Ciasto z Kubusiem i bitą śmietaną. Cudowny smak, któremu nikt się nie oprze
Gotujmy.pl/reniz
Newsy

Ciasto z Kubusiem i bitą śmietaną. Cudowny smak, któremu nikt się nie oprze

Zróbcie to ciasto dla domowników. Będą bardzo pozytywnie zaskoczeni!
Anna Urbańska
kwiecień 12, 2021

To ciasto jest bardzo ciekawe przez użycie jednego ze składników w bardzo nietypowy sposób. Zróbcie je w weekend do kawy, albo kiedy przyjdą do was goście. Nie będą mogli oprzeć się temu smakowi! Wszyscy zapytają was o przepis, gwarantujemy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto z Kubusia i bitej śmietany

Ciasto atrakcyjnie się prezentuje. Jego sekret tkwi w nietypowym wykorzystaniu budyniu. Zamiast robić go na mleku, do tego ciasta budyń robi się na… soku Kubuś. Daje to bardzo ciekawy, mleczno-owocowy smak wypełnienia. Wasi bliscy go pokochają.

Składniki na ciasto z soczków Kubuś

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju

Pozostałe składniki:

  • 1 litr soku Kubuś
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • 100 g masła
  • 2 szklanki śmietany 30 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 20 dag herbatników
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • Posypka

Zobacz także

Przygotowanie ciasta z soków Kubuś

  1. Białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do nich cukier, a następnie cukier waniliowy i żółtka. Zróbcie w ten sposób biszkopt.
  2. Wymieszajcie mocno wszystkie składniki. Dolejcie powoli olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Wymieszajcie całość do jednolitej konsystencji.
  4. Pieczcie ciasto przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Do miseczki odlejcie pół szklanki soku Kubuś. Wsypcie budynie, wymieszajcie dokładnie powstającą zawiesinę.
  6. Resztę soku wlejcie do rondla i podgrzejcie. Zagotujcie sok w rondlu. Dodajcie masło.
  7. Do gotującego się soku z masłem wlejcie zawiesinę budyniu z sokiem. Mieszajcie i gotujcie, aż budyń zgęstnieje.
  8. Gorący budyń wylejcie na gotowy biszkopt. Ułóżcie na nim herbatniki.
  9. Odłóżcie ciasto do wystygnięcia.
  10. Zimną śmietanę bezpośrednio wyciągniętą z lodówki ubijcie z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  11. Żelatynę rozpuśćcie w niewielkiej ilości wody. Dodajcie żelatynę do śmietany. Wymieszajcie.
  12. Na zimne ciasto z herbatnikami wyłóżcie śmietanę z żelatyną. Posypcie tartą na grubej tarce czekoladą. Ozdóbcie kolorowa posypką lub owcami.
  13. Włóżcie ciasto do lodówki. Podawajcie na zimno, bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze