To ciasto jest bardzo ciekawe przez użycie jednego ze składników w bardzo nietypowy sposób. Zróbcie je w weekend do kawy, albo kiedy przyjdą do was goście. Nie będą mogli oprzeć się temu smakowi! Wszyscy zapytają was o przepis, gwarantujemy!

Przepis na ciasto z Kubusia i bitej śmietany

Ciasto atrakcyjnie się prezentuje. Jego sekret tkwi w nietypowym wykorzystaniu budyniu. Zamiast robić go na mleku, do tego ciasta budyń robi się na… soku Kubuś. Daje to bardzo ciekawy, mleczno-owocowy smak wypełnienia. Wasi bliscy go pokochają.

Składniki na ciasto z soczków Kubuś

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju

Pozostałe składniki:

Zobacz także:

  • 1 litr soku Kubuś
  • 3 budynie śmietankowe z cukrem
  • 100 g masła
  • 2 szklanki śmietany 30 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 20 dag herbatników
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • Posypka

Przygotowanie ciasta z soków Kubuś

  1. Białka ubijcie na sztywno. Dodajcie do nich cukier, a następnie cukier waniliowy i żółtka. Zróbcie w ten sposób biszkopt.
  2. Wymieszajcie mocno wszystkie składniki. Dolejcie powoli olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Wymieszajcie całość do jednolitej konsystencji.
  4. Pieczcie ciasto przez ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Do miseczki odlejcie pół szklanki soku Kubuś. Wsypcie budynie, wymieszajcie dokładnie powstającą zawiesinę.
  6. Resztę soku wlejcie do rondla i podgrzejcie. Zagotujcie sok w rondlu. Dodajcie masło.
  7. Do gotującego się soku z masłem wlejcie zawiesinę budyniu z sokiem. Mieszajcie i gotujcie, aż budyń zgęstnieje.
  8. Gorący budyń wylejcie na gotowy biszkopt. Ułóżcie na nim herbatniki.
  9. Odłóżcie ciasto do wystygnięcia.
  10. Zimną śmietanę bezpośrednio wyciągniętą z lodówki ubijcie z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  11. Żelatynę rozpuśćcie w niewielkiej ilości wody. Dodajcie żelatynę do śmietany. Wymieszajcie.
  12. Na zimne ciasto z herbatnikami wyłóżcie śmietanę z żelatyną. Posypcie tartą na grubej tarce czekoladą. Ozdóbcie kolorowa posypką lub owcami.
  13. Włóżcie ciasto do lodówki. Podawajcie na zimno, bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: