Kto z nas nie lubi przepisów łatwych, przyjemnych, a do tego szybkich? W kuchni, tak jak i innych sferach życia, większość z nas ceni sobie proste rozwiązania. Dlatego jeżeli da się coś zrobić szybko i bez nadmiernego wysiłku, czemu by nie spróbować? I na przykład przyrządzić ekspresowe ciasto, które przygotowuje się praktycznie w minutę.

Nie trzeba do niego wiele. Potrzebne produkty to podstawowe składniki, których często używa się do pieczenia - mąka, cukier, jajka i trochę mleka. Wystarczy wymieszać je w mgnieniu oka, włożyć do piekarnika i nim się obejrzycie, ciepłe i pachnące ciasto będzie gotowe. Zrobicie je z poniższego przepisu. 

Przepis na ciasto w 1 minutę

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 70 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijcie 2 całe jajka. Wsypcie 100 g cukru oraz cukier waniliowy i ubijcie jajka trzepaczką lub mikserem.
  2. Gdy masa będzie miała ładny, jasny kolor, wlejcie do niej mleko, olej i ponownie wymieszajcie, aż składniki się połączą.
  3. Teraz do miski wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszajcie dokładnie do momentu, w którym masa będzie gładka i jednolita bez grudek. 
  4. Tortownicę standardowej wielkości (22 centymetry średnicy) wyłóżcie papierem do pieczenia. Wystarczy sam spód, a ranty można posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  5. Wlejcie ciasto do formy. Włóżcie ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie ciasto od 40 do 50 minut. Pod koniec zróbcie test patyczka - jeśli po wbiciu w ciasto będzie suchy, można je wyciągnąć z piekarnika.
  6. Poczekajcie, aż ciasto nieco ostygnie i wyjmijcie je z formy. Teraz wystarczy posypać je cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!

To przepis na bardzo uniwersalne ciasto, które możecie wykorzystać do różnych przepisów. Będzie doskonałe do zrobienia placka z owocami - wystarczy ułożyć je na wierzchu przed wstawieniem formy do piekarnika.

Pamiętajcie, by obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej, jeśli są mokre - dzięki temu nie „utoną” w cieście i nie spowodują zakalca. Możecie także zwiększyć ilość składników. Ciasto wyjdzie na tyle duże, że będzie można je przekroić na pół i przełożyć kremem czekoladowym albo śmietankowym. 

Zobacz także: