkopt Przygotowanie takiego ciasta jest banalnie proste i szybkie. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, z których powstanie idealnie miękki oraz smaczny wypiek z patelni. Dodatek jabłka urozmaica danie, ale również można je zestawić z innymi dodatkami. Tutaj jest zupełna dowolność. Najlepiej smakuje z serkiem homogenizowanym waniliowym, gdyż wtedy łudząco przypomina szarlotkę.  Przepis na biszkopt z patelni z jabłkiem Składniki: 4 jajka 2 łyżki mąki kokosowej 1 jabłko masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Jajka wbijcie do większej miski. Dodajcie do nich mąkę i wszystko dokładnie połączcie za pomocą miksera na jednolitą masę. Jabłko dokładnie umyjcie, osuszcie i pokrójcie na ćwiartki. Ze środka wydrążcie gniazda nasienne. Owoce pokrójcie na niewielką kostkę, a następnie dodajcie do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszajcie. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z dodatkiem masła klarowanego. Gdy patelnia będzie dobrze rozgrzana, wylejcie na nią przygotowane ciasto. Smażcie je pod...

ciasto z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na błyskawiczny placek jabłkowy z patelni. Wystarczą jabłka i składnik, które dodajesz do naleśników
Brak piekarnika to już żadna wymówka! Teraz możesz zrobić ciepłe i pachnące ciasto z jabłkami na patelni! Sprawdź dokładny przepis.

Lubicie eksperymenty w kuchni? Jeżeli tak, to z pewnością spodoba wam się ten niezwykły przepis na ciasto, które powstaje na patelni. Wiele osób mówi, że nie robi ciast, bo nie ma piekarnika. Teraz już nie będzie wymówek, bo przecież patelnie ma w domu każdy. Wiele osób to zna. Nie macie piekarnika, więc wszystkie wasze ciasta to serniki na zimno i kremowe herbatnikowce? Goście już przed przyjściem doskonale wiedzą, na jakie słodkości mogą u was liczyć? Następnym razem będziecie mogli ich zaskoczyć. Jest pewne ciasto, które możecie zrobić na ciepło, nawet jeśli nie macie piekarnika. Jak to możliwe? Wystarczy patelnia, jabłko i składniki na ciasto naleśnikowe. To naprawdę nieprawdopodobne – z tego przepisu wychodzi prawdziwy placek z jabłkami jak z piekarnika. Przepis na ciasto z patelni Takie ciasto nie dość, że jest przepyszne i niczym się nie różni od tego przygotowywanego w piekarniku, to jeszcze piecze się je bardzo szybko! Wystarczy niecałe pół godziny i gotowe! Jeżeli masz ochotę na ten niezwykły placek, to przygotuj: 1 jajo 2-3 jabłka, zależnie od wielkości patelni Pół szklanki mleka Pół szklanki mąki pszennej 40 g cukru 3 łyżki oleju 1 saszetkę cukru wanilinowego 1 saszetkę proszku do pieczenia Łyżeczkę octu Sól. Przygotowanie Na patelni rozpuść masło z cukrem. Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w dość grube plastry. W miseczce rozrób jajko z cukrem białym i wanilinowym. Przełóż jajko z cukrem do dużej miski, dodaj sól, mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i ocet. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Wyłóż na patelni plastry jabłek, a następnie wylej na nie ciasto. Przykryj patelnię pokrywką. Na wolnym ogniu smaż (piecz) piecz przez 20 minut. Po tym...

ciasto brzdąc
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na obłędnie pysznego poznańskiego brzdąca. Nie ma lepszego ciasta do kawy i herbaty
Lubicie oryginalne w smaku ciasta? Szukacie czegoś nowego i innego niż robiliście do tej pory? To świetnie, bo mamy dla was genialny przepis na poznańskiego brzdąca. To ciasto jest tak pyszne, że będziecie się nim zajadać!

