Choć pomysł na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwny, w rzeczywistości tworzy niezwykłe połączenie, które z pewnością podbije serce niejednego smakosza. Przepyszny kruchy spód i nadzienie przyrządzone na bazie gazowanego napoju, to istna bomba. Nikt z was jej się nie oprze.
Przepis na ciasto ze Sprite’a
Odwzorowanie tego przepisu jest dziecinnie proste, a składniki łatwo dostępne. Tak naprawdę większość z nich macie w swojej kuchni, może za wyjątkiem głównego bohatera, czyli Sprita. Pędźcie po niego do sklepu i spróbujcie przygotować to przepyszne ciasto. Efekt z pewnością was zaskoczy.
Będziecie potrzebować:
- 200 gramów cukru
- 350 gramów mąki pszennej
- 300 gramów zimnego masła
- 1 łyżki zimnej wody
- 250 ml Sprite (1 puszka)
- 1 żółtka
Przygotowanie:
- Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie 200 gramów mąki. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim 1 łyżeczkę cukru oraz 150 gramów zimnego masła. Całość posiekajcie nożem, tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków.
- Do sypkich składników i masła dodajcie żółtko oraz zimną wodę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i dokładnie rozwałkujcie, a następnie wyłóżcie nim blaszkę do tarty (możecie uprzednio wysmarować ją masłem, tak by po upieczeniu ciasto ładnie odeszło od formy).
- Na tak przygotowane ciasto bardzo powoli wylejcie Sprite.
- W niewielkiej misce umieśćcie pozostałe 200 gramów cukru i 150 gramów mąki. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie bardzo powoli wysypcie na napój, tak by się nie spienił.
- Bezpośrednio na tak przygotowane ciasto zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach 150 gramów zimnego masła. Całość zawińcie w folie aluminiową i natnijcie ją nożem w dwóch miejscach, tak by miało szansę się upiec.
- Piekarnik nagrzejcie do 200 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 30 minut.
Smacznego!