Choć pomysł na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwny, w rzeczywistości tworzy niezwykłe połączenie, które z pewnością podbije serce niejednego smakosza. Przepyszny kruchy spód i nadzienie przyrządzone na bazie gazowanego napoju, to istna bomba. Nikt z was jej się nie oprze.

Przepis na ciasto ze Sprite’a

Odwzorowanie tego przepisu jest dziecinnie proste, a składniki łatwo dostępne. Tak naprawdę większość z nich macie w swojej kuchni, może za wyjątkiem głównego bohatera, czyli Sprita. Pędźcie po niego do sklepu i spróbujcie przygotować to przepyszne ciasto. Efekt z pewnością was zaskoczy.

Będziecie potrzebować:

  • 200 gramów cukru
  • 350 gramów mąki pszennej
  • 300 gramów zimnego masła
  • 1 łyżki zimnej wody
  • 250 ml Sprite (1 puszka)
  • 1 żółtka

Przygotowanie:

  1. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie 200 gramów mąki. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim 1 łyżeczkę cukru oraz 150 gramów zimnego masła. Całość posiekajcie nożem, tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków.
  2. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtko oraz zimną wodę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i dokładnie rozwałkujcie, a następnie wyłóżcie nim blaszkę do tarty (możecie uprzednio wysmarować ją masłem, tak by po upieczeniu ciasto ładnie odeszło od formy).
  4. Na tak przygotowane ciasto bardzo powoli wylejcie Sprite.
  5. W niewielkiej misce umieśćcie pozostałe 200 gramów cukru i 150 gramów mąki. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie bardzo powoli wysypcie na napój, tak by się nie spienił.
  6. Bezpośrednio na tak przygotowane ciasto zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach 150 gramów zimnego masła. Całość zawińcie w folie aluminiową i natnijcie ją nożem w dwóch miejscach, tak by miało szansę się upiec.
  7. Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 30 minut.

Smacznego!