To ciasto jest bardzo ciekawe przez użycie jednego ze składników w bardzo nietypowy sposób. Zróbcie je w weekend do kawy, albo kiedy przyjdą do was goście. Nie będą mogli oprzeć się temu smakowi! Wszyscy zapytają was o przepis, gwarantujemy!
Przepis na ciasto z Kubusia i bitej śmietany
Ciasto atrakcyjnie się prezentuje. Jego sekret tkwi w nietypowym wykorzystaniu budyniu. Zamiast robić go na mleku, do tego ciasta budyń robi się na… soku Kubuś. Daje to bardzo ciekawy, mleczno-owocowy smak wypełnienia. Wasi bliscy go pokochają.
Składniki na ciasto z soczków Kubuś
Biszkopt:
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
Pozostałe składniki:
Zobacz także:
- 1 litr soku Kubuś
- 3 budynie śmietankowe z cukrem
- 100 g masła
- 2 szklanki śmietany 30 %
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 20 dag herbatników
- 10 dag gorzkiej czekolady
- Posypka
Przygotowanie ciasta z soków Kubuś
- Białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do nich cukier, a następnie cukier waniliowy i żółtka. Zróbcie w ten sposób biszkopt.
- Wymieszajcie mocno wszystkie składniki. Dolejcie powoli olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszajcie całość do jednolitej konsystencji.
- Pieczcie ciasto przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Do miseczki odlejcie pół szklanki soku Kubuś. Wsypcie budynie, wymieszajcie dokładnie powstającą zawiesinę.
- Resztę soku wlejcie do rondla i podgrzejcie. Zagotujcie sok w rondlu. Dodajcie masło.
- Do gotującego się soku z masłem wlejcie zawiesinę budyniu z sokiem. Mieszajcie i gotujcie, aż budyń zgęstnieje.
- Gorący budyń wylejcie na gotowy biszkopt. Ułóżcie na nim herbatniki.
- Odłóżcie ciasto do wystygnięcia.
- Zimną śmietanę bezpośrednio wyciągniętą z lodówki ubijcie z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Żelatynę rozpuśćcie w niewielkiej ilości wody. Dodajcie żelatynę do śmietany. Wymieszajcie.
- Na zimne ciasto z herbatnikami wyłóżcie śmietanę z żelatyną. Posypcie tartą na grubej tarce czekoladą. Ozdóbcie kolorowa posypką lub owcami.
- Włóżcie ciasto do lodówki. Podawajcie na zimno, bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: