Kto z nas nie lubi przepisów łatwych, przyjemnych, a do tego szybkich? W kuchni, tak jak i innych sferach życia, większość z nas ceni sobie proste rozwiązania. Dlatego jeżeli da się coś zrobić szybko i bez nadmiernego wysiłku, czemu by nie spróbować? I na przykład przyrządzić ekspresowe ciasto, które przygotowuje się praktycznie w minutę.
Nie trzeba do niego wiele. Potrzebne produkty to podstawowe składniki, których często używa się do pieczenia - mąka, cukier, jajka i trochę mleka. Wystarczy wymieszać je w mgnieniu oka, włożyć do piekarnika i nim się obejrzycie, ciepłe i pachnące ciasto będzie gotowe. Zrobicie je z poniższego przepisu.
Przepis na ciasto w 1 minutę
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 ml mleka
- 70 ml oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Do miski wbijcie 2 całe jajka. Wsypcie 100 g cukru oraz cukier waniliowy i ubijcie jajka trzepaczką lub mikserem.
- Gdy masa będzie miała ładny, jasny kolor, wlejcie do niej mleko, olej i ponownie wymieszajcie, aż składniki się połączą.
- Teraz do miski wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszajcie dokładnie do momentu, w którym masa będzie gładka i jednolita bez grudek.
- Tortownicę standardowej wielkości (22 centymetry średnicy) wyłóżcie papierem do pieczenia. Wystarczy sam spód, a ranty można posmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Wlejcie ciasto do formy. Włóżcie ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie ciasto od 40 do 50 minut. Pod koniec zróbcie test patyczka - jeśli po wbiciu w ciasto będzie suchy, można je wyciągnąć z piekarnika.
- Poczekajcie, aż ciasto nieco ostygnie i wyjmijcie je z formy. Teraz wystarczy posypać je cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
To przepis na bardzo uniwersalne ciasto, które możecie wykorzystać do różnych przepisów. Będzie doskonałe do zrobienia placka z owocami - wystarczy ułożyć je na wierzchu przed wstawieniem formy do piekarnika.
Pamiętajcie, by obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej, jeśli są mokre - dzięki temu nie „utoną” w cieście i nie spowodują zakalca. Możecie także zwiększyć ilość składników. Ciasto wyjdzie na tyle duże, że będzie można je przekroić na pół i przełożyć kremem czekoladowym albo śmietankowym.