Ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych. Zrobicie je w 10 minut
Newsy

Ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych. Zrobicie je w 10 minut

Do tego ciasta potrzebujecie tylko 4 składników. Szybko się robi, jeszcze szybciej znika z blachy.
Magda Borucińska
kwiecień 08, 2021

Nie każdy lubi i potrafi piec ciasta, nie wszyscy mają czas i cierpliwość, by to zrobić. Z pomocą przychodzą proste desery bez pieczenia, które są tak łatwe do wykonania, że możecie zrobić je razem z dziećmi. Do ich wykonania naprawdę nie potrzeba specjalnych umiejętności. W dodatku potrzebujecie tylko kilku łatwo dostępnych składników!

Lekkie serniki na zimno z galaretką i owocami, napoleonka bez pieczenia, ciasto w stylu Rafaello, pysznej krówki czy 3-Bita – jest w czym wybierać. Taki „wypiek” doskonale sprawdzi się, gdy macie ochotę na coś w miarę szybkiego i łatwego do kawy albo gdy goście spontanicznie zapowiedzą się z wizytą kilka godzin wcześniej.

Poniższe ciasto możecie lekko zmodyfikować i dodać np. startą czekoladę do kremu, kawałki bananów, truskawek albo pokrojoną w kostkę galaretkę.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na szybkie ciasto z kremem z mascarpone i śmietanki

Składniki

  • 500g mascarpone
  • 600ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 paczki słomek ptysiowych, podłużnych biszkoptów lub herbatników

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Zimną śmietankę kremówkę wlejcie do miski i ubijcie na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
  2. Dodawajcie partiami serek mascarpone i miksujcie na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Możecie również zrobić to trzepaczką.
  3. W razie potrzeby dodajcie więcej cukru pudru, jeśli masa nie jest wystarczająco słodka.
  4. Większą prostokątną blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  5. Na dno formy wyłóżcie warstwę biszkoptów, herbatników lub słomek ptysiowych. Posmarujcie je warstwą gotowego kremu.
  6. Wierzch przykryjcie kolejną warstwą ciastek.
  7. Wstawcie do lodówki na kilka godzin, żeby ciastka zmiękły, a krem lekko stężał.
  8. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze