Ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych. Zrobicie je w 10 minut
Newsy

Ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych. Zrobicie je w 10 minut

Do tego ciasta potrzebujecie tylko 4 składników. Szybko się robi, jeszcze szybciej znika z blachy.

Nie każdy lubi i potrafi piec ciasta, nie wszyscy mają czas i cierpliwość, by to zrobić. Z pomocą przychodzą proste desery bez pieczenia, które są tak łatwe do wykonania, że możecie zrobić je razem z dziećmi. Do ich wykonania naprawdę nie potrzeba specjalnych umiejętności. W dodatku potrzebujecie tylko kilku łatwo dostępnych składników!

Lekkie serniki na zimno z galaretką i owocami, napoleonka bez pieczenia, ciasto w stylu Rafaello, pysznej krówki czy 3-Bita – jest w czym wybierać. Taki „wypiek” doskonale sprawdzi się, gdy macie ochotę na coś w miarę szybkiego i łatwego do kawy albo gdy goście spontanicznie zapowiedzą się z wizytą kilka godzin wcześniej.

Poniższe ciasto możecie lekko zmodyfikować i dodać np. startą czekoladę do kremu, kawałki bananów, truskawek albo pokrojoną w kostkę galaretkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szybkie ciasto z kremem z mascarpone i śmietanki

Składniki

  • 500g mascarpone
  • 600ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 paczki słomek ptysiowych, podłużnych biszkoptów lub herbatników
Zobacz także
Prosty sernik na zimno bez pieczenia. Znika z talerzy szybciej niż trwa jego przygotowanie

Prosty sernik na zimno bez pieczenia. Znika z talerzy szybciej niż trwa jego przygotowanie

sernik czekoladowy

Mocno czekoladowy sernik bez pieczenia. Robi się go błyskawicznie

Przygotowanie

  1. Zimną śmietankę kremówkę wlejcie do miski i ubijcie na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
  2. Dodawajcie partiami serek mascarpone i miksujcie na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Możecie również zrobić to trzepaczką.
  3. W razie potrzeby dodajcie więcej cukru pudru, jeśli masa nie jest wystarczająco słodka.
  4. Większą prostokątną blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
  5. Na dno formy wyłóżcie warstwę biszkoptów, herbatników lub słomek ptysiowych. Posmarujcie je warstwą gotowego kremu.
  6. Wierzch przykryjcie kolejną warstwą ciastek.
  7. Wstawcie do lodówki na kilka godzin, żeby ciastka zmiękły, a krem lekko stężał.
  8. Smacznego!

Czytaj także:

Jak zrobić ciasto rurociąg? Nie potrzebujecie do niego nawet piekarnika
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić ciasto „rurociąg"? Nie potrzebujecie do niego nawet piekarnika
Co powiecie na pyszne ciasto z rurek? Zrobicie je w mig i to bez pieczenia!

Czy słyszeliście kiedyś o cieście o wymyślnej nawie „rurociąg”? To proste i bardzo smaczne ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujecie nawet piekarnika. Jak je zrobić? Przepis jest banalny i zajmie wam dosłownie chwilę. Przepis na ciasto „rurociąg” Ciasto „rurociąg” to proste w przygotowaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser do kawy czy herbaty. Jego nazwa wywodzi się od popularnych rurek, czyli podłużnych ciastek nadziewanych różnymi kremami. Rurki takie bez problemu znajdziecie w sklepie w dziale z ciastkami. Kupcie je i przygotujcie z nich to przepyszne ciasto. Zaserwujcie je znajomym a zachwytom nie będzie końca. Co ważne – do zrobienia tego smakowitego ciasta nie potrzebujecie nawet piekarnika. Deser robi się błyskawicznie, trzeba tylko poczekać aż dobrze się schłodzi przed podaniem. Jak zrobić ciasto rurociąg? Podajemy wam przepis. Składniki (na dużą blachę): 400 g rurek nadziewanych kremem czekoladowym, śmietankowym lub orzechowym 400 g kwadratowych herbatników 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki opakowanie śmietan-fixsu 200 g masy kajmakowej kakao (bez dodatku cukru) do posypania Przygotowanie: Ubijcie na sztywno kremówkę z dodatkiem śmietan-fixu i cukru pudru. Małymi porcjami, ciągle mieszając, dodajcie mascarpone i dokładnie wszystko połączcie. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Ułóżcie na niej pierwszą warstwę herbatników i wyłóżcie połowę kremu śmietankowego. Na tym ułóżcie rurki z kremem, najlepiej w dwóch rządkach, obok siebie. Przykryjcie je drugą porcją kremu, a na to znów ułóżcie herbatniki. Wierzch posmarujcie masą kajmakową i posypcie kakao. Ciasto odstawcie do lodówki i trzymajcie...

Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Gotujmy.pl/IwonaDD
Newsy
Przepis na tiramisu z truskawkami. Najlepszy deser, jaki zjecie
Bardzo proste i bajecznie pyszne tiramisu z truskawkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Oto idealny przepis na tiramisu. Wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Warto zrobić je właśnie teraz, gdy trwa sezon na truskawki. Smakuje nieco inaczej niż to klasyczne, w którym znajdziecie biszkopty nasączone kawą i alkoholem. Ta wersja jest idealna na cieplejsze dni, gdy macie ochotę na coś lżejszego i słodkiego. Ze względu na brak alkoholu, deser możecie podać również dzieciom. Z pewnością im posmakuje! Przepis na tiramisu z truskawkami Składniki 500g serka mascarpone 4 żółtka 100g cukru 30ml śmietanki kremówki 500g truskawek Mały, okrągły gotowy biszkopt o średnicy 20-24 cm Przygotowanie Truskawki umyjcie i dokładnie osuszcie. Odłóżcie na bok około 100g truskawek do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrójcie w drobną kostkę, zasypcie 3 łyżkami cukru i wsypcie do sitka. Sitko zawieście na miseczce – będziecie potrzebować później soku truskawkowego. Ubijajcie żółtka razem z pozostałym cukrem przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasnożółta. Następnie wmiksujcie do masy serek mascarpone, aż pozbędziecie się wszystkich grudek, a masa stanie się jednolita i kremowa. Biszkopt przekrójcie na dwa blaty. Sok z truskawek wymieszajcie ze śmietanką. Nasączcie sokiem każdy z blatów biszkoptowych. Pierwszy blat pokryjcie połową pokrojonych wcześniej truskawek, a następnie posmarujcie warstwą masy serowej. Na gotowy blat połóżcie drugi, nałóżcie truskawki i krem. Pozostałą resztką kremu posmarujcie boki ciasta, a później wstawcie ciasto do lodówki, żeby stężało. Truskawki, które wam zostały, pokrójcie w cienkie plasterki i ozdóbcie nimi ciasto. Wstawcie je do lodówki na kilka godzin, aby porządnie stężało. Smacznego! Źródło:...

Jaki ser wybrać do sernika na zimno? Nie tylko twaróg
AdobeStock
Newsy
Jaki ser wybrać do sernika na zimno? Nie tylko twaróg!
Sernik na zimno z owocami to doskonały deser na lato. Jaki ser do niego wykorzystać? Sprawdźcie.

Najlepszym deserem na zbliżające się ciepłe dni jest oczywiście sernik na zimno ze świeżymi owocami! Do zrobienia masy serowej najczęściej używa się twarogu, ale to nie jedyny sposób na zrobienie sernika. Jaki ser do sernika? Do sernika na zimno nadaje się bardzo dobrze taki sam twaróg, jak do sernika pieczonego. Możecie kupić gotowy twaróg w wiaderku lub zrobić go sami – należy go bardzo dokładnie wcześniej zmielić (co najmniej 3 razy). Zamiast twarogu możecie też użyć np. serków homogenizowanych. Taki sernik jest znacznie lżejszy i mniej kaloryczny! Świetnie nada się również naturalny jogurt grecki. Jak zrobić taki sernik? Sprawdźcie w przepisie poniżej. Przepis na sernik na zimno z jogurtów greckich z truskawkami Do przygotowania sernika z wykorzystaniem jogurtów greckich potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Opakowanie herbatników lub biszkoptów (na spód) 800 ml jogurtu greckiego naturalnego (2 duże opakowania) Ok. 40 dag truskawek 3 galaretki o smaku cytrynowym 1 galaretka o smaku truskawkowym Ok. 1 litr wody Do sernika potrzebna jest także tortownica o średnicy ok. 22 cm i folia aluminiowa do owinięcia tortownicy. Przygotowanie: Wyłóżcie tortownicę folią aluminiową. Na spodzie ułóżcie całe herbatniki lub pokruszone – możecie to łatwo zrobić, wkładając herbatniki do foliowej torebki i rozkruszając je za pomocą wałka. Truskawki umyjcie i przekrójcie każdą na pół. W 500 ml ciepłej wody rozpuśćcie 3 galaretki cytrynowe. Odstawcie do ostudzenia i włóżcie do lodówki na pół godziny. Gdy galaretka już lekko stężeje, wymieszajcie ją w misce z jogurtami greckimi. Użyjcie do tego trzepaczki lub miksera – w masie nie może być grudek!...

Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni
Doskonały lekki sernik na bazie sera i bitej śmietany z owocami. Świetnie smakuje podany do kawy albo na deser po niedzielnym obiedzie.

Ciasta bez pieczenia robi się szybko, są łatwe i wychodzą nawet osobom bez większego doświadczenia w kuchni. Ciastem, które zawsze robi furorę, jest delikatna napoleonka , polecamy również kolorowy i słodki galaretkowiec oraz ciasto Kinder Country . Posmakują wszystkim łasuchom! Sernik bez pieczenia z przepisu monikiT83, użytkowniczki gotujmy.pl, jest przepyszny! Przepis na sernik z owocami bez pieczenia Składniki na spód 165g ciastek zbożowych, kakaowych lub maślanych herbatników 85g gorzkiej czekolady Składniki na masę serową i wierzch 250g sera białego 200g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody do żelatyny 4 nektarynki 1 szklanka borówek 2 łyżeczki dżemu Przygotowanie Ciastka zmielcie w blenderze, połamcie i rozdrobnijcie palcami albo wałkiem – muszą mieć konsystencję piasku. W międzyczasie rozpuście czekoladę w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszajcie rozdrobnione ciastka z czekoladą i wylejcie do formy o średnicy 16cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównajcie dno i wstawcie formę do lodówki, aby całość stężała. Ser zmielcie w maszynce do mielenia mięsa; jeśli używacie sera z wiaderka, nie musicie tego robić. Przez maszynkę przepuśćcie również nektarynkę i połączcie ją z serem. Jeśli nie macie maszynki, możecie użyć blendera. Żelatynę namoczcie w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Dobrze wymieszajcie, żeby nie było grudek. Namoczoną żelatynę dodajcie do masy serowej i wymieszajcie. Śmietankę ubijcie na sztywno, pod koniec ubijania dodajcie cukier puder. Do masy serowej dodajcie pokrojone w drobną kostkę 2 nektarynki i większość borówek. 1 nektarynkę i garść borówek zostawcie do dekoracji. Masę serowo-owocową wymieszajcie...