Święta za pasem. Czy zastanawialiście się już, jakie upieczecie w tym roku ciasta? Mamy dla was świetną propozycję na Wielkanoc. To ciasto brzdąc, które na pewno zachwyci was swoim niebanalnym smakiem. Ciasto brzdąc poznański Tradycyjne poznańskie ciasto o zabawnej nazwie – brzdąc – jest dostępne praktycznie w każdej cukierni w stolicy Wielkopolski. W oryginalnej wersji, ciasta nie należy nasączać ponczem. Nie jest też ono dekorowane posypkami ani orzechami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jesteśmy pewni, że zakochacie się w tym mięciutkim i kremowym cieście. Jest pyszne, wilgotne i delikatne jak mgiełka. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do wielkanocnej kawy i herbaty. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 110g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Masa: 1 litr słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka cukru 4 łyżeczki kakao 4 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Miksujemy wszystko około 10 minut. Proszek do pieczenia mieszamy z octem, dodajemy do masy. Jako ostatnie dokładamy przesiane mąki. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut i studzimy. Rozkrawamy na dwa blaty. Masa: Odlewamy pół szklanki kremówki. Resztę gotujemy z cukrem i kakao. Studzimy i schładzamy w lodówce przez noc. Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Śmietankę podgrzać prawie do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę, po czym dobrze schłodzić. Masę kakaową ubijamy aż do uzyskania konsystencji miękkiego masła. Dodajemy ostudzoną żelatynę. 1/3 masy rozsmarowywać na biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3...

racuchy przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Anna Lewandowska zdradziła recepturę na racuchy z jabłkami. Nie tuczą i smakują cudownie dzięki 1 składnikowi
Smaczne i dietetyczne racuchy – czy to się nie wyklucza? Ania Lewandowska kolejny raz udowadnia, że można przyrządzać popularne dania tak, że wychodzą pyszne i zdrowe!

Sportsmenka i żona piłkarza Roberta Lewandowskiego doskonale wie, jak ważna jest zdrowa dieta w życiu każdego sportowca! Swego czasu Ania zasłynęła dzięki autorskim przepisom na bardzo sycące i zdrowe posiłki, które przygotowuje swojemu mężowi. Przepisy zrobiły taką furorę, że dziś każdy przynajmniej raz słyszał o „kulkach mocy”, a Ania rozwinęła własną markę. Sprzedaje plany dietetyczne, catering dietetyczny, a także zdrowe produkty przyrządzane według przepisów jej autorstwa. Zdrowe jedzenie od Ani Lewandowskiej Lewandowska dba o to, by przygotowywane przez nią posiłki były idealnie zbilansowane, dodające energii i przede wszystkim jak najzdrowsze. Korzysta z zamienników popularnych składników – przykładowo, zamiast mleka krowiego poleca mleko roślinne, a olej rzepakowy zastępuje olejem kokosowym. Jeśli macie wątpliwości co do tego, czy tak przygotowane jedzenie jest smaczne, to wystarczy spojrzeć na zdjęcia dań Ani opublikowane na jej stronie internetowej – palce lizać! Wypróbujcie przepis Lewandowskiej na zdrowe racuchy z jabłkami. Przepis na racuchy z jabłkami od Ani Lewandowskiej Do przygotowania smacznych i zdrowych racuszków z jabłkami potrzebne wam będą składniki z listy poniżej. Dla każdego składnika podaliśmy zamienniki, które każdy z was ma w kuchni. Jednak jeśli chcecie zrobić naprawdę zdrowe racuchy, to polecamy zrobić je ze składników, których używa Ania Lewandowska. Znakomitym dodatkiem jest cynamon, który świetnie podkręca smak racuchów!   Składniki: 350 ml ciepłego mleka roślinnego (lub krowiego, choć roślinne jest zdrowsze) 2,5 szklanki mąki owsianej (lub pszennej) 10 g drożdży 1 średnie jajko 1 łyżka cukru kokosowego (lub brązowego, w ostateczności białego) 1 łyżeczka oleju kokosowego (może